bardzo szybko, nawet jeszcze nie poczułam, że Karnawał się zaczął a tu już Tłusty Czwartek zwiastujący koniec Karnawału. .. Tłusty Czwartek jest dniem wyjątkowym w którym powinniśmy się wręcz objadać pączkami, faworkami i oponkami - im więcej ich zjemy tym ten rok będzie dla nas lepszy - tak więc nie ma co sobie żałować :) Dziś przepis na pyszne oponki, lekko udziwnione- dziurką
dlaSmaQWielu osobom nie chce się piec podczas upałów, jakie mamy obecnie, ale to właśnie taka pogoda sprzyja drożdżowym wypiekom, ponieważ ciasto rośnie, jak szalone! Zapraszam na odchudzoną wersję pączków :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ
Przepisy AleksandryQchnia po prostu Faworki to jeden z przyjemniejszych akcentów zimy. Złote, delikatne i bardzo kruche w karnawale śmiało konkurują z pączkami. Ich wykonanie jest dość czasochłonne więc przed przystąpieniem do produkcji zazwyczaj organizuję sobie pomocników :) Składniki: 4,5 szklanki mąki pszennej 12 żółtek 3 łyżki octu lub spirytusu 11 łyżek gęstej śmietany cukier puder do posypania olej
Qchnia po prostuprzygotować ciasto. Kalafior ugotować( lecz nie rozgotować) również ze szczyptą soli i odcedzić. Kalafior podzielić na różyczki i zanurzać w przygotowanym cieście, smażyć na rozgrzanym oleju tak jak pączki. Mięso mielone razem połączyć, lekko posolić i poddusić na smalcu z drobno pokrojoną cebulą. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, mięso układać na przemian z kalafiorem. Śmietanę wymieszać z jajkiem i solą
Tradycyjna KuchniaMiałam ochotę na coś smażonego i w oko wpadł mi lany chrust. Zapytacie o smak...ani nie jest to wg mnie smak chrustu, ani pączków, coś bliżej gofrów o innej konsystencji. Wg mnie najlepszy jest cienki i mocno wypieczony - wtedy jest chrupiący, gdy zbyt krótko go posmażycie może być "gumowaty". Chyba najfajniejsze jest to wyciskanie wzorków na gorący tłuszcz :). Szybki
Mania Wypiekaniakogo: dla tych, dla których chrust i pączki to nuda dla mających ochotę na karnawałowe obżarstwo dla lubiących drożdżowe wypieki Składniki: 280g mąki (nawet do 300g) 70g cukru łyżeczka cukru waniliowego 20g świeżych drożdży 50g smalcu 180ml mleka jajko łyżeczka skórki otartej z cytryny (opcjonalnie) olej i smalec (do smażenia) cukier puder (do posypania) Wykonanie: Mleko podgrzać (ma być ciepłe
Mania Wypiekaniagorzkiej lub mlecznej, startej na drobnej tarce 1 jajko 100 g cukru 80 ml oleju 300 ml maślanki lub kefiru Krem miętowy: 220 g serka mascarpone 1 duży pączek świeżej mięty (nie nadaje się mięta mrożona!) 1/2 limonki na sok 3 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki mleka (ewentualnie, gdyby krem był za gęsty) 1. Przygotowujemy krem: umytą
Kuchnia Prezydentowejjuż tylko cukier puder... A wczoraj, zgodnie z wielowiekowym, polskim obyczajem tłustoczwartkowym :) były i pączki , i chruściki. Składniki: 400 g mąki 3 żółtka 3 łyżki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 opakowanie cukru waniliowego skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 niedużej
Kuchnia PrezydentowejNareszcie maj! Nareszcie prawdziwe ciepło i słońce! Drzewa nareszcie zielone, jeszcze tą świeżą, wiosenną zielenią, już nie nieśmiałymi pączkami, ale odważnymi młodymi listkami, które za chwilę zmienią się w szumiące listowie. Uwielbiam tę porę, ten prawdziwie wiosenny czas z letnimi temperaturami, dziś będzie tu 28° C! A jutro, gdy będę już znowu w Polsce, ma być 30! Nie do wiary
Kuchnia PrezydentowejŚniadanie mistrzów! Racuchy te mocno smakiem podchodzą mi pod pączki i w tym cały ambaras, że traktuję je jak najbardziej wykwintne śniadanie. Wbrew pozorom, nie zrażajcie się, że do przygotowania tych cudeniek potrzebujemy drożdży. Choćbyście nie wiem jak byli oporni - to drożdżowe wyjdzie Wam zawsze ;) Potrzebujemy: 20 g świeżych drożdży 250 ml mleka 200 g mąki pszennej, u mnie mąka
MamaOskarkaciepłe miejsce. Wielkość ciasta musi się podwoić !!! Wreszcie gdy nasze ciasto będzie już gotowe, zabierzmy się za posypanie rąk mąką i zacznijmy formować kluski, które wielością będą przypominały małe pączki. Potem należy je wyłożyć na ścierkę oprószoną mąką i ponownie je przykryć, ponieważ nadal będą rosnąć. Do dużego garnka nalać wodę, nałożyć durszlak. Gdy woda się zagotuje, nakładać kluski
ClauditteMissCookingblogu ostatnio, ale obiecuję - na tym koniec. Wszystkie pierniczki zostały w końcu zużyte. No i dobrze, bo trochę się nam już przejadły. Teraz trzeba pomału zacząć myśleć o pączkach i faworkach, bo karnawał w tym roku krótki, oj krótki. A przekładaniec, co tu dużo mówić , po prostu pyszny.”. Czytaj więcej
Wiem co jemsłodka ozdoba karnawału jest znacznie łatwiejsza i szybsza do przygotowania niż pączki. Kuchnia polska zna wiele przepisów na faworki różniących się składem i sposobem zagniatania ciasta. Najważniejsze są jednak pulchność i miękkość ciasta. Dobre ciasto powinno dać się z łatwością rozciągnąć w palcach. Ważne aby jajka, śmietana i mocny alkohol były dobrej jakości. Nie dodaję do ciasta cukru. Po pierwsze
Wiem co jemspinacza biurowego. Nie są wtedy tak bardzo okaleczone. Wybieram zawsze te najładniejsze i bardzo dojrzałe. Będą zimą doskonałym dodatkiem do herbatki, budyniu czekoladowego i owsianki. Będę także nadziewać nimi pączki w karnawale.” Czytaj więcej
Wiem co jemwypiekiem jestem zaskoczona, oczywiście pozytywnie. Babkę zrobiłam przez przypadek - zostało mi sporo białek po pączkach i kremie brulee , więc poszukałam przepisu na ich wykorzystanie. Prostszego nie mogłam znaleźć :) Babka wyszła baaardzo smaczna - puszysta, wilgotna i mięciutka o orzeźwiającym cytrynowym smaku. Polecam serdecznie. Składniki: 1 szklanka białek (8 szt.) 1,5 szklanki cukru 3 szklanki przesianej mąki 1 łyżeczka proszku
Domowa Cookierenka Agi