Czerwone wina były zdecydowanie mocniej reprezentowane. Rozpoczęliśmy od Fernao Pires 2012 , To czerwone wino powstało z białych winogron fernao pires z 6% dodatkiem ulubionej Bagi. W nosie dominujący aromat pączków z różanym nadzieniem. Usta z dużą kwasowością z dużą ilością ściągających tanin. Kolejne to Pato Rebel 2010 . Kupaż Baga, Touriga Nacional i Bical. Dominujące aromaty to bardzo przyjemne czerwone owocowe
królestwo garówtrafić (nas zawieziono). Ale gdy znajdziemy się w środku, to zapomnimy o wszelkich niedogodnościach z trafieniem, a następnym razem nogi same będą nas tam niosły. W Czekoladowym nie ma pączków, ciężkich, tłustych ciast... Są natomiast różnego rodzaje wariacje na temat tart, serników... a wszystko lekkie, smaczne...i z najlepszych produktów. Mus malinowy, przecier porzeczkowy, powidła śliwkowe... wszystko robione
królestwo garówwiem jak Wy, ale ja na samą myśl o tym dniu łapię apetyt na coś słodkiego. I wbrew zdrowemu rozsądkowi doczekać się nie mogę jak zapełnię brzucho przepysznymi pączkami. Aby umilić dzień oczekiwania pozwolę sobie wspomnieć dwukolorowy sernik mojej Mamy. Mistrzostwo świata. Od lat towarzyszy nam przy wszystkich ważnych okazjach. Na przykład ten na zdjęciach powstał na imieniny Babci
Kuchnia po mojemuostatnim smażeniu pączków i oponek zostało mi dużo białek, dlatego żeby je jakoś wykorzystać postanowiłam upiec ciasto z białek i maku znane jako Piegusek. Lubię to ciasto przede wszystkim dlatego, że używa się do niego surowy mak, który po upieczeniu nadaje ciastu ciekawą strukturę. Poza tym piecze się go szybko i łatwo. Składki: 1,5 szklanki białek 1,5 szklanki
Mama Gotujeolej, smażyć z obu stron chwilę. Osączyć z tłuszczu na ręcznik papierowy, posypać obficie cukrem pudrem. Robi się je niesamowicie szybko, są mięciutkie, nie tłuste, prostsze w wykonaniu niż pączki. Obfitego Tłustego czwartku
MarciochaKucharzypączka nie czekam do Tłustego Czwartku. W ramach przygotowań, już dziś zawinęłam rękawy i wzięłam się za wyrób. Do przygotowania ciasta podeszłam niezbyt entuzjastycznie, bo to oznacza spotkanie z drożdżami, z którymi nie zawsze wychodzi mi praca. Ale ku mojemu zdziwieniu ciasto szybko urosło, wycinanie kółek – sama zabawa, a smażenie zajęło kilka minut
Pink EnvelopeLuty jest moim z jednych ulubionych miesięcy – wypadają w nim moje urodziny, jest Tłusty Czwartek i góra pączków. Do tego kończy się szybko, dni są coraz dłuższe i praktycznie po nim szykujemy się na wiosnę. O Walentynkach też pamiętam. Co prawda, już nie zaglądam co chwilę do skrzynki pocztowej, by sprawdzić czy nie dostałam
Pink EnvelopeByły pączki, teraz czas na serowe oponki. Nie zajmują dużo czasu, ciasto jest bez drożdży, więc nie czekamy aż coś wyrośnie. Wałek idzie w ręce, smażymy raz, dwa, trzy i jemy. Z mojej produkcji zostały raptem 2 sztuki :) Nie przeliczam nawet na kalorie, jakie dziś pochłonęłam. Korzystałam z przepisu od Kwestii Smaku, gdzie oponki
Pink EnvelopeCynamonowe donuts, maczane w karmelu i posypane orzeszkami, tego nie może zabraknąć na ostatkach. Z przepisu wychodzi konkretna liczba pączków. Od razu ostrzegam na jednym nie poprzestaniecie. Po pierwszym kęsie znika opcja „zjem tylko jeden”. Ciepłe, lekko chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku. Do tego zapach cynamonu – warto się skusić. Składniki
Pink Envelopewlać olej i podgrzać. Dwie łyżki zamoczyć w gorącym oleju, następnie na jedną z nich nabrać ciasto, a drugą "ściągnąć" ciasto z pierwszej łyżki do gorącego oleju. Smażyć jak pączki. Po wyjęciu z oleju, od razu ułożyć na ręczniku papierowym, żeby odsączyć je z tłuszczu. Jeszcze ciepłe racuchy posypać cukrem pudrem. Smacznego
CookYourselfdłużej. Tradycyjnie oprószone tylko cukrem pudrem. Więcej nie trzeba ;) Jak wiadomo, tłusty czwartek tuż tuż. Jest to okres w naszym domu w którym pojawiają się domowe pączki. To właśnie w tym okresie smakują one najlepiej. Pieczenie zaczynamy od prostego przepisu na oponki. Robi się je błyskawicznie i tak samo znikają. Polecam! 'oponki z białym serem, na sodzie oczyszczonej' Składniki: - 250g
CookYourselfzłotego koloru). Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno z mascarpone. Pod koniec ubijania dodać cukier i ekstrakt. Gotową śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania pączków. Nadziewać każdego ptysia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
CookYourselfherbata aromatyzowana herbata yerba mate Wszystkie te herbaty różnią się od siebie na podstawie procesu fermentacji oraz suszeniu. Wyjątkiem jest biała, która jest zbierana jedynie na wiosnę zanim młode pączki nie zdarzyły się rozwinąć. Herbatę można też dostać w postaci małych kul które po zalaniu wrzątkiem rozwijają się w piękne kwiaty. Osobiście jestem wielką fanką herbaty i pije różne
Panda i jej światchleb pszenny - 70, ale już gryczany czy owsiany - 47, a gruboziarniste pieczywo jęczmienne - 34. W słodyczach jak się to ma? Żelki i wafelki mają IG ok. 77, pączki 69, placek owocami - 76, zaś naleśniki - 85. Ciekawostką jest, że Nutella ma indeks glikemiczny równy tylko 33 - co nie jest wysoką wartością. Za to uwielbiane przez niektórych, bardzo niskokaloryczne z resztą wafle
KatsuumiChurros przygotowuje się z ciasta parzonego, wyciskanego i smażonego w gorącym oleju. Dzięki temu są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Dla nas churros mogą kojarzyć się z pączkami, gniazdkami i tłustym czwartkiem, natomiast w Hiszpanii są bardzo popularne na śniadanie. Szczególnie w chłodniejsze dni w towarzystwie sosu czekoladowego (polecam!) lub dulche de leche. Przepisów na churros jest wiele
Pełny talerz