łyżeczki karmelu daktylowego * łyżeczka naturalnego kakao 1 mała, miękka gruszka 1 banan 1 jajko szczypta sody oczyszczonej * Karmel daktylowy uzyskujemy miksując namoczone wcześniej daktyle (ok.70-80g) z łyżką masła orzechowego. Przygotowanie: Płatki owsiane zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Gruszkę myjemy, przekrawamy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych, a następnie kroimy na malutką kosteczkę. Banana blendujemy na gładkie puree
Kuchnia Ellieciasta jabłkowego. Owoc dodaje tu wilgotności i smaku (chodź jest go niewiele, dlatego nie jest to ciasto). Wypróbowałam go z dodatkiem domowego śliwkowego dżemu a innym razem z masłem orzechowym i przyznam, że zakochałam się w tych połączeniach😍 Ogólnie sam chlebek jest również smaczny, ale wiadomo, jak ktoś jest łakomczuszkiem to bez dodatku się nie obejdzie😆 Składniki: (mała keksówka
Zdrowie i pysznie na talerzupieczenia Sposób przygotowania: Jajka miksujemy na najwyższych obrotach przez około minutę dodajemy pozostałe składniki, miksujemy smażymy an rozgrzanej teflonowej patelni gotowe placki zjadłam z dżemem porzeczkowym bez cukru i masłem orzechowym :) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSkładniki 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 mały jogurt 1 łyżeczka proszku do pieczenia dowolny dżem (można wymieszać z masłem orzechowym) Wykonanie Jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy jogurt, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie łączymy z masą jajeczną. Wykładamy ciasto na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym
kgwjanczewoszklanki kaszy jaglanej 400 ml mleczka kokosowego 3 łyżki cukru kokosowego ( może być trzcinowy, miód, syrop klonowy) aromat migdałowy szklanka wiórków kokosowych łyżka oleju kokosowego (może być masło, masło orzechowe) wiórki kokosowe do obtoczenia (możesz też użyć kakao, zmielone orzechy , migdały itp) Kaszę jaglaną przelej na sitku obficie zimną wodą a następnie wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Kaszę włóż
Mój pomysł naminut aby jeszcze podrosły i posmaruj białkiem jaja; - piecz w temperaturze 170 stopni przez ok.20-25 minut, aż się pięknie zarumienią. Propozycja podania drożdżówki fit na zdjęciu: z odrobiną masła orzechowego. SMACZNEGO
MintTastebabeczek : 4 bardzo dojrzałe banany (najlepiej mocno pomarańczowe z kropkowaną na brązowo skórką) 200g mąki owsianej – u mnie zmielone w młynku do kawy płatki owsiane górskie 2 łyżki masła orzechowego (u mnie 100% arachidowe) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kakao (można pominąć) 75g orzechów pekan (mogą być też inne orzechy np. włoskie czy laskowe
Dietologowoców już nie słodzę, ponieważ nie lubię zbyt słodkich śniadań., ale Wy możecie zaszaleć 💗. Na blogu znajdziecie również mnóstwo innych inspiracji na pyszne domowe śniadania z owocami: Owsianka z masłem orzechowym Nocna owsianka z owocami lata Jesienne śniadanie ze śliwkami Kokosowa owsianka z mango Kasza manna na mleku z granatem Poranna owsianka z owocami Nocna owsianka z mandarynką i granatem
Kulinarne przygody GatityObie masy połączyłam i wylałam na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Omlet smażył się pod przykryciem, a gdy góra się ścięła, wyłożyłam om let na talerz. Podałam go z masłem orzechowym, jogurtem wymieszanym z dżemem 100% figa i świeżą figą. Tyle do szczęścia wystarczy
Kucharzycadrugim go przykrywamy. Na wierzch kładziemy deskę do krojenia i obciążamy. Kroimy na dowolne kształty, jak lubimy. Rada: można przed przełożeniem masy, andruty posmarować cienko masłem orzechowym. Uzyskamy smak bardziej orzechowy z lekko słonym akcentem. Smacznego
Moniki Smakołykizapisać i zrobić takie ciasteczka! SKŁADNIKI: - 150 g otrąb - 30 g chia - 60 g posiekanych daktyli - 50 g mielony len - 60 g posiekanych orzechów włoskich - 100 g masła orzechowego (takiego bez dodatku cukru) - 2 duże jajka -60 g olej kokosowy -2 łyżki mleka - 2 łyżki mąki - 4 łyżeczki ksylitolu - 3 garście żurawiny suszonej W/w składniki wymieszaj, masa jest
SMYKWKUCHNICiasto obsyp męką i pozostaw w misce na 45 minut do godziny. Podwoi swoją objętość. Ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy na prostokąt, który smarujemy cienką warstwą domowej roboty masła orzechowego o smaku trzech rodzajów orzechów. Blat rolujemy na jednolity wałek, który kroimy na mniejsze części i układamy we wcześniej wysmarowanej tłuszczem blaszce bądź tak jak ja patelni Ambition (rozmiar
SMYKWKUCHNIłyżeczki imbiru w proszku. Polewa: 6 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego RAW, 5 łyżek karobu, 1 łyżeczka syropu klonowego lub melasy karobowej lub innego słodu, ewentualnie 1 łyżka tahini lub masła orzechowego. Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w kielichu blendera lub robocie kuchennym. Miksujemy do uzyskania zwartej masy. Przekładamy do ceramicznej lub szklanej formy. Wyrównujemy wierzch. Składniki na polewę
Jeść, by żyć w zdrowiunasmarować odrobiną oleju kokosowego a następnie wlewać gotowe ciasto. Długość pieczenia zależy od mocy gofrownicy i Waszych preferencji My lubimy lekko rumiane. Gotowe gofry podawać z bitą śmietaną, masłem orzechowym , sosem czekoladowym na bazie gorzkiej czekolady, leju kokosowego lub MCT, dżemem bez cukru lub orzechami . Jak zawsze ogranicza Was tylko makro i Wasza wyobraźnia Polecam również wersje wytrawne
Ola la LCHFpomarańczą Koktajl buraczkowo-truskawkowy z bananem Koktajl buraczkowo-truskawkowy Koktajl gruszkowo-bananowy z cynamonem Koktajl jabłkowo - bananowy Koktajl jabłkowo - pomarańczowy Koktajl kakaowy z pomarańczą i bananem Koktajl kokosowy z masłem orzechowym i migdałami Koktajl marchwiowo-bananowy z płatkami owsianymi Koktajl pierniczkowy z pomarańczą i kaki Koktajl pietruszkowy Koktajl pomarańczowy z płatkami owsianymi Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Koktajl pomarańczowo
Moja smaczna kuchnia