bardzo prosta przystawka – do chleba maczanego w oliwie. Po przyklejeniu się do niego tworzy na nim chrupiącą, pikantną skórkę. Jak smakuje i do czego ją używać? Przypomina mocno przyprawione masło orzechowe. Poza tradycyjnym podaniem sprawdza się w wielu innych potrawach. Dukkah może zastąpić część bułki tartej w panierce – pasuje w takim wdaniu do kurczaka, ryb (łosoś i dorsz w dukkah
Karo in the KitchenSzybkie, pyszne, mięciutkie rogaliki na śniadanie. Można zajadać na słodko z dżemem, miodem, masłem orzechowym czy syropem klonowym albo na wytrawnie z sosem czosnkowym, ziołowym, ajvarem czy jakim lubicie. Idealne rogaliki na śniadanie. Robi się je dość szybko zważywszy że mamy do czynienia z ciastem drożdżowym. Cały proces wytwarzania i pieczenia trwa godzinę. Wytrawne drożdżowe rogaliki w godzinę. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowaniewoda OWOC - kiwi, winogrono, maliny, truskawki, banan, jabłko, mango, gruszka, jagody, brzoskwinie, ananas GARŚĆ ZIELONEGO WARZYWA - szpinak, sałata, ogórek pietruszka, seler naciowy OPCJONALNIE - miód, siemię lniane, cynamon, masło orzechowe, sezam, amarantus
BezglutenowaIzabelaOtóż pierwszą i podstawową tajemnicą grubaśnych dobrych placków jest... nieżulenie nieżałowanie dodatków! Dlatego posypujcie je orzechami, polewajcie jogurtami i smakowitymi syropami,dodawajcie owoce,marchew,miodelki, nutellki, masło orzechowe lub miód. Wiedza tajemna. Poranne blogerskie plackowanie (lub wieczorne)i kwestia: To Tobie rano się chce?! Oczywiście skoro jestem na wagarach z prawa pracy(tych o 7.30) to jakąś tam pracę wykonać
U Fiolkismakową np. kokosową. Spróbujcie nie zjeść całej na raz! Składniki: 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka miodu 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka w proszku (lub więcej) 1 łyżka masła orzechowego Olej i miód rozpuścić, jeśli są stałe. Wymieszać z resztą składników, na koniec dodawać mleko w proszku do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Masę przelać do kwadratowej foremki i umieścić
Chocolate Muffin BlogDYNIOWE LATTE! PUMPKIN COFFEE! TARTA Z DYNI NA SPODZIE Z CIASTECZEK! PIEROGI Z NADZIENIEM Z DYNI! ZUPA Z PIECZONEJ DYNI HOKKAIDO ROGALIKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM Z DYNI I MASŁA ORZECHOWEGO. DROŻDŻOWE ŚLIMAKI Z DYNIĄ I MALINAMI. DROŻDŻÓWKI Z LUKREM! PLACUSZKI Z DYNI Z PIEKARNIKA ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z DYNI PODANA Z JARMUŻEM AMUR ZE SMAŻONĄ DYNIĄ CHLEBEK DYNIOWY Z KREMEM SZAFRANOWO
SMYKWKUCHNISkładniki : 1 dojrzały banan 1/2 szklanki mleka migdałowego 1/2 szklanki zaparzonej i schłodzonej kawy espresso 2 łyżki ekologicznego masła orzechowego ( bez soli i cukru ) 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka kakao kilka kostek lodu Sposób wykonania : B anana obierz ze skórki, miąższ pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Gotowy koktajl rozlej do szklanek
Przepisy i porady kulinarneowocową Koktajl z jeżyn na maślance Mrożony jogurt jeżynowy Mus jeżynowy z kokosem i chia Mus z mrożonych jeżyn Sorbet jeżynowy Sorbet jeżynowy z białym winem Jogurt z jagodami, masłem orzechowym i kokosem Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jagodowo - porzeczkowy Koktajl śliwko - jagodowy Pierogi z jagodami Semifreddo jagodowo-truskawkowe Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Makaron
Moja smaczna kuchniaśliwki/arbuz (lub inne sezonowe owoce) 5 łyżek ciecierzycy ugotowanej ( może być z puszki ) olej do smażenia s os: 6 łyżek jogurtu naturalnego ( u mnie 0% ) 1,5 łyżki masła orzechowego 3 łyżki miodu/syropu klonowego szczypta soli Przygotowanie: Przygotować sos. Wszystkie składniki wymieszać w miseczce i odstawić. Sałatę, rukolę, truskawki umyć. Owoce pokroić w plastry. Tofu odsączyć z nadmiaru wody
Jaglusiarostbefu i antrykotu, cudownie soczysta polędwiczka, podana z ziemniakami i sosem kurkowym oraz sałatką. Jednak sezonowana wołowina to jest smak! Były też wyśmienite burgery i szaszłyki marynowane w maśle orzechowym. Wszystko oczywiście popijane piwem:) W międzyczasie Rafał opowiadał i częstował nas piwami w różnych krajów, m.in. belgijskim wiśniowym Kriekem i malinowym Lindemans. Jak zawsze, chciałoby się zostać
Obiad gotowypłatków jaglanych 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki otrąb 1/2 szklanki żurawiny 1/2 szklanki daktyli 1/4 szklanki płatków migdałowych 1/4 szklanki wiórków kokosowych 1/4 szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki masła orzechowego 1/2 szklanki oleju kokosowego 150 g gorzkiej czekolady Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka
Via Gustoarbuzowy z jogurtem Deser bananowy z jogurtem i płatkami owsianymi Jajka w sosie jogurtowo-pietruszkowym Jogurt grecki z owocami Jogurt z bananem musli, kokosem i chia Jogurt z jagodami, masłem orzechowym i kokosem Jogurt z owocami i płatkami owsianymi Jogurt ze śliwką, musli, kokosem i chia Jogurtowe placuszki Jogurtowe placuszki kakaowe Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem
Moja smaczna kuchniałyżka miodu Składniki wymieszać. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, masę docisnąć do dna. Piec 15 minut w 180*C. Wyjąć, wystudzić. Masa: 3/4 szklanki daktyli 1 łyżka masła orzechowego 2 łyżki odżywki białkowej odrobina soli 2 łyżki mleka Daktyle zalać wrzątkiem. Gdy zmiękną (ok 15 minut( zmiksować z pozostałymi składnikami. Wyłożyć na wafelek i schłodzić. Polać całość gorzką
Chocolate Muffin Blogbabę z dżemem malinowym na stronie Ewy Wachowicz, zmodyfikowałam ją trochę na swoją nutę i oto powstała wielosmakowa baba. Bogactwo smaków i aromatów, użyłam tutaj konfitury z pieczonych moreli, masła orzechowego, serka waniliowego oraz kremu czekoladowego na bazie sera. Rezultat przerósł moje najśmielsze oczekiwania, baba rozpływała się w ustach. Polecam pokusić się o upieczenie takiego cuda. Wielosmakowa baba drożdżowa. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowaniemogą dać naszej nutelli gorzki smak. Orzechy wsyp do blendera, zmiksuj na gładki krem. Na początku będzie to dość gęsta masa, ale po 3-5 minutach miksowania powstanie płynne masło orzechowe. Następnie dodaj cukier puder, wanilię , kakao oraz sól. Zmiksuj do uzyskania jednolitej pasty. Na końcu dodaj olej kokosowy i jeszcze przez chwilę miksuj, aby składniki się dokładnie połączyły
Przepisy i porady kulinarne