mascarpone - 11293 przepisów (strona:63/753)

Biszkopt kakaowy z masą kokosową 880

jajka szczypta soli 4 łyżki cukru 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia masa kokosowa 200ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 250g mascarpone 150g wiórków kokosowych Wykonanie: - składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową - temperaturę piekarnika ustawić na 175-180 stopni - białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli(...)uchylonymi drzwiczkami, wystudzony wyjąć z piekarnika, boki okroić nożem (zazwyczaj ciasto przywiera do boków tortownicy), biszkopt wyjąć z formy i przekroić dużym ostrym nożem na trzy blaty - śmietanka i mascarpone na masę kokosową powinny być mocno schłodzone - śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier - mascarpone dodawać stopniowo do ubitej śmietanki, za każdym razem krótko miksując razem ze śmietanką

Smakołyki Bereniki
Tiramisu dyniowe 117

jesienne tiramisu, ponieważ pomiędzy biszkoptami znajdziesz krem dyniowy :) Składniki (3 porcje): 150 g. purée z dyni * 250 ml. zaparzonej mocnej kawy 3 łyżki rumu (można zastąpić amaretto) 270 g. mascarpone 110 g. śmietanki 30% 50 g. cukru pudru 14-15 szt. podłużnych biszkoptów savoiardi 1 płaska łyżeczka kakao 1 płaska łyżeczka cynamonu 3 łyżki posiekanych prażonych orzeszków (u mnie włoskie(...)kawałki. Upiecz w piekarniku (190°C), obierz ze skórki i zblenduj na  purée . Dynia jest dobrze upieczona, gdy widelec miękko wchodzi zarówno w miąższ, jak i skórkę dyni. Mascarpone, śmietanka i  purée z dyni powinny być mocno schłodzone, najlepiej przez całą noc. Kawę wymieszaj z rumem. Mascarpone przełóż do miski, dodaj śmietankę i cukier puder. Miksuj na wysokich

Delicious Place
Deser słoikowy z kremem z dodatkiem Aperolu i truskawkami w czekoladzie 108

niej źródło mej inspiracji. Świadoma jestem nadużycia słowa inspiracja,  gdyż odnoszę je do butelki z likierem. Aperol, słoik Nutelli, truskawki zakupione rano w niedalekiej Muszynie,  wraz z mascarpone, jogurtem, miodem.  Plus czekolada, opakowanie mini biszkopcików i jeden, spory słoik. Mniejszych w Muszynie nie znalazłam. Odizolowana od piekarników, misek, mikserów, proponuję dziś pyszny, składający się z wymienionych powyżej(...)znacznie praktyczniejsze i wygodniejsze :). Aperol - dla mnie smak toastu za wyczekane, pomyślne informacje. Życzę równie pozytywnych i wyjątkowych skojarzeń. Smacznego! Składniki: 1 opakowanie mini biszkopcików Andante 250 gram serka mascarpone 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego lub Skyr 2 łyżki serka śmietankowego kanapkowego 2 łyżki miodu 5-6 sztuk sporych truskawek 3 łyżki likieru Aperol 3 łyżki Nutelli 6 kostek deserowej

Kronika Piekarnika
Mini serniczki z truskawkami 103

Prosty w przygotowaniu, doskonały letni deser dla dorosłych i dzieci, czyli mini serniczki z truskawkami i galaretką. To lekki deser z kawałkami świeżych, soczystych truskawek oraz serkiem mascarpone. Serniczki doskonale smakują również z serkiem homogenizowanym jak i serkiem z wiaderka. Ten pyszny deser możesz przygotować tak jak my w foremkach na babeczki, ale też w pucharkach lub szklaneczkach. Jeśli szukasz(...)truskawkami na zimno, to pomysł, w którym każdy znajdzie z pewnością coś dla siebie. Możesz użyć własnych ulubionych dodatków w postaci innych świeżych owoców. Do przygotowania masy wykorzystaliśmy serek mascarpone. Dzięki niemu konsystencja masy bardziej przypomina krem niż sernik na zimno. Jeśli liczysz kalorie, użyj serka o mniejszej zawartości tłuszczu. Z podanych składników przygotujesz ok. 12 mini serniczków. Zapraszamy

Kuchnia Na Wypasie
Torcik oreo 120

octu BISZKOPT CIEMNY 5 jajek  3/4 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 2 łyżki kakao KREM OREO 250 g mascarpone  300 ml śmietanki 30% 1 gorzka czekolada  2 łyżki cukru pudru 4 ciastka oreo  KREM MALINOWY  200 ml śmietany 30% 1 galaretka malinowa 100 g malin(...)KREM ZIELONY /BRĄZOWY  250 g mascarpone 300 ml śmietanki 30% 1 smietan fix barwnik zielony  2 łyżki kakao DODATKOWO  herbata do nasączenia  Dżem z czarnej porzeczki WYKONANIE BISZKOPT JASNY  Tortownica o średnicy 21 cm.  Żółtka oddzielić od białek. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Ubić pianę z białek, dodać cukier, następnie

słodki bratek
Tiramisu w pucharkach 111

stylu. Tym razem podamy go w pucharkach, a nie klasycznej formie. Jest tak samo dobry, ale oryginalnie podany. Oczywiście podstawą każdego tiramisu są biszkopty i masa przygotowana z serka mascarpone. Niestety najgorsze w tym wszystkim jest to czekanie na deser, kiedy musi stać w lodówce. Składniki (mniej więcej na 6 pucharków) 175 ml mocnej kawy 400 g mascarpone(...)deseru jest bardzo proste. To klasyka włoskiej kuchni. Zaczynamy do przygotowania mocnej kawy, ale na prawdę mocnej. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy serek mascarpone cały czas miksując. Powinniśmy otrzymać gładką, puszystą, jednolitą masę. Kolejnym krokiem jest nasączenie biszkoptów w kawie. Róbmy to stopniowo. W pucharkach układamy warstwami – najpierw nasączone biszkopty, później trochę masy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pizza z mascarpone 158

puszki – świeża bazylia lub suszona – ząbek czosnku – sól, pieprz, zioła prowansalskie – łyżka oliwy – 1 kulka mozzarelli – 1 mała puszka kukurydzy – ½ opakowania mascarpone – ½ cebuli czerwonej – kilka plasterków kiełbaski wiejskiej lub innej ulubionej do podania:  świeża rukola Przygotowanie:  Do ciepłej wody (ok. 100 ml) wsypać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić(...)garnka miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Kielbaskę kroimy w plasterki. Kukurdzę odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Rukolę płukamy. Pizzę smarujemy sosem i układamy kiełbaskę, cebulę, kukurydzę, kleksy mascarpone oraz mozzarellę. Pizze wkładamy do nagrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika (250- 280 stopni), pieczemy ok. 8-10 minut.  Ciasto powinno być lekko zarumienione. Przed podaniem układamy na wierzch liście

I LOVE LIFE
Wegańskie Tiramisu 143

Chyba nie ma osoby, która chociaż raz w życiu nie jadła tiramsu. Jest to deser na zimno, którego podstawowymi składnikami są podłużne biszkopty, kawa i serek mascarpone. W oryginalnej recepturze jest też likier amaretto, co sprawia, że ta wersja jest przeznaczona dla pełnoletnich łasuchów. Całość wieńczy solidna warstwa startej czekolady albo kakao. Tiramisu można przygotować w różnych formach: na blaszce(...)wiąże powstanie tiramisu ze słynnymi biszkoptami savoiardi z Piemontu. Wykonany na ich bazie deser zaserwowano ponoć włoskiemu premierowi Camillo Cavourowi. Istnieje również wersja nawiązująca do innego ze składników – mascarpone. To w okolicach Mediolanu rzekomo produkowano najlepszy tłusty serek wytwarzany z mleka od lokalnych krów. Jednak wszystko to jedynie pierwsze próby w drodze do deseru, który faktycznie powstał dużo

greenscarf
Ciasto Leniwej Synowej – przysmak bez pieczenia w 15 minut 1152

zastygła. Ciasto jest cudownie miękkie, trzeba więc dość delikatnie je nakładać na talerze, ale spokojnie, nie rozpada się. Z pewnością zrobi wrażenie nie tylko na Teściowej. Połączenie bitej śmietany, mascarpone, kajmaku, herbatników i chałwy po prostu nie może się nie sprawdzić. Takie ciasto bez pieczenia uda się każdemu, jedyną trudnością może być ubicie śmietany na sztywno – należy robić(...)wypieki, ciasto Leniwej Synowej będzie świetną alternatywą.   Składniki na Ciasto Leniwej Synowej: około 200 g herbatników (zwykłe lub kakaowe) 500 g masy krówkowej (kajmak w puszce) 500 g mascarpone 330 g śmietany 30% 100 g chałwy waniliowej   Przygotowanie Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Do osobnej miski wkładamy mascarpone i 3/4 masy krówkowej. Składniki

e-PrzepisyKulinarne
Truskawkowa Pianka 172

straganach pyszniły się piękne, dorodne truskawki… Do tego ciacha użyjemy co prawda mrożonych, ale smak będzie iście letni. Delikatny biszkopt z kremem na bazie frużeliny truskawkowej i serka mascarpone plus orzeźwiająca truskawkowa galaretka- i lato już bliżej; ) Ciacho dla amatorów kremów bez dodatku masła.  p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 150%; text-align: left(...)truskawek mrożonych 2/3 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej rozrobiona w 2 łyżkach zimnej wody 4 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody ok. 400 g serka mascarpone schłodzonego Truskawki smażymy z cukrem, do jego rozpuszczenia. Blendujemy na gładko. Przekładamy do garnka, zagotowujemy i wlewamy roztwór wody z mąką. Gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy

Domowe ciasta