Przepis na małe cuda z ciasta parzonego wypełnione w środku przepyszną masą budyniową z dodatkiem mascarpone. Pyszne łakocie w sam raz na jeden kęs, szczególnie uwielbiane przez dzieci. Czas przygotowywania: 60 min Czas pieczenia: 25 min Składniki: (na ok. 25 dosyć małych ptysi) Ciasto: 1/2 szklanki wody 50 g masła 1/2 szklanki mąki 3 średnie jajka Masa(...)mleka 2 żółtka 40 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 30 g skrobi ziemniaczanej 125 g mascarpone Przygotowanie: Ciasto: Zagotuj wodę z masłem Na gotujący się płyn wsyp mąkę i mieszaj energicznie do powstania jednolitej masy Gotuj przez kilka minut aż ciasto dobrze się zaparzy Zestaw z ognia i przestudź przez 5-10 min Do jeszcze ciepłej masy dodaj jajka
Słodki Blogmąki wymieszane wcześniej z kakao i proszkiem do pieczenia, mieszamy łyżką. Wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach przez około 25 minut. Studzimy. Krem mascarpone: 250 gram mascarpone 450 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia i rozpuszczamy w mikrofalówce ( nie można(...)zagotować, bo starci właściwości żelujące ). Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mascarpone ucieramy w osobnej misce, dodajemy śmietanę i miksujemy do połączenia. Wlewamy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy na gładko. Dodatkowo: 1 puszka kajmaku kakaowego 1/2 kostki miękkiego masła 1/3 słoika konfitury wiśniowej łyżka galaretki wiśniowej 1 szklanka mocnej, słodkiej kawy do nasączenia biszkoptów i biszkopta kakaowego 1 paczka biszkoptów - okrągłych
Kronika Piekarnikakrówkową ( w temp. pokojowej ) i miksujemy. Następnie dodajemy śmietankę z rozpuszczoną czekoladą i dokładnie miksujemy do uzyskania aksamitnej masy. Wrzucamy beziki i mieszamy rozprowadzając je równomiernie. Masa cytrynowa z mascarpone : - 250 gram mascarpone - 1 tabliczka białej czekolady - 2 pełne, kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18 % - skórka starta z 1 cytryny - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej(...)mikrofalówce. Mieszamy, dodając po jednej łyżce kwaśną śmietanę. Masa powinna być gładka, bez grudek. Mascarpone wkładamy do miski i ucieramy mikserem. Dodajemy śmietanową czekoladę. Mieszamy na gładki, bardzo gęsty krem. Na koniec, cały czas miksując dodajemy skórkę startą z cytryny i powoli wlewamy sok. Składanie tortu : Spód biszkopta umieszczony w tortownicy zapinamy obręczą, nasączamy połową ponczu cytrynowego. Wykładamy całą masę
Kronika Piekarnikanastępnie wyjmujemy i odwracamy spodem do góry. Biszkopty najlepiej upiec dzień przed przełożeniem. Przekrawamy na dwa blaty. składniki na krem z nuellą: 200 g serka mascarpone, schłodzonego 95 g kremu nutella, schodzonego 40 g czekolady mlecznej wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Mascarpone miksujemy z nutellą, dodajemy czekoladę i miksujemy do połączenia się składników. składniki na krem/mus wiśniowy(...)sztywno. Dodajemy tężejący mus wiśniowy i miksujemy tylko do połączenia się. Gotowy krem wykładamy na biszkopt. składniki na krem z ciasteczkami oreo: 180 ml śmietanki kremówki 150 g serka mascarpone 20 g cukru pudru 10 szt ciasteczek oreo z kremem wykonanie: 5 szt ciasteczek siekamy na grubsze kawałki, pozostałe ciasteczka rozdrabniamy przy pomocy np. blendera. Mascarpone, kremówkę i puder miksujemy
Domowy Smak JedzeniaFrużelina wiśniowa 400 gramów wiśni użyłam mrożonych 1 kopiasta łyżka maki ziemniaczanej cukier do smaku około 3 łyżki Krem śmietankowy 500 ml śmietanki kremówki minimum 30 % 250 gramów serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 opakowania śmietan fix Obłożenie tortu 200 ml śmietanki kremówki 100 gramów serka mascarpone 1 śmietan fix 1 łyżka cukru pudru Drip czekoladowy 1 tabliczka czekolady(...)zagotuje. Pozostawić do ostudzenia. Krem śmietankowy Śmietanę przelać do wysokiego naczynia wsypać cukier i śmietan fix i ubijać na gęsty krem pod koniec ubijania dodawać łyżka po łyżce serek mascarpone. Miksujemy aż powstanie gęsty krem. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Biszkopt wyciągamy z foremki, kroimy na trzy równe części. Dolny blat przełożyć z powrotem do tortownicy nasączyć likierem wiśniowym. Wyłożyć
Andzia Pichcikokos ), bo deser jest niezwykle kremowy i delikatny. Jest też bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Bardzo polecam :). Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com Składniki na 4 pucharki: 250 g mascarpone 80 g wiórków kokosowych 200 ml mleka 50 ml + 2 łyżki likieru kokosowego 2 duże jajka 4 łyżki cukru 100 g podłużnych biszkoptów Wykonanie: Wiórki kokosowe wsypać na suchą patelnię(...)kilka sekund we wrzącej wodzie. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać 2 łyżki likieru kokosowego i zmiksować. Dodać serek mascarpone i krótko zmiksować, do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją do masy z mascarpone. Przygotować 4 pucharki. Mleko wymieszać z likierem kokosowym ( 50 ml ). Połowę biszkoptów
Opowieści z piekarnikaokrągłej formy wyłożonej folią spożywczą, wstawić do lodówki na około 4-5 godzin. Krem śmietankowy ( przepis tutaj ): Składniki: * 150 ml schłodzonej śmietany kremówki 36% * 120 g serka mascarpone * 10-12 g cukru pudru Wykonanie: Do miski wlać śmietanę, wymieszać mikserem. Na początku na najmniejszych obrotach miksera, potem zwiększyć jego obroty. Kiedy śmietana lekko się ubije, ale będzie jeszcze płynna(...)dodać serek mascarpone i wsypać cukier puder. Mieszać na wysokich obrotach miksera, aż krem zgęstnieje. Krem truskawkowy : * 150 ml schłodzonej śmietany kremówki 36% * 120 g serka mascarpone * 10-12 g cukru pudru * 200 g truskawek * 1 płaska łyżeczka żelatyny * 5 łyżek wody Wykonanie: Żelatynę wsypać do szklanki, wlać wodę, wymieszać. Odstawić szklankę na 3-4 minuty, aby żelatyna
Zrób to smaczniejest to konieczne, bo sam tort jest kwaskowaty. Jest to więc dobra opcja również dla tych dzieci, które preferują tort bez owoców . W przepisie wykorzystałam bezglutenowy krem z mascarpone i bitą śmietaną, który u nas zawsze się sprawdza. Jeśli jednak szukasz pomysłu na krem bez laktozy, sprawdź TEN PRZEPIS . Bezglutenowy tort „Lemoniada” zrobiłam na bazie biszkoptu bezglutenowego(...)biszkopt bezglutenowy: 4 jajka 2 łyżki mąki ryżowej (ok. 35 g) 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 czubate łyżki cukru pudru (ok. 450 g) na krem mascarpone: 400 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 130 g cukru pudru sok z 1 cytryny 1 opakowanie fixu do śmietany lub 1 łyżeczka żelatyny nasączenie tortu
WiszniówkaDelikatne, rozpływające się w ustach ciasto z pachnącymi malinami, galaretką i lekkim kremem śmietanowym z mascarpone, polecam każdemu łasuchowi. Ciasto nie jest słodkie, więc można zjeść całkiem spory kawałek. Przepis jest na blachę o wymiarach 25 cm x 36 cm Co potrzeba: 2 paczki podłużnych biszkoptów (400 g), 400 g malin świeżych lub mrożonych, 2 galaretki malinowe w proszku(...)wody, 500 g serka mascarpone, 400 g śmietany 30% słodkiej, 2 nie czubate łyżeczki żelatyny (10 g), 1 łyżka nie czubata cukru pudru, Biała czekolada- kilka kostek Wykonanie: Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozkładamy pierwszą warstwę biszkoptów. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, dodajemy maliny. mieszamy, zostawiamy do wystudzenia. Chłodną galaretkę przelewamy do szerokiego, płaskiego naczynia, wstawiamy
Bułka z Chlebemsztywno. Następnie dodaję śmietankę partiami do czekolady i delikatnie mieszam do uzyskania musu. Krem cappuccino: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej ¼ szklanki wody 200 ml śmietanki 30% 150 g serka mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny + ¼ szklanki zimnej wody + ¼ szklanki gorącej wody Kawę rozpuszczam w ¼ szklanki wody i odstawiam do wystygnięcia. Żelatynę zalewam zimną wodą, czekam aż napęcznieje. Śmietankę(...)krem cappuccino, który przykrywam trzecim blatem. Trzeci blat również nasączam. Tort wstawiam do lodówki do schłodzenia. Krem na tynk: 200 g masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 czubate łyżki mascarpone 4 łyżki mleka skondensowanego słodzonego 2 łyżki soku z cytryny Masło i mascarpone najlepiej wyciągnąć kilka godzin wcześniej z lodówki, muszą być miękkie i w temperaturze pokojowej. Masło ubijam
Słodki sentymentpaczuszki galaretki cytrynowej,\r","500 ml \u015bmietanki 30%,\r","3 \u0142y\u017cki cukru pudru,\r","1 \u0142y\u017cka \u017celatyny,\r","3 kostki czekolady gorzkiej,\r","250g serka mascarpone."],"name":"Tort bananowy","recipeCategory":"desery, torty","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Bia\u0142ka ubi\u0107 ze szczypt\u0105 soli na sztywno.\r","Doda\u0107 cukier i miksowa\u0107 na najwy\u017cszych obrotach(...)u0142y\u017ckami soku z cytryny.\r","Zwil\u017cy\u0107 ponczem wierzch ciasta. W\u0142o\u017cy\u0107 do lod\u00f3wki.\r","Zmiksowa\u0107 razem 150ml \u015bmietanki i serek mascarpone. Dosypa\u0107 2 \u0142y\u017cki cukru pudru i razem wymiesza\u0107.\r","Krem rozprowadzi\u0107 po wierzchu tortu.\r","Tort sch\u0142adza\u0107 w lod\u00f3wce przez kilka godzin przed podaniem."],"recipeYield
Bardzo Gruby SmokTorcik naleśnikowy to idealne danie na śniadanie, deser, słodki obiad lub podwieczorek dla dzieci. Puszyste, mięciutkie naleśniki przełożone kremem z serka mascarpone z dodatkiem świeżych owoców posmakują nie tylko dzieciom. Znudziły się Wam już tradycyjne naleśniki i sposób ich podania? Mam fajną propozycję na ich urozmaicenie i podanie. Naleśniki mają strukturę lekko biszkoptową i część z nich jest z dodatkiem(...)kakao i herbaty Matcha. Po usmażeniu są puchate i delikatne, świetnie pasuje do nich niezbyt słodki krem z mascarpone. Naleśniki złożyłam w formę torcika, który na pewno skusi do spróbowania niejednego niejadka. Torcik z naleśników biszkoptowych, może zastąpić nawet ciasto na deser. Niezwykle proste wykonanie, jedynie smażenie może zająć dłuższą chwilę, ale zapewniam, że warto. U mnie torcik został udekorowany
Kuchcik gotujetrufli 3) 50 g gorzkiej czekolady 4) 90 g serka mascarpone Krem kawowy: 1) 180 ml śmietany 30 lub 36% 2) 250 g mascarpone 3) 3 czubate łyżki kawy zbożowej(...)przelać ją przez sitko. Tak przygotowaną, schłodzoną masę przekładamy do pojemnika, przykrywamy i wstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia przekładamy schłodzoną masę do miski, dodajemy schłodzony serek mascarpone i miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. 4. Krem kawowy: Kawę zbożową zalewamy łyżką gorącej wody, mieszamy i studzimy. W naczyniu do miksowania umieszczamy
Na kulinarnym poligoniełyżki liofilizowanych malin (sproszkowanych) Krem kokosowy 1) 200 g śmietany 36% 2) 250 g mascarpone 3) 100 g białej czekolady 4) 60 g wiórków kokosowych Krem śmietankowy 1) 180 g śmietany(...)serka mascarpone 3) 2-3 łyżki cukru pudru Żelka jagodowa 1) 180 g jagód mrożonych 2) pół opakowania galaretki z owoców leśnych lub malinowej (ok. 35-40 g) Do obłożenia: 1) 250 g masła
Na kulinarnym poligonieszczypta soli 6) pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem kawowy: 1) 200 g serka mascarpone 2) 200 g śmietanki 30 lub 36 % 3) 3 łyżki kawy zbożowej 4) łyżka gorącej wody(...)łyżki cukru pudru 6) 3-4 łyżki wiórek czekoladowych Krem śmietankowy: 1) 400 g serka mascarpone 2) 350 g śmietanki 30 lub 36% 3) 1-2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1) 200 ml wody
Na kulinarnym poligonie