wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją ale nie na sztywno, stopniowo wsypujemy cukier puder oraz śmietan fixy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i wszystko miksujemy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę przekładamy na pokrojone banany i dokładnie ją rozprowadzamy. Na masie układamy ciastka delicje. Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość wody
Smakowite DaniaPoncz: We wrzącej wodzie rozpuszczamy cukier. Gdy wystygnie dodajemy sok z cytryny oraz zapach arakowy. Wykonanie kremu : Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę przekładamy nasączony ponczem biszkopt. Do pozostałej części śmietany dodajemy odrobinę czerwonego barwnika. Mieszamy delikatni do uzyskania jednolitej barwy. Obtaczamy i dekorujemy tort
Słodki ZakątekPoncz: We wrzącej wodzie rozpuszczamy cukier. Gdy wystygnie dodajemy sok z cytryny oraz zapach arakowy. Wykonanie kremu : Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę przekładamy nasączony ponczem biszkopt. Do pozostałej części śmietany dodajemy odrobinę czerwonego barwnika. Mieszamy delikatni do uzyskania jednolitej barwy. Obtaczamy i dekorujemy tort
Słodki Zakątekspód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia. Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę należy nakładać na kruche spody i udekorować ulubionymi owocami. Smacznego
Słodki ZakątekJabłka obieramy i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do rondla i zasypujemy cukrem i odrobiną cynamonu. Podgrzewamy, aż jabłka zmiękną, studzimy. Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem aż podwoi swoją objętość. Masę łączymy z ostudzonymi jabłkami (bez soku). Masę z jabłkami nakładamy na herbatnik przykrywamy kolejnym i ponownie nakładamy masę i herbatnik. Wierzch posypujemy uprażonymi
Bon appetit mon amiełyżek śmietany, mieszamy i łączymy z masą. Chwilkę schładzamy i przekładamy do szprycy, dekorujemy. Posypujemy okruszkami lub kolorowymi koralikami. Smacznego :) MAŁA RADA: Masę możemy również zrobić ze śmietany 30 %, ubitej z mascarpone lub serkiem homogenizowanym
Pani na deserRozpuszczoną czekoladę odstawić. Biszkopty rozdrobnić w malakserze lub blenderem. Do okruszków biszkoptowych dodać przyprawę do piernika oraz otartą skórkę ze sparzonej pomarańczy – wymieszać. Dodać serek mascarpone, rum i lekko przestygniętą czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać. Powstałą masę przykryć folią spożywczą i schować na 30 minut do lodówki. Ze schłodzonej masy formować kulki. Każdą truflę obtaczać w kakao. Trufle przechowywać w lodówce
kolorowotorcikowogorącą położyć na ściereczce kuchennej, następnie delikatnie odciągając zdjąć papier. Ciasto obsypać mielonymi orzechami (by zapobiec przyklejeniu) i zwinąć w ściereczkę. Oddstawić do przestudzenia serek mascarpone ubić z cukrem, dolać śmietanę kremówkę i ubijać, aż masa zwiększy objętość i stanie się puszysta. Na koniec dodać alkohol i kakao przesiane przez sitko rozwinąć roladę. Posmarować dżemem, następnie równomiernie rozsmarować przygotowany krem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czekolada 150 ml kremówki 30 % garść Nestle Kangus lub ekspandowanej pszenicy na wierzch 150 g herbatników maślanych Wykonanie: W misie miksera umieścić serek mascarpone z 330 ml kremówki i ubić na gładką, jednolitą masę. W kąpieli wodnej rozpuścić 2 białe czekolady, delikatnie je przestudzić i dodać do mascarpone i kremówki, delikatnie ale dokładnie wymieszać. Na sam koniec
Krakowskie smaki Anibrokat jadalny Wykonanie Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną i odstawiam do wystygnięcia ,następnie śmietanę ubijam na sztywno i dodaje serki mascarpone ,orzechy włoskie posiekane ,kiedy czekolada wystygnie delikatnie wlewam do masy śmietanowej i dokładnie mieszam . Spody nasączam kawą i nakładam ubitą wcześniej śmietanę z orzechami ,po przełożeniu śmietana ,cały tort smaruje na wierzchu i boki pozostałą śmietaną
Mój SmakPorzeczki opłukać, oczyścić. Wsypać do rondelka owoce, cukier i wlać wodę. Gotować na małym ogniu do godziny. Wystudzić i zmiksować. W dużej misce umieścić serek mascarpone oraz cukier puder zmiksować do połączenia składników. Partiami dodawać masę porzeczkową – po każdym dodaniu wymieszać lub zmiksować. Na koniec dodać porzeczki – wymieszać. Spód tortownicy posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia
Niebieski kubek z kawaprzepisu na opakowaniu i wystudzić. Rozlać do szklaneczek, na wysokość ok 1/3 szklanki. Wstawić do lodówki aby galaretka stężała. Śmietankę ubić na sztywno. Serek mascarpone zmiksować. Dodać ubitą śmietankę oraz startą czekoladę i wymieszać. Masę przełożyć do szklaneczek ze stężałą galaretką. Na wierzchu posypać jeszcze odrobiną startej czekolady i udekorować owocami. Przed podaniem schłodzić. Z podanych składników wyszły
Monia miesza i gotujełyżka - cukru waniliowego maliny ( mogą być mrożone) Czekoladę roztopić nad gorącą kąpielą wodną, lekko wystudzić i zmiksować lub wymieszać ręcznie rózgą z serkiem mascarpone. Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i delikatnie połączyć z masą serowo-czekoladową. Przełożyć na wystudzoną tartę. Na wierzchu ułożyć maliny, bądź inne owoce, jak np. borówki, lub truskawki. Udekorować listkami mięty i cukrem pudrem. Smacznego! :) Jeśli
Calzonella.comśmietany 30% (schłodzonej) 1 czubata łyżeczka cukru pudru 3-4 łyżki krokantu (można zastąpić posiekanymi, dowolnymi orzechami) cynamon (do oprószenia) Wykonanie: W misce umieszczamy serek mascarpone, śmietanę oraz cukier. Ubijamy całość do momentu otrzymania gęstej masy. Następnie dodajemy puree z dyni, przyprawy i miksujemy do ich dokładnego wymieszania się z masą śmietanowo-serową. W tym momencie warto spróbować kremu. Może
MyCookBook.plłyżeczek żelatyny 30 dkg malin 2 galaretki pastelowe o smaku "Lynchee coctail" - te na 1,5 szklanki wody kilkanaście sztuk okrągłych biszkoptów Serek mascarpone zmiksować, dodać jogurt, cukier i wszystko razem ubijać aż masa będzie gładka. Maliny rozetrzeć blenderem. Dodać do masy. Schłodzić. W tym czasie namoczyć żelatynę w 100 ml zimnej wody. Zostawić na kilka minut żeby
Maślane ciasteczkoŻelatynę wlać do do reszty musu i dokładnie wymieszać. Przelać do pucharków i wstawić do lodówki. Śmietankę ubić na sztywno. Serek mascarpone zmiksować z odrobiną cukru pudru (1-2 łyżki). Obie masy delikatnie połączyć za pomocą łyżki. Masę wyłożyć na galaretki i ozdobić pestkami granatu i listkami melisy/mięty. Inspiracją dla moich galaretek był przepis znaleziony
cucinarełyżki likieru jajecznego, 300g świeżych truskawek. Czekoladę stopić na parze, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać serek mascarpone, przestudzoną czekoladę oraz likier jajeczny. Krótko zmiksować. Rozsmarować na masie cukrowej. Na wierzchu rozłożyć pokrojone w ćwiartki truskawki. Przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościcukru ¾ szklanki mocnej kawy kakao do posypania Jajka sparzyć wrzątkiem, żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, następnie porcjami dodawać serek mascarpone i rum. Z białek ubić pianę i dodać do masy, wymieszać delikatnie. Biszkopty namoczyć w kawie, banany pokroić w plastry. W pucharkach układać warstwami biszkopty, banany i krem Schłodzić w lodówce przez co najmniej
Jadło i czytadłolikieru tiramisu 3/4 szklanki cukru pudru(szklanka 250 ml) Wykonanie: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder, nadal ubijać. Następnie należy dodać serek mascarpone i na małych obrotach miksera delikatnie wymieszać całość. Do masy dodajemy wiórki kokosowe i likier, mieszamy tylko do połączenia się składników
Krakowskie smaki Anicukrem i masłem. Na gotujące się mleko wlać budynie, mieszać, aż masa zgęstnieje. Herbatniki ułożyć na dnie tortownicy i śr. 21cm (w razie potrzeby połamać je na mniejsze kawałki). Wylać gorący budyń, przykryć kolejną warstwą herbatników. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem cappuccino: 250ml śmietanki 30%, 400g serka mascarpone(...)łyżek cappuccino w proszku, 2 czubate łyżki żelatyny, 3/4 szklanki cukru pudru. Śmietankę ubić na sztywno, dodawać po łyżce serka mascarpone oraz cukru pudru. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, przestudzić i dodać do masy. Na koniec dodać sproszkowane cappuccino. Krótko zmiksować. Masę wylać na ostudzony budyń. Wstawić na całą noc do lodówki. Inspiracja: Smakołyki Bereniki
Z miłości do słodkościChłodzimy całość w lodówce (ja nie schłodziłam i polewa się lekko rozlewała, po schłodzeniu na cieście zachowywała kształt). PS: Jeśli nie przepadacie za masą z serka, można polać ciasto polewą z białej czekolady i serka mascarpone. Post Ciasto ze szpinakiem i kremowym serkiem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakustopni i suszymy ją przez 3 godziny. pod koniec tego czasu możemy powoli ubijać śmietanę mikserem, gdy będzie sztywna należy cukier, na następnie serek mascarpone. Gdy beza będzie gotowa należy na jej wierzch nałożyć masę śmietanową i ułożyć owoce. Najlepiej zrobić to zanim bez całkowicie wystygnie bo w tedy zrobi się jeszcze bardziej krucha i szybko nam popęka. Gotową bezę
ciastkarnia na kruchym spodziemleko oraz serek. Wszystkie składniki blenderujemy na ciemny krem. W drugiej misce ubijamy kremówkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone. Na dno małych miseczek lub szklanek wykładamy połowę ciemnej masy czekoladowej, na nią układamy połowę jasnej masy, następnie ciemna masa i jasna. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Po wyjęciu posypujemy wierzch kakao, następnie obsypujemy
Kolizje Smakówserka mascarpone 3-4 łyżki cukru2 łyżeczki mąki2 białkamąka do podsypania Wykonanie:- ciasto francuskie rozwijamy i wykrawamy duże kwadraty o boku około 13 cm- serek mascarpone mieszamy z mąką, cukrem i białkami do uzyskania gładkiej masy, będzie ona miała dość rzadką konsystencję, po przygotowaniu możemy ją schłodzić w lodówce lub zamrażarce- formę na muffiny smarujemy niewielką ilością tłuszczu i posypujemy
Smakołyki Berenikiciasto nie wyrosło nakłuć widelcem lub położyć na nim folię aluminiową i obciążyć np. fasolą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Śmietanę ubić. Serek mascarpone wymieszać szpatułką i porcjami dodawać bitą śmietanę. Potem do masy dodać rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto, udekorować malinami i schłodzić
Monia miesza i gotujeidealnie łączą się z kokosowym kremem. Tort można przygotować też w wersji bez nabiału, bo serek mascarpone śmiało można zastąpić drugą puszką gęstego mleczka kokosowego (polecam zwłaszcza to w wersji light, które można znaleźć m.in w Lidlu). Z mascarpone z kolei masa wychodzi bardziej kremowa i lepiej się trzyma, zwłaszcza w temperaturze pokojowej. Bardzo zachęcam wypróbować przepis! Składniki( tortownica(...)średnicy 24 cm) : Biszkopt: 4 jajka 6 łyżek ksylitolu 10 łyżek mąki ryżowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone śmietanka z 1 puszki mleka kokosowego (stała część) 1/2 szklanki ksylitolu 1/2 szklanki wiórków kokosowych Dodatkowo: ok. 250 g świeżych malin Wykonanie: Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić
Healthy food explorersłodzik) Przygotowanie: 1. Zaparzamy swoją ulubioną kawę i odlewamy 3/4 szklanki, aby wystygła, potem dolewamy ją do masy na naleśniki. 2. Smażymy naleśniki, przepis znajdziecie TUTAJ . W razie potrzeby dosypać odrobinę mąki, jakby konsystencja była zbyt lejąca. 3. Do serka mascarpone dodajemy kakao, cukier puder i miksujemy do jednolitej konsystencji. 4. Usmażone naleśniki przekładamy farszem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzumascarpone i czekoladą Kruche, delikatne ciasto wypełnione puszystą masą czekoladowo serową i bitą śmietaną. To idealna propozycja deseru na te mroźne dni. składniki ciasto 125 g miękkiego masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru 2 łyżki kakao ponadto na wierzch tarty 250 g serka mascarpone 350 g jogurtu naturalnego 250 ml śmietany 36% 2 płaskie łyżeczki(...)piekarnika nagrzanego to temperatury 180 stopni, po czym ciasto wyjmujemy i studzimy. W tym czasie do miski wkładamy serek mascarpone, dwie łyżki cukru , dokładamy jogurt, oraz rozpuszczoną w letniej wodzie żelatynę i za pomocą trzepaczki mieszamy składniki na jednorodną masę. Na desce siekamy na drobne kawałki tabliczkę czekolady i dodajemy ją do wymieszanej masy serowo-jogurtowej ( garść posiekanej czekolady zostawiamy
Miód i pieprzSerdecznie polecam wypróbować, szczególnie smakoszom kawowo-czekoladowych smaków! Składniki: Ciasteczkowy spód: 180 g ciastek pełnoziarnistych, np. digestive 60 g roztopionego i ostudzonego masła Masa serowa: 750 g zmielonego twarogu (może być z wiaderka) 250 g serka mascarpone 4 jajka 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków 200 g rozpuszczonej i ostudzonej gorzkiej czekolady 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki kawy(...)karmelowy/ polewa czekoladowa itp. Przygotowanie: 1. Ciasteczkowy spód: Ciastka pokruszyć na piach (za pomocą wałka lub malaksera). Dodać do nich masło i wymieszać do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Masę ciasteczkową umieścić w tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Dobrze wklepać w dno formy. 2. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Twaróg zmiksować
Nastoletnie WypiekanieJOGURTOWA 250 g serka mascarpone 400 g jogurtu greckiego 1 op. cukru z prawdziwą wanilią pół szklanki cukru pudru 2 płaskie łyżki żelatyny w proszku 1/3 szklanki ciepłej wody 3.MASA TRUSKAWKOWA: 400 g truskawek 5 płaskich łyżek cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny w proszku 200 g jogurtu naturalnego 1/3 szklanki ciepłej wody 4. MASA ŚMIETANKOWO-JOGURTOWA(...)dokładnie wciśnij w dno (np. dnem szklanki). Wstaw do lodówki. AD.2 . Żelatynę dokładnie rozpuść w wodzie i lekko przestudź. Serek mascarpone zmiksuj z jogurtem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Na końcu powoli wlej żelatynę i dokładnie zmiksuj. Masą wylej na ciasteczkowy spód i wstaw do lodówki na ok. 2-3 godziny. AD.3 . Żelatynę dokładnie rozpuść w wodzie i lekko przestudź
Kuchnia bezglutenowaalkoholem czy nie dodajemy do kawy Amaretto lub inny trunek. W kawie moczymy biszkopty, które układamy w pucharkach. Przykrywamy warstwą serka. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinna stanowić masa z mascarpone. Wierzch oprószamy czekoladą. Deser schładzamy w lodówce. Nie wierzyłam, że tak niewiele czasu i pracy potrzeba żeby uzyskać
cucinareporcje) : 1 szklanka mleka 3 żółtka 4 łyżki cukru 1 serek mascarpone (250 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta kardamonu 2 garście czereśni Sos czekoladowy: 50 g mlecznej czekolady 30 g gorzkiej czekolady 50 g śmietany kremówki Przygotowanie: Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i bardzo dokładnie wszystko miksujemy(...)rondelka wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia. Ustawiamy malutki ogień i dodajemy masę do mleka, całość energicznie mieszając. Gotujemy, aż masa uzyska konsystencję budyniu, nie przerywając mieszania (bo zrobią się grudki!). Gotowy krem pâtissière studzimy, następnie miksujemy z serkiem mascarpone i szczyptą kardamonu. Sos czekoladowy: W rondelku podgrzewamy śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączamy gaz. Dodajemy
Oryginalny smak