aromatu waniliowego 1/4 łyżeczki aromatu cytrynowego skórka starta z 1 cytryny Nadzienie: 300g białej czekolady 500g umytych, obranych truskawek (dodałam 300g truskawek i 200g borówek) 4 łyżeczki żelatyny 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego skórka starta z pół cytryny Do nasączenia: 200ml soku pomarańczowego 150g zmiksowanych na mus truskawek Wierzch i boki: 600g(...)składniki nie powinny się dokładnie połączyć) i tak rozmieszaną czekoladę wlać do pozostałej śmietanki, dokładnie wymieszać. 12. Do czekoladowej śmietanki dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy śmietanowej i rozmieszać. Tak przygotowaną żelatynę powoli wlewać do śmietanowego kremu, cały czas mieszając mikserem. 13. Na końcu do kremu dodać pokrojone
Mała Cukierenkamleka skondensowanego, niesłodzonego cukier waniliowy SKŁADNIKI NA KREM ADWOKATOWY: 250 ml. adwokata 250 g. serka mascarpone 150 ml. śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie [9 g.] śmietan-fix Przepis: ADWOKAT: Dodajemy do żółtek cukier i cukier waniliowy. Ubijamy mikserem, aż do uzyskania kremowej masy. Nie przerywając miksowania- dodajemy mleko skondensowane, pozwalamy całości dobrze się wymieszać, po czym powoli(...)ADWOKATOWY: Cukier puder łączymy ze śmietan fix’em. Krem adwokatowy Do adwokata dodajemy serek mascarpone- rozdrabniamy łyżką, następnie mieszamy mikserem do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodajemy powoli śmietanę, następnie cukier puder ze śmietan-fix’em. Miksujemy, aż uzyskamy gęstą kremową masę. Krem adwokatowy Gotowy krem przechowujemy w lodówce. Smacznego!!! Krem adwokatowy – wykonane przez Domowe Torty
Domowe Tortyoddzielnie) 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki płynnego miodu 3/4 szklanki orzechów włoskich około 15 suszonych daktyli 3 łyżki bułki tartej szczypta soli Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu (użyłam gotowego w wiaderku) 250 g serka mascarpone 1,5 szklanki cukru pudru 4 duże jajka 1 budyń śmietankowy bez cukru (proszek) skórka starta z 1 pomarańczy Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać(...)wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Jeżeli ciasto będzie się rwało, należy wylepić formę ręcznie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 15 min. Masa makowa: Mielony mak zalać wrzątkiem i odstawić do wystudzenia. Dokładnie odsączyć, dodać drobno posiekane orzechy włoskie i daktyle, żółtka, cukier puder, miód i bułkę tartą. Wszystko wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę
Oryginalny smakmąki pszennej * 3/4 szklanki cukru * 150 g margaryny * 2 żółtka * 2 łyżki kwaśnej śmietany * 300 ml śmietany kremówki * 250 g serka mascarpone * cukier puder do smaku * owoce do dekoracji Ze wszystkich składników na ciasto zagnieść gładką, jednolitą masę. Ciasto owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na około pół godziny. Po tym czasie formę na tarty (u mnie(...)widelcem w kilku miejscach. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec około 20-25 minut. Ciasto schłodzić. W tym czasie ubić śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i serek mascarpone, jeszcze chwilę mieszać. Na zimne kruche ciasto wyłożyć ubitą śmietanę, udekorować owocami. chłodzić około 1 godziny w lodówce
Zrób to smaczniemorele garść pistacji 500 g serka mascarpone 2 łyżki śmietany Wykonanie: Jajka ubijacie z cukrem, aż zrobi się z nich jasna puszysta masa. Czekoladę kruszycie, masło kroicie i razem rozpuszczacie w kąpieli wodnej. Studzicie i dodajecie do masy jajecznej, wlewając powoli i cały czas miksując. Mąkę przesiewacie i dodajecie do masy w ślad za czekoladą i masłem. Miksujecie, aż składniki(...)piekarnika nagrzanego na 160 stopni na ok. 20-30 minut. Ciasto powinno lekko wyrosnąć, może popękać na brzegach. Wyjmujecie z piekarnika, studzicie i wyjmujecie z foremki na talerz. Serek mascarpone miksujecie z 1/2 szklanki cukru i śmietaną. Wykładacie na ciasto, rozprowadzacie równomiernie i dekorujecie agrestem, winogronami, pokrojoną morelą oraz pistacjami. Potem zapraszacie znajomych i wydajecie polecenia do białego rana
GRUBY WAŁEKjogurtu naturalnego 100 g. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml. oleju skórka starta z jednego pomarańcza SKŁADNIKI NA KREM POMARAŃCZOWY: 500 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone szklanka cukru pudru sok z 3 dużych pomarańczy skórka starta z dwóch pomarańczy Przepis: BABECZKI: Na tarce o małych oczkach ścieramy skórkę z jednego pomarańcza. Nagrzewamy piekarnik(...)dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć- przerywamy miksowanie ,dodajemy cukier puder, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz serek mascarpone. Rozdrabniamy wszystko z serkiem za pomocą łyżki- następnie ponownie miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. Do gotowego kremu dodajemy startą pomarańczową skórkę i delikatnie- ręcznie mieszamy. DEKORUJEMY BABECZKI: Za pomocą rękawa do zdobienia tortów, nakładamy na babeczki krem
Domowe Tortybiszkopt. 5 jaj oddziel na żółtko i białko. Białko ubij z szczyptą soli na sztywno, dodaj cały czas miksując pół szklanki cukru pudru i pojedynczo żółtka. Gdy osiągniesz puszystą masę odstaw miksowanie i ręcznie wymieszaj przesianą szklankę mąki z dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej i łyżeczką proszku do pieczenia. Piecz w 180° góra dól na blasze wyściełanej papierem do pieczenia(...)mokry, rozciapie się inaczej. Teraz ubij 0,5 l śmietany 36 %. gdy zacznie sztywnieć dodaj cztery łyżki cukru i 0,5 kilo sera mascarpone, serek dodawaj stopniowo, powoli miksując, ale uważaj żeby nie zrobić masła. Połowę masy wyłóż na biszkopt. I powtórz czynność od początku, czyli na masę ułóż biszkopt, na biszkopt kawę w płynie i masę . Ciasto do lodówki
Pasje Jolkicukrem aż do powstania żółtej kremowej konsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek oraz startą(...)wyjmujemy z formy. KREM : W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie- dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie miksujemy, aż składniki połączą się a masa zgęstnieje. PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem, na który układamy pokrojone truskawki- przykrywamy kolejnym blatem
Domowe Tortyśmietany 30% 250 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 200 g wiórek kokosowych sok z 1 cytryny + 1 szklanka wody Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie dodajemy kolejno żółtka, ubijając dokładnie po każdym. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Blachę(...)wymiarach 20x35cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią przygotowaną masę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok 30–40 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy. Zimny przekrawamy na pół. 2. Czekoladę roztapiamy na parze i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone, wiórki kokosowe i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy ostudzoną ale płynną czekoladę
Na Ciasteczkowych Papierachminut. Wyjąć. Wystudzić babeczki na kratce. Krem do dekoracji babeczek: 250 g schłodzonego serka mascarpone 200 g schłodzonej śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru czerwony barwnik w proszku lub żelu Śmietanę, mascarpone i cukier przełożyć do naczynia. Ubić krótko do połączenia się składników. Odłożyć 1/3 masy. Do pozostałej stopniowo dodawać czerwony barwnik, do momentu uzyskania pożądanego koloru. Przygotować
maniapieczeniapasowały lekko kwaskowe owoce lub dżemy). Rolada bezowa: 6 białek jaj w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu szczypta soli Masa: 250 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 30% (1 szklanka) 1 łyżka cukru pudru mały koszyczek świeżych jeżyn, malin, jagód itp. skórka otarta z niewoskowanej cytryny Piekarnik nagrzewamy(...)odstawiamy bezę do całkowitego ostudzenia. W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno wraz z cukrem pudrem. W drugiej misce rozcieramy łyżką mascarpone. Dodajemy po łyżce ubitej śmietany do serka (nie odwrotnie) i mieszamy łyżką (nie mikserem). Masę wstawiamy do lodówki. Gdy beza wystygnie rozsmarowujemy na niej masę. Na wierzchu układamy owoce. Cytrynę sparzamy wrzątkiem z czajnika, a następnie ścieramy skórkę
Poezja smakukakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 600-700 g wiśni bez pestek (u mnie mrożone) 150 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kg śmietany 36% 250 g serka mascarpone 2 opakowania cukru waniliowego 2 opakowania galaretki wiśniowej lub truskawkowej + 200 ml wody WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)nasączenia. Do szklanki nalać odrobinę wody, wsypać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać. Wlać stopniowo do wiśni mieszając. Podgrzewać do momentu, aż masa zgęstnieje do konsystencji gęstego kisielu. Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukry waniliowe. Na koniec dodać serek mascarpone i krótko zmiksować. 200 ml wody zagotować, wyłączyć palnik i wsypać galaretki. Dobrze wymieszać i zostawić do ostudzenia. Zimną, lekko już
Passions hobbies lifezbożowego spodu i mlecznej czekolady tworzą spójną całość. Tortownica 24cm 200g herbatników zbożowych 1 szklanka musli z orzechami 125g margaryny 0.5kg sera (użyłam gotowego z wiaderka) 1 opakowanie serka mascarpone (250g) 250ml śmietanki 30% 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 1/2 olejku śmietankowego Dr Oetkera 1 opakowanie Sernixa 50g roztopionego masła 1 szklanka(...)wraz z musli kruszymy w mikserze. Margarynę topimy i gorącą wlewamy do ciasteczek. Miksujemy. Przygotowaną masą wykładamy spód tortownicy i odkładamy do lodówki na czas przygotowywania sera. Ser: Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy szklankę cukru i cukier waniliowy. Miksujemy. Dodajemy ser oraz serek mascarpone, śmietankę, olejek i przestudzone roztopione masło. Mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy do ubitych żółtek
Kuchnia w czekoladziegarnek kładziemy miseczkę z czekoladą) dodajemy do czekolady 3 łyżki śmietany kremówki. Odkładamy czekoladę do wystygnięcia.Do miski dajemy serek mascarpone, dodajemy 300 ml śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru pudru, wymieszać wszystko mikserem. 1/2 zostawiamy w misce, a drugą połowę masy dzielimy na dwie równe części i przekładamy do osobnych miseczek.Maliny należy zmiksować na gładką masę o przełożyć do miseczki
Serce zamknięte w formie pysznościpozostałym cukrem aż do powstania żółtej kremowej konsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla zmiękczenia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie za pomocą(...)wyjmujemy z formy. KREM : W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie- dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie miksujemy, aż do uzyskania gęstej,kremowej masy. PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem, na który układamy pokrojone truskawki- przykrywamy kolejnym blatem
Domowe Torty