łyżki kakao, tłuszcz do formy. Masa owocowa: niecały kilogram czereśni, cukier do smaku, trochę wody, ok. 3 łyżeczek mąki ziemniaczanej. Masa śmietanowa: mały kubek śmietany 30% lub 36%, zagęstnik do śmietany o smaku truskawkowym, opakowanie serka mascarpone, cukier puder do smaku. Blachę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Połącz obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Jajka sparz(...)smaku. Całość ubij. Gdy śmietana będzie już sztywna, dodaj do niej serek mascarpone i całość dokładnie wymieszaj. Wystudzone ciasto wyjmij z formy i przekrój na pół, tak aby powstały dwa blaty. Blachę ponownie wyłóż papierem do pieczenia. Na dno połóż jeden z blatów. Rozprowadź na nim masę czereśniową (parę połówek owoców można odłożyć do dekoracji). Owoce przykryj drugim blatem. Wierzch
blog.moje-pasje.infoskładniki na masę malinową: 2 garście malin mrożonych 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka żelatyny składniki na masę czekoladową: 100 g gorzkiej czekolady (70% kakao) 1 łyżka masła 1 łyżka serka mascarpone do dekoracji: maliny migdały w płatkach wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem na gładkie ciasto. Formujemy kulkę i odstawiamy do lodówki(...)Podgrzewamy tak długo aż maliny się rozpadną. Ściągamy z ognia i rozpuszczamy w tej miksturze żelatynę. Gdy mikstura lekko przestygnie wykładamy ją na spód mazurka i równomiernie rozprowadzamy. Gdy masa malinowa lekko się zetnie wykładamy na nią masę czekoladową. Czekoladę wraz z masłem i mascarpone roztapiamy w kąpieli wodnej. Gotową masę czekoladową rozprowadzamy na malinach. Gdy jest jeszcze świeża dekorujemy
Przysmaki KarolkiMalinowy krem: ok 230 g świeżych/mrożonych malin 5 – 6 łyżek cukru trzcinowego 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki zimnej wody 400 g serka mascarpone, schłodzonego 100 g serka mascarpone, gdyby krem wyszedł za rzadki kilka kropel barwnika czerwonego, jeśli chcemy uzyskać mocniejszy kolor Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min do napęcznienia(...)Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Studzimy. Ostudzoną frużelinę miksujemy blenderem, aby otrzymać gładką masę. Wkładamy nasze puree na kilka minut do lodówki, aby się schłodziło. W misce umieszczamy schłodzony serek mascarpone i przy pomocy miksera mieszamy, aż otrzymamy gładki krem. Cały czas miksując, stopniowo dodajemy puree malinowe. Dokładnie całość mieszamy
Słodki Pomysłwypieków • 2 łyżki cukru trzcinowego demerara • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny • 8 suszonych daktyli Krem: • 250 g schłodzonego serka mascarpone • 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 30% • 1 łyżka cukru pudru • 150 g masy kajamkowej z puszki • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich • 10 daktyli Dodatkowo: • cukier puder do oprószenia • kakao do oprószenia • daktyle i orzechy do dekoracji Sposób
W mojej kuchnichrupiące – faworki na serku mascarpone. Mascarpone to najcięższy gatunkowo biały ser – w przeciwieństwie do zwykłego twarogu, mascarpone nie robi się z mleka, ale ze śmietanki . Ser nie dojrzewa, jest serem świeżym – jest gęsty, smarowny, kremowy i puszysty, lekko słodki, maślany w smaku i tłusty prawie tak samo jak masło – zawartość tłuszczu to 80% w suchej masie – lekka przekąska(...)prawdziwe, włoskie mascarpone – polskie nie zawsze jest tym co opisano na opakowaniu, często ma też znacząco niższą zawartość tłuszczu. Serek mascarpone, żółtka, spirytus i cukier wrzucamy do miski. Wszystko miksujemy na wysokich obrotach miksera do uzyskania jednolitej, mocno napowietrzonej masy – około 6-7 minut. Mąki przesiewamy razem do osobnej miski po to żeby je napowietrzyć – i mieszamy ze sobą
Karo in the Kitchenmiękkiego masła- 250 g mascarpone Składniki na masę śmietanową:- 1 galaretka cytrynowa- 200ml wrzątku- 500 ml słodkiej śmietanki (fresh cream)- 2 łyżki cukru z wanilią- 4 galaretki o różnych kolorachDodatkowo:- figi 5 szt. (albo inne owoce)- 2 galaretki na wierzch ciasta Białka ubijamy z cukrem. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem (uwaga – masa zwiększy swoją objętość(...)odstawiamy do zastudzenia (najlepiej przelać do płaskich naczyń, będzie łatwiej potem kroić). Na drugi dzień pozostaje do zrobienia masa budyniowa i śmietanowa. Do zimnego budyniu dodajemy 340g masła o temperaturze pokojowej, wyrabiamy robotem na niskich obrotach. Dodajemy, po łyżce, 250g serka mascarpone – należy delikatnie go wmieszać. Biszkopt przekrawamy na dwie części, nasączamy sokiem owocowym (np. z marakują), lekko smarujemy kwaśnym
mojewypiekiinietylkoposiekanej na drobne cząstki czekolady mlecznej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone DODATKOWO: opakowanie biało- czarnych kuleczek aero (aero bubbles) Przepis : BABECZKI: Nagrzewamy piekarnik do 180° C. W zagłębienia formy na babeczki, wkładamy papilotki [ jak nie macie papilotek, wysmarujcie zagłębienia blaszki(...)delikatnie palcami. KREM: W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć- przerywamy miksowanie, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy . DEKOROWANIE: Nakładamy krem na babeczki za pomocą rękawa do zdobienia tortów. Na kremie układamy kuleczki aero, leciutko je dociskając
Domowe Tortymogłam nie zrobić tego tortu, smaki idealne dla mojego syna. On uwielbia kremy na bazie kremówki i mascarpone, a tu jeszcze Jego ulubiona czekolada. Szukałam czegoś ze świeżymi malinami i na stronie Moje Wypieki znalazłam ten przepis. Postanowiłam upiec go w tortownicy - efekty możecie sami ocenić, bo smak......niebo w ......:)Składniki na ciasto: 5 jajek 250 g brązowego(...)Pieczemy do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Gdy ciasto jest zimne przekroić wzdłuż na dwie części. Masa Straciatella z Malinami: 600 ml śmietanki kremówki, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 50 g czekolady mlecznej startej na tarce o grubych oczkach ok.500 g malin Wykonanie: Kremówkę ubić na sztywno
Blondynka Gotujekremówki, cukier puder do smaku, truskawki, 2 opakowania galaretki, ewentualnie opakowanie zagęstnika do śmietany, ewentualnie opakowanie serka mascarpone. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Sucharki rozkrusz. Najwygodniej jest je zawinąć w ściereczkę i rozkruszyć wałkiem. Pokruszone sucharki wymieszaj z kremem czekoladowym. Tak przygotowaną masę wyłóż na blachę i wyrównaj jej powierzchnię. Blachę wstaw do lodówki, aby masa się ścięła. Śmietanę przelej(...)wysokiego naczynia. Do śmietany dodaj cukier puder i całość ubij. Do ubitej śmietany możesz dodać także zagęstnik do śmietany lub serek mascarpone. Ubitą śmietanę wyłóż na czekoladowy spód. Blachę na powrót wstaw do lodówki. Truskawki umyj, odszypułkuj i osusz. Większe owoce możesz przekroić na połowy. Galaretki przygotuj według przepisu na opakowaniu (latem możesz je rozrobić w mniejszej ilości wody). Galaretkę
blog.moje-pasje.infogorąco, ale równie pysznie smakuje odgrzewana w piekarniku. Polecam również przepisy na tarty: z owocami lata z truskawkami z jabłkami z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem francuska z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki na kruche ciasto: 150g schłodzonego masła 250g pszennej mąki łyżeczka soli 1 jajko Składniki na nadzienie(...)rozpuszczenia się sera. Wyłożyłam nadzienie na upieczoną tartę. Pozostał jeszcze sos do przygotowania. W miseczce roztrzepałam jajko ze śmietaną. Dodałam do niego pozostałą część sera lazur i parmezan. Wylałam masę na wierzch tarty. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piekłam około 30 minut. Smacznego
potrawyregionalneopakowania (125 g) serka mascarpone 1 łyżka (10 g) cukru pudru 0,5 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady Przygotowanie: 1) Na dnie formy ułożyć warstwę herbatników. 2) Na herbatniki wyłożyć masę kajmakową i równomiernie rozprowadzić (można sobie pomóc i wcześniej masę delikatnie podgrzać, ułatwi to jej rozsmarowanie). 3) Kajmak przykryć kolejną warstwą herbatników. 4) Przygotować masę budyniową. W rondelku zagotować(...)następnie gotować 2-3 min. 6) Masę budyniową od razu wylać na herbatniki, rozprowadzić i przykryć następną warstwą herbatników. Tak przygotowane ciasto zawinąć filią spożywczą lub aluminiową, schłodzić i odstawić na kilka godzin do lodówki. 7) Kiedy ciasto się dobrze schłodzi (! kilka godzin) śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder oraz serek mascarpone i wymieszać mikserem. Gotowy krem wyłożyć
Fitsweet.meMALINAMI Beza 4 białka 230 g drobnego cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Nadzienie 300 ml śmietany kremówki 180 g serka mascarpone maliny Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo cukier, aż masa bezowa zacznie się błyszczeć. Pod koniec dodać mąkę i ocet. Blachę do pieczenia ( 40×35 ) wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć masę(...)kilka minut, następnie odwrócić ją górą do dołu na czysty papier do pieczenia. Zdjąć delikatnie papier na którym piekła się beza i pozostawić ją do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę i serek zmiksować na gęstą i puszystą masę. Wyłożyć na ostudzony placek bezowy, poukładać na wierzchu maliny i z pomocą papieru zwinąć dość ciasno roladę. Zawiniętą w papier przechowujemy w lodówce nawet
Pieguskowa Kuchniacukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Mąki przesiać, dodać do masy jajecznej, dokładnie wymieszać. Przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 34x42cm. Piec ok. 15min w temp. 180st. Ciepłe ciasto przełożyć na ściereczkę posypaną drobnym cukrem. Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić tak do ostygnięcia. Krem: 250g serka mascarpone(...)250g waniliowego serka homogenizowanego, łyżka soku z cytryny, 250g czerwonych porzeczek, 50g cukru pudru. Mascarpone utrzeć z serkiem homogenizowanym, cukrem i sokiem z cytryny, odłożyć dwie łyżki do dekoracji. Dodać umyte i oczyszczone porzeczki. Delikatnie wymieszać. Masę rozsmarować na cieście. Zrolować, schłodzić. Udekorować pozostałym kremem, porzeczkami i miętą. Przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościSpód: 200 g krakersów (np. Lajkonik) 100 g masła orzechowego 50 g rozpuszczonego masła 40 g brązowego cukru (opcjonalnie) Krem: 250 g serka kremowego np. Philadelphia lub mascarpone 75 g masła orzechowego 5-6 łyżek masy krówkowej Czekoladowy krem: 200 ml śmietany kremówki 36% 100 g mlecznej czekolady, posiekanej 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej Dodatkowo: 1 duży banan Przygotowanie(...)pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dno i boki formy wykładamy okruszkami. Podpiekamy spód przez 10 minut. Studzimy. Podpieczenie spodu możemy ominąć, wtedy po postu będzie mnie zwarty. Serek przekładamy do miski, dodajemy masę krówkową i masło orzechowe, miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Jeśli będzie za mało słodki, możecie dodać masy krówkowej. Śmietanę kremówkę przelewamy do garnuszka, podgrzewamy prawie
Mania GotowaniaNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Zaparzamy herbatę, studzimy i mieszamy z likierem. Żółtka ucieramy z cukrem. Do masy dodajemy po łyżce serka, cały czas ucierając. Maliny płuczemy, miksujemy. Biszkopty moczymy w herbacie, układamy warstwowo w pucharkach…biszkopty, mascarpone, biszkopty, mascarpone, maliny. Wstawiamy do lodówki na godzinę. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchen