masa z serka mascarpone - 3718 przepisów (strona:90/248)

"Słodkie środy" - Kruche babeczki z musem brzoskwiniowym 140

podawać nie tylko na słodko, świetnie pasują również farsze słone czy ostre. Jednak u nas dzisiaj ma być jak co środę - słodko i smacznie. Połączenie owoców i śmietany z mascarpone świetnie się wkomponowało w całość.  Kruche babeczki z musem brzoskwiniowym Kruche babeczki  SKŁADNIKI: 200 g margaryny 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 żółtka sól PRZYGOTOWANIE(...)foremki do babeczek, dociskamy ciasto, dolepiamy palcami i nakłuwamy widelcem, Pieczemy w piekarniku w 180 - 200 stopniach przez około 12-14 minut. Masa serowo-śmietankowa i mus brzoskwiniowy: SKŁADNIKI: 6 brzoskwiń 150 g serka mascarpone 200 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 100 ml wrzącej wody posypka czekoladowa PRZYGOTOWANIE: Schłodzoną śmietanę  ubijamy na sztywno

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tort czekoladowo - malinowy 279

wodą i na garnek kładziemy miseczkę z czekoladą) dodajemy do czekolady 3 łyżki śmietanki kremówki. Odkładamy czekoladę do wystygnięcia.Do miski dajemy serek mascarpone, dodajemy 300 ml śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru pudru, wymieszać wszystko mikserem. 1/4 masy przełożyć do osobnej miseczki.Maliny należy zmiksować na gładka masę. przygotowujemy żelatynę (żelatynę łączymy z gorącą wodą i mieszamy) , pozostawiamy do momentu

Serce zamknięte w formie pyszności
Dolce vita do kwadratu, czyli klasyczne włoskie tiramisu 191

Miksujemy jajka około 5-8minut, aż żółtka potroją swoją objętość a kogel-mogel będzie lekki i puszysty.   Do masy jajecznej, po jej lekkim przestygnięciu (3-4 minuty po zdjęciu miski z kąpieli wodnej), trzepaczką balonową wmieszamy serek mascarpone – nie miksujemy i nie ubijamy, mieszamy tylko do połączenia. W osobnej misce ubijamy na sztywno mocno schłodzoną śmietanę. Delikatnie przekładamy(...)trzecią lub połowę masy serowej. Używamy 1/3 jeśli chcemy masę od góry udekorować, wyciskając ją z rękawa cukierniczego, a po połowie jeśli rozsmarujemy krem na płasko, bez szaleństw. Masę równomiernie rozsmarowujemy na biszkoptach silikonową szpatułką lub łyżką i powtarzamy manewr z nasączaniem biszkoptów. Na drugą warstwę nasączonych ciastek wykładamy lub wyciskamy z rękaw cukierniczego resztę masy. Całość wstawiamy na przynajmniej

Karo in the Kitchen
Biszkopt z truskawkami i kremem z mascarpone 165

jednym żółtku, miksować do czasu, aż masa będzie jednolita. Wymieszać i przesiać obie mąki, stopniowo dodawać je do masy jajecznej, delikatnie mieszać łyżką, aż masa będzie jednolita (nie miksować). Dno foremki najlepiej z otwieraną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać bułką tartą (boków nie wykładać ani nie smarować). Masę wlać do formy i piec w piekarniku(...)Masa z truskawek: Do rondelka włożyć rozmrożone truskawki łącznie z powstałym sokiem, dodać cukier i sok z cytryny, gotować do czasu rozpuszczenia się cukru i uzyskania szklistej masy. Truskawki nie muszą być całkowicie rozgotowane. Masę zdjąć z palnika, dodać suchą galaretkę i mieszać do czasu całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Odstawić do wystudzenia, pilnować, aby całkowicie nie stężała. Lekko tężejącą masą

Kuchcik gotuje
Tort czekoladowo jagodowy 162

Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru (250ml) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki krupczatki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem jagodowy: 500ml śmietanki 30% 2 serki mascarpone (2x250g) 1 szklanka cukru pudru 200g jagód leśnych 1 galaretka jagodowa lub wiśniowa Ganache: 100ml słodkiej śmietanki 30% 2 tabliczki białej czekolady Dodatkowo: 1 puszka krojonego ananasa 2 galaretki(...)następnie przekrawamy na 3 blaty, każdy nasączamy ponczem już po nałożeniu na tort. 2. Krem: Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, serki mascarpone oraz zmiksowane jagody, Wszystko dodajemy stopniowo, uważając by nie ścięło nam masy. Na końcu wlewamy zimną, tężejącą galaretkę jagodową (wiśniową). Krem schładzamy kilkanaście minut w lodówce.  3. Przełożenie: Pierwszy blat biszkoptu- 1/5 masy jagodowej- odsączone

Kuchnia w czekoladzie
Tort kokosowy z okazji Chrztu Świętego 217

później Satine Ice i na szarym końcu Bakels- Pettinice, wspominam tutaj o tych bardziej popularnych na naszym rynku.  Także jeżeli Was stać i zastanawiacie się nad wyborem masy to serdecznie polecam Callebaut Ticino Carma. A teraz trochę o torcie. 22 maja córeczka mojej kuzynki obchodziła swoje wielkie święto. Z tej też okazji powstał tort. Miało być słodko, dziewczęco, różowo(...)śmietany kremówki 625 g serka mascarpone 2/3 szklanki cukru pudru  szklanka wiórek kokosowych 4 łyżki likieru kokosowego (ja użyłam syrop kokosowy) Wykonanie: Serek mascarpone i kremówkę przełożyć do miseczki i ubić na sztywną masę. Następnie dodać cukier, wiórki i likier kokosowy i całość wymieszać do połączenia się składników

Krakowskie smaki Ani
Babeczki na Halloween 162

wymieszać z cukrem, łyżką kakao i proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce zmiksować jajka z mlekiem i olejem. Przelać masę do składników suchych i przemieszać łyżką, do momentu połączenia się składników.  Krem do babeczek-  Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Do śmietanki dodać czerwony barwnik i ubić mikserem. Dodawać do ubitej śmietany po jednej łyżce serka mascarpone

pink envelope
W malinowym chruśniaku 121

skórki a następnie mielimy na pył. Śmietanę kremówkę miksujemy z dodatkiem dwóch łyżeczek cukru pudru aż będą tworzyć się miękkie pagórki. Stopniowo dodajemy serek mascarpone oraz zmielone orzechy i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy ja na mus malinowy. Na wierzch deseru układamy świeże maliny i dekorujemy listkiem mięty. Czas przygotowania: 25' Trudność: łatwe Ilość porcji: 4 Kaloryczność: 360 kcal

Pyry na Gaz
Torcik cappuccino czyli Slodki Czwartek odc.142 164

Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy masłem. Spód wykładamy połową herbatników, tak aby pokryły dno formy. Do misy miksera wlewamy schłodzoną śmietanę i dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder, kawę inkę. Wszystko miksujemy, aż masa zgęstnieje. Połowę masy wykładamy na herbatniki, posypujemy pokrojonymi sliwkami i przykrywamy drugą połową herbatników. Wykładamy pozostałą część masy. Wyrównujemy i posypujemy po wierzchu kawałkami śliwek

Dzieje kuchennej Wiewióry
ROLADA ŻYRAFA ZE ŚMIETANĄ I BANANEM 154

jajek * 6 łyżek cukru * 3/4 szklanki mąki pszennej * 80 ml wody * 45 ml oleju * 2 łyżki kakao   (użyłam Skworcu) Składniki na masę śmietanową: * 500 ml śmietany kremówki 36% * 250 g serka mascarpone * 2-3 łyżki cukru pudru * 2 banany Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej i wodę, wymieszać mikserem. Następnie dodać przesianą

Zrób to smacznie
Sernik jeżynowy z mascarpone z galaretką owocową 140

Odsączone listki, rozpuszczamy podgrzewając w rondelku, następnie mieszamy z 5 łyżkami zimnej wody. Jeżyny rozdrabniamy za pomocą robota z dodatkiem cukru i żelatyny. Dodajemy serek mascarpone, jogurt naturalny i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masę serową przekładamy do tortownicy wyłożonej ciastkami. Schładzamy do zastygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu, studzimy. Kiedy galaretka zacznie gęstnieć przelewamy ja na wierzch

Moniki Smakołyki
Tiramisu 107

biszkoptów duża filiżanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy kakao Wykonanie : umyte jajka sparzamy wrzątkiem,oddzielamy żółtka od białek. Zaparzamy mocną kawę. W misie ucieramy mikserem serek mascarpone z cukrem, dodajemy po żółtku, miksując na gładka masę. Dodajemy likier i miksujemy. Podłużne biszkopty maczamy w całości w kawie i układamy ciasno obok siebie w ulubionych salaterkach/pucharkach. Na tak przygotowane biszkopty wykładamy masę

Raj dla Podniebienia
Tarta z serkiem mascarpone i białą czekoladą 159

jeszcze 15 minut. Wyjmij ciasto do wystygnięcia.  Etap III- Krem przygotuj poszczególne składniki Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijaj chwilę dodaj serek mascarpone oraz jogurt, ubijaj. Etap III - Krem  Do przygotowanej masy dodaj powoli  rozpuszczoną ostygniętą czekoladę (ale nie ściągniętą czekoladę)  wymieszaj. Etap IV - Dekoracja  Krem wyłóż na wystygniętą  tartę. Udekoruj sezonowymi

Wylizany Rondel
Ciasto jagodowe bez pieczenia 167

tężejącą galaretką i wstaw do lodówki. Przygotuj kolejne dwie  galaretki w 250 ml wody. odstaw do schłodzenia. Ubij kremówkę. Wymieszaj ją z serkiem mascarpone. Gdy galaretka  zacznie tężeć wymieszaj ją energicznie z masą. Połowę  masy rozłóż na biszkoptach, drugą połowe wymieszaj z jagodami i rozłóż ją na poprzedniej. Odstaw do lodówki. Przygotuj ostatnią  galaretkę wg instrukcji

Gotuj Sam!
CIASTO ZE SŁODKIMI ZIEMNIAKAMI I SUSZONYMI MORELAMI 152

minut, lub do tzw. suchego patyczka (w zależności od wielkości blaszki). Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do przestygnięcia. KREM : W misie miksera umieszczamy miękkie masło, serek mascarpone, ekstrakt z wanilii oraz cukier puder. Ubijamy, aż masa lekko się napuszy i nie będzie w niej grudek. Kremem smarujemy wierzch ostudzonego ciasta, posypujemy pestkami granatu  Przechowujemy w lodówce

cool and minty
Zapiekanka a'la cannelloni ze szpinakiem i serkiem ricotta na sosie pomidorowym 156

złocisty kolor, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Szpinak sparzmy wrzątkiem, aż zmniejszy swoją objętość i odcedzamy. Następnie w misce ucieramy serek mascarpone z serkiem ricottą i jajkiem, dodajemy gałkę muszkatołową.  1/3 masy odkładamy aby posmarować górną warstwę makaronu. Następnie do pozostałej części dodajemy posiekany  szpinak i kurczaka ostudzonego. Wszystko łączymy na gładką masę

Niezły Młynek
pyszny sernik na zimno z jagodami na biszkoptach... 118

waniliowy 250 ml, serek mascarpone 250 ml, cukier puder 3 łyżki, żelatyna 3 łyżeczki, jagody 20 dag/mrożone, galaretka agrestowa 1 opakowanie jogurt grecki, serek homogenizowany waniliowy, mascarpone, cukier puder utrzeć mikserem na gładką masę, żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i wystudzić, w trakcie miksowania wlewać żelatynę forma z wysuwanym dnem 22 cm lub tortownica wyłożona folią spożywczą

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik na zimno z mascarpone i żurawiną 136

żurawiny suszonej Przygotowanie: Herbatniki układamy na dnie blachy. Śmietankę miksujemy do uzyskania bitej śmietany, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Cały serek mascarpone przekładamy do bitej śmietany i miksujemy na jednolitą masę. Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu i mieszamy z przygotowaną masą. Dodajemy żurawinę i delikatnie mieszamy. Całość wylewamy do przygotowanej formy i wkładamy do lodówki na około

Kulinarne życie
Krem kawowy 164

niego kawę i krótko miksujemy. W oddzielnej misce ubijamy śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć- przerywamy miksowanie, dodajemy cukier puder i połączony z kawą serek mascarpone. Ponownie wszystko miksujemy, aż składniki się połączą i masa zgęstnieje. Gotowy krem przechowujemy w lodówce! Smacznego!!! Artykuł Krem kawowy pochodzi z serwisu Domowe Torty

Domowe Torty
Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i oliwkami 145

smaczniejsza). Wszystko dokradnie wymieszać. Roladki: Plastry piersi z indyka delikatnie rozbić na dość cienkie kotleciki, posolić i popieprzyć. W niewielkim naczyniu umieścić pomidory i serek mascarpone i dokładnie zmiksować, aby powstała jednolita, dość gęsta masa. 2-3 plastry boczku ułożyć obok siebie (mogą nawet nieco na siebie nachodzić, lub ścisłe przylegać) na płaskiej, równej, dość dużej powierzchni i trochę

Codzienne Gotowanie
Tiramisu bez jaj ale na serio :) - przepis 169

nasączamy nim biszkopty dosyć mocno. Tiramisu bez - przepis Śmietankę (mocno schłodzoną) ubijamy na sztywno. W trakcie ubijania dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietanki dodajemy serek mascarpone i krótko ubijamy tylko do połączenia składników. Wykładamy masę na biszkopty, wyrównujemy i na całość posypujemy kakao przez sitko. Tiramisu bez jaj - przepis Wkładamy do lodówki na 2 – 3 godziny lub całą

Pyza i Surówka
Śmietanowo - malinowy tort z okazji drugich urodzin Maksia i trzeciej rocznicy naszego ślubu 149

trzy równe części. Krem: Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem na sztywno. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy do smaku.  Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo serek mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach - do uzyskania jednolitej masy. Ilość cukru wg uznania. My zrobiliśmy krem niezbyt słodki. Ponch Syrop z brzoskwiń mieszamy z wodą w takiej proporcji by ponch do nasączenia nie był

Kuchnia po mojemu
Piersi kurczaka w sosie porowo-śmietanowym 166

przesmażonego mięsa wrzucić pokrojone pory i suszone warzywa. Całość dusić przez kilka minut pod przykryciem. 3. W międzyczasie do wysokiego naczynia wlać mleko, dodać serek mascarpone i mąkę - wszystko ze sobą połączyć i przygotowaną masę wlać do garnka. 4. Całość dusić pod przykryciem (kilka minut, na małym ogniu). Po około 10 minutach posmakować sos i ewentualnie go doprawić

Ugotować
Tarta z truskawkami 239

stopni piec ciasto ok 20 min. aż się zarumieni. Dać do ostudzenia, w miedzy czasie przygotować krem. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną. Serek mascarpone wymieszać z cukrem i dodać do ubitej śmietany. Masę wyłożyć na spód   ostudzonej tarty. Umyte i pokrojone truskawki ułożyć na tarcie. Smacznego

pink envelope
Torcik marchewkowy z pomarańczowym kremem mascarpone 396

Wyjmij ciasto z piekarnika, odstaw na 10 min, następnie wyjmij z formy i zostaw na kratce do ostygnięcia.Aby zrobić krem, włóż do miski mascarpone, serek śmietankowy i cukier puder i zmiksuj na gładką masę. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy i wymieszaj. Ułóż blat ciasta na paterze i posmaruj ok. 1/3 kremu. Ostrożnie połóż na nim drugi blat, następnie posmaruj

Chilli Czosnek i Oliwa