startej mlecznej czekolady 2 łyżki oleju Masa jagodowa: 100 g masła 1/2 szkl. cukru pudru 250 g waniliowego serka homogenizowanego 1 szkl. mleka w proszku 150 g jagód 2 łyżki żelatyny Masa śmietanowa: 1 szkl. śmietany 30% 1 śnieżka 125 g mascarpone Dodatkowo: starta czekolada do dekoracji Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier. Następnie dodajemy(...)Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją krótko (tylko do rozpuszczenia!) w kuchence mikrofalowej. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy serek homogenizowany oraz mleko w proszku. Do jednolitej masy dodajemy mus jagodowy, miksujemy do połączenia. Jedną/dwie łyżki masy łączymy z żelatyną (w razie gdyby po dodaniu utworzyły się „grudki
Smaki Na Talerzumamy foremki silikonowej, to najlepiej formę wyłożyć folią spożywczą, wtedy łatwiej wyjmiemy ciasto. Serek mascarpone krótko miksować z cukrem pudrem, następnie dodać tężejącą galaretkę cytrynową i miksować tylko do połączenia się składników. Można przyśpieszyć proces tężenia galaretki, poprzez wstawienie jej na 4 minuty do zamrażarki. Masę z serka wyłożyć na tężejącą galaretkę z nektarynkami i wstawić na 10 minut
Kuchcik gotujetemp. 180st. Ostudzić. Dekoracja: 200 ml śmietanki 30%, 3 łyżki serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, cukier błyszczący do posypania, 20g startej czekolady. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Na koniec dodać mascarpone, chwilę ucierać. Masę przełożyć do szprycy i udekorować babeczki. Posypać startą czekoladą oraz cukrem błyszczącym
Z miłości do słodkościcukrem 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 5 żółtek 150 dag masła 250 g serka mascarpone 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 600 g mrożonych truskawek 2 galaretki truskawkowe Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masę makową włożyć do miski i zmiksować z jajkami, zarodkami pszennymi i rozpuszczoną czekoladą. Na koniec wmieszać delikatnie ubite białka. Masę wyłożyć(...)waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane żółtka z cukrem, budyniami i mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. Zimny utrzeć z miękkim masłem i mascarpone, dodając do utartego masła i serka po łyżce budyniu oraz zmiksowane truskawki. Z ciasta zdjąć papier. Ciasto umieścić z powrotem na blasze Wyłożyć połowę kremu. Biszkopty krótko maczać w soku z truskawek, układać
Czerwień i błękitherbatników maślanych 70 g masła Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1 limonka + 1 duży granat Ciasteczka dokładnie rozkruszamy w blenderze lub w worku. Zdecydowałam się pomieszać ciasteczka zbożowe z maślanymi herbatnikami, żeby masa była bardziej stabilna. Same ciasteczka zbożowe były zbyt kruche i nie chciały się kleić(...)łyżką lub rękami. Wykładamy masę do formy na tartę i dokładnie dociskamy. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 150 stopni i pieczemy spód około 10 minut. W międzyczasie obieramy granat. Upieczony spód odkładamy do wystudzenia. Do przygotowania kremu potrzebujemy najpierw namoczyć żelatynę w niewielkiej ilości ciepłej wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone i skórkę otartą
Ciastkozercymasła 250g mąki szczypta soli 2 jajka (w temperaturze pokojowej) 330ml śmietany 30% 500g serka mascarpone truskawki Przygotowanie: Przesiana mąkę, cukier, oraz sól wsypujemy do miski i łączymy. Do mąki dodajemy pokrojona w kostkę zimna margarynę. Wszystkie składniki wyrabiamy, dodając na koniec całe jajka. Masa musi być jednolita. Zawijamy ciasto w folię aluminiową i wstawiamy na 30-60 minut(...)groch lub fasolę, wstawiając ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 25 minut. Ciasto studzimy. Śmietanę wylewamy do miski i miksujemy do jej ubicia. Delikatnie łyżką przekładamy serek i na małych obrotach chwilę łączymy go ze śmietaną. Masę wykładamy na tarte i dekorujemy przeciętymi na pół truskawkami. Chłodzimy w lodówce. Pycha
ChilliJemydodaje świeżości i kwasowości deseru, oczywiście można użyć innych ulubionych owoców . Pyszny chrupiący spód i delikatne, kremowe masy to rozkosz dla podniebienia. Składniki na ciasteczkowy spód: 125g pokruszonych herbatników 40g cukru 85g masła Składniki na kremy: 500ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru frużelina wiśniowa 100 g ciasteczek oreo Składniki na frużelinę wiśniową: 250g wiśni ½ cytryny(...)śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Krem podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać pokruszone ciasteczka oreo, a do pozostałej frużelinę wiśniową. Poncz: Do przegotowanej wody dodać cukier oraz sok z cytryny. Na ciasteczkowy spód wykładamy krem wiśniowy. Przykrywamy do namoczonymi w ponczu biszkoptami, na które kładziemy masę z ciasteczkami oreo
Słodki Zakątekmleka 0,5 szklanki oleju 1 jajko Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie ŚmietanFix +konfitura różana, płatki róż do dekoracji Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami(...)babeczki są w piecu, możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. Mocno schłodzoną (można nawet włożyć ją na jakiś czas do zamrażarki) śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Na koniec wsypujemy ŚmietanFix i dalej miksujemy, żeby dobrze wymieszał się z kremem. Jako „utrwalacz” zamiast ŚmietanFixa można użyć żelatyny lub bitej śmietany w proszku
Ciastkozercychłodzenie: 3 godziny, ilość porcji: 8 Najpierw ścieramy skórkę z limonki, a następnie wyciskamy sok z mandarynek i limonki. Potem ucieram serek mascarpone z cukrem, cukrem waniliowym. Dodajemy aromaty oraz sok z mandarynek i dalej ubijam na gładką masę. Biszkopty nasączamy sokiem z limonki i posypujemy skórką z limonki (trochę skórki zostawiamy do dekoracji). W tortownicy o średnicy
Projekty ze smakiemblaty. Ja dodałam przy wałkowaniu koperek, dzięki czemu w cieście są widoczne jego łodyżki ;-) Nadzienie: - 100 g serka koziego - 100 g serka mascarpone lub biały chudy - 150 g wędzonego łososia - sól morska W/w składniki zagniatamy widelcem na gęstą masę. Masę układamy na blacie ciasta, przykrywamy drugim i wycinamy ravioli. wrzucamy na wrzątek, jak wypłyną gotujemy 2-3 minuty. Podajemy
SMYKWKUCHNIłyżeczka kardamonu – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – szczypta soli Krem – 25 dag serka mascarpone – 1/3 szklanki cukru pudru – 1/2 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Jajka ubić mikserem na puszystą masę. Wsypać porcjami cukier, nie przerywając ubijania, aż masa będzie jasna i gęsta.Wlać cienkim strumieniem olej, wciąż ubijając. Wrzucić marchewkę
I LOVE LIFEpapier. Następnie szybko zwijamy wzdłuż dłuższego boku (razem ze ściereczką). Odstawiamy do ostygnięcia. --> Krem: --> Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Mieszamy. Umyte i osuszone truskawki kroimy w kostkę. --> Wykonanie: --> Ostudzone ciasto rozwijamy, masę śmietankową rozsmarowujemy na całej powierzchni biszkoptu. Wierzch posypujemy pokrojonymi truskawkami i zwijamy ponownie. Roladę owijamy w folię aluminiową i przekładamy
Marta Gotujeblaszkę, pieczemy około 40 minut w temperaturze 165 stopni. Studzimy w blaszce. Przekrawamy na 2 części. 2. Serek mascarpone, serek homogenizowany i cukier puder miksujemy. Dodajemy 4 pokruszone wafelki Lusette, dokładnie mieszamy. 3. Tak przygotowaną masą przekładamy biszkopt. Cienko smarujemy wierzch ciasta i dekorujemy pokruszonymi wafelkami
Szefowa kuchnipierników 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 średnie jabłka Krem: 200 g śmietany kremówki 150 g serka mascarpone 1 łyżeczka cynamonu 1-2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko, śmietanę oraz masło orzechowe i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Następnie dodać wszystkie suche składniki i miksować do uzyskania jednolitej
zadanie-gotowaniepomarańczy 50 g masła klarowanego 2 łyżki surowego kakao Czekoladę wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Serek miksujemy z mascarpone, śmietanką, jajkami i skórką z pomarańczy. Do czekolady dodajemy kakao i mieszamy. Do masy serowej stopniowo dodajemy roztopioną czekoladę, cały czas miksując. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica około 21 cm). Pieczemy
Mienta blogrozpoczętym wczoraj EURO ;-) Polecam również przepisy na: tartę z owocami lata tartę ze szpinakiem , tartę z masą migdałową i śliwkami , tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę francuską z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami gorgonzolą szpinakiem i orzechami Składniki: Ciasto na kruchą tartę: 150g schłodzonego masła 250g pszennej mąki łyżeczka soli 1 jajko
potrawyregionalnetarce o małych oczkach ścieramy skórkę z pomarańczy. Do miseczki wyciskamy sok z pomarańczy, a następnie dodajemy do niego wódkę (opcjonalnie). Serek mascarpone miksujemy z 1 łyżką cukru. Dodajemy do niego rozpuszczoną czekoladę - miksujemy do połączenia składników. Do masy czekoladowej dodajemy skórkę z pomarańczy, dokładnie mieszamy. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy do niej 1 łyżkę cukru pudru
W kuchni Katiewyjęte z laski wanilii ziarenka oraz mąkę ziemniaczaną. Miksujemy. Dodajemy po kolei jajka i dosłownie przez chwilę miksujemy (należy pamiętać, że serka mascarpone nie można mieszać zbyt długo, bo zacznie się robić wodnisty). Do przygotowanej formy wylewamy 1/3 masy serowej. Wykładamy na nią w nieregularnych proporcjach biszkopty uprzednio zamoczone całkowicie w kawie. Posypujemy je przesianym kakao i wykładamy łyżką kolejna
ChilliJemycukrem pudrem i cukrem waniliowym do momentu zesztywnieje. Pamiętaj, aby zacząć od wysokich obrotów miksera i stopniowo je zmniejszać. Dodajemy serek mascarpone i jeszcze chwilkę miksujemy. nakładamy mase na spód tortowy i wstawiamy do lodówki by sie masa ściągła na 20 minut, zalewamy galaretką chłodzimy ok 2 godz. Dekorujemy
Camilla w kuchnispód się przyrumieni przewracam na drugą stronę – ja podważam łopatką, bo tak mi wygodniej. Przepis na krem : 125 g. serka mascarpone 100 ml. śmietany kremówki opcjonalnie można dodać łyżeczkę cukru pudru Składniki miksuję do uzyskania gęstej masy. Trzeba uważać by nie ubijać za długo, gdyż z kremówki zrobi się masło. Można ubić też samą śmietankę :) Ja swoje naleśniki polałam
apetytnapieczenieInspiracji możecie szukać tu. Polecam szczególnie tradycyjne czekoladowe lub waniliowe . Wykonanie kremu: Masło rozmiksować na gładko i dodać do niego serek mascarpone. Pod koniec miksowania dodać niebieski barwnik (na czubku od uchwytu łyżeczki). Zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Wykonanie dekoracji: Upieczone i wystudzone babeczki posmarować kremem. Jeśli nie mamy niebieskiego barwnika należy posypać je niebieskim cukrem. Po bokach
Mania WypiekaniaGotowe ciasto przekładamy na tortownicę, ubijamy, robimy małe boki i wkładamy do lodówki. W międzyczasie robimy sernik. Najpierw ser miksujemy z serkiem mascarpone, potem dodajemy ekstrakt z wanilii, budyń, cukier puder i na koniec po 1 jajku. Do masy serowej dodajemy część borówek a reszt e dajemy na wierzch sernika. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika to temperatury 180 stopni
Kuchenne Wariacjewodę i miksujemy. Białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie przekładamy je do reszty składników i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Masę przekładamy na patelnię z rozgrzaną oliwią i smażymy z obu stron na rumiano. W międzyczasie serek mascarpone mieszamy z miodem. Kaki kroimy w cienkie plasterki. Serek nakładamy na gotowego omleta i układamy na nim plasterki kaki
Emcia Pichci