Składniki: 4 jajka 0,5 szkl cukru szczypta soli 500 g serka mascarpone opakowanie podłużnych biszkoptów 3/4 kubka kawy 1/4 kubka dobrego białego wina odrobina gorzkiego kakao łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem. Łączymy z serkiem. ubijamy białka, obie masy łączymy. świeżo zaparzoną kawę mieszamy z winem
Luźna Kuchniamalakserze lub blenderze na drobny płyn. Dolewamy margarynę i mieszamy. Herbatnikową masą wylepiamy dno i boki tortownicy. Wstawiamy na 15 minut do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę. Zdejmujemy z nad pary, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i wlewamy czekoladę. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Krem wykładamy
VioletoweKucharzenieszklanki mąki pszennej Krem: 200 g orzechów laskowych 100 g wafelków orzechowych w mlecznej czekoladzie 100 g białej czekolady 500 ml śmietany kremówki 36% 2 śmietan-fixy 500 g serka mascarpone 2/3 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka w proszku (niegranulowanego) Polewa i dekoracje: 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła kilka łyżek mleka zmielone orzechy włoskie złote kuleczki(...)Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 1/4 śmietany kremówki, odstawić do ostudzenia. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i mlekiem w proszku, a na koniec wmiksować ostudzoną białą czekoladę. Pozostałą śmietanę kremówkę ubić ze śmietan-fixami na sztywno i dodać partiami do masy delikatnie mieszając. Z powstałej masy odłożyć kilka łyżek na bok (na dekorację tortu
Simply FoodKremu Ferrero Rocher chyba nikomu nie muszę polecać. Każdy już na pewno zna to idealne połączenie serka mascarpone z Nutellą, czekoladą i
Słodki Pomysłciasta dla lubiących białą czekoladę Składniki na masę biszkoptową: 400g ciasta typu biszkoptowego (bez masy) 125g sera mascarpone 60g białej czekolady Składniki na polewę: 200g białej czekolady 3-4 łyżki masła cukrowe dekoracje Wykonanie ciasta: Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej . Ciasto zmiksować z serkiem i czekoladą na gładką masę. Zrobić z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć
Mania Wypiekaniałatwo się wyjmują. Serniczki są o umiarkowanej słodyczy, jeśli lubicie bardzo słodkie, dodajcie do masy serowej więcej cukru. Składniki: (na 14 sztuk silikonowych foremek o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm) 500 g mielonego białego sera twarogowego tłustego lub półtłustego 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki żelatyny w proszku(...)waniliowe) do dekoracji Jak przygotować serniczki bez pieczenia? Zmiksować serek mascarpone z cukrem i pod koniec dodać stopniowo biały ser i sok z cytryny (ilość cukru według uznania). Czekoladę roztopić z dodatkiem mleka w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Mieszać, aż powstanie jednolita lśniąca masa czekoladowa. Masę serową podzielić na 2 części i jedną zmiksować z wystudzoną
Kuchcik gotujetłusty czwartek… i nie tylko. Smacznego. Poniżej moja kolekcja przepisów na Tłusty Czwartek: Faworki na piwie Chrusty na winie Churros z masą migdałową Oponki z twarogu Pączki jogurtowe – Fritule Pączki z budyniem Pączki hiszpańskie Pączki z serka mascarpone Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z nadzieniem makowym
mojewypiekiinietylkotłusty czwartek… i nie tylko. Smacznego. Poniżej moja kolekcja przepisów na Tłusty Czwartek: Faworki na piwie Chrusty na winie Churros z masą migdałową Oponki z twarogu Pączki jogurtowe – Fritule Pączki z budyniem Pączki hiszpańskie Pączki z serka mascarpone Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z nadzieniem makowym
mojewypiekiinietylkomleka 100 g orzechów ziemnych (bez soli) Wykonanie: 200 ml śmietanki zmiksować, z dwiema łyżkami pudru. W osobnej misce serek mascarpone z resztą cukru pudru, następnie dodać masło orzechowe i dobrze zmiksować wszystko. Do tej masy dodać śmietankę i delikatnie wymieszać całość łyżką. Krakersami wyłożyć spód formy i na to dać masę, potem znów krakersy. Krówki rozpuścić
Moje pyszne gotowaniegalaretkę z owoców leśnych w 1,5 szkl gorącej wody. Ostawiam do wystygnięcia. Miksujemy śmietanę 30%, gdy jest już zmiksowana dodaję serek mascarpone. Miksuję krótko. Dodaję galaretkę z owoców leśnych rozpuszczoną w 1/2 szkl. gorącej wody. Odstawiam masę do lodówki żeby szybciej stężała. W formie na tartę układam biszkopty. Wyjmuję masę serową z lodówki, wykładam na biszkopty (konsystencja masy jest
MojaQchnia.plciasto biszkoptowe. Piekłam 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroiłam w poprzek biszkopt. Zmiksowałam śmietanę na sztywno,dodałam serek mascarpone i nadal delikatnie miksowałam do połączenia składników. Na końcu dodałam śnieżkę do smaku .Połowę masy wyłożyłam na biszkopt,przykryłam drugim biszkoptem i wyłożyłam drugą połowę masy, wstawiłam do lodówki. Kajmak przełożyłam do małego rondelka , dodałam masło
Różowa kuchniaczekolada - 1 mleczna czekolada - dodatki ( kokos, kakao, mleko w proszku, posypki) Przygotowanie: Miksujemy dokładnie wafelki czekoladowe, dodajemy do nich 125 g serka mascarpone i miksujemy lub dokładnie mieszamy łyżką. To samo robimy z wafelkami mlecznymi. Z przygotowanych mas formujemy kulki i wkładamy do zamrażarki na 15 minut. Rozpuszczamy mleczna czekoladę i zanurzamy część kulek z mlecznych wafelków. W białej czekoladzie
Kulinarne życieziemię. Dlatego postanowiłem wykorzystać zwykły, tłusty twaróg. Trzeba jednak zdać sobie sprawę z tego, że zachowuje się on zupełnie inaczej niż serek Philadephia. Ten prawdziwy zawiera bowiem ok. 20% tłuszczu w swojej masie. To podobnie jak z mascarpone przy robieniu tiramisu. Wysokotłuszczowy ser sprawia, że masa podczas ubijania emulguje i staje się gęsta. Ser o niskiej zawartości tłuszczu zrobi się
Jacob Tastestruskawek najlepiej odmiany: marmolada - 100 g serka mascarpone - 2 krople aromatu różanego - 1 łyżeczka cukru pudru - 10 g żelatyny deserowej-fix Serek mascarpone, ubij na puch za pomocą trzepaczki, dodawaj po malutku zmiksowane truskawki, połącz na gładką masę z cukrem i aromatem. Żelatynę zalej 35-40 ml wrzątku, dokładnie wmieszaj i dodaj do masy. Bardzo dokładnie wymieszaj, wlej do naczynek
SMYKWKUCHNIblendujemy do uzyskania konsystencji jednolitego musu. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, po czym studzimy. W dużej misce ucieramy serek mascarpone z cukrem pudrem na gładki krem, stopniowo dodajemy mus truskawkowy oraz wystudzoną żelatynę. Połowę masy wykładamy na pokruszone biszkopty i dokładnie ją rozprowadzamy, na masie układamy połowę pokrojonych na kawałki truskawek a na owocach rozprowadzamy pozostałą masę. Wierzch
Smakowite Daniałyżki cukru pudru do smaku Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, odstawiamy do ostudzenia. Serek mascarpone i jogurt przekładamy do miski, dodajemy rozmrożone jagody, miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Na talerzu układamy porcję makaronu, polewamy przygotowanym sosem, wierch możemy posypać jagodami
Bajeczna Kuchniadużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć- przerywamy miksowanie ,dodajemy cukier puder, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz serek mascarpone. Rozdrabniamy wszystko z serkiem za pomocą łyżki- następnie znowu miksujemy aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. Do gotowego kremu dodajemy startą z dwóch pomarańczy skórkę i delikatnie- ręcznie mieszamy. Dla uzyskania ładnie prezentującego się deseru- najlepiej jeżeli nakładamy krem
Domowe TortyHokkaido); dynię kroimy na "ósemki", usuwamy gniazda nasienne, i pieczemy 20 minut w nagrzanym piecu] - 1 ząbek upieczonego czosnku - 2 łyżki serka mascarpone - 1 białko - sól - odrobina chili - 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej W/w składniki miksujemy na gładką masę blenderem. Gotową wystudzoną masą nadziewamy pierogi. Pierogi wrzucamy na wrzątek i od wypłynięcia na powierzchnię wody gotujemy 4-5 minut
SMYKWKUCHNIstężęnia. Żelatynę zalewamy wodą, tyle żeby przykryła. Mieszamy. Kiedy zgęstnieje podgrzewamy, ale nie gotujemy. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone, miksujemy. Dodajemy ser oraz przestudzoną żelatynę, miksujemy. Dosładzamy do smaku cukrem pudrem, miksujemy.Gotową masę wylewamy na zastygnięty spód ciasteczkowy.Na wierzchu wg uznania wciskamy ciastka a cała górę posypujemy pokruszonymi. Odstawiamy do lodówki do stężenia.Wierzch możemy
Z Majeczką w kuchnimiodu 25 dag truskawek 1 banan WYKONANIE Galaretkę zieloną rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, mieszamy i studzimy. Serek mascarpone miksujemy z jogurtem naturalnym i miodem. Wlewamy lekko tężejącą galaretkę i ponownie wszystko miksujemy. Masę wlewamy do wypłukanej zimną wodą dużej salaterki. Truskawki płuczemy, szypułkujemy i kroimy na połówki lub ćwiartki. banan obieramy i kroimy
W kuchennym oknie Ewy