blogu w przyszłym tygodniu. Do miski dodajemy serek mascarpone, miód i ziarenka wanilii. Bardzo dokładnie całość miksujemy. Do gładkiego kremu dodajemy 2/3 pokrojonych truskawek. Mieszamy. Ciasteczka dokładnie rozdrabniamy i wysypujemy je na dno naszych szklanek/pucharków. U mnie z podanych proporcji wyszło ok. 6 deserów. Na ciasteczka przekładamy kokosową masę i posypujemy pozostałymi truskawkami. Całość możemy udekorować także listkiem mięty(...)całkiem fit, wystarczy że zastąpicie po prostu mascarpone, taką samą ilością mleka kokosowego. [foodiepress] [hide] Kokosowy deser z mascarpone i truskawkami Kokosowy deser z mascarpone i truskawkami - absolutnie rewelacyjne połączenie smaków, które przypadnie do gustu każdemu :) Składniki: mleko kokosowe - 1 puszka* mascarpone - 250g miód - 1-2 łyżki truskawki - ok. 600g, świeżych kruche ciasta maślane lub herbatniki - ok. 140g wanilia - ziarenka
Pogotujmy.ploczywiście jogurtu - mój był średnio gęsty. Dlatego jeśli masa jeszcze przed dodaniem żelatyny będzie Wam się wydawała bardziej zwarta - można dać jej mniej.Jogurtowo-truskawkowy sernik z mascarpone i białą czekoladą (na zimno)Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:115 g ciastek digestive60 g masła20 g kakaomasa serowa:250 g serka mascarpone500 g jogurtu waniliowego(...)białej czekoladysok z 1/2 cytryny4 łyżki żelatyny3 łyżki zimnej wody100 ml gorącej wody500 g truskawekdodatkowo:7 truskawekMasło rozpuścić i przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao na jednolitą masę. Wlać masło, połączyć.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie ugnieść palcami lub łyżką masę ciasteczkową. Schłodzić w lodówce 20-30 minut.Schłodzony spód podpiec w 180 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzemoże być lukrowany ani obłożony cukrową masą. Smak i prostota- to jest najważniejsze... Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza: 3 białka 150 g cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem: 500g serka mascarpone 350ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru(...)mikserem. Na papierze do pieczenia narysować koło, wielkości tortownicy, po czym masą bezową wypełnić wnętrze. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i suszymy w piekarniku przez około 2 godziny. Maliny : Maliny smażymy, aż powstanie gęsta konfitura. Należy pamiętać o częstym mieszaniu. Malin nie można przypalić! Krem: Mascarpone ubijamy na najwyższych obrotach miksera na puszysty krem. Nie przerywając stopniowo dodajemy
Zapiski Młodej Żonyłyżki kakao masa sernikowa: 1 kg twarogu zmielonego 1,5 szklanki cukru budyń śmietankowy (40g) 6 jajek skórka starta z limonki i sok wyciśnięty z limonki 150g miękkiego masła 1 serek mascarpone (250g) polewa: gorzka czekolada(...)dodać mokre i wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto wlać do blaszki (38/24) wyłożonej papierem. Piec ok. 50min w 180C. Wystudzić i pokroić na około 2 cm długie paski. masa serowa: białka oddzielić od żółtek. Masło zmiksować z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i dalej miksować. Następnie po 1 łyżce sera i mascarpone. wsypać proszek budyniowy i jeszcze kilka
Amatorka kuchennaswoim składzie masę budyniową, z której ja zrezygnowałam, przygotowując swoją wersję tego wypieku. W moim rodzynkowcu znajdziecie pyszny, lekki krem kawowy powstały na bazie ubitej śmietanki i serka mascarpone.Wierzch rodzynkowca to polewa czekoladowa z dużą zawartością namoczonych w wódce rodzynek. Ponieważ nie przepadamy za zbyt słodkimi polewami, do jej przygotowania wykorzystałam czekoladę deserową, która nadała całości mocno wytrawny smak(...)masę od dołu- gotową masę przełożyć delikatnie do formy, wyrównać, wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka- po upieczeniu biszkopt pozostawić na jakiś czas w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć na blat, a po całkowitym ostygnięciu odkroić brzegi od formy i wyjąć z niej- ostudzony biszkopt przekroić na dwa cieńsze blatyMASA KAWOWA- śmietanka i mascarpone
Smakołyki Berenikipieczenia Krem mascarpone: 150 g białej czekolady 375 g serka mascarpone 100 ml śmietanki 30% Dodatkowo: 200 g truskawek galaretka ( krystaliczna lub truskawkowa PRZYGOTOWANIE 1. Szpinak rozmrozić na sicie - tym samym nadmiar wody zostanie odsączony. Rozmrożony szpinak zmiksować blenderem. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych na puszystą masę(...)Masę przelać do blachy o wymiarach 20x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni C przez 20 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z blachy, oderwać papier i pozostawić do ostygnięcia. 2. Białą czekoladę połamać i przełożyć do plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą. Pozostawić czekoladę do rozpuszczenia, w między czasie zamieszać. Serek mascarpone lekko
kolorowotorcikowomasła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej typu 450 opakowanie serka mascarpone 2 łyżki cukru 3 garście truskawek (dwie do kremu, jedna do dekoracji) Przepis 1 Szpinak miksujemy z sokiem z cytryny. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy olej oraz roztopione masło (masło musi być chłodne!). 2 Następnie dodajemy zmiksowany szpinak(...)ciasta z piekarnika i ostygnięciu, wyjmujemy je z formy i odwracamy do góry dnem, aby widoczne było wgłębienie w cieście. 5 Dwie garście truskawek blendujemy z dwoma łyżkami cukru. Serek mascarpone miksujemy i stopniowo dodajemy do niego truskawkowy mus. Miksujemy do połączenia się składników. 6 Krem wyjdzie bardzo delikatny, mało zwarty. Jeżeli planujecie tartę postawić na stole w upały, polecam
Kuchnia Bazyliicieszyć się ciekawym smakiem nadzienia. Składniki (na 10 porcji) 3 białka w temperaturze pokojowej 150 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej krem 100g serka mascarpone 3 łyżki śmietanki kremówki 2 marakuje (wykorzystujemy sok z ziarenkami) 1/2 łyżeczki esencji waniliowej kilka gałązek czerwonej porzeczki kwiaty lawendy Wykonanie Białka umieszczamy w misie miksera. Miksujemy na najwyższych(...)pianę wielkości małych ptysiów. Osobiście beziki formowałam łyżką, nakładając małą porcję masy i formując stożek za pomocą małego widelczyka, aby później móc ściąć górę bezy. Beziki pieczemy w 110C przez ok. 80 – 90 min, a następnie suszymy je w piekarniku, najlepiej przez całą noc. Przygotowujemy krem. Serek mascarpone mieszamy ze śmietanką, sokiem z marakui i wanilią. Gotowym, wysuszonym bezikom
Raj dla Podniebieniamasę. Do tego soczyste pomidory i chrupiący, słony spód. Przepyszne połączenie smaków i kolorów lata w dodatku na zimno! To coś, co z pewnością w gorące dni uratuje przegrzane brzuchy i podniebienia nie raz. Spróbujcie koniecznie! Tarta ziołowo-pomidorowa bez pieczenia Potrzebujesz: Spód: 140g solonych krakersów 80g masła Nadzienie: 300g serka typu philadelphia (u mnie President naturalny) 125g Mascarpone(...)schłodzony spód wyłóż ziołową masę z serka- wyrównaj. 2. Pomidory umyj i pokrój w plasterki. 3. Plasterki pomidorów układaj na tarcie, ozdabiaj listkami bazylii i tymianku. 4. Schłodź w lodówce ok. 30min. Smacznego! No baking herbs and tomato tart Ingredients: Bottom: 140g salted crackers 80g butter Filling: 300g philadelphia cheese 125g Mascarpone 2 garlic cloves 3 teaspoons
Kuchnia w Słońcu Skąpana450g cukier, 1 i 1/3 szklanki jajka, 3 sztuki olej, 1 szklanka mąka krupczatka, 2 szklanki proszek do pieczenia, 3 płaskie łyżeczki Składniki na krem śmietana kremówka, 200ml serek mascarpone, 250g cukier puder, 1 czubata łyżka czerwone owoce do ozdoby (granat, truskawki, wiśnie) Przygotowanie Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sitku, resztę wody odciskamy w rękach. W wysokim(...)Dodajemy odsączony szpinak i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Wlewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 1 godziny w 180 st, do tzw. "suchego patyczka" . Ciasto zostawiamy do wystygnięcia. Z wystudzonego ciasta odcinamy wierzch, kruszymy na mniejsze kawałki. Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier puder i serek mascarpone, mieszamy do połączenia składników. Wykładamy na placek, na wierzch wysypujemy
Gotowanie moimi oczamiognia, lekko przestudzamy i dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem po dodaniu jajka mieszamy aby wtłoczyć jajko w ciasto. Gdy jajka połączą się z ciastem i powstanie gładka gęsta masa, przekładamy ciasto np. do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (możemy też papier lekko natłuścić) wyciskamy okrągłe ptysie w odstępach gdyż ciasto podczas pieczenia podrosną. Pieczemy przez(...)serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 4-5 łyżki cukru pudru 150 ml malin wykonanie: Mascarpone miksujemy. Maliny blendujemy, dodajemy do serka i miksujemy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy do serka i miksujemy do połączenia się, na jednolitą masę
Domowy Smak Jedzeniaucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Dodać olej i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. 3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i przesiać ją na wierzch jajecznej masy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką (piana trochę opadnie(...)ognia. 8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym, cukrem pudrem, fixem. Dodać serek mascarpone, wymieszać mikserem do połączenia składników. Wlać połowę likieru advokat, wymieszać. 10. Do rozpuszczonej żelatyny wlać pozostały advokat i wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę stopniowo wlewać do śmietanowej masy, cały czas mieszając ręcznym mikserem. Gdyby krem zrobił się bardziej płynny, proszę go odstawić na około
Mała Cukierenkabiszkopty herbatniki) 90g roztopionego masła 1 żelatyna deserowa 120ml gorącej wody 100g mlecznej czekolady 750 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru Czekoladowy sernik na zimno Wykonanie: W misce mieszamy dokładnie pokruszone ciastka i roztopione masło. Masę rozprowadzamy na dnie tortownicy o średnicy 23 cm ( ja nie mam tortownicy 23 cm, więc zrobiłam(...)był nieco niższy). Pieczemy 10 minut w temperaturze 175 stopni, a następnie studzimy. Żelatynę łączymy z gorącą woda i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Serek miksujemy, następnie dodajemy powoli czekoladę. Cały czas miksując, niewielkim strumieniem, wlewamy ostudzoną żelatynę. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Śmietankę dodajemy do masy serowej
Pomysłowa kuchniamąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 ml mocno schłodzonej śmietanki 30% 1 opakowanie serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru ok. 700 g truskawek listek mięty do dekoracji Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. W małym garnuszku roztapiamy masło i czekolady, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy z ognia, wlewamy mleko - mieszamy do połączenia się składników. W misce ubijamy(...)formie. Następnie wyciągamy ciasto z formy i przekrawamy na dwa placki. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie łączymy ją z serkiem mascarpone. Gotowy krem dzielimy na 2 równe części. Pierwszą warstwę przekładamy kremem i na wierzchu kremu układamy połowę truskawek (pokrojone czy całe - tutaj wasza inwencja), następnie drugi placek przekładamy kremem
Kolejny blog o gotowaniujabłek: jabłka 2 kg cukier 3/4 szklanki galaretka cytrynowa 3 szt Masa mascarpone: śmietana 30% 400ml mascarpone 300 g cukier 2 łyżki Posypka: wiórka kokosowe 150 g masło 100 g cukier pół szklanki Wykonanie: 1.Jaja ubijamy z cukrem na puch,masa potraja swoją objętość.Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie w jedną stronę.Formę prostokątną wykładamy papierem(...)przekładamy na biszkopt i dociskamy drugim biszkoptem. 3. Śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy serek mascarpone nadal miksując już na najmniejszych obrotach,dodajemy cukier.Przekładamy na biszkopt wyrównujemy. 4. Masło rozpuszczamy z cukrem i wsypujemy wiórka kokosowe. Prażymy do lekkie zarumienienia i ostudzonymi posypujemy na masę na całej powierzchni.Wstawiamy do lodówki na dwie godzinki i potem śmiało można jeść
Różowa kuchnia