NIEMIECKIE PIERNICZKI 215Lebkuchen czyli tradycyjne niemieckie pierniczki, wypiekane z okazji świąt Bożego Narodzenia. W samych Niemczech jest wiele wersji tych ciasteczek. Są jedyne w swoim rodzaju, gdyż zawierają
Kuchnia MagdaLeny
ROLADA SZPINAKOWA Z SAŁATKĄ CHRZANOWĄ Z JAJKAMI 230Rolada szpinakowa to bardzo efektowna przystawka na świąteczny stół. Jednak u mnie nie będzie to rolada z łososiem wędzonym i kremowym serkiem, która jest wszystkim bardzo
Kuchnia MagdaLeny
Zdecydowanie najlepsze lody jakie jadłam! (cytrynowe z lemon curd bez maszyny) 540wypaliłam I tak od słowa do słowa okazało się że ten lemon curd to nie żaden likier a popularny w UK deser, który jest bazą do deserów- lodów, kremów, tortów. Hm…a mówią że Anglicy nie potrafią gotować Dostałam więc wskazówki co i jak- jak mieszać, co z czym łączyć, jak ubijać i słuchajcie- to autentycznie najlepsze lody jakie(...)masło, startą skórkę cytrynową i sok z cytryny oraz cukier. Wszystko podgrzewamy ciągle mieszając aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Jajka rozmącamy trzepaczką i ciągle szybko mieszając powoli wlewamy podgrzaną masę cytrynowo-maślaną. Wszystko to podgrzewamy na małym ogniu, ciągle intensywnie ubijając, do momentu zgęstnienia i pojawienia się pęcherzyków (jak podczas gotowania kiślu). Masę schładzamy w lodówce. Masa która powstanie
Arbuziaki
letni tort bez pieczenia 294Składniki: - 400 g podłużnych biszkoptów - 330 ml śmietanki 30% - 250 g mascarpone - 1/2 szklanki cukru pudru (lub mniej, w zależności jak słodkie desery lubicie) - łyżka żelatyny
Cook&Love
Deser jaglany z jabłkami 203mojprzepisna.pl | Deser jaglany z jabłkami Bardzo prosty deser zrobiony w zasadzie z 3 składników: kaszy jaglanej, jajek i jabłek. Inspiracja z blogu Marcin Gąsiński – Kierunek
moj przepis na
Deser jaglany z jabłkami 239mojprzepisna.pl | Deser jaglany z jabłkami Bardzo prosty deser zrobiony w zasadzie z 3 składników: kaszy jaglanej, jajek i jabłek. Inspiracja z blogu Marcin Gąsiński – Kierunek
moj przepis na
Pavlova z bitą śmietaną i frużeliną jagodową wg Aleex (TM5) 228Ten deser zawsze mnie fascynował. Elegancki, wykwintny, lekki jak chmurka. Po prostu doskonały. I nigdy nie miałam odwagi, by się z nim zmierzyć. Wreszcie w tym
W mojej kuchni
Ciasto "Snikers" (pieczony) 479Ciasta z nimi smakują rewelacyjnie! Przyznaję bez bicia, że Snikersa piekłam drugi raz. Czemu więc nie podzieliłam się pierwszą wersją? Bo był tak wysoki, że śmiało mógł "robić" za tort. Nie byłam w stanie rozwałkować cienko ciasta i je przenieść, więc zrobiłam grubsze blaty w mniejszej formie. Jak wyrosły, to możecie sobie wyobrazić ile ich było... Do tego budyń(...)pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 100g masła Warstwa orzechowa: 200 g posiekanych orzechów włoskich 90 g margaryny 1 łyżka cukru 2 łyżki miodu Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej (ok 400g) Sposób przygotowania: 1. Przygotowanie warstwy orzechowej: Margarynę, cukier, miód oraz posiekane orzechy (w zależności od tego jak lubimy- drobniej lub "z grubsza") topimy na małym ogniu. Mieszamy
Kuchnia w czekoladzie
Malinowa chmurka 233Ciasto, robione przez moją mamę, co prawda jest czaso- i pracochłonne, ale jego smak to wynagradza. Ciasto można zrobić także w formie tortu- zamiast kruchego spodu, upiec biszkopt. Maliny sprawiają, że można poczuć smak lata, nawet gdy za oknem pogoda jest jeszcze wczesno wiosenna. Poziom trudności **** Składniki: Ciasto kruche: 3 żółtka 30g cukru Pół łyżeczki proszku do pieczenia(...)ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, pod sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Formę o wymiarach 23x33 cm, odwrócić do góry dnem, wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Piec w tem. Ok 140*C przez godzinę, beza powinna być krucha. Ostudzić i wyłożyć na wierzch ciasta. Ciasto schłodzić w lodówce przez
Idę coś wszamać
Biało-czarny torcik. 193Przygotowuję torty na specjalne okazje i jeszcze chyba nigdy nie przygotowałam dwóch takich samych, gdyż lubię eksperymentować i poznawać nowe kombinacje smaków. Tym razem postawiłam na klasykę i przygotowałam tort czarno-biały, przełożony kremami śmietanowymi. Był tak niesamowicie puszysty, słodziutki i pyszny, że aż żal było jeść ostatniego kawałka. Istna rozpusta!!! Składniki na biało czarny torcik blaszka 25x40(...)krem. Do wysokiego naczynia przelewamy zimną śmietankę i ubijamy z pomocą miksera. Gdy śmietana już nam się ładnie ubiła dodajemy rozpuszczoną, przestudzona żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy. 1/3 powstałej masy przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki słodkiego kakao i miksujemy, do reszty masy dodajemy mleko zagęszczone i również miksujemy. Składamy torcik. Jasny biszkopt dzielimy na pół. Blaszkę
Rozpustne gotowanie
PLACEK DYNIOWY Z MIGDAŁAMI I SUSZONĄ ŚLIWKĄ. 331W końcu jest! Nareszcie i u mnie zapanował dyniowy nastrój, znalazłam bowiem czas, by zając się gotowaniem. Tego roku dyni mam pod dostatek,natura obdarzyła mnie
W kuchni Karmel-itki
Torcik migdałowy na makowym biszkopcie (bez glutenu, laktozy, białego cukru) 145koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia. 3. Nadal ubijając dodać 2 żółtka (po każdym chwilę miksując). 4. Mąkę przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek i dodać mak. 5. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 20-25 minut w temperaturze(...)wysokich obrotów. Do kremu dodawać po kilka łyżek mleka kokosowego do momentu aż krem osiągnie jednolitą i kremową konsystencję. Całość doprawić solą, która podbije smak pasty migdałowej. SKŁADANIE TORTU 1. Pierwszy blat biszkoptu umieścić w tortownicy i nasączyć go wodą z cytryną i ksylitolem. 2. Połowę kremu wyłożyć na biszkopt i wyrównać górę. 3. Ułożyć kolejny blat, znów go nasączyć
Candy Pandas
Tort czekoladowy z kremem kawowym i granatem 261font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Witajcie! Była okazja- to pojawił się i tort. Sto lat dla mojego kochanego Brata! A jest on połączeniem dwóch ciast: tortu z kremem kawowym i leśnego mchu. Bardzo, bardzo deserowo czekoladowy- miłośnicy gorzkiej będą wniebowzięci 😊 A i kawosze znajda coś dla siebie- mocno alkoholowe nasączenie o bazowej, kawowej nucie … Do tego(...)opadły. Przecedzamy przez sitko o gęstych oczkach do garnka. Do przecedzonej kawy dodajemy kakao i cukier. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło spieniamy na puch. Bardzo powoli dodajemy po łyżce masy kawowej i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Krem śmietankowy: 330 ml śmietany 18% tłuszczu śnieżka w proszku 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej
Domowe ciasta
Drożdżowy warkocz z matchą, kakao i orzechami 171dodamy do tego japońską herbatę matcha to wyjdzie pyszny dwukolorowy warkocz z azjatyckim twistem, który smakowicie umili każde, nie tylko świąteczne, spotkanie Polecam! Polecam również inne przepisy z matchą: tort , muffinki , naleśniki , pudding. Składniki (na dwie sztuki): Ciasto: 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej typu 2000 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej typu 750 (lub pszennej) 7 g suchych drożdży(...)dnem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut. W małym mikserze blendujemy obranego banana, odcedzone daktyle, kakao i wodę. Masę przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojone orzechy i dokładnie mieszamy. Po upływie tego czasu każdą z części ciasta przekrawamy na pół i rozwałkowujemy na niezbyt grube kawałki o tej samej wielkości
Lamarida.pl
Naleśniki orkiszowe idealne - przepis podstawowy 417Naleśniki - z szybko wymieszanych paru składników otrzymasz niewiarygodną ilość kombinacji smakowych. Wszyscy je lubimy, jako danie główne, na śniadanie, obiad i kolację. Idealne na krokiety, paszteciki, nawet na tort. Jednakowo powodzeniem cieszą się te słodkie jak i z wytrawnym nadzieniem. Dobry przepis to gwarancja, iż zawsze się udadzą. Idealne są cieniutkie, miękkie i elastyczne, można je dowolnie składać(...)łyżeczka cukru szczypta soli masło ghee lub olej do smażenia Wykonanie: wymieszać mąkę z mlekiem i wodą, następnie dodać jajka, sól, cukier i rózgą bądż mikserem wymieszać na jednolitą masę bez grudek. Odstawić ma 1 godzinę na gorącą patelnię wlewać ciasto chochelką, rozprowadzić kolistym ruchem przy pomocy patyczka lub obracając patelnię, smażyć na niezbyt silnym ogniu. Gdy lekko się
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Torcik jogurtowy z truskawkami 836przerażajcie się, gdyż przygotowuje się ją bardzo szybko. Gdy wstawiłam zdjęcie tego ciasta na FB-ku zaraz pojawiły się e-mailowe prośby o przepis. Wszyscy piszący mówili, że tort jest piękny. Torcik z truskawkami jest naprawdę piękny, do tego smaczny, będzie ozdobą każdego stołu. Jeśli ktoś uważa, że ten torcik jogurtowy jest za mało słodki to może go dosłodzić(...)żelatyna się rozpuści. Cały jogurt grecki przekładamy do misy robota, dodajemy cukier puder i olejek, dokładnie miksujemy. Do zmiksowanego jogurtu powoli dodajemy przestudzoną żelatynę, miksujemy i gdy zacznie masa jogurtowa gęstnieć przekładamy do tortownicy z połówkami truskawek (Gdy będzie za rzadka truskawki mogą podnieść się do góry). Wyrównujemy powierzchnię masy jogurtowej, w którą na całej powierzchni wkładamy do 1/3 wysokości
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort pomarańczowo - dyniowy / Orange pumpkin cake 227tego wypieku zainspirował mnie przepis Oli z bloga Ola in the kitchen na tort pomarańczowy w którym Ola wykorzystała całe pomarańcze. Mając w domu nadmiar dyni pomyślałam, że całkiem fajnym połączeniem mógłby się okazać miks mojego ciasta dyniowego z pomarańczowym ciastem autorki :) Jako, że moje starsze dziecię nie znosi dyni w jakiejkolwiek postaci, stwierdziłam, że aromatyczna cała pomarańcz(...)wyciągam z piekarnika i odkrawam skórki. Pomarańczę dokładnie szoruję i sparzam wrzątkiem, odkrawam górę i spod a pozostałą pomarańcze kroję na mniejsze kawałki w miksuję w blenderze na gładka masę do której dodaję kardamon, cynamon sól. Do zmiksowanej pomarańczy dodaję dynię i ponownie miksuję do uzyskania jednolitej masy.Jajka wybijam do miski dodaję cukier i całość ubijam mikserem do momentu
Magiczna kuchnia Darii
Pavlova z kremem i owocami 397powodu Tort Pavlova robi taką ” furorę „.Kto raz spróbował , ten już chyba nigdy więcej nie przejdzie obojętnie wobec tej słodkości.Jak wiemy jest to rodzaj torcika bezowego , udekorowanego najczęściej bitą śmietaną i świeżymi owocami … a jego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej , dla której to pierwszy raz został przygotowany.Ja mam dla Was wersję z owocami(...)cały czas ubijając , by cukier dobrze się roztopił.Nie przerywając ubijania dodajemy sok cytrynowy i mąkę.Miksujemy jeszcze 2 minuty.Na blasze wyłożone papierem do pieczenia rysujemy okrąg.Wypełniamy do masą bezową , podnosząc boki do góry.Wkładamy do nagrzanego piekarnika.Po 5 minutach temperaturę zmniejszamy do 120C i w pieczemy bezę ok.70 minut.Po upieczeniu pozostawiamy bezę w uchylonym piekarniku
Ostra na Słodko