pasuje tu prawie każdy smak. Jeśli użyjecie soku bez cukru, warto dosłodzić taki owocowy budyń do smaku. Używam go do wielu deserów, świetnie sprawdza się na przykład do przekładania tortów dla dzieci. Warstwa herbatników jest opcjonalna, ale dodatek ciastek sprawia, że śmietana i budyń lepiej się łączą i nie rozdzielają podczas krojenia. Ciasto Brzoskwiniowy Kubuś wieńczy pyszna, leciutka pianka śmietankowa(...)żelatyny plus 1/4 szklanki wody, cukier puder do smaku, kilka kostek ciemnej czekolady Ciasto Brzoskwiniowy Kubuś, przygotowanie: Przygotować biszkopt: jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą i puszystą masę (zajmie to około 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy jajecznej, posypując delikatnie po wierzchu (jak na filmie). Delikatnie
Lekcje w kuchniCiasto porzeczkowo-serowe trochę przypomina w smaku tort. Świetnie nadaje się na wiele okazji. A jego wyjątkowo smak z pewnością zachwyci gości. Bo kto nie lubi idealnie nasączonego ciasta? Mama przygotowywała to ciasto wielokrotnie i zapewniam, że warto poświęcić trochę czasu, by je przygotować. Przepis pochodzi STĄD . Składniki: Ciasto: 5 jajek 1 i 1/2 szklanki mąki 1 i 1/2 szklanki(...)ubić na sztywno z resztą cukru, dodawać kolejno po jednym żółtku. Następnie wlać przestudzoną zawartość rondelka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną i dodać do masy, a następnie krótko zmiksować. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niego masę. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić
Pasja Smakuwypatruje ich na straganach w przystępnej cenie, by móc zakupić większe ilości?! Z owocami lata znajdziecie na blogu cale mnóstwo pysznych przepisów! Słodkie drożdżówki, ciasta ucierane, ciasta biszkoptowe, przeróżne torty, muffiny i tartaletki. Dziś zapraszam Was na przepyszną, kruchą tartę z lekkim, jogurtowym kremem i owocami. Ja sięgnęłam po maliny, czereśnie i truskawki – Wy śmiało możecie zrobić swoją ulubioną(...)szkl. wrzątku, odstawiamy do tężenia. Jogurt grecki ucieramy z cukrem pudrem i wanilią ( do smaku ). 3/4 galaretki wlewamy do miseczki, dodajemy 2 łyżki jogurtu, mieszamy, całość wlewamy do masy i dokładnie miksujemy. Wylewamy na podpieczony spód, odstawiamy na 15 minut do lodówki. Układamy świeże owoce, smarujemy resztą galaretki ( będą ładnie błyszczały ). Po zastygnięciu kremu zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodkobędę zaglądać tu częściej – więc jestem i nigdzie się nie wybieram! Wczoraj mój mężczyzna obchodził swoje urodziny, stąd pomysł na wstawienie pysznego, czekoladowego ciasta. Nie było ono tortem urodzinowym, niemniej jednak zasługuje na dzisiejszą publikację. Ciasto w wykonaniu jest wyjątkowo proste i co ważne – bezglutenowe. Jeżeli lubisz czekoladę jest to ciasto dla Ciebie! Wilgotny środek ciasta rozpływa się(...)mąkę), mieszamy i całość chwilę studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Dodajemy 20g cukru i znów ubijamy. Ubite białka delikatnie, ale dokładnie łączymy z masą czekoladową. Całość przekładamy do tortownicy. Pieczemy 10-15 minut. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto na 5 minut do przestygnięcia. Podajemy z gałką lodów waniliowych i listkami mięty. Smacznego! Artykuł Ciasto czekoladowe
Be Fit Be Strongciastami zawierającymi puste kalorie. "Kora brzozy" zdecydowanie różni się od nich, bo blaty zawierają orzechy. Smakuje wyśmienicie. A poza tym ciasto wygląda fantastycznie! Dla mnie to rewelacyjny zamiennik tortu. Wykonałam je na Święta z myślą o moich milusińskich. Składniki (na formę (24 x 36) cm): Biszkopt 8 białek szczypta soli 3 żółtka 150 g cukru 200 g orzechów włoskich(...)kubku, resztę w innym naczyniu. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany dodawać cukier w dwóch partiach, a następnie pojedynczo żółtka. Miksować przez chwilę. Do masy dodać bakalie i wymieszać dużą łyżką do połączenia składników. Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć do obu blach. Biszkopty piec pojedynczo przez ok 25-30 minut do suchego
Weekendy w domu i ogrodziepytanie, jak kulinarnie świętuję początek roku, to niezmiennie od 9 lat szykuję menu, a następnie przygotowuję zarówno nowe, jaki i te „zawsze obecne” przekąski urodzinowe, a do tego wielki tort, który chyba jest zawsze największym wyzwaniem i na szczęście do tej pory zawsze się udawał. Dodam jeszcze, że organizacja tego przyjęcia daje mi mnóstwo radości. A w tym roku wyjątkowo(...)łyżki mąki ziemniaczanej • 4 jajka • sól himalajska • świeżo mielony pieprz • 4 łyżki płatków migdałowych Sposób przygotowania: 1. Krakersy wraz z masłem wrzucamy do malaksera i miksujemy do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem, a następnie wysypujemy masę krakersową i wklepujemy ją w dno formy. Wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut. 2. Boczek
W mojej kuchniPralinki daktylowo-orzechowe z zatopionym orzechem laskowym w środku, obtoczone w kawałkach orzechów i oblane gorzką czekoladą... coś na wzór domowych ferrero rocher, tylko w dużo
Kuchnia MagdaLenySzybki i prosty deser lodowy, nie przesłodzony. Z dodatkiem bezów które można zrobić jak zostaną nam białka. 250 g śmietany kremówki 36 % 2 jajka 7 bezów
wesoła kuchniahttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Miodownik powstał według mojego pomysłu. Proporcje sama dostosowałam a ciasto wyszło idealne. Przepis na krem (w zmniejszonej proporcji) pochodzi z
Di gotujeOrzechowe puszyste ciasto nasączone naparem z owocowej herbaty RED HOT GINGER Basilur i rumu, warstwa śliwkowa-choć jeszcze nie sezon na śliwki można wykorzystać
Wanilia i KardamonUwielbiam truskawki, świeże, pachnące soczyste owoce które można wykorzystać do wszystkiego! Na śniadanie, do obiadu, deser czy na kolację. Mogłabym je jeść przez cały rok, ale
Słodkie PrzyjemnościŚnieg prószy, drobny i mokry. Przykleja się do czapki, kurtki, szalika. Malutkie płatki lądują na zaczerwienionej twarzy, a obłoki pary unoszą się nad przechodniami. Udeptana warstwa
W kuchni Karmel-itkimarchewkowe stało się moim ulubionym. Urozmaicam je na różne sposoby, czego dowody znajdziecie na blogu: ciasto marchewkowe z polewą ciasto marchewkowe z polewą czekoladową ciasto marchewkowo-piernikowe z czekoladą tort marchewkowo-piernikowy z kremem babeczki marchewkowe Natomiast dziś zapraszam Was na jego kolejną wersję, tym razem w nieco świątecznej odsłonie. Jest bardzo proste i szybkie do przygotowania(...)cynamonem i kardamonem. Stopniowo wsypujemy do miski z mokrymi składnikami, dodajemy skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez około 30 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i z formy i studzimy wraz z papierem na kratce
Kulinarne przygody GatityKolejny pomysł na to, co można zrobić z ciastem marchewkowym. Na początku zrobiłam standardowe ciasto marchewkowe oblane lukrem. Później przyszedł czas na tort pomarańczowo – śmietankowy , a po torcie stwierdziłam, że czemu nie zrobić ciasta o takim samym składzie :) Muszę przyznać, że bardzo spodobały mi się te marchewkowe wypieki i kto wie, może wkrótce zaskoczę Was kolejnym sposobem na marchewkowe ciasto(...)Całość ucieramy, a następnie dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę, mąkę i ponownie ucieramy. Na koniec dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę i jeszcze raz mieszamy. Gotową masę wylewamy do średniej wielkości blaszki wyłożonej pergaminem. Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C , około 50 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na około 10 minut
Smakowy RajZaczął się właśnie początkowy okres przygotowań do świąt Wielkiej Nocy. Pewnie wiele z gospodyń ma już za sobą moment mycia okien, przystrajaniadomu, ogólnego sprzątania. Trzepanie dywanów
W kuchni Karmel-itki