mojprzepisna.pl | Niby sernik piernikowy z kaszy jaglanej, z sosem karmelowym Serniczek powstał z myślą o syneczku, ale najbardziej smakowały mu orzeszki z góry, chyba po prostu
moj przepis namojprzepisna.pl | Babka na oleju z lukrem z kiwi Dziś mam dla Was przepis na Wielkanocny wypiek. Jest to wilgotna Babka ucierana na oleju. Babka jest o
moj przepis namój przepis na | Kulki mocy już czekają na gości… Bez pieczenia Wegańskie, bezglutenowe, bez cukru i bez dodatku tłuszczu, słodzone rodzynkami i suszonymi morelami. Zdradzę
moj przepis namój przepis na | Kulki mocy już czekają na gości… Bez pieczenia Wegańskie, bezglutenowe, bez cukru i bez dodatku tłuszczu, słodzone rodzynkami i suszonymi morelami. Zdradzę
moj przepis naSKŁADNIKI Ciasto 250 g gorzkiej czekolady 100 g m ą ki pszennej 100 g cukru 100 g masła 100 g dżemu morelowego 1 laska wanilii
La grande e la piccola cuocaUwielbiam ciasta intensywnie cytrynowe. Jak dla mnie mogą być nawet bardziej kwaśne niż słodkie. Kiedyś dzieliłam się z Wami przepisem na ucierane ciasto z cytrynowym cukrem
Mienta blogTorcik cappuccino Przepis ten długo zalegał wśród moich zapisków, jakoś nie przemawiał do mnie "zrób mnie zrób". Teraz tego ogromnie żałuje. Kiedy zrobiłam go po
na moim stole...Dziś zapraszam Was na pyszne, białe, śmietankowo-kokosowe kuleczki, a mianowicie domowe Rafaello. Mam kilka sprawdzonych przepisów, ale dziś publikuję mój pierwszy, który
Rozpustne gotowanieTo zdecydowanie najlepsze bezglutenowe ciasto jakie robiłam i jadłam! Marchewkowe ciasto przełożone naturalnym serkiem a wszystko polane obłędnie smakującym kremem czekoladowo-kokosowym. Poza użyciem gorzkiej czekolady
Mienta blogMocno czekoladowe ciasto z wyraźnie wyczuwalnym aromatem wiśni. Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki1/2 szklanki kakao4 duże jajka 200 g ciemnej czekolady 200 g masła2/3 szklanki
Czerwień i błękitnich podsypać mąką i rozwałkować na placek o średnicy ok. 25 cm. Pierwszy placek przełożyć na papier (w miejsce narysowanego kółka) i delikatnie rozsmarować na nim 1/3 masy makowej zostawiając ok. 1 cm marginesu przy brzegu. Przykryć kolejnym kółkiem z ciasta drożdżowego. Podobnie postępować z pozostałymi warstwami, tak aby powstały 3 warstwy maku w środku, a na wierzchu(...)porządnie zrumienione. Otworzyć piekarnik i wysunąć ciasto. Dać mu postać w cieple jeszcze ok. 5 minut. Wyjąć całkiem z piekarnika i zostawić do wystudzenia na blasze. Kroić jak tort
Kulinarne InspiracjeDZIĘKUJĘ ZA TEN WSPANIAŁY ROK! DZIĘKUJĘ, ŻE DZIŚ MOGĘ OBCHODZIĆ PIERWSZE URODZINY BLOGA "SŁODKIE OKRUSZKI"! A skoro obchodzę święto nie mogło zabraknąć jakiegoś słodkiego akcentu i przepisu :) Niestety na tort nie było czasu (zresztą przyznam szczerze, że rzadko je piekę), ale za to zapraszam Was na pyszne, szybkie i zdrowe daktylowe trufelki z migdałami i karobem. Idealne małe słodkości(...)blendera z ostrymi nożami. Zalewamy ciepłą kawą. Zostawiamy na 3-4 minuty. Następnie całość miksujemy. Dosypujemy karob, znów włączamy blender. Na koniec dodajemy płatki migdałowe. Miksujemy do uzyskania gęstej masy. Ja lubię jak w masie truflowej zostają większe kawałki płatków migdałowych. Można miksować tak długo aż uzyska się gładką masę. Z masy formujemy ręcznie małe trufle, wielkości orzecha włoskiego. Trufle
Słodkie okruszkiDzisiejsze ciasto czekoladowe to ostatnio mój zdecydowany faworyt w tej kategorii, na przepis wpadłam wypróbowując różności na tort z Krainy Lodu (ale o tym w innym wpisie :)). Jest wilgotne, dość mocno zbite, ale przy tym miękkie i delikatne. I oczywiście – mocno czekoladowe :) Dzisiejszą wersję zrobiłam z orzechami włoskimi, do dekoracji maliny (nawet o tej porze roku można je dostać(...)ciasto robi się praktycznie „samo”). Do masła wsypujemy stopniowo cukier i miksujemy, kiedy skończy się już cukier dodajemy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem. Do masy dodajemy na przemian suche i mokre składniki w dwóch lub trzech turach. Gotowa masa nie ma idealnie jednolitej konsystencji, ale nie należy się tym przejmować. Na koniec do ciasta dodajemy
CiastkozercySzukasz pysznego pomysłu na śniadanie? Proponuję jaglankę w wersji pieczonej... z bananami, kawałkami gorzkiej czekolady oraz orzechami laskowymi. Przygotowana na mleku krowim, ale równie dobrze pasuje
Kuchnia MagdaLenyPiękne, czerwone i soczyste owoce, o tym charakterystycznym aromacie, usłanedziesiątkami malutkich pesteczek na wierzchu.Powolutku kończą się ukochane truskawki. Ubolewam nad tym strasznie, bopomysłów wciąż niemało.Nie
W kuchni Karmel-itki