masa do tortu - 6951 przepisów (strona:346/464)

Charlotte Royal z kremem bawarskim 279

Jest to jedno z ulubionych ciast mojej Mamci dlatego nie mogło go tutaj zabraknąc!Ciasto nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje naprawdę rewelacyjnie!Delikatna biszkoptowa

Ostra na Słodko
Torcik brzoskwiniowy z kaszy manny – łatwy i szybki! 392

Dziś mam kolejny przepis dla wielbicieli ciast z dodatkiem kaszy manny – a wiem , że jest takich sporo! Jakiś czas temu pokazywałam torcik truskawkowy , więc dziś

Ostra na Słodko
Pocieszajka. 210

  Szliśmy razem, z głową pochyloną, z dłońmi schowanymi w kieszeni, ze wzrokiem wbitym w chodnik.W ciszy, atmosfera napięta niczym gitarowa struna. Nie tak było do

W kuchni Karmel-itki
Bananowy eksperyment. BANANOWY SERNIK BEZ SERA. 254

Najkrótsze dni w roku, szybko zapad zmrok. Za oknami śnieg, ujemna temperatura.. Zima, taka prawdziwa! Codziennie sypnie, przymrozi.. jest pięknie. Wielu narzeka. Bo za

W kuchni Karmel-itki
NIEMIECKIE PIERNICZKI 123

Lebkuchen czyli tradycyjne niemieckie pierniczki, wypiekane z okazji świąt Bożego Narodzenia. W samych Niemczech jest wiele wersji tych ciasteczek. Są jedyne w swoim rodzaju, gdyż zawierają

Kuchnia MagdaLeny
ROLADA SZPINAKOWA Z SAŁATKĄ CHRZANOWĄ Z JAJKAMI 163

Rolada szpinakowa to bardzo efektowna przystawka na świąteczny stół. Jednak u mnie nie będzie to rolada z łososiem wędzonym i kremowym serkiem, która jest wszystkim bardzo

Kuchnia MagdaLeny
Zdecydowanie najlepsze lody jakie jadłam! (cytrynowe z lemon curd bez maszyny) 475

wypaliłam I tak od słowa do słowa okazało się że ten lemon curd to nie żaden likier a popularny w UK deser, który jest bazą do deserów- lodów, kremów, tortów. Hm…a mówią że Anglicy nie potrafią gotować Dostałam więc wskazówki co i jak- jak mieszać, co z czym łączyć, jak ubijać i słuchajcie- to autentycznie najlepsze lody jakie(...)masło, startą skórkę cytrynową i sok z cytryny oraz cukier. Wszystko podgrzewamy ciągle mieszając aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Jajka rozmącamy trzepaczką i ciągle szybko mieszając powoli wlewamy podgrzaną masę cytrynowo-maślaną. Wszystko to podgrzewamy na małym ogniu, ciągle intensywnie ubijając, do momentu zgęstnienia i pojawienia się pęcherzyków (jak podczas gotowania kiślu). Masę schładzamy w lodówce. Masa która powstanie

Arbuziaki
letni tort bez pieczenia 237

Składniki: - 400 g podłużnych biszkoptów - 330 ml śmietanki 30% - 250 g mascarpone - 1/2 szklanki cukru pudru (lub mniej, w zależności jak słodkie desery lubicie) - łyżka żelatyny

Cook&Love
Deser jaglany z jabłkami 147

mojprzepisna.pl | Deser jaglany z jabłkami Bardzo prosty deser zrobiony w zasadzie z 3 składników: kaszy jaglanej, jajek i jabłek. Inspiracja z blogu Marcin Gąsiński – Kierunek

moj przepis na
Deser jaglany z jabłkami 185

mojprzepisna.pl | Deser jaglany z jabłkami Bardzo prosty deser zrobiony w zasadzie z 3 składników: kaszy jaglanej, jajek i jabłek. Inspiracja z blogu Marcin Gąsiński – Kierunek

moj przepis na
Pavlova z bitą śmietaną i frużeliną jagodową wg Aleex (TM5) 187

Ten deser zawsze mnie fascynował. Elegancki, wykwintny, lekki jak chmurka. Po prostu doskonały. I nigdy nie miałam odwagi, by się z nim zmierzyć. Wreszcie w tym

W mojej kuchni
Ciasto "Snikers" (pieczony) 443

Ciasta z nimi smakują rewelacyjnie! Przyznaję bez bicia, że Snikersa piekłam drugi raz. Czemu więc nie podzieliłam się pierwszą wersją? Bo był tak wysoki, że śmiało mógł "robić" za tort. Nie byłam w stanie rozwałkować cienko ciasta i je przenieść, więc zrobiłam grubsze blaty w mniejszej formie. Jak wyrosły, to możecie sobie wyobrazić ile ich było... Do tego budyń(...)pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 100g masła Warstwa orzechowa: 200 g posiekanych orzechów włoskich 90 g margaryny 1 łyżka cukru 2 łyżki miodu Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej (ok 400g) Sposób przygotowania: 1. Przygotowanie warstwy orzechowej: Margarynę, cukier, miód oraz posiekane orzechy (w zależności od tego jak lubimy- drobniej lub "z grubsza") topimy na małym ogniu. Mieszamy

Kuchnia w czekoladzie
Malinowa chmurka 192

Ciasto, robione przez moją mamę, co prawda jest czaso- i pracochłonne, ale jego smak to wynagradza. Ciasto można zrobić także w formie tortu- zamiast kruchego spodu, upiec biszkopt. Maliny sprawiają, że można poczuć smak lata, nawet gdy za oknem pogoda jest jeszcze wczesno wiosenna.  Poziom trudności ****  Składniki: Ciasto kruche: 3 żółtka 30g cukru Pół łyżeczki proszku do pieczenia(...)ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, pod sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną.  Formę o wymiarach 23x33 cm, odwrócić do góry dnem, wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Piec w tem. Ok 140*C przez godzinę, beza powinna być krucha. Ostudzić i wyłożyć na wierzch ciasta. Ciasto schłodzić w lodówce przez

Idę coś wszamać
Biało-czarny torcik. 143

Przygotowuję torty na specjalne okazje i jeszcze chyba nigdy nie przygotowałam dwóch takich samych, gdyż lubię eksperymentować i poznawać nowe kombinacje smaków. Tym razem postawiłam na klasykę i przygotowałam tort czarno-biały, przełożony kremami śmietanowymi. Był tak niesamowicie puszysty, słodziutki i pyszny, że aż żal było jeść ostatniego kawałka. Istna rozpusta!!! Składniki na biało czarny torcik blaszka 25x40(...)krem. Do wysokiego naczynia przelewamy zimną śmietankę i ubijamy z pomocą miksera. Gdy śmietana już nam się ładnie ubiła dodajemy rozpuszczoną, przestudzona żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy. 1/3 powstałej masy przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki słodkiego kakao i miksujemy, do reszty masy dodajemy mleko zagęszczone i również miksujemy.      Składamy torcik. Jasny biszkopt dzielimy na pół. Blaszkę

Rozpustne gotowanie
PLACEK DYNIOWY Z MIGDAŁAMI I SUSZONĄ ŚLIWKĄ. 282

W końcu jest! Nareszcie i u mnie zapanował dyniowy nastrój, znalazłam bowiem czas, by zając się gotowaniem. Tego roku dyni mam pod dostatek,natura obdarzyła mnie

W kuchni Karmel-itki