Raffaello na krakersach 212mnie w domu Raffello robiło się na biszkopcie i taki przepis możecie znaleźć na ciastkożercach – zarówno w postaci tortu jak i blachy ciasta . Ciasta na krakersach i herbatnikach to specjalność rodziny mojego męża. Postanowiłam zatem rozszerzyć nieco moje ciastkowe horyzonty ;) Dziś zatem przepis bez pieczenia: Raffaello na krakersach. Z podanych składników zrobiłam ciasto w tortownicy o średnicy(...)Rozdzielany żółtka od białek. Białka można wykorzystać np. do zrobienia bezy lub mini bezików . Do żółtek dodajemy połowę cukru, cukier waniliowy i obydwie mąki. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę z żółtek dokładnie mieszamy z 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotowujemy z pozostałą ilością cukru. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z żółtkami i dokładnie mieszamy – sposób przygotowania jest
Ciastkozercy
Mrożony tort tiramisu na rozpoczęcie wiosny 230tego odrobina kakao, i uwierzcie - nic więcej do szczęścia nie trzeba. Tort prezentuje się niezwykle efektownie, a smakuje tak, że ciężko oprzeć się dokładce. Nawet po sutym obiedzie. Mrożony tort bezowy tiramisu Składniki: (na ciasto o średnicy 25 cm) beza: 6 białek 250 g cukru 50 g cukru pudru 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej lody(...)przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec jeszcze przez 50-60 minut. Ostudzić. Żółtka ubić z 25 g cukru pudru na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, połączyć. Wlać kawę i amaretto, wymieszać. Kremówkę ubić, dodać do mascarpone. Białka ubić, pod koniec partiami dodając pozostały cukier puder. Porcjami dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką. Wstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort bezowy z owocami leśnymi 225Tort bezowy z kremem kawowym na bazie serka mascarpone, z dodatkiem świeżo zmielonej kawy i podany z mnóstwem owoców sezonowych. Niebiański smak! Przepyszny i lekki tort na lato. Chrupiąca beza z wilgotnym wnętrzem, aromatyczny i delikatny krem kawowy i duża ilość świeżych owoców sezonowych, które cudownie przełamują słodycz bezy. Ciasto jest rewelacyjne i zniknęło o w ekspresowym tempie – moi goście(...)prostu odrysowałam miseczkę). Białka ubij mikserem na sztywno i ciągle miksując, stopniowo dodawaj cukier puder. Na koniec dodaj sok z limonki i wmieszaj skrobie ziemniaczaną. Masę białkową delikatnie wyłóż na narysowane koła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 1 godzinę. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i tak pozostaw bezy do wystygnięcia. Krem: Śmietankę kremową ubij „na gęsto
Kuchnia bezglutenowa
Domowe ferrero rocher (kule, które dodają energii) 220będzie dla nich niezłą frajdą. Maluchy uwielbiają bawić się masą, która klei się do rączek i w dodatku jest jadalna. Jeśli nie chce Ci się kulać to możesz wyjadać masę łyżeczką - prosto z miski. Ale zostaw coś na później - k ule mocy można przechowywać kilka dni w lodówce, a nawet kilka miesięcy w zamrażarce. Myślę, że dwie sztuki to wystarczająca(...)Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Co Lila jadła w środę? - mnóstwo kulinarnych inspiracji nie tylko dla dzieci Chcesz być na bieżąco
lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Beza idealna – jak zrobić 315się w piekarniku na 120ºC przez 90 minut. Właściwie beza suszy się. Po upieczeniu bezy można ją zostawić w zamkniętym piekarniku na noc. Beza francuska jest krucha i puszysta. Tort porzeczkowy z bezą Beza z truskawkową frużeliną Kolejny rodzaj bezy to beza włoska. Sposób przygotowania bezy jest nieco trudniejszy i wymaga wprawy. Bezę tą ubija się z syropem cukrowym. Najpierw(...)taką bezę należy białka z cukrem, wodą lub sokiem z cytryny umieścić na parze i mieszać do rozpuszczenia cukru. Dopiero wtedy, kiedy cukier całkowicie się rozpuści można zacząć ubijanie masy. Beza będzie bardzo gęsta i lśniąca. Ta beza jest idealna do babeczek hi hat jak również jako dodatek do maślanego kremu. Czekoladowe babeczki z bezą Korzystając z wyżej wymienionych porad
codojedzenia
Pascha- Brudasek 207Nasz ulubiony deser na Wielkanoc, przepis przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Tym razem zagościł na naszym stole w postaci imieninowego tortu. Pyszne, jednak kaloryczne ciasto, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na chwilę rozpusty. Serdecznie polecam;) Jakość zdjęcia nie za dobra ale niestety nie posiadam innego bo ciasto było robione na zamówienie;) Składniki(...)według naszych upodobań. Ja do tej ilości daję 2 opakowania galaretki z jutrzenki i 2 opakowania 100 gramowej czekolady, zarówno galaretkę jak i czekoladę kroimy w kostkę) i wymieszać.Masę podzielić na dwie równe części, do jednej z nich dodać łyżkę kakao, wymieszać do połączenia się składników. Do tortownicy przełożyć najpierw ciemną masę a później jasną. Udekorować startą na tarce
Krakowskie smaki Ani
Mój tort urodzinowy. I tortowa refleksja 278chciałam osiągnąć tę subtelną, dymną nutę - taki karmel tuż na granicy... Wyszło idealnie! Całość słodka, ale nie przesłodzona, z cudownie soczystymi gruszkami i delikatnym, lekkim kremem...Wyszło pysznie, tort zebrał sporo komplementów, i tak ja napisałam wyżej - choć nie był piękny, zdecydowanie nadrabiał smakiem.Tort orzechowo-karmelowy z gruszkamiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)biszkopt:8 jajek300 g cukru55(...)sztywno, pod koniec partiami dodając cukier. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami wsypywać mąkę z orzechami, delikatnie mieszając.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę, wyrównać wierzch.Piec w 170 st. C. przez 60-70 minut, do suchego patyczka.Wystudzić w zamkniętym piekarniku.Gruszki obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne.Wino zagotować z cukrem i miodem
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cytrynowa babka kisielowa 647Babka wielkanocna o intensywnym smaku i aromacie cytrynowym, przygotowana z dodatkiem kisielów cytrynowych. Swój mocno cytrynowy smak zawdzięcza też skórce z cytryny. Podana z lukrem śmietankowo
Kuchnia MagdaLeny
Ciasto na maślance z owocami i kruszonką 214Klasyczne letnie ciasto na maślance z owocami i kruszonką, przepis bardzo prosty i szybki do wykonania. Najlepiej smakuje z mieszanką sezonowych owoców; truskawek, jagód, malin czy
Słodki Blog
BABECZKI CYTRYNOWE. 353Stoi nade mną Pan z aparatem. Co mam upiec, co ucierać, aby wyszło? Nie lubię robić z siebie błazna, a jeśli gotuję wszystko musi osiągnąć najwyższy
W kuchni Karmel-itki
Sernik z gruszkami pod kokosową pierzynką 191Sernik z gruszkami pod kokosową pierzynką to pyszne połączenie sera, gruszek oraz chrupiącego, kokosowego wierzchu. Sernik jest kremowy, bardzo delikatny i wręcz rozpływa się w
Di gotuje
LEMON CURD – cytrynowy krem 160Lemon curd to pyszny cytrynowy krem do tortu i ciasta. Cytrynowy curd można podać jako deser z bezą. Można też dodać go do kremu śmietankowego i zrobić z niego pyszny krem cytrynowy. Polecam również malinowy i pomarańczowy curd. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki na 200-220 g lemon curdu: 1 jajko (rozm. L) 1 żółtko 80 g cukru(...)soku – 60 ml, smak curdu będzie wtedy łagodniejszy. W metalowej lub szklanej misce mieszamy energicznie rózgą kuchenną jajko, żółtko, cukier, sok i skórkę z cytryny, aż otrzymamy jednolitą masę. Miskę umieszczamy na wysokim rondelku z małą ilością gotującej się wody (woda nie może dotykać dna miski). Cały czas mieszając, za pomocą rózgi kuchennej, podgrzewamy masę na małym ogniu
Słodki Pomysł
Ekspresowy Ajerkoniak - wielkanocny likier jajeczny 202Wszyscy mamy już przygotowane lub właśnie kończymy przygotowywać specjały na wielkanocne śniadanie. Jeszcze trochę pracy, odrobina zamieszania przed jutrzejszym świętowaniem :) Dlatego ja tu ze zwieńczeniem i przysłowiową wisienką na torcie wielkanocnym, jaką może się stać pyszny likier jajeczny z nutą wanilii. Przygotowuje się go w ekspresowym tempie i jest gotowy do spożycia niemal od razu. Do tego pyszny, aksamitny(...)125g cukru pudru 150ml czystej wódki 1 laska wanilii 200g śmietanki kremówki Sposób przyrządzenia: 1. W metalowej misce ubijaj żółtka z cukrem pudrem na gęstą, jasną i puszystą masę (ok.8min.). 2. Przekrój laskę wanilii na pół, wyskrob ziarenka i dodaj do jajek razem z wódką i śmietanką - ponownie zmiksuj (ok. 3min.). 3. Przelej likier do wyparzonej butelki, szczelnie zakręć
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciasto marchewkowe z kremem 194inne przepisy na to pyszne ciacho: Ciasto marchewkowe z białą polewą i orzechami pekan Ciasto marchewkowe z polewą Ciasto marchewkowo-piernikowe z polewą czekoladową Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową Tort marchewkowo-piernikowy z kremem Babeczki marchewkowe z kremem Ciasto marchewkowe z kremem Czas przygotowania: 50 minut Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Składniki Ciasto: 4 jajka 1 szklanka(...)cynamonem i kardamonem. Stopniowo wsypujemy do miski z mokrymi składnikami, dodajemy skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez około 40 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i z formy i studzimy wraz z papierem na kratce
Kulinarne przygody Gatity
Mus malinowy z białą czekoladą 210użycie kaszy jaglanej. Dobrze uprażona traci swoją charakterystyczną goryczkę i zyskuje łagodny smak. To dla mnie nieustające źródło kulinarnych inspiracji! Z kaszy zrobiłam już kilka serników i kremów do tortów czy ciastek. Nie mogło jej zabraknąć w letnim deserku! Mus malinowy to zdecydowanie HIT SEZONU LETNIEGO! Dobrze schłodzony niesie ukojenie w upalne dni... musicie spróbować. 😇 Składniki(...)następnie blendujemy do uzyskania gładkiego kremu (jeśli nie posiadacie malaksera, możecie użyć po prostu blendera ręcznego). W międzyczasie dodajemy kilka łyżeczek miodu/innego słodzidła i podlewamy niewielką ilością mleka. 2/3 masy jaglanej przekładamy do oddzielnej miseczki, a do pozostałej części wrzucamy maliny i dalej blendujemy. Do małych deserowych kubeczków/szklaneczek dodajemy kolejno: kilka małych łyżeczek masy malinowej, kilka łyżeczek masy białej
Kuchnia Ellie
Torcik z piernika staropolskiego 204Z okazji świąt Bożego Narodzenia, przepełnionych nadzieją i magią wigilijnej nocy, kierujemy do Was, czytelników naszego bloga płynące z serca życzenia radosnych
To co kocham
Dedra - produkty z Czech - test nr 2 210jest proste i nie sprawia jakichkolwiek kłopotów. Wybrany motyw należy posypać cynamonem, kakao, cukrem, wiórkami - czy innymi dowolnymi produktami. Ja użyłam maku i w ten sposób mój pozornie prosty tort prezentował się naprawdę wyjątkowo! Przepis znajdziecie tu - klik . 2. Cupakes - foremki na muffinki - 96 sztuk. Jednorazowe papilotki, które są dostępne w dwóch kolorach : różowym i niebieskim - z kwiatowym wzorem(...)Moje zdanie... Wykrawacze są bardzo proste w obsłudze, a odciśnięty wzór jest wyraźny i doskonale trzyma formę. Ja akurat bawiłam się z masą plastyczną, gdzie tworzyłam cukrowe listki. Niebawem zaprezentuję Wam też pyszne ciasteczka, bo już wiem, że stempelki dają rewelacyjne efekty. Naprawdę spodobały mi się i to.... mocno! 4. Spray do czyszczenia i ochrony powierzchni szklanych - PRIVATE SPA aqua
Di gotuje
Aksamitny sernik z chałwą 312Aksamitny sernik z chałwą. Kolejny przepis z wykorzystaniem domowej chałwy . Tym razem sernik, aksamitny, przepyszny, mocno kremowy, ze spodem wykonanym z chałwy, lekko słodką warstwą serową
moj przepis na
Malina, róża, limonka, czyli tort urodzinowy! 186roku skończyłam 25 lat. Skłoniło mnie to do refleksji i tortowego powrotu do dzieciństwa. Od dwóch lat bawię się w tworzenie tortów angielskich. Jednak dla siebie zrobiłam największy tortowy klasyk - z bitą śmietaną i konfiturą. Taki, jak dawno temu robiła mi Mama. No, może nie do końca taki sam, bo wprowadziłam parę zmian, ale równie pyszny i tradycyjny :) Składniki(...)białek dodać sól, ubić na sztywno. Do piany po łyżce dodawać cukier różany, cały czas miksując. Następnie dodać po jednym żółtku, również miksując. Przesiać obie mąki i wmieszać do masy szpatułką. Wylać do tortownicy o średnicy 18cm z wyłożonym dnem papierem do pieczenia (boki zostają niesmarowane, niewyłożone). Piec 30 minut w 170'C. Gotowy biszkopt upuścić w blaszce
Cakes By Kejt
Torcik kokosowy 242koniec! Ostatnio mam ogromną ochotę na kokosowe smakołyki, więc kombinuję, szukam przepisów, przerabiam i zmieniam po swojemu. Torcik, jako, że był malusieńki, rozszedł się w okamgnieniu. Zwykle w tortach pokrywam boki kremem, jednak tym razem uznałam, że taki "goły" wygląda uroczo - jasny, śnieżnobiały krem stanowi kontrast dla kakaowego biszkoptu. A biszkopt wyszedł tak puchaty i lekki, że nie potrzeba(...)Białka oddzielić od żółtek. Z białek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę, dodając partiami cukier. Następnie dodać po jednym żółtku cały czas miksując na wysokich obrotach. Do masy przesiać sypkie składniki (obie mąki i kakao), delikatnie zmiksować na najniższych obrotach do połączenia składników. Ciasto przelać do formy i piec w 170'C około 25 - 30 minut. Po upieczeniu upuścić
Cakes By Kejt
Sernik na zimno z truskawkami 231chorobowo, z pewnością jeszcze w późniejszym czasie urodziny będą wyprawione! I wiem, że jak co roku kiedy po urodzinach pojadę do rodzinnego domu, babcia Ola będzie dla mnie miała tort! Zawsze celebrowała każde moje urodziny! Od kiedy tylko pamiętam! Dzień moich urodzin był dniem wyjątkowym! Właśnie dlatego, że bliscy zawsze robili wszystko, aby właśnie taki był! Mam dziś(...)oraz cukier puder. Następnie dodać jogurt naturalny, zmiksować do połączenia się składników. Do odstawionej żelatyny dodać 2 łyżki ciepłej wody i całość rozmieszać łyżeczką. Następnie po malutku dolewać do masy serowej i miksować do połączenia się żelatyny z masą - 2-3 minuty. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na które należy wyłożyć biszkopty. Na wyłożone biszkopty
Plate of Joy
Ekspresowy mazurek bez dodatku cukru 183Gdy szybko uporałam się ze świątecznymi wypiekami i zostało mi trochę czasu postanowiłam zrobić ekspresowy mazurek. Nie miałam w planach dodawać go na bloga bo z
Mienta blog
DYNIOWO-POMARAŃCZOWY CURD 233smaku słodkiej dyni i soczystej pomarańczy, z nutką cynamonu i gałki muszkatołowej. Jeśli jesteście fanami cytrynowego curdu to ten pokochacie również! Możecie go używać do nadziewania ciasteczek, przekładania tortów, do naleśników, gofrów, lodów, tostów, serników albo tak jak ja do dyniowej tarty - przepis już jutro na blogu (powtarzam się ?!?:)) Albo jeśli chcecie wyjadajcie go prosto ze słoiczka:) Postarajcie się użyć(...)Teraz dodaj żółtka i energicznie rozmieszaj je z resztą składników rózgą do ubijania. Dołóż puree z dyni, rozmieszaj ponownie rózgą, a następnie gotuj całość na średnim ogniu aż masa zacznie gęstnieć i przypominać budyń. Gorący dyniowo-pomarańczowy curd przelej do słoiczka i ostudź. Zakręć słoik i przechowuj w lodówce do 2 tygodni (ale gwarantuję Ci, ze zjesz go wcześniej
Słodko-Słony Świat Ilony
ORKISZOWE CIASTO Z PŁATKÓW OWSIANYCH Z MALINAMI. 309Sezon malinowy dobiega finiszu, więc musi tradycji stać się zadość i jakieś ciasto z malinami stworzyć wypadało. Ostatnio mam fazęna wypieki z płatkami owsianymi, więc jak
W kuchni Karmel-itki