masa do tortu - 6951 przepisów (strona:302/464)

Domowy wegański sos karmelowy, karmel vel toffee 194

mojprzepisna.pl | Domowy wegański sos karmelowy, karmel vel toffee W ramach kilku eksperymentów w kuchni powstał świetny sos karmelowy inaczej zwany toffee. Mój jest bardzo gęsty, idealny

moj przepis na
KOKOSANKI. 227

Kokosowy zapach unosi się tu i ówdzie, słodko-lepki, egzotyczny, a zarazem tak domowy i swojski. Kokosanki, to tak naprawdę mój sposób na białka. Gdy chcę

W kuchni Karmel-itki
Sernik królewski 133

zamrażalnika na co najmniej godzinę (lub na noc). Masa serowa Następnie miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną puszystą masę. W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek . Później dodajemy do masy kolejno żółtka , porcjami twaróg , a na koniec opakowanie budyniu . Białka ubijamy osobno na sztywną pianę. Do masy serowej dodajemy porcjami ubite białka i delikatnie mieszamy . Przygotowanie(...)Dłońmi dociskamy plastry ciasta tworząc równy spód, a następnie wylewamy na niego masę serową . Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (u mnie cały piekarnik z dolną grzałką, plus termoobieg). Pozostałe kruche ciasto wyjmujemy z zamrażarki i szybko ścieramy na tarce o grubych oczkach nad masą serową. Ciasto pieczemy przez 50 minut . Podczas pieczenia bardzo mocno wyrasta. Następnie pozostawiamy na 20 minut

WegePrzepis
TRUSKAWKOWY CURD – krem z truskawek 171

Truskawkowy curd to przepyszny krem z truskawek do tortu i ciasta. Można nim wysmarować blat biszkoptu lub dodać go do mascarpone, aby otrzymać krem truskawkowy. Truskawkowy curd to owocowy budyń, dlatego można się nim zajadać kiedy tylko przyjdzie Wam ochota :). Polecam również malinowy, cytrynowy i pomarańczowy curd. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki na 200-220 g: 180 g truskawek(...)cytryny. Za pomocą blendera miksujemy truskawki, aż otrzymamy gładkie puree. Do truskawkowego puree dodajemy rozbełtane jajko i żółtko. Za pomocą rózgi kuchennej dokładnie mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę. Miskę umieszczamy na wysokim rondelku z małą ilością gotującej się wody (woda nie może dotykać dna miski). Cały czas mieszając, za pomocą rózgi kuchennej, podgrzewamy masę na bardzo małym ogniu

Słodki Pomysł
tort makowy z kremem czekoladowym, bezglutenowy 171

ciasto: 250 gram maku, 8 jajek, 230 gram cukru, 80 g mielonych migdałów w skórce, skórka cytrynowa, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki rumu, sól, krem

królestwo garów
Szybkie ciasto korzenne 145

Ostatnio naszła mnie ochota na piernik ale nie miałam zbyt wiele czasu na szaleństwa w kuchni więc upiekłam ekspresowe ciasto korzenne. Pachnie cudownie i szczególnie dobrze

Mienta blog
Cytrynowy puch 187

Naszła mnie ostatnio ochota na coś słodkiego, kwaskowego i delikatnego jednocześnie. Przeglądając mój notes z przepisami natknęłam się na Cytrynowy puch. Czas wykonania ciasta jest dość

paapilotkaa
Torcik pomarańczowy 138

Inspirację znalazłam tutaj . Oczywiście surowe jajka nie wchodziły tym razem w grę, dlatego krem powstał na bazie ganache. Nam smakował wybornie, myślę że idealnie sprawdzi się

Magiczne Życie Marty
Tort czarno-biały z pumpernikla 164

Black and white cake with pumpernickelSkładniki.40 dag pumpernikla5 jaj8 łyżek cukruKrem.2 cytryny8 łyżek cukru3 łyżeczki mąki ziemniaczanej1/3 szkl. wody500 ml śmietany kremówkiPoncz.3/4 szklanki soku

Kulinarny karnet Christophera
Karnawałowe przysmaki. MINI-PTYSIE Z KREMEM AJERKONIAKOWYM. 221

******************************* Karnawał to nie tylko góra słonych małych przekąsek, które idealnie sprawdzają się na tanecznych imprezach, gdzie tłum ludzi szaleje na parkiecie.  słodkości mają tu swoje

W kuchni Karmel-itki
Tort „Dziaduch” - baumkuchen 103

Tort „ Dziaduch ”, baumkuchen lub sękacz – tradycyjne ciasto wielu krajów, nie tylko europejskich. Baumkuchen - drzewne ciasto, z charakterystycznymi słojami, powstającymi podczas pieczenia. Przepis na d ziaducha znalazłam w książce Jak gotować Marii disslowej, z 1930 roku. Z podanych proporcji upiekłam ciasto w tortownicy 24 cm. Wysokość ciasta 2,5 cm. Jeżeli upieczemy w mniejszej formie, ciasto będzie wyższe. Maria Disslowa poleca(...)tortowa), sól, Masło ubić na śmietanę, dalej ucierając dodawać cukier, a następnie żółtka. Na koniec dodać przyprawy. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Wyłożyć białka na masę jajeczno maślaną, dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Maria Disslowa sugeruje, aby formę do pieczenia wstawić do naczynia z wodą, wówczas ciasto od spodu się nie przypali. Ja formę do pieczenia

królestwo garów
Ciasto Zebra 375

urodzinowy cieszył nawet po rozkrojeniu :) i tutaj idealnie pasuje mi ciasto zebra! Samo w sobie przypomina nieco ciasto na babkę, dla mnie zdecydowanie potrzebuje dodatku. Jeśli nie kremu do tortu, to chociaż dobrego dżemu do przełożenia :) Piekłam je w dużej foremce o średnicy 26 cm. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 2,5 szklanki mąki pszennej +2 łyżki(...)ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przesiewamy i odstawiamy. Do ubitej piany dodajemy wodę, olej i aromat waniliowy. Do mokrych składników dodajemy partiami przesiane suche składniki. Mieszamy delikatnie szpatułką. Wymieszaną masę dzielimy na 2 połowy. Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, do drugiej kakao. Mieszamy szpatułką do uzyskania jednolitej konsystencji. Nakładamy do blaszki na zmianę ciemną i jasną masę

Ciastkozercy
MUFFINY KAKAOWE PEŁNOZIARNISTE Z KONFITURĄ Z CZARNEJ PORZECZKI 169

wilgotne w środku. Do tego są mocno kakaowe i nie za słodkie dzięki konfiturze porzeczkowej.  Polewa czekoladowa owszem czyni je słodszymi ( można pominąć polewę) a wisienka na torcie jaką jest malina, dodatkowo uzupełnia wszystkie smaki. Cóż więcej chcieć od muffinek? Mi nic więcej do szczęścia nie trzeba J Składniki:   (12 muffinek) 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 2/3 szklanki(...)masło lub olej kokosowy ( olej lub masło wcześniej lekko rozpuścić i odmierzyć łyżką). Składniki mokre przelać do suchych i energicznymi ruchami za pomocą rózgi zmieszać je ze sobą. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodać więcej mleka. Na koniec dodać starte na drobnych oczkach jabłko. Blachę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć niepełną łyżkę ciasta, następnie

Calzonella.com
Tort filiżanka kawy 183

Tort który wbrew pozorom zrobimy szybko. Biszkopty dobrze jest upiec dzień wcześniej. Mocno kawowy jest bardzo dobry. Wszystko na nim jadalne. biszkopt: 6 jaj wielkość M 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej krem kawowy: 500 g masła 1/2 szklanki cukru 4 jaja wielkość M 2 łyżki kawy rozpuszczalnej poncz: 1/2 szklanki naparu kawy mocnej(...)łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam, kolejną dodaję jak cukier się rozpuści. Na końcu dodaję żółtka stopniowo i mieszam mikserem tylko do połączenia się składników. Nie ubijam już masy długo bo straci puszystość. Mąki przesiewam i dodaję stopniowo, mieszam już łyżką delikatnie od spodu.Formę o średnicy 23 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Kokilkę do zapiekania

wesoła kuchnia