Tłusty Czwartek za nami. Apetyt rośnie w miarę jedzenia, więc zamiast nasycić się pączkami z lokalnej cukierni, postanowiliśmy przedłużyć sobie Tłusty Czwartek do Tłustego Weekendu, aby
W kuchni Karmel-itkiCiasto ucierane zawsze wychodzi, z ręką na sercu mogę to powiedzieć. Chyba jeszcze nigdy nie wyszedł mi zakalec! Ponadto jest niezwykle "elastyczne", można dodać
W kuchni Karmel-itkiBardzo dobre ciasto, trochę z nim pracy ale warto. Polecam bardzo. Przygotowanie bezy – białka ubić na sztywną pianę. Jak już białka są sztywne powoli wsypywać
Kuchnia PokoleńCiasto marmurkowe pachnące kawą i pomarańczą, polane grubą warstwą karmelu, to prawdziwa rozpusta na świąteczne i zimowe dni. Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste, ale zarazem
Mienta blogLody aromatyczne fioletowe z kwiatami fiołków. Podałam je z cukrem fiołkowym i odrobiną syropu z fiołków.Proste do zrobienia, tylko musimy zapolować na te pyszne i
wesoła kuchniaWitam Kochani jako,że sezon truskawkowy z pełni, dziś przychodzę do Was z rewelacyjnym ciastem, które łączy w sobie wszystko to co lubię: truskawki, jogurt, biszkopt
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKilka lat wstecz zmieniałam na ogrodzie układ grządek. Pod muremzasadziłam kilka krzaczków malin, które w następnym roku strasznie sięrozrosły. I rosły tak sobie, aż w końcu
W kuchni Karmel-itkiKiedy po przygotowaniu dania z użyciem białek pozostanie Wam spora ilość żółtek to koniecznie musicie użyć ich do tego deseru! Mnie pozostały po przygotowaniu Bezy Pavlova – tortu bezowego z truskawkami , a że w kuchni nie lubię, gdy cokolwiek się marnuje musiałam je wykorzystać. Kogel mogel od dziecka uwielbiam, w wersji z samymi żółtkami, z białkami, z kakao, czy właśnie zapiekany(...)100g malin – 5 żółtek – 4 łyżki erytrolu – 1 laska wanilii Żółtka, erytrol i ziarenka z laski wanilii umieszczamy w misce o wysokich ściankach i ucieramy, aż masa będzie bardzo puszysta. Na dno kokilek wykładamy po 1 łyżce kogla-mogla, na to układamy świeże maliny oraz pokrojone na połówki lub ćwiartki truskawki i ponownie przykrywamy warstwą
Be Fit Be Strongszybko usuniesz brązową okrywę. Na upieczony i wystudzony ciasteczkowy spód, wylej połowę dulce leche, wysyp uprażone orzechy i zalej resztą sosu karmelowego. Wstaw do lodówki na około godzinę aby masa zastygła. 5. Czekolada - jak wyżej. Batony polej całkowicie czekoladą lub zrób finezyjne wzorki pełna dowolność! Zamiast orzechów laskowych możesz użyć ziemnych wtedy nie musisz ich prażyć. Zobacz tylko(...)dobrą alternatywa dla tych, którzy kupują gotowe słodycze w sklepach. Wypróbuj również przepis na: 1. CHLEBEK BANANOWY Z MIGDAŁAMI 2. DESER JADALNA ZIEMIA Z BANANAMI I BROWNIE 3. TORT CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI W SŁONYM KARMELU
SMYKWKUCHNIzdjęcia :) Mam za to w zanadrzu kilka zaległych zdjęć, do których tylko muszę dopisać przepisy. Ten sernik jest właśnie jednym z nich ;) W kolejce czeka też między innymi sierpniowy tort z urodzin Olka i kilka innych słodkości ;) Składniki na blaszkę 24x36cm Spód: 50g masła 1 szklanka mąki pszennej 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka(...)piekarnika na 25 minut. Sernik: Żółtka, budynie, ser oraz mleko skondensowane miksujemy tylko do połączenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie gotową pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Przekładamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na 30 minut, po czym skręcamy piekarnik do 140⁰C i pozostawiamy w nim sernik kolejne 30minut
Kuchnia w czekoladziebiałek i żółtek, nie pozwalamy, by miało co się zepsuć, czy siąść. Jeżeli nie masz co zrobić z białkami, zrób Babkę zebrę na 9 białkach, albo Pijaną Chmurkę . Albo tort bezowy z podwójnej porcji. Podsumowując, jeżeli jeszcze nigdy nie wyszła Ci babka cytrynowa, tak jak mi, a marzy Ci się na Wielkanoc, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie(...)niego sok z cytryny i mieszamy. Wykonanie: Żółtka ucieramy mikserem przez dwie minuty. Dolewamy do nich mleko i ubijamy kolejną minutę dokładnie tak samo, jak bitą śmietanę. Masa się znacznie spieni, podniesie do góry i delikatnie zgęstnieje. Następnie wsypujemy cukier i miksujemy pół minuty. Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia na trzy razy, czyli po pół szklanki
Poezja Smaków - blog kulinarnydosypujemy mąkę ziemniaczaną. Miksujemy do połączenia składników. Między czasie nastawiamy piekarnik na 150*C (z termo obiegiem). Blaszki piekarnikowe wykładamy papierem do pieczenia. Odrysowujemy koła (od talerza 23 cm). Masę dzielimy na dwie porcje, rozsmarowujemy wypełniając koło po brzegi. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 120 *C. Wstawiamy blaszki i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie ponownie zmniejszamy temperaturę(...)serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy posiekaną bardzo drobno miętę, mieszamy łyżką. Krem dzielimy na dwie porcje i przekładamy nim blaty bezowe. W środku i na wierzchu tortu układamy pokrojone owoce. Wierzch dekorujemy listkami mięty
VioletoweKucharzeniePavlova - popularny tort bezowy dekorowany bitą śmietaną i świeżymi owocami. Australijski i nowozelandzki deser, którego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej to prawdziwa poezja smaku. Pavlova jest torcikiem idealnym, jej smak to poezja, jest lekki i delikatny. Beza chrupiąca z zewnątrz, puszysta w środku, jej słodycz przełamuje niesłodzona bita śmietana z orzeźwiającymi owocami. Słodką, pyszną bezę proponuję(...)bita śmietana w torebce - mleko - świeże owoce Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając stopniowo dodajemy cukier. Pod koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Gotową masę wykładamy na papier do pieczenia. Suszymy w piekarniku nagrzanym do temperatury 100-120 stopni przez ok. 50 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia. Gotową bitą śmietanę ubijamy zgodnie z przepisem na opakowaniu
Życie zaczyna się w kuchnibrat Adam nie przepadają za nim i zawsze wybiorą coś innego. Ja i Anya z kolei lubimy wszystko, co czekoladowe: lody, ciastka, ciasta, torty i inne kakaowe przysmaki. Tak więc przygotowałam zdrowy krem czekoladowy, na bazie zdrowych składników, bez polepszaczy smaku, konserwantów, barwników, słodu jęczmiennego i innych niejadalnych substancji. Krem nie jest(...)małym ogniu. • Do blendera wsypać ugotowany ryż, obrane ze skórki i pokrojone awokado, lekko przestudzoną czekoladę, kakao i miód. • Miksować, aż zrobi się jednolita masa. • Po wyjęciu z blendera wymieszać z mielonymi orzechami. • Przechowywać w słoiczku w lodówce
To co kochamzawiodła standardowa 30%, bądź 36%. Śmietana Bravo nie ma szans na niepowodzenie, nie może się nie udać. Ubija się niezwykle szybko, jest nieco słodka i można nią ozdabiać torty bez użycia usztywniacza w postaci żelatyny, czy innych substancji typu fix ;) Kształt jaki jej nadamy nie zmienia się tak jak to bywa w śmietanie, którą zwykliśmy kupować. Praca z nią(...)dużych jaj pół szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jaja razem z cukrem ubijamy na bardzo puszystą jasną masę. Przestajemy miksować i dodajemy powoli przesiane mąki razem z proszkiem do pieczenia, mieszając uważnie, aby nie uszkodzić nadto struktury piany z jajek. Wylewamy do tortownicy o średnicy 22-23 cm. Papierem
MamaOskarkaDziś czas na tort! Za sprawą orzechów i braku mąki ciasto jest bardzo wilgotne i aromatyczne, można dodać dowolny krem, ja preferuję kremówkę. 10 jaj 1 szklanka cukru 30 dag bardzo mocno rozdrobnionych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kaszki manny 3 łyżki bułki tartej 500 ml kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny(...)stopniach przez 50 minut, Gdy ciasto zacznie się zbyt mocno spiekać należy przykryć je pergaminem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Kremówkę ubić z cukrem pudrem dodać żelatynę. Masę wylać na przecięte na pół ciasto oraz na wierzch
Jadło i czytadłociastka na patykach, które wyglądają jak lizaki. W smaku i wykonaniu przypominają bajaderki. Podstawowy przepis składa się z pokruszonego ciasta połączonego ze spoiwem w postaci dowolnego kremu do tortu, nutelli, masła orzechowego lub dżemu. Wszystko oblane jest czekoladą i udekorowane kolorowymi posypkami. Świat oszalał na punkcie słodkości na patykach, które rozsławiła Bakerella, autorka książki w całości poświęconej takim "patyczakom". Warto(...)powstały okruchy.Ser mascarpone mieszamy z Nutellą. Do kremu dodajemy pokruszone ciasto, dokładnie mieszamy, tworzymy dużą kulę. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 15 minut w zamrażalce.Ze schłodzonej masy odmierzamy równe kawałki przy pomocy np łyżki do lodów i formujemy kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej folią spożywczą lub pergaminem (by nie przykleiły się do blachy) i schładzamy
Smakowity Blog Kulinarny