dodać szczyptę soli i ubijamy na sztywną masę stopniowo dodając cukier. Gdy białka będą ubite dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijamy, pod koniec wlewamy łyżkę octu. Do masy jajecznej dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez(...)układamy cząstki owoców, na owoce nałożyć ubitą śmietanę. To samo wykonać ze środkowym krążkiem. Na górny krążek nałożyć połowę kremu, a do drugiej połowy dodajemy kakao i smarujemy boki tortu. Ozdabiamy wg gustu. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z AnetąZapraszam na pyszne kruche ciasto z jabłkami i malinami z kokosową nutką. Smakuje wybornie zaraz po upieczeniu jak i następmego dnia. Ciasto kruche ma to do
Gosia gotujeDzisiaj coś dla amatorów kawy, wspaniały torcik cappuccino.Przepis wzięłam z tej strony. W oryginale był pod nazwą kostka cappuccino, ja zrobiłam z tego torcik ;-) Składniki
Na słodko lub wytrawnieDopalają się znicze. Mgła spowiła cmentarne tereny, w powietrzu unosi się zapach wspomnień i żalu po tych, których nie ma już z nami. W ciszy myślę
W kuchni Karmel-itkiNastępnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 3. Do mąki dodać proszek do pieczenia, wymieszać łyżką i przesiać na jajeczną masę. Dokładnie wymieszać szpatułką, patrz FILM . Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno i wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około(...)pokruszoną chałwę wsypać do kremu, dodać 2 łyżeczki pasty waniliowej i wymieszać dokładnie mikserem. Krem chałwowy spróbować, jeśli będzie za mało słodki wtedy dodać 1 łyżkę cukru pudru. Składanie tortu: 7. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki, rant tortownicy umyć (tortownicę można również wyłożyć folią rantową, jeśli nie mamy
Mała Cukierenkaorzechami bezy (niekoniecznie) cukier puder do posypania Spód: 1. Ciastka przełożyć do blendera i zmiksować. Następnie przesypać do miski, dodać roztopione masło i wymieszać. Dodać zmielone orzechy, wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i lekko docisnąć, odstawić. Krem: 2. Do śmietanki dodać cukier z prawdziwą wanilią i ubić mikserem. Dodać serek(...)Dobrze schłodzony torcik ostrożnie wyjąć z blaszki. Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i torcik położyć na paterze. Wierzch ozdobić czekoladkami, bezami i posypać posiekanymi orzechami. Na koniec tort posypałam cukrem pudrem. Smacznego! :) Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta” ! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu
Mała CukierenkaGuacamole to meksykańska pasta z awokado. Można przyrządzić ją na kilka sposobów. Podstawowymi składnikami pasty są zawsze awokado, sok z limonki oraz sól. Inne wersje mogą
Kuchnia MagdaLenyNajprostszy pomysł na mięsny obiad? W naszym domu to kotlety mielone. Smakują zawsze i wszystkim, niezależnie od dodatków i pory roku. Preferujemy mięsa białe, stąd nasze
W kuchni Karmel-itkiTa odsłona tapioki odpowiada nam najbardziej. Bardzo prosty deser, z mango w stylu raw, bez konserwantów i zbędnych słodzików. W sezonie na mango, gdy jest ono
W kuchni Karmel-itkiUgniata elastyczne ciasto, cała upaćkana białą jak śnieg mąką. Już niebawem taka biel zapanuje dookoła. Kolejna wydarta kartka z kalendarza, kolejne uciekające godziny, zbliżające nas do
W kuchni Karmel-itkiŚwięta nie mogą obejść się bez pysznego, pięknego tortu. Dlatego puściłam wodze fantazji i stworzyłam nowy tort:). Dzisiaj przepis na smaczny, bardzo czekoladowy tort z żurawiną. Tort jest wilgotny, aromatyczny i lekko alkoholowy. Uważam, że połączenie smaków jest idealne. Gorzka czekolada i kwaskowata żurawina wspaniale do siebie pasują. Bardzo polecam… Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka(...)Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 4. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, zmielone orzechy
Mała Cukierenkaminął, teraz można planować Sylwestra. Siedzę więc z herbatą i kawałkiem makowca (z niemiłosiernie dużą ilością maku:) i się zastanawiam nad przekąskami. Ciasto też jakieś będzie. Chodzi za mną tort makowy, wiec może się porwę na upieczenie. Ale dziś przychodzę do Was z keksem marcepanowym, który po kilku dniach leżakowania smakuje jeszcze lepiej. Do jego przygotowania użyłam dużej ilości różnych(...)sułtanki, królewskie) 70g orzechów włoskich (dodałam orzechy włoskie Alesto, dostępne w sklepach Lidl ) 50g śliwek 30g moreli 30g żurawiny 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 50ml rumu albo koniaku 70g masy marcepanowej do dekoracji: polewa czekoladowa połówki orzechów włoskich Przygotować bakalie: śliwki i moreli pokroić, orzechy posiekać, wszystkie bakalie wymieszać i zalać rumem, odstawić na 2 godziny. Masło utrzeć z cukrem
Obiad gotowyPrzekładane ciasto, które wymaga większego nakładu pracy i czasu, ale jest tego warte. Ciasto zostało "sklecone " z wielu starych przepisów zeszytowych. Na zdjęciu nie widać, ale
Przepisy Mikołajabiszkopt: 6 jajek, 6 łyżek cukru pudru, 6 łyżek mąki pszennej, 3 łyżki kakao, masło do wysmarowania formy, do nasączenia: 20 ml mocnej zielonej herbaty
królestwo garówprzepyszn ą niespodziank ą - delikatnym kremem chantilly z bitej śmietany, cukru pudru i wanilii, którego smak wzbogacony został dodatkiem czerwonej porzeczki i ziaren granatu. Tort nie tylko ładnie zdobi nasz świąteczny stół, cieszy oko, ale co najważniejsze wybornie smakuje i jest rozkoszą dla podniebienia. Polecam serdecznie :) **** Oggi vorrei condividere(...)velo bacca di vaniglia 100 g di ribes rosso 100 g di chicchi di melagrana PRZYGOTOWANIE Biszkopt Jaja z cukrem i szczyptą soli ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy przesian ą mąkę pszenn ą wymieszaną z m ąk ą ziemniaczan ą . Całość delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia o średnicy
La grande e la piccola cuoca