marynata - 6549 przepisów (strona:355/437)

Żeberka duszone z warzywami 198

pomidor 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 6 ziaren czarnego pieprzu 1 gałązka lubczyku 3 szklanki wody Umyte i osuszone żeberka pociąć na porcje ( ja robię cienkie paseczki). Przygotować marynatę z 2 łyżek oleju, mielonej papryki, pieprzu, soli, miodu, ketchupu, musztardy, sosu sojowego. Natrzeć żeberka i zostawić na 15 minut. Pokroić  obrane i umyte warzywa : cebule w piórka, marchew

Buniabaje w kuchni
Yakitori w sezamie 329

Zmieniłam trochę poprzednią marynatę i posypałam białym sezamem. Są po prostu pyszne i tak szybko się je robi. Co prawda robię je w domu, a nie na grillu więc trochę smaczku im ucieka ale za to  mogę mieć namiastkę japońskiego ulicznego grilla w domu. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Szaszłyki ze schabu trochę inaczej 165

dość ciasno . Ułożyć w szkle żaroodpornym .Skropić olejem , podlać kilkoma łyżkami wody. Wstawić do piekarnika , nastawić temperaturę na 220 * C i piec 1 godzinę  przykryte . Odkryć , posmarować resztą marynaty i dopiekać aż się zrumieni , a mięso będzie miękkie . Bardzo trudno podać dokładny czas pieczenia - wszystko zależy od jakości mięsa , wielkości na jaką go pokroimy .Trzeba po prostu po pewnym

Buniabaje w kuchni
Skrzydełka ,,leniwca " 2 377

razem zmieniona wersja skrzydełek pieczonych wspólnie z ziemniakami. Przygotowałam  marynatę i natarłam nią  skrzydełka i ziemniaki. W przeciwieństwie do poprzedniej wersji nie użyłam , żadnych gotowych mieszanek przypraw- miałam wszystkie potrzebne ( tak na wyczucie) składniki pod ręką. Piekłam w rękawach do pieczenia. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Dorsz z sosem holenderskim 227

powinnam podać dorsza gotowanego na parze do sosu holenderskiego , ale muszę się przyznać, ze nie specjalnie lubię ryby gotowane na parze . Toleruje ją gdy są wcześniej marynowane w mocnej marynacie nadającej jej charakterystyczny smak ( jałowość smakowa potraw robionych na parze odstrasza mnie od tej metody). Ale jako , że zdecydowanie miałam ochotę na rybę z sosem holenderskim poszłam na kompromis- dorsz

Buniabaje w kuchni
Pstrąg i puree z patata 175

Pstrąg smakuje w każdej wersji. Ostatnio doszłam do wniosku , że można wpływać na smak dania nie tylko zmieniając sposób doprawienia pstrąga ( np. różne marynaty) , co poprzez dodatki. Podawałam już pstrąga z puree groszkowym - teraz pora na pataty. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Antar z imbirem i sosem maślano- kokosowym 157

jakoś tak mi wychodzi , że jak wybiorę się po ryby zawsze połowa kupionych to antary. Smażę, gotuję na parze. Dziś postanowiłam poeksperymentować z takim pół tajskim smakiem. Do marynaty dodałam imbir i sok z cytrusów , a sos zrobiłam na bazie mleka kokosowego. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Miodowo-tymiankowe udka z kurczaka 220

miodem znane było już w prehistorycznych czasach. A do tego mój ukochany tymianek - po prostu pycha. Ułatwiłam sobie pracę piekąc razem z kurczakiem ziemniaki , które przy okazji nabierają smaku marynaty i pieczonego drobiu. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Nototenia w pieczarkach 137

rybki wielkością akurat na 1 osobę. Skrobię , marynuję i smażę albo w całości , albo fileciki. Ryba ma białe smaczne mięso bez intensywnego rybiego zapach. Doskonale łączy się ze składnikami marynaty, sosów lub innych dodatków. Dziś nototeni towarzyszą pieczarki . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Shark steak na pomarańczowo 152

używane jest w wielu kuchniach świata możemy podawać go na dziesiątki sposobów - od najprostszych do super wykwintnych. U mnie sezon na rekina zaczynam najprostszą wersją tj. smażonym z marynaty cytrusowej. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Nototenia w pieprzu syczuańskim 170

Cytrusowy aromat pieprzu syczuańskiego doskonale komponuje się z cytrusowymi marynatami do nototenii. W zasadzie miałam do wyboru - marynowanie w soku z cytryny lub grejpfruta . Wybrałam tego drugiego bo chciałam użyć jako przyprawy pieprzu syczuańskiego a to by było trochę za dużo cytrynowych smaków. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Sałatka z kurczakiem 170

pomysł na sałatkę z kurczakiem,ale składniki można mieszać jakie się tylko chce.  Składniki : * pół główki dowolnej sałaty * 3 ogórki gruntowe * 2 pomidory * rzodkiewka * pieczona pierś z kurczaka ( marynata to kostka rosołowa plus dwie łyżki oliwy z oliwy ) * sos czosnkowy ( jaki kto lubi i jak kto robi )  tutaj przygotowanie bez sosu i polana sosem czosnkowym Warto spróbować. Dobra

Magiczne Życie Marty
Ogórki z chili 153

zalewamy ciepłym olejem. Dosypujemy paprykę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Zagotowujemy ocet z cukrem i wszystko zalewamy. Mieszamy i odstawiamy na 12 godzin. Wkładamy w słoiki. Zalewamy powstałam marynatą i zakręcamy. Nie musimy pasteryzować

Magiczne Życie Marty
Nie żałuj sobie przypraw ! 151

brązowe i trochę większe od ziarenka pieprzu * mają korzenny zapach i słodko-ziołowy smak * ułatwia trawienie tłuszczu * lekki napar z ziarenek łagodzi zaburzenia żołądkowe  * wykorzystuje się ziele do marynat, potrawek z drobiu, cielęciny i sosów do mięs * przyprawa idealna do warzyw, ryb i zup jarzynowych * dodana w niewielkiej ilości do kompotów i deserów podnosi ich walory smakowe ANYŻ GWIAZDKOWY

Magiczne Życie Marty
Pieczone mięsa na świąteczny stół 180

Moja propozycja mięsiw na świąteczny stół. Będzie pieczony karczek oraz szynka. Dwa dni wcześniej zostawiam mięso w marynacie by po upieczeniu było pyszne. Mięso związuję bawełnianą nitką by wyszły roladki. Polecam upiec swoje wędliny, bo wiemy jakie są sklepowe.  Składniki : * pół kg karkówki bez kości  * pół kg szynki wieprzowej  * ulubione przyprawy * czosnek * 5 łyżek oleju rzepakowego Przygotowanie

Magiczne Życie Marty