marynata - 6549 przepisów (strona:352/437)

Pieczone udka z pesto bazyliowo-pietruszkowym 264

Kochani, zapraszam na przepyszny obiad- kurczaka w marynacie czosnkowej I makaron z pesto bazyliowo pietruszkowym z grillowaną papryka. Jest trochę pracy przy obiedzie , ale smak wynagrodzi Wam wszystko. Jestem pewna że obiad zostanie na stałe w Waszym menu :)Zaczynamy:  Składniki:udka-ilość według potrzebyok 50-70 ml oliwy z oliweksól, pieprz, paprika, natka pietruszki, cayenne5 ząbków czosnku2 paprykiSkładniki

Smaki Edyty
Łosoś grillowany 178

oliwa z oliwek przyprawy: sól, pieprz Łososia myjemy, przyprawiamy solą i pieprzem, układamy na nim czosnek pokrojony na plasterki i polewamy oliwą z oliwek. Łosoś musi poleżeć w tej marynacie przynajmniej przez 2 godziny (najlepiej przez noc). Smażymy na patelni grillowej około 15 minut (uwaga na czosnek, żeby się nie przypalił

Gotuj z Misiem
Steki marynowane w winie i chutney z żurawiną 242

etykietce były 3 rysuneczki, podpisane: grill, steak, beef – czyli wszystko pasuje :) Po ostatnich doświadczeniach z chutney'em mangopostanowiłem poeksperymentować i zrobiłem kolejną wersję tego sosu, z wykorzystaniem marynaty w której moczyły się steki. Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Co to jest: MELASA Z GRANATÓW? 208

długo gotowany, gęsty owocowy syrop. Jest używany głównie na Bliskim Wschodzie, np. w Izraelu i Iranie.  Syrop z granatów ma szerokie zastosowanie w kulinariach: dodaje się go do marynat do mięsa (świetne do grillowania), ciast, sałatek, czy zup. Przeczytałam, że idealnie współgra z przecierem pomidorowym i zupie pomidorowej nadaje wyjątkowego smaku (w najbliższym czasie będę musiała ją wypróbować

Przepisy Aleksandry
Grillowane Filety z Kurczaka z Sosem Balsamicznym z Truskawkami i Rozmarynem 206

wstawiamy do lekko ciepłego piekarnika (100 stopni) na 15- 20 minut lub zawijamy w koc i również odstawiamy na 15-20 minut. Rozgrzewamy patelnię grillową, kładziemy filety razem z marynatą i grillujemy jedną stronę przez 4 minuty, drugą stronę 3,5 minuty. Po tym czasie zmniejszamy płomień i filety przykrywamy folią aluminiową i trzymamy je pod nią jeszcze około

Blondynka Gotuje
Pikantne grillowane kiełbaski/mięso 155

dijon 2 łyżki wytrawnego czerwonego wina łyżeczka tabasco do potraw grillowanych 0/5 łyżeczki cayenne łyżeczka słodkiej papryki mielonej szczypta pieprzu 0/5 łyżeczki czosnku 0/5łyżeczki kminu Wszystkie składniki na marynatę dokładnie ze sobą mieszamy. Nacieramy ponacinane kiełbaski i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Zamarynowane grillujemy z obu stron. Smacznego

Mienta blog
Kurczak pieczony z cytryną i rozmarynem oraz duszona marchewka 259

Cytrynę umyć i zetrzeć z niej skórkę, a następnie z połowy wycisnąć sok. Olej wymieszać ze skórką i sokiem cytrynowym, dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszać. Marynatą dokładnie natrzeć kurczaka z każdej strony (również od wewnątrz). Do środka kurczaka włożyć obydwie połówki cytryny.Kurę umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Piec przez

Obiad za dychę
Tunezyjski kurczak!!! 339

szkl. kaszy kuskus. Kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w dość dużą kostkę. Do dużej miski wlewamy oliwę i wsypujemy przyprawy: cynamon, kurkumę, paprykę i imbir - mieszamy dokładnie. Do przygotowanej marynaty dodajemy kurczaka, mieszamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny - im dłużej tym lepiej :)Cebulę kroimy w kostkę, ale niezbyt drobną. Obraną marchewkę tniemy w pół talarki. Podsmażamy

Miksturownik
Jajka marynowane w buraczkach. 293

twardo i studzimy. Następnie obieramy je. Buraki myjemy, kroimy na kawałki. W rondelku zalewamy buraki wodą, octem. Dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy ok. 15 min. Przecedzamy i studzimy. Wystudzoną marynatą zalewamy jajka i zostawiamy na 12 godzin. Smacznego

Miksturownik
Szaszłyki z kurczaka z purre z zielonego groszku 136

SZASZŁYKI:1 filet z piersi kurczakamarynataMięso pokroić w kostkę, zalać marynatą. Odstawić do lodówki na min. 40 minut.MARYNATA:3 łyżki oleju rzepakowego2 łyżki octu jabłkowego2 łyżki sosu sojowegołyżka musztardyłyżeczka miodułyżeczka estragonu Dokładnie wymieszać.Zamarynowane mięso nabijać ciasno na patyczki. Smażyć na patelni z każdej strony na rumiano.Można usmażyć na grillu.PUREE Z ZIELONEGO GROSZKU2 szklanki młodego zielonego groszku - ewentualnie mrożonego jeśli

kolorowotorcikowo
Chutney cebulowo-śliwkowy 168

dodaj do cebuli. Dodaj cukier i sól.Smaż na wolnym ogniu bez przykrycia, aż śliwki się rozpadną, a chutney nabierze odpowiedniej konsystencji. Kochani, biorę udział w konkursie JAMAR na marynatę.Jeśli ktoś chce i może - proszę o głosy na buraczki. Tylko uwaga - dodały się 2x... Prosze więc tam, gdzie jest więcej głosów.tu można głosowaćDziękuję za każdy głos

kolorowotorcikowo
Tymiankowe udka w śmietanie 286

oliwyWykonanie:Podudzia umyć i osuszyć. Wyciąć kości, jednak nie jest to zabieg konieczny. Posypać przyprawą do kurczaka.Śmietanę, mleko, tymianek i olej wymieszać. Doprawić do smaku.Udka zalać śmietanową marynatą. Przykryć folią i wstawić na minimum 30 minut do lodówki.Udka piec w 180 stopniach C pod przykryciem przez 30 minut, po tym czasie odkryć brytfannę i piec jeszcze 30 minut.Pod

kolorowotorcikowo
Schab ze śliwką 197

nacięcia spotkały się i utworzyły tunel. Włożyć do niego śliwki.Dodatkowo schab można lekko obsmażyć na patelni tak, by nie puszczał soku. Następnie mięso należy natrzeć przyprawami lub gotową marynatą do mięs. Ja przygotowuje panierkę z majeranku, wyciśniętego przez praskę czosnku i oleju. Taką masę rozsmarowuję po mięsie. Wszystko jednak zależy od tego na co ma się ochotę. Schab

Pasja Smaku
Curry z kurczakiem i kalafiorem 188

łyżki żółtej pasty curry 1 papryczka chili 1 cebula 1 łyżeczka curry  sól, pieprz puszka mleczka kokosowego 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki Marynata do kurczaka: 1 łyżeczka startego imbiru 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki chili sól, pieprz 1 ząbek czosnku Wykonanie: Kurczaka zamarynować i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce

Pasja Smaku
Makaron po azjatycku 177

zamarynowania. 2. Pora i marchewkę pokroić w paseczki. Kalafiora podzielić na różyczki. Z chili usunąć pestki i pokroić w plasterki. 3. Rozgrzać olej na patelni. Mięso wyjęte z marynaty smażyć przez 2 minuty, po czym zdjąć. 4. Na patelnię wrzucić wszystkie warzywa i smażyć przez 2-3 minuty mieszając. Na koniec dodać podsmażone mięso i dusić jeszcze przez 2 minuty

Pasja Smaku