oleju sezamowego1/2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka sosu sojowegobrokuły3 marchewkiok 150 gr fasolki szparagowej 150 ml bulionu wołowegoryż lub makaron chinski- noodle Wykonanie:Kroimy wołowinę na cienkie paseczki. Dodajemy marynatę . Dokładnie mieszamy, przykrywamy folia, odstawiamy na 30 min.Po tym czasie dajemy na woka 1 łyżkę oleju sezamowego- na bardzo wysokim gazie podsmażamy partiamy wołowinę- po 2 min. Każdą usmażoną
Smaki Edytyząbki czosnku i dwie gałązki świeżej bazylii, oczywiście można wykorzystać dowolne zioła, wedle upodobań. Tak wzbogacona oliwa jest idealna zarówno do sałatek jak i marynat do mięs. A samo mięsko? Filet z kurczaka dzielę na mniejsze porcje, delikatnie rozbijam, nacieram solą, pieprzem i dokładnie smaruję oliwą. Odstawiam do jakiś czas do lodówki a następnie grillujemy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaplastry. Ocet zagotować z czosnkiem, gorczycą, liśćmi laurowymi, pokrojonym strączkiem papryczki, cukrem i solą. Słoik wyparzyć i układać w nim pomidorki - oprószyć ziołami prowansalskimi a następnie zalać gorącą marynatą. Słoki zakręcić nakrętką i postawić do góry dnem na ok. 10 minut. Po tym czasie odstawić w ciemne i chłodne miejsce
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławięszke sztuki można je pokroic w plastry. Wodę z cukrem, solą i pozostałymi przyprawami gotujemy około 15 min i na koniec wlewamy ocet. Buraczki układamy w słoikach i zalewamy marynatą dbając, by w każdym z nich znalazła się porcja przypraw. Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaBuraczki, cebulę i jajka włóż do większego słoja. Zalej je przygotowaną, przestudzoną zalewą, zakręć słój i wstaw do lodówki na 2-3 dni, pamiętając, że im dłużej poleżą w marynacie tym intensywniejszy będzie ich smak
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapapryka (lub po kawałku papryk o różnych kolorach)2 łyżki czosnkowego sosu chili TaoTao2 łyżki oleju Łososia pokroić w dużą kostkę . Sos czosnkowy wymieszać z olejem. Do marynaty wrzucić pokrojonego łososia i dokładnie wymieszać, odstawić na minimum 1 godzinkę. Ananasa i paprykę pokroić na kawałki o podobnej wielkości do łososia. Na patyczki nadziewać według własnego upodobania składniki
Monia miesza i gotujesłodka papryka 2 listki laurowe Wykonanie: Mięso dokładnie myjemy i kroimy na kawałki o wielkości około 3-4 cm. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Następnie przygotowujemy marynatę- mieszamy olej, piwo, czosnek, listki laurowe i zalewamy tym mięso. Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Po upływie czasu każdy kawałek mięsa owijamy w plasterek boczku, podsmażamy na patelni
Czerwona Porzeczkabajce o Kopciuszku... i zakupiłam pakiecik kolorowego, a i chętny kopciuszek też się znalazł :) Posegregował różnokolorowe ziarenka i teraz już mam biały pieprz do ryb, zielony do sosów, marynat i wołowych steków męża oraz czerwony (różowy) o szczególnych walorach dekoracyjnych :) mam nadzieję, że wkrótce pojawi się na moim blogu coś, w czym ten ostatni będzie głównym bohaterem
Delicious Titbitspomidorków truskawkowych (najlepiej z gałązki. malutkie i tak pachnące, że naprawdę trudno było się oprzeć :)10 dag ananasa (my użyliśmy świeżego),1 papryczka chili,szczypior z jednej dymki,sól,Marynata łososia:sok z połowy cytryny, świeżo tarty czerwony pieprz, łyżka oliwy z oliwek.Dresing:sok z połowy pomarańczy, łyżeczka miodu, sól, pieprz.Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.Łososia solimy i marynujemy przez
Delicious Titbitsdodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, curry i miód. Całość polewamy oliwą. Tak zamarynowane mięso najlepiej odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie pałki wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, układając pomiędzy nimi pokrojone jabłka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180°C przez 1 godzinę. Po tym czasie otwieramy naczynie żaroodporne i rumienimy nasze udka
Delicious Titbitskurczaka. Piersi kurczaka w panierce z bułki tartej, piersi kurczaka w panierce kokosowej. Kotlet de volaille, skrzydełka kurczaka z piekarnika z syropem klonowym, pieczone udka z kurczaka w marynacie oraz zapiekane piersi z kurczaka z dodatkiem ziół i ciekawych dodatków. Faszerowana pierś z kurczaka. Roladki z piersi kurczaka. Roladki drobiowe. Makaron z kurczakiem. Sałatki z kurczakiem. Szaszłyki z piersi kurczaka
Kulinarne Przebojecytryny Miód 1 łyżeczka płynnego miodu Imbiru w proszku 1 łyżeczka Sól do smaku Pieprz do smaku Oliwa z oliwek Wykonanie: Filet łososia pozbawić skóry. Umyć, osuszyć. Przygotować marynatę z sosu sojowego, soku z cytryny, imbiru, miodu, […] The post Łosoś w sezamie appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojełyżki śmietany 18% do zup i sosów papryka słodka, papryka ostra płaska łyżeczka kminku sól, pieprz ziołowy, przyprawa do kurczaka sos sojowy, pieprz ziołowy, papryka słodka, gałka muszkatołowa do marynaty Wykonanie:Mięso kroimy na mniejsze części i marynujemy w sosie i przyprawach przez godzinę. Po tym czasie, cebulę kroimy w piórka i smażymy na odrobinie oleju, dodajemy następnie
Czerwona PorzeczkaKimchi z ogórków . Oi Kimchi, 오이 김치 , czyli kiszone ogórki, po koreańsku znalazłam tutaj . W oryginale ogórkowe kimchi nazywa się oi kimchi. Odkąd mam netflixa stałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJak wysyp grzybów w lasach to warto sobie przyrządzić sporą ilość marynowanych grzybków aby zimą cieszyć podniebienie. Dziś proponuje marynowane rydze. Są przepyszne na masełku z
Moje Małe Czarowanie