Sezon grillowy praktycznie zakończony, ale jeśli się ma grilla elektrycznego to można grillować przecież cały rok. Tym razem na ruszt wrzuciliśmy steki z rostbefu, w marynacie z przepisu z opakowania, w którym steki zostały kupione. Dodałam zioła żeby wzmocnić smak. Mięso wyszło kruche i delikatnie upieczone. Takie jakie lubimy najbardziej. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikbyć gruba, nie mogą to być zbyt cienkie kawałki bo się wysuszy. Robi się ją szybko, wystarczy 10 minut i jest gotowa. Ważne by pozostała w środku wilgotna. Marynata jaką zrobicie to może być wasz kreatywny pomysł, tak by powstał taki łosoś jaki lubicie najbardziej. Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikktórego wystarczy tylko udziec z indyka, trochę przypraw, warzyw i można mieć niebanalny obiad. Pysznie, zdrowo i kolorowo. Smacznego. Polecam także dwa inne pomysły na rolady: w dwóch marynatach i z suszonymi pomidorami. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikMajówka rozpoczęta, a z nią sezon grillowy, a jak u Was? Bo u nas grill rozpoczęty na rybkę, czyli był łosoś z grilla w azjatyckiej marynacie z całkiem prostą sałatką i francuskim winegretem, czyli małżeństwo doskonałe. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikJeszcze jedna propozycja obiadowa, wieprzowina Szechuan. Jestem pewna, że miłośnicy kuchni azjatyckiej zachwycą się tą propozycją. Polecam :) Skladniki:ok 700 gr wieprzowiny, pokrojonej w "kostke
Smaki Edytykurczaka z knorra, pieprz, troche oliwki I z ketchupem Ukladamy obrane lub nie ziemniaki w naczyniu zaroodpornym, na to udka z kurczaka, pieczarki ( baby)ok 100 gr, polewamy marynata Wkladamy do nagrzanego piekarnika 180 C na 30 min. Wyjmujemy I posypujemy serem feta, wkaladamy na dalsze 20-30 min. Smacznego
Smaki EdytyDzisiaj w roli glownej - Chicken tikka masalaMarynata do kurczakaOk 400 gram piersi z kurczaka kroimy w kostke.Przyprawy - 1 lyzeczka garam masala, 1 lyzeczka imbiru
Smaki EdytyZapraszam na pysznego kurczaka w sosie słodko kwaśnym, palce lizać :)Składniki:ok 500 gr piersi z kurczaka- pokrojony w kostkęMarynata:pieprz2 łyżki sosu sojowegołyżka oleju
Smaki Edytygodziny. Wyciągamy po tym czasie na 10-15 min by się "ostała" Składniki na marinate:4 łyżki miodu4 łyżki musztardy np francuskiej2 łyżku oliwy z oliwekWykonanie:Smarujemy szynkę marynatą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na200 C na 20-30 min.Szynka gotowa. Składniki do karmelizowania gruszek:2-3 łyżki masła2-3 łyżki miodu.Wykonanie:Smażymy gruszki na maśle , polewając je miodem
Smaki EdytyMoja kuzynka robi taka surówkę ale z majonezem ( czasem dodaje jeszcze utartego ogórka kiszonego). Mnie zachciało się dziś do ryby (Tilapia w marynacie z sosu chili )- kapusty kiszonej ale takiej by się komponowała i smakiem i wyglądem. Przypomniałam sobie o surówce kuzynki ( Iwonki) i trochę ja zmodyfikowałam. Czas: 10 minut Składniki: 20 dag kiszonej kapusty 1/3 dużego soczystego buraka czerwonego
Buniabaje w kuchnipomidor 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 6 ziaren czarnego pieprzu 1 gałązka lubczyku 3 szklanki wody Umyte i osuszone żeberka pociąć na porcje ( ja robię cienkie paseczki). Przygotować marynatę z 2 łyżek oleju, mielonej papryki, pieprzu, soli, miodu, ketchupu, musztardy, sosu sojowego. Natrzeć żeberka i zostawić na 15 minut. Pokroić obrane i umyte warzywa : cebule w piórka, marchew
Buniabaje w kuchniZmieniłam trochę poprzednią marynatę i posypałam białym sezamem. Są po prostu pyszne i tak szybko się je robi. Co prawda robię je w domu, a nie na grillu więc trochę smaczku im ucieka ale za to mogę mieć namiastkę japońskiego ulicznego grilla w domu. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnidość ciasno . Ułożyć w szkle żaroodpornym .Skropić olejem , podlać kilkoma łyżkami wody. Wstawić do piekarnika , nastawić temperaturę na 220 * C i piec 1 godzinę przykryte . Odkryć , posmarować resztą marynaty i dopiekać aż się zrumieni , a mięso będzie miękkie . Bardzo trudno podać dokładny czas pieczenia - wszystko zależy od jakości mięsa , wielkości na jaką go pokroimy .Trzeba po prostu po pewnym
Buniabaje w kuchnirazem zmieniona wersja skrzydełek pieczonych wspólnie z ziemniakami. Przygotowałam marynatę i natarłam nią skrzydełka i ziemniaki. W przeciwieństwie do poprzedniej wersji nie użyłam , żadnych gotowych mieszanek przypraw- miałam wszystkie potrzebne ( tak na wyczucie) składniki pod ręką. Piekłam w rękawach do pieczenia. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni