marynata - 6549 przepisów (strona:366/437)

Dżem z mirabelek 181

Przetwory typu Powidła śliwkowe dżemy, konfitury, czy frużelina są przygotowywane u nas każdego roku. Ale ostatnim moim odkryciem były czerwone mirabelki, z których zrobiłam powidła śliwkowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczone pomidory 243

Jak zachować aromat i smak lata? Można przygotować suszone pomidory lub pieczone pomidory. Pieczone pomidory to sprawdzony dodatek do wielu dań. A metoda pieczenia w dosyć

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy przecier pomidorowy (Puree pomidorowe) 311

Sierpień i wrzesień to najlepszy czas na pomidory. Mają aromat pomidorów, są dojrzałe od słońca, mają soczysty czerwony kolor i smakują jak pomidory. Bardzo lubię passatę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos pomidorowy na zimę 636

Sierpień i wrzesień to najlepszy czas na przetwarzanie pomidorów. Pachną aromatycznie, są dojrzałe od słońca, kolor jest soczyście czerwony  i smakują tak jak pomidory powinny smakować

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak suszyć grzyby? 281

Suszenie grzybów na słońcu to najlepszy sposób na zachowanie ich naturalnego aromatu i  smaku. Zaczął się właśnie sezon grzybowy, pora więc zadbać o ich zapasy na

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczone udko kurczaka z Rösti 262

I znów kurczak pieczony, tylko w postaci udka marynowanego musztardą z chilli i imbirem, zakochałam się w niej, jest doskonałym dodatkiem do marynowania mięsa. Zobaczcie przepis

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Galaretka z papierówek 205

Uwielbiam pachnące, soczyste, papierówki. Najlepsze do jedzenia są te zebrane pod drzewem, lekko obite i bardzo kruche. Na przetwory najlepsze są papierówki dojrzałe, bardzo jasne, prawie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ogórki kiszone w słoikach twist-off 346

W sierpniu tradycyjnie kiszę ogórki gruntowe, nie może ich zabraknąć w okresie zimowym. Wiem, że można kupić, ale ja nie mogę się przekonać do smaku sklepowych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos pomidorowy na zimę 495

Sos pomidorowy jest niezastąpiony w mojej kuchni. Wykorzystuję go do przeróżnych potraw: mięsnych, warzywnych. Jest niezastąpiony do makaronu, pizzy, czy też do gołąbków. Jak zrobić taki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Konfitura z aronii 285

Aronia rośnie u nas na działce. Jest już wielkości sporego drzewka. W sierpniu owoce są już duże, dojrzałe i można już aronię zacząć zrywać, chociaż niektórzy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mus jabłkowy na zimę 274

Dzisiejszy przepis na mus jabłkowy powstał z jabłek papierówek. Papierówka to popularna odmiana jabłek,  doskonale nadają się one nie tylko do bezpośredniego spożycia, ale i na

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kompot z wiśni na zimę 232

Przygotowujecie na zimę kompoty? Uwielbiam Kompot z wiśni, nie ma jak otwierany zimą kompot zapakowany do słoików, wystarczy tylko przekręcić nakrętkę i pyszny kompot przypominający smaki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Frużelina wiśniowa 191

Wiśnie są teraz tanie, smaczne i bardzo soczyste. Trzeba to wykorzystać. Wiśnie idealnie nadają się na wszelakie przetwory: kompoty, dżemy i frużeliny. Polecam Wam przepis na

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab grillowany z pomidorami i pieczarkami 269

Uwielbiam dania z grilla i nie trzeba rozpalać grilla, aby zjeść pyszne grillowane danie, wystarczy wykorzystać grill elektryczny. Często przygotowuje grillowany schab z różnymi dodatkami. Ostatnio

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grillowany schab z pietruszką i miętą 217

Polecam, bo smaczne to było. Grillowany schab (marynowany w oliwie (1 łyżeczka), sosie chili (1 łyżeczka), po 1 łyżce siekanej pietruszki i świeżej mięty) + lekka sałatka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię