marynata - 6549 przepisów (strona:368/437)

Sos do mięs z grilla z czerwonego wina i truskawek 175

Co można zrobić gdy mamy butelkę czerwonego wina i trochę zakupionych świeżych truskawek lub malin w naszej kuchni? Oczywiście możemy zrobić rewelacyjny sos do grilla!  

naRuszcie
Ogórki po kartusku 1707

Ogórki po kartusku Podstawowy, regionalny przepis ,który jednak każda gospodyni przygotowuje. na ciut własny sposób. Ogóreczki wyjęte z takiej zalewy są kruchutkie , przyjemnie słodkawe i lekko

Ogrodnik w podróży
Domowa konfitura wiśniowa 183

Każdego roku przygotowuję domowe przetwory, niezbyt dużo ale zawsze po kilka słoiczków z różnych owoców. W tym sezonie przygotowałam jak na razie tylko dwa rodzaje słodkich

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos jagodowo-klonowy do mięs z grilla 200

Sos ten jest idealny jako sos wykończeniowy/glazura do grillowanej wieprzowiny i drobiu. Stosować pod koniec grillowania. Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek 2 szalotki, drobno

naRuszcie
Schab dojrzewający z domowej spiżarni (czy tam strychu). Wędlina z wyższej półki za grosze. 248

Wędliny dojrzewające stanowią doskonały dodatek do zapiekanek, pizzy, sałatek jak również mogą być przysmakiem same w sobie. Mają charakterystyczny wyrazisty smak surowego mięska wzbogacony aromatem przypraw

Kuchnia po mojemu
Sos chrzanowy do steków 213

Ten smaczny sos chrzanowy jest doskonałym dodatkiem do steków, wieprzowiny i krewetek. Wyraźny smak chrzanu dobrze komponuje się z białym winem, piwem lub kawą. Składniki: 1

naRuszcie
Sos balsamiczno-wiśniowy do drobiu i wieprzowiny z grilla 203

Ten sos jest idealny do każdego kawałka kurczaka z grilla lub wieprzowiny. Może być bogatą w smaku glazurą do skrzydełek, udek, piersi z kurczaka a nawet

naRuszcie
Zimowa sałatka z kapusty i buraczków 117

„Chociaż Akcja Przetwory 2011 została już zakończona ja nadal pozostaję w tym temacie. Są przecież warzywa na które sezon dopiero się zaczyna np. buraczki czy kapusta

Wiem co jem
Gruszki w aromatycznej marynacie 133

"Wyborne gruszki do pasztetu, świątecznego indyka i pieczonej kaczki. Marynowane w czerwonym winie i occie winnym z dodatkiem aromatycznych przypraw. Robię je od lat i

Wiem co jem
Czosnek marynowany 139

„Nie wiem czy to prawda, ale podobno pomysł na marynowanie czosnku wywodzi się z dawnej Persji. Jakie miał tam zastosowanie jest dla mnie zagadką. Ja przez

Wiem co jem
Zimowa sałatka z cukinii 210

„Dla wszystkich, którzy z powodu urodzaju mają nadmiar cukinii, kolejna propozycja na jej przerobienie. Zimowa sałatka z dodatkiem papryki, cebuli, czosnku i natki pietruszki autorstwa Siostry

Wiem co jem
Marynowana papryka 116

„O tej porze roku kiedy papryka jest dość tania warto zadbać o to, by zamknąć w słoikach trochę zdrowych , ładnych okazów. Najlepsze do tego są słodkie

Wiem co jem
Sos klonowy do grillowanych potraw 153

Składniki: 1 ½ szklanki syropu klonowego 1 szklanka oleju roślinnego ½ szklanki sosu sojowego 2 łyżki jagód jałowca (opcjonalnie) 1 ½ szklanki octu jabłkowego ½ szklanki melasy 3 łyżki musztardy

naRuszcie
Biały sos majonezowy do mięs z grilla – idealny do grillowanej wieprzowiny i drobiu 185

Do przygotowania tego tradycyjnego sosu barbecue używamy majonezu jako bazy zamiast sosu pomidorowego. Ten charakterystyczny i wyrazisty w smaku sos majonezowy jest doskonałym dodatkiem do potraw

naRuszcie
Karaibski sos do kurczaka z grilla 204

Niezwykle wyrazisty sos do mięs z grilla idealnie pasujący do drobiu ale również rewelacyjnie smakuje z grillowanymi owocami morza i wieprzowiną. Jeśli chcemy uzyskać jego łagodniejszą

naRuszcie