Jagody leśne! przyszła na nie pora. Nie cierpię ich zbierać, ale jeść i owszem, posiłkuję się wtedy kupując je od zaprzyjaźnionych zbieraczy jagód. Frużelina to produkt
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPiotrek przyniósł całe wiaderko malin, leśnych malin! Sama go namówiłam, aby poszedł do lasu. Chciałam zrobić maliny w syropie, które są idealne na jesienną niepogodę i
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGdy przychodzi lato i czas pojawiania się ogórków gruntowych, zaczynamy je przetwarzać. W trakcie całego lata na bieżące potrzeby przygotowujemy ogórki małosolne, gdyż jemy ich spore
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChutney, czatnej- to gęsty, aromatyczny sos przygotowywany z owoców i warzyw, używany w kuchni indyjskiej. Ale i w Polsce miał swój odpowiednik pod nazwą gąszcze, zapiski
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOstatnio widziałam w Internecie zdjęcie ketchupu z cukinii, przypomniałam sobie, że taki ketchup z cukinii robiła moja mama, robiła też sama przecier pomidorowy i sok ze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPowidła śliwkowe w naszym domu zawsze przygotowywał do tej pory Piotr. Robił powidła ze śliwek węgierek, gdyż są doskonałe w smaku, mają idealną konsystencję. Ale ostatnim
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDo tej pory Ljutenice / Lutenicę jadłam tylko gotową ze sklepu. A że Joanna M. przywiozła mi sporo kolorowej papryki, wiedziałam, że zrobię domową Ljutenicę / Lutenicę. Przepisów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzetwory typu Powidła śliwkowe dżemy, konfitury, czy frużelina są przygotowywane u nas każdego roku. Ale ostatnim moim odkryciem były czerwone mirabelki, z których zrobiłam powidła śliwkowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJak zachować aromat i smak lata? Można przygotować suszone pomidory lub pieczone pomidory. Pieczone pomidory to sprawdzony dodatek do wielu dań. A metoda pieczenia w dosyć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSierpień i wrzesień to najlepszy czas na pomidory. Mają aromat pomidorów, są dojrzałe od słońca, mają soczysty czerwony kolor i smakują jak pomidory. Bardzo lubię passatę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSierpień i wrzesień to najlepszy czas na przetwarzanie pomidorów. Pachną aromatycznie, są dojrzałe od słońca, kolor jest soczyście czerwony i smakują tak jak pomidory powinny smakować
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSuszenie grzybów na słońcu to najlepszy sposób na zachowanie ich naturalnego aromatu i smaku. Zaczął się właśnie sezon grzybowy, pora więc zadbać o ich zapasy na
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięI znów kurczak pieczony, tylko w postaci udka marynowanego musztardą z chilli i imbirem, zakochałam się w niej, jest doskonałym dodatkiem do marynowania mięsa. Zobaczcie przepis
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUwielbiam pachnące, soczyste, papierówki. Najlepsze do jedzenia są te zebrane pod drzewem, lekko obite i bardzo kruche. Na przetwory najlepsze są papierówki dojrzałe, bardzo jasne, prawie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięW sierpniu tradycyjnie kiszę ogórki gruntowe, nie może ich zabraknąć w okresie zimowym. Wiem, że można kupić, ale ja nie mogę się przekonać do smaku sklepowych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię