marynata - 6549 przepisów (strona:376/437)

Chutney z czerwonych porzeczek 190

Chutney, czatnej-  to gęsty, aromatyczny sos przygotowywany z owoców i warzyw, używany w kuchni indyjskiej. Ale i w Polsce miał swój odpowiednik pod nazwą  gąszcze, zapiski

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pikantny ketchup z cukinii 158

Ostatnio widziałam w Internecie zdjęcie ketchupu z cukinii, przypomniałam sobie, że taki ketchup z cukinii robiła moja mama, robiła też sama przecier pomidorowy i sok ze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Powidła śliwkowe (powidła z mirabelek) 135

Powidła śliwkowe w naszym domu zawsze przygotowywał do tej pory Piotr. Robił  powidła ze śliwek węgierek, gdyż są doskonałe w smaku, mają idealną konsystencję. Ale ostatnim

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowa Lutenica (Ljutenica) 181

Do tej pory Ljutenice / Lutenicę jadłam tylko gotową ze sklepu. A że Joanna M. przywiozła mi sporo kolorowej papryki, wiedziałam, że zrobię domową Ljutenicę / Lutenicę. Przepisów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dżem z mirabelek 131

Przetwory typu Powidła śliwkowe dżemy, konfitury, czy frużelina są przygotowywane u nas każdego roku. Ale ostatnim moim odkryciem były czerwone mirabelki, z których zrobiłam powidła śliwkowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczone pomidory 192

Jak zachować aromat i smak lata? Można przygotować suszone pomidory lub pieczone pomidory. Pieczone pomidory to sprawdzony dodatek do wielu dań. A metoda pieczenia w dosyć

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy przecier pomidorowy (Puree pomidorowe) 258

Sierpień i wrzesień to najlepszy czas na pomidory. Mają aromat pomidorów, są dojrzałe od słońca, mają soczysty czerwony kolor i smakują jak pomidory. Bardzo lubię passatę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos pomidorowy na zimę 582

Sierpień i wrzesień to najlepszy czas na przetwarzanie pomidorów. Pachną aromatycznie, są dojrzałe od słońca, kolor jest soczyście czerwony  i smakują tak jak pomidory powinny smakować

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak suszyć grzyby? 218

Suszenie grzybów na słońcu to najlepszy sposób na zachowanie ich naturalnego aromatu i  smaku. Zaczął się właśnie sezon grzybowy, pora więc zadbać o ich zapasy na

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczone udko kurczaka z Rösti 215

I znów kurczak pieczony, tylko w postaci udka marynowanego musztardą z chilli i imbirem, zakochałam się w niej, jest doskonałym dodatkiem do marynowania mięsa. Zobaczcie przepis

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Galaretka z papierówek 161

Uwielbiam pachnące, soczyste, papierówki. Najlepsze do jedzenia są te zebrane pod drzewem, lekko obite i bardzo kruche. Na przetwory najlepsze są papierówki dojrzałe, bardzo jasne, prawie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ogórki kiszone w słoikach twist-off 287

W sierpniu tradycyjnie kiszę ogórki gruntowe, nie może ich zabraknąć w okresie zimowym. Wiem, że można kupić, ale ja nie mogę się przekonać do smaku sklepowych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos pomidorowy na zimę 443

Sos pomidorowy jest niezastąpiony w mojej kuchni. Wykorzystuję go do przeróżnych potraw: mięsnych, warzywnych. Jest niezastąpiony do makaronu, pizzy, czy też do gołąbków. Jak zrobić taki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Konfitura z aronii 237

Aronia rośnie u nas na działce. Jest już wielkości sporego drzewka. W sierpniu owoce są już duże, dojrzałe i można już aronię zacząć zrywać, chociaż niektórzy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mus jabłkowy na zimę 204

Dzisiejszy przepis na mus jabłkowy powstał z jabłek papierówek. Papierówka to popularna odmiana jabłek,  doskonale nadają się one nie tylko do bezpośredniego spożycia, ale i na

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania