marynata - 6549 przepisów (strona:348/437)

Grillowany kurczak sataye 203

trzcinowego 1 łyżeczka kurkumy 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka mielonego imbiru 1. Kurczaka kroimy w cieniutkie plasterki. Resztę składników łączymy ze sobą i mieszamy. Tak przygotowaną marynatą zalewamy kurczaka i odstawiamy na min. 3 godziny. 2. Kurczaka nabijamy na bambusowe patyczki i grillujemy ok. 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy z sosem Sataye. Smacznego! :) SOS SATAYE

Tajskie smaki
Szaszłyki z brzoskwiń i kurczaka 220

dodajemy przyprawę złocistą do kurczaka. Przyprawy dajemy na tyle by jogurt zmienił kolor, ale mniej niż pół opakowania, gdyż kurczak będzie później za słony. Wkładamy kurczaka do marynaty i zostawiamy na około 3h. Jeśli nie mamy tyle czasu by mięso się marynowało, umieszczamy je w lodówce, wtedy szybciej złapie aromat przypraw. Brzoskwinie wyjmujemy z puszki i kroimy na kawałki nieco

Kolizje Smaków
Szaszłyki z kurczakiem i ananasem 190

Dwie piersi z kurczaka Kilka plasterków ananasa 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki tymianku Oliwa Kilka kropli soku z cytryny Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w kostkę. Składniki marynaty mieszamy ze sobą, układamy w niej kurczaka i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Ananasa kroimy w kostkę. Na patyczki od szaszłyków nadziewamy na przemian kurczaka i ananasa. Grillujemy

Kolizje Smaków
Kurczak pieczony w pomarańczach 204

miodem, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Dodajemy do tego przeciśnięty czosnek. Mieszamy wszystkie składniki. Mięso posypujemy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, obsypujemy również tymiankiem. Następnie umieszczamy mięso z marynacie i odkładamy na około 2 godz. w chłodne miejsce. Umieszczamy mięso w brytfance i pieczemy 30 minut w temp 180 stopni co jakiś czas polewając sosem. Po tym czasie dokładamy

Kolizje Smaków
Roladki z kurczaka 245

kurczaka oczyszczamy i rozbijamy tłuczkiem na duże, niezbyt cienkie plastry. W miseczce mieszamy oliwę, sól i pieprz. Dorzucamy do tego listki tymianku oraz ścieramy skórkę z cytryny. Do powstałej marynaty wyciskamy 2 ząbki czosnku. Następnie nacieramy mięso i pozostawiamy by przeniknęło przyprawami. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy oraz kroimy w słupki.  Białą część pora kroimy w paseczki

Kolizje Smaków
Pieczony kurczak z pikantnym sosem tzatziki, czyli pomysł na rodzinny obiad w stylu greckim 365

sól i pieprz Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Kurczaka rozłóż na blasze skórą do góry, posyp solą i pieprzem, polej sokiem z cytryny i oliwą. Dokładnie rozprowadź marynatę rękoma. Jeżeli podajesz kurczaka z ziemniakami, pokrój je na kawałki i powtykaj na blasze w wolne miejsca. Posyp solą i pieprzem, polej odrobiną oliwy. Wstaw blachę do piekarnika i piecz

Chilli Czosnek i Oliwa
Ozdobniki. Ogarniam sprzęt Stwórcy 304

upieczone? marchewki (chyba 7)oliwa z oliwysłodka paprykatymianekzioła prowansalskieMarchew umyłam, pocięłam w słupki. Wrzuciłam do miski, polałam oliwą, obsypałam przyprawami i wymieszałam, aby każda utaplała się w ziołowej marynacie. Wstawiłam na pół godziny do lodówki. Piekarnik rozgrzałam do 180st. Frytki piekłam na papierze do pieczenia przez 20-30min. Natomiast dzień wcześniej pesto mnie się zachciało. Zrobiłam. I rozkminka

bastalena
Test patelni do grillowania linii Positano, firmy Ballarini 175

Postanowiłam ugrillować hamburgery z kurczaka i indyka, więc mięsko dość chude. Patelnia doskonale sobie z nimi poradziła. Grillowalam również bez tłuszczu grube na palec kotlety z karkówki w ostrej marynacie. (niestety zdjęcia brak) Grillowaniu poddałam również obficie posypane cukrem połówki brzoskwiń. Cukier na brzoskwiniach się skarmelizował, ale nie przypalił. Ile czasu zajmuje grillowanie i jakie walory smakowe mają przygotowane potrawy

Mia Cucina Sofieta
Pikle z cukinii 161

Zima za pasem, nastał czas przetworów i marynat. Dzisiaj proponuję pikle z cukinii w kolorze żółtym, jako smaczny lekko kwaśno-słodki dodatek do mięsa czy jako sałatkę do obiadu lub kanapki. Zimą ważna jest każda namiastka lata zamknięta w słoiku. Źródło.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem 262

szczypty ostrej papryki  3 łyżki oleju sól  Przygotowanie:  Podudzia z kurczaka myjemy, zdejmujemy skórę, osuszamy. Z oleju, cząbru, oregano, ostrej papryki i soli przygotowujemy marynatę, do której wkładamy plasterki czosnku i pałki kurczaka. Marynujemy w lodówce kilka godzin.  Po wyjęciu z lodówki kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy półplasterki cukinii i pieczemy 20-30 minut

Moja smaczna kuchnia
Bitki z karkówki 189

schabu karkowego bez kości (na 8 kotletów) sól, pieprz, majeranek, oregano, kurkuma, slodka papryka mąka zwykła lub bezglutenowa 2 cebule 3 ząbki czosnku ocet jabłkowy (jeśli robimy marynatę) Zobacz cały przepis

w kuchni i w ogrodzie
gulasz z karkówki na ostro 181

Składniki: 0,5kg karkówki 3 cebule mała główka czosnku przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka, rozmaryn, majeranek ocet jabłkowy do marynaty Zobacz cały przepis

w kuchni i w ogrodzie
Schab karkowy jałowcowy 149

Delikatne mięsko kanapkowe. Schab karkowy duszony w ziołowej zalewie, miękki i soczysty. Dla wzmocnienia smaku proponuję mięso przytrzymać przez dzień lub dwa w marynacie z octu jabłkowego. Składniki : Schab karkowy ok. kilograma 10 ziaren jałowca łyżka soli łyżka pieprzu łyżeczka ostrej papryki łyżeczka cynamonu łyżeczka imbiru 2 ząbki czosnku Pokaż resztę

w kuchni i w ogrodzie
Domowy ocet jabłkowy 162

nawet 3 tygodnie), wyrzucam jabłka a ocet odstawiam na kolejne 2 tygodnie, zeby osad z drożdży opadł na dno. Zlewam tylko klarowny płyn. Taki domowy ocet można stosować do marynat albo też pić na czczo z miodem przy diecie odchudzajacej

prawdziwe jedzenie
Żeberka w syropie 166

żeberek (dla 2 osób) 3 ząbki czosnku sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, imbir, ostra papryka olej 2 łyżki syropu klonowego Na dzień przed przyrządzeniem potrawy najlepiej jest mięso wstawić w marynatę.  Do miseczki wlewamy 2 łyżki oleju, wsypujemy łyżeczkę soli, rozmarynu i po szczypcie pieprzu, mielonego imbiru i ostrej papryki. Smarujemy dokładnie mięso i chowamy do lodówki. Na rozgrzanej patelni

prawdziwe jedzenie

Proponowane wyszukiwania