marynata - 6549 przepisów (strona:341/437)

Boczek pieczony w piwie z nutą lawendy oraz miodu 268

przyprawami, smaruje miodem masuję wszystko (wklepuję) - zwijam ciasno, wiąże sznurkiem po czym wkładam do siatki (siatka do mięsa) - zostawiam boczek na ok dwa dni w lodówce aby przeszedł aromatem marynaty. Kilka razy obracam aby wszystko ładnie przeszło. - piekarnik rozgrzewam do 180 stopni - boczek obsmażam na patelni na rumiany kolor z każdej strony - układam na blaszce i podlewam piwem - piekę

Basia w kuchni
Pierś z kurczaka w otrębowej panierce 183

pszennych)papryka: słodka i ostra, czosnek granulowany, pieprz, tymianek 1. Umyty filet pokroić w paski. 2 W misce wymieszać jogurt, jajko, sos sojowy, słodką paprykę,, sól i pieprz. Do marynaty włożyć pokrojone mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę.3. Na talerzyk wysypać otręby, dodać paprykę: słodką i ostrą, czosnek granulowany, pieprz, tymianek (należy dodać ich sporo, by nadać

Szefowa kuchni
Grillowane żeberka z sarny z sosem z czerwonego wina i pieczonego czosnku 283

Jeśli poszukujemy alternatywy dla czerwonego mięsa dziczyzna będzie doskonałym wyborem. Doskonale zastąpi ona nam wołowinę i jagnięcinę – i do tego jest też zdrowsza. Marynata: 2/3 szklanki oliwy z oliwek1/3 szklanki octu balsamicznego2 łyżki konfitury z czerwonej porzeczki4-5 gałązek tymianku4-5 gałązek rozmarynu4 zmiażdżone ząbki czosnkukilkanaście rozkruszonych jagód jałowcaświeżo zmielony czarny pieprzW dużej misce wymieszać oliwę z oliwek z octem

naRuszcie
Kaczka w ziołach z jabłkami 139

miseczce przygotować mieszankę z oliwy i ziół. Osuszoną kaczkę natrzeć świeżo zmielonym pieprzem i solą, a następnie dokładnie rozprowadzić mieszankę z oliwy i ziół. Kaczkę w marynacie odłożyć do dużego rondla w której kaczka będzie pieczona i odstawić na noc do lodówki. 3. W dniu pieczenia kaczki piekarnik rozgrzać do 220 C,  rondel włożyć bez przykrycia

Apetyczna babeczka
Tortilla z bobem 172

łyżka)łyżka jogurtu naturalnego ( opcjonalnie, ja lubię jak są ciut pulchniejsze bardziej podchodzące pod naleśniki)Składniki na farsz: 1 pierś z kurczaka średniej wielkości ulubione zioła do marynaty 1 papryka czerwonaok. 8 szt. pomidorków koktajlowych 450 g bobu ( świeży lub mrożony)1 duża łyżka serka mascarpone 1 kostka żółtego serka topionego 1/3 papryczki chilli

pieprzny smaczek
Pikantne krewetki z grilla 200

innymi dodatkami smacznym daniem głównym.Składniki:kilka dużych oczyszczonych kreweteksuszona papryczka chilli2 łyżki oliwyłyżka soku z cytryny2 ząbki czosnkugarść natki pietruszkisólNatkę, papryczkę chilli i czosnek drobno posiekać.Przygotować marynatę: oliwę, sok z cytryny, chilli, czosnek i natkę. Doprawić solą. Wymieszać z krewetkami i wstawić do lodówki na około 1/2 godziny.Tak zamarynowane krewetki nabijamy na patyczki do szaszłyków i układamy

wyzwania kuchenne
Puree z groszku 192

groszku to świetny dodatek do mięsa lub ryb. Delikatnie zielony kolor dodaje wdzięku na talerzu, a i czyni nasze danie nietypowym. Ja swoje podałam z karkówką pieczoną w marynacie z coli i ketchupu.Składniki na 3 porcje:450 g mrożonego groszkuŁyżka masła2 łyżki śmietanyPieprz, sólOdrobina soku z cytrynyPrzygotowanie:Groszek ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Zblendować lub zagnieść, dodać masło, śmietanę

Fabryka pomysłów
Smażone krewetki z czosnkiem i natką pietruszki 223

rozmrozić. Odsączyć z nadmiaru wody na ręczniku papierowym.  Czosnek obrać ze skóry, posiekać lub przecisnąć przez praskę. W misce przygotować sos z oleju, papryki, natki i czosnku. Do marynaty przełożyć krewetki, całość wymieszać i odstawić na 30 minut. Na rozgrzanej patelni roztopić masło, przełożyć krewetki bez zalewy. Smażyć na dużym ogniu po 3 minuty z każdej strony. Posolić

kulinarnyswiatdomi
Ryba z szpinakiem w sosie śmietanowym 225

podaję wam przepis na rybę z dodatkiem szpinaku i sosu śmietanowego. Rybka podana w tej wersji smakuje wybornie. Filety wymieszałam wcześniej w aromatycznej marynacie, która nadała rybie fajnego, lekko ostrego smaku. Szpinak zaś został podduszony z śmietaną, który wcześnie podsmażyłam z dodatkiem czosnku, cebuli i suszonych pomidorów (Ponti). Wszystkim domownikom

Marta Gotuje
Filet z indyka w sosie grzybowym z żurawiną 192

filetu z indyka30 dag grzybów świeżych lub mrożonychgarść suszonej żurawiny1 łyżka przyprawy do indyka1 cebulaszklanka wody1 łyżka sosu sojowego1 łyżka oleju do smażeniasol , pieprz do smakuWYKONANIE:Przygotowujemy  marynatę z sosu sojowego i przyprawy do indyka. Mięso płuczemy , kroimy na plastry. Na 2 godziny lub dłużej wkładamy do marynaty.Olej rozgrzewamy na patelni, wkładamy plastry indyka i podsmażamy. do drugiego naczynia

W kuchennym oknie Ewy
Udka kurczaka w marynacie ketchupowej 183

łyżka oleju WYKONANIE   Udka płuczemy, wycieramy ręcznikiem papierowym. Układamy w misce wlewamy ketchup, wsypujemy zioła- mieszamy. Zostawiamy na ok 1 godzinę. Na patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy mięso, wlewamy marynatę,  obsmażmy. Zmniejszamy ogień , przykrywamy i dusimy pod przykryciem ok 30 min. Podajemy z surówką, ziemniakami. Lub tak, jak lubimy. SMACZNEGO   Czekam na Państwa opinie i cenne rady

W kuchennym oknie Ewy
PAŁKI KURCZAKA CUD MIÓD 292

miodupól szklanki sosu sojowego2 łyżki oleju rzepakowegosól,pieprz Kamiszioła prowansalskieWykonanie:Pałki nacieramy solą i pieprzem,ziołami prowansalskimi. Sos sojowy mieszamy z miodem, sokiem z jednej cytryny,olejem tak przygotowana marynatą smarujemy pałki, odstawiamy na min. 2 godz do lodówki. Po tym czaie wykładamy do naczynia żaroodpornego, obkładamy kawałkami drugiej cytryny i rozmarynem. Zapiekamy pod przykryciem ok 30 minut

Z Majeczką w kuchni
GRILLOWANA KARKÓWKA 185

rozmarynu, kolendryWykonanie:Karkówkę obsuszamy. Wszystkie przyprawy dobrze ze sobą mieszamy, nacieramy nimi karkówkę. Odkładamy na min. godzinę. Musztardę dokładnie mieszamy z keczupem,dodajemy olej. Po godzinie karkówkę wkładamy do marynaty,zostawiamy tak najlepiej na całą noc. Grilujemy na rumiano

Z Majeczką w kuchni
MIODOWA PIERŚ KURCZAKA Z GRILLA 169

mielonej ostrej lub słodkiej papryki-wg upodobańsól,pieprzWykonanie:Pierś z kurczaka przecinamy wzdłuż na pół, każdą oprószamy solą i pieprzem. Miód mieszamy z olejem, dodajemy tymianek, mieloną paprykę. Taką marynatą obtaczamy mięso. Zostawiamy najlepiej na całą noc w lodówce. Grilujemy an rumiano z obu stron. Mięsko wychodzi niezwykle soczyste

Z Majeczką w kuchni
TYMIANKOWA PIERŚ KURCZAKA 259

ziołowa8 gałązek tymiankułyżka soku z cytrynyWykonanie:Większe piersi z kurczaka przekrawamy na pól, oprószamy solą i pieprzem. Sos sojowy łączymy z miodem, dodajemy tymianek, dobrze mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy piersi z kurczaka na min. 2 godziny. Po tym czasie obsmażamy na rumiano z obu stron na masle klarowanym.Czerwoną cebulkę bardzo drobno siekamy, łączymy z jogurtem, dodajemy olej

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania