marynata - 6549 przepisów (strona:335/437)

KURCZAK TANDOORI MASALA Z PIECZARKAMI I CZERWONĄ FASOLĄ 249

łyżeczki kurkumy1 łyżeczka mielonej kolendry1 łyżeczka kminu rzymskiego2 ząbki czosnkuolejusólpieprzWykonanie:W moździerzu utłuc przyprawy. Dodać je do jogurtu. Wymieszać dokładnie. Filet z kurczaka pokroić w dużą kostkę, zalać marynatą jogurtową, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Na patelnię wlać 2-3 łyżki oleju, na mocno rozgrzany olej wrzucić naszego kurczaka, podsmażyć ze wszystkich stron, po czym dodać pieczarki pokrojone

Walijskie Pichcenie
Czosnkowo - limonkowy kurczak z sałatką z mango 324

posiekanej świeżej kolendry,sok z 1 limonki,1 do 2 łyżek cukru / w zależności jak dojrzałe jest mango/,oliwa z oliwek,sól, pieprz,Wykonanie;Piersi z kurczaka marynujemy w marynacie; soku z limonki, czosnku i w oliwie z oliwek od 2 do 10 godzin.Składniki sałatki kroimy na małą kostkę i mieszamy.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Piersi z kurczaka można

Anioły w kuchni
Złociste udka kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie 369

Dziś zaproponuję Wam złociste udka kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej. Gdy byłam mała co niedzielę mieliśmy na obiad pieczonego kurczaka na rożnie - była to nasza tradycja. Teraz staram się przypomnieć ten smak na inny sposób.Czytaj więcej

Ana Mari's world
Sałata rzymska z polędwiczkami z kurczaka, bakłażanem, cukinią i papryką 350

dijon*możemy dodać suszone zioła ( bazylia, tymianek, koper włoski)Wszystkie składni łączymy se sobą w miseczce za pomocą rózgi do ubijania na gładki sos.PRZYGOTOWANIE sałatki:W pierwszej kolejności przygotowujemy marynatę do kurczaka. Polędwiczki drobiowe przekładamy do miski i zalewamy 3 łyżkami oliwy. Dodajemy sól, pieprz, paprykę w proszku i suszoną bazylię. Wszystko ze sobą mieszamy i odstawiamy do lodówki

kulinarnyJa
Zawijasy z kurczakiem, szałwią i suszonymi pomidorami owinięte boczkiem 158

już nudne, monotonne i wszędobylskie filety z kurczaka. Warto urozmaicić formę podania oraz łączenia smaków. Moja dzisiejsza propozycja na wykorzystanie piersi z kurczaka to zawijasy. Przygotowałem je w aromatycznej marynacie limonkowej. Upieczone w zawinięte plastry boczku z suszonymi pomidorami i szałwią dały wspaniały efekt i smak. Czas przygotowania: 40 min.Porcja dla 3 osóbKoszt przygotowania: 19,00 złSKŁADNIKI:3 średnie

kulinarnyJa
Pierś z gęsi w sosie śliwkowym 203

Święto Niepodległości za 2 dni, a my jesteśmy w środku długiego weekendu. Tym bardziej zachęcam Was do przyłączenia się do nowej, bo pięcioletniej kulinarnej tradycji, jedzenia

W kuchni wieczorem
30 spotkanie warszawskich blogerów kulinarnych 158

opowiem więcej.Tym razem naprawdę było w czym wybierać!Choć trudno wymienić wszystkie potrawy które pojawiły się na pikniku, to podejmę wyzwanie i spróbuję.Dominika przygotowała: mięso w marynacie, które zostało upieczone na grillu i sałatkę z fetą, Karolina przyniosła Kuskus z domowymi pomidorkami,  Ewelina raczyła nas wytrawnymi biscotti z 3 różnymi dodatkami - był kawior

Słodkie Przyjemności
I... Indyk z suszonymi pomidorami i serem pleśniowym. 358

błony i nieładne rzeczy.Przekładamy na talerz. Zalewamy oliwą. Dodajemy przyprawy: szczypta soli, łyżeczka pieprzu, łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżka oregano, bazylii i czosnku. Mieszamy i zostawiamy w marynacie na ok. 30minut.Nagrzewamy piekarnik do 180'C.Mięso przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy przez 17 minut.W tym czasie robimy salsę: do miski wrzucamy opłukane pod letnią wodą

Kitchens Alphabet
Kaczka w cydrze z karmelizowaną renetą, ziemniakami i winną kapustą włoską. 202

udka-cydr; szklanka-wino białe półwytrawne; szklanka -jabłko; złotą renetę-cukier brązowy-majeranek, sól, pieprz-tymianek, mięta-liść laurowy-2 szalotki-ząbek czosnkuKaczkę dzień wcześniej, umytą i osuszoną nacieramy marynatą z oliwy, majeranku, soli i pieprzu, zostawiamy na noc w lodówce.Na patelni klarujemy małą porcję masła z łyżką oleju rzepakowego. Szklimy szalotki i w całości, najlepiej w łupinie wrzucamy

BaRepas
Francuska kaczka w pomarańczach z sosem czekoladowym z porzeczkami. 159

dwie pomarańcze-majeranek-gorzka czekolada-porzeczki czerwone, czarne suszone, kandyzowane, lub świeże mrożone-małe jabłko-imbir-sól, pieprz-oliwa-sok z cytryny-woda gazowana-masło-gorzka czekolada-czosnekKaczkę nacieramy marynatą z oliwy, soli, pieprzu, majeranku i dobrze wyszorowanej skóry pomarańczy. Zostawiamy na noc; no minimum dwie godziny.Rozgrzewamy patelnie i na wysokim ogniu smażymy, skórą do dołu kaczkę, do momentu

BaRepas
Grillowanie. Przyprawy i zioła – zioła świeże vs suszone 153

proszkuGałka muszkatołowa w proszkuCebula w proszkuPaprykaPieprzJeśli kiedykolwiek poszukiwaliście przepisów na potrawy z grilla, to na pewno zauważyliście, że wiele z nich wymaga suszonych ziół i przypraw do solanek, marynat itp. Suszone zioła i przyprawy w połączeniu z tłuszczami, alkoholami czy wodą pomagają podkreślić smak przygotowywanych potraw. Pamiętajmy również, że ciepło przyśpiesza aromatyzowanie. Ale tak naprawdę powolny proces przygotowywania żywności daje

naRuszcie
Jagnięce kotleciki bez kości 184

oliwy przygotowanieKotleciki umyć i osuszyć. W misce wymieszać czosnek, tymianek, rozmaryn i sól z 1 łyżką oliwy z oliwek.  Dodać jagnięcinę, obtoczyć dokładnie ze wszystkich stron w marynacie,   marynować w temperaturze pokojowej co najmniej 30 minut,  do 1 godziny.Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Na patelni - najlepiej takiej, którą będzie można wstawić do piekarnika - rozgrzać pozostałą

Stare Gary
Grillowany miecznik z sosem cytrynowym 159

liście)Do naczynia żaroodpornego wlać wino, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (3 ząbki) i 1 łyżeczkę rozmarynu i wymieszać. Miecznika oprószyć solą i pieprzem, włożyć do tak przygotowanej marynaty i kilkakrotnie obrócić, by steki całe się nią pokryły. Przykryć i wstawić do lodówki na min. 1 godz.Sok z cytryny połączyć z drugą łyżeczką rozmarynu i oliwą z oliwek. Wymieszać

Pasja Smaku
Kurczak po marokańsku 435

patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy i dodałem do niej pokrojoną w kostkę cebulę i delikatnie ją zeszkliłem przez około minutę. Po tym czasie dodałem na patelnię kurczaka wraz z marynatą, którego podsmażyłem do lekkiego zarumienienia. Następnie dodałem na patelnię pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i zawartość puszki pomidorów, a także 40 gram płatków migdałowych i pokrojone w połówki 200 gram

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania