olejem arachidowym. Wyłożyć ryby układając je ciasno obok siebie. Otrzeć skórkę z jednej sparzonej limonki, dodać wyciśnięty sok z limonek, sos rybny i sojowy, pozostały olej i pieprz. Marynatą skropić ryby i odstawić na 20 minut do zamarynowania. Posypać sezamem, wstawić do gorącego piekarnika, piec ok. 15 minut w 190 stopniach. Przed podaniem posypać plastrami chili i ziołami. Podawać
SzczyptaSmaQziela angielskiego 2 łyżeczki pieprzu kolorowego przygotowanie Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Cebulę pokroić w piórka, włożyć do słoika wraz z jajkami, zielem, pozostałymi przyprawami i jajkami. Zalać marynatą i odstawić na 5-7 dni do lodówki. Od czasu do czasu przemieszać zawartość słoika, by jajka równo się barwiły. Smacznego
Stare Garylimonki, pomarańczy, czosnek, olej roślinny, liście kolendry, kminek, drobno posiekaną cebulę i paprykę chipotle. Mieszać aż uzyskamy konsystencję puree. Polędwicę wołową pokroić w cienkie paski. Przygotowaną wcześniej marynatę i paski wołowiny umieścić w worku do marynowania żywności i przechowywać w lodówce od 2-4 godzin. Po tym czasie w dużym naczyniu wymieszać wołowinę, cebulę, paprykę, doprawić solą i pieprzem
naRuszciepełnowartościowy i nieprzetworzony. Można z niego przyrządzić wiele dań (np. kotlety, przekąski, kanapki i sałatki). Można go grillować, smażyć, dusić i zamrażać. Łatwo komponuje się z wieloma przyprawami i marynatami. Przykładowe przepisy dostępne tutaj. Informacje pochodzą ze strony http://tempehservice.com/. Smażony tempeh Ingredients: bio soy beans, bio sunflower oil, bio soy sauce Shoyu, bio garlic. Company: Sunfood. Price
Qlinarnie i Qlinarnieposolić i pozostawić na pół godziny. Po tym czasie papierowym ręcznikiem "zdjąć" powstałą wodę i sól. Czosnek zmiażdżyć i razem z olejem i pozostałymi przyprawami wymieszać. Kabaczka posmarować marynatą i grillować z obu stron. Smakuje bardzo dobrze na ciepło jak i na zimno
Jadło i czytadłoposolić i pozostawić na pół godziny. Po tym czasie papierowym ręcznikiem "zdjąć" powstałą wodę i sól. Czosnek zmiażdżyć i razem z olejem i pozostałymi przyprawami wymieszać. Kabaczka posmarować marynatą i grillować z obu stron do miękkości. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Zgrillowanego kabaczka rozdrobnić nożem na małe kawałki, można rozgnieść widelcem, dodać ryż, wymieszać i ewentualnie przyprawić
Jadło i czytadłowymieszać z miodem, dodać zmiażdżony czosnek, zioła, sól i pieprz. Buraczki obrać i pokroić w plastry o grubości ok 1 - 1,5 cm, ułożyć je na blasze, posmarować przygotowaną marynatą i upiec do miękkości (170 C), następnie wyjąć i wystudzić. Chrzan zetrzeć na tarce na papkę, dodać do serka, można ewentualnie posolić i popieprzyć, masa powinna być dość mocno
Jadło i czytadłorozgrzanej patelni. W międzyczasie rozgrzewam piekarnik. Mięso wkładam do naczynia żąroodpornego wraz z tłuszczem wytopionym na patelni, dodatkowo patelnie polewam wodą, mieszam, aby odzyskać z niej wszystkie smakowite resztki marynaty i wlewam do naczynia z mięsem. Dodaję pół szklanki przegotowanej gorącej wody, obkładam pokrojoną cebulką i jabłkiem. Piekę pod przykryciem w temperaturze 170 stopni ok. półtorej godziny. W międzyczasie mniej
Kuchnia z widokiem na ogródłyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki lubczyku 0,5 łyżeczki pieprzu Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. W osobnej miseczce przygotowujemy marynatę. Wlewamy oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i nacieramy pierś z kurczaka. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki
VioletoweKucharzeniebułkę smarujemy jajkiem, obsypujemy sezamem. Pieczemy przez około 15 minut w 200*C. Marynowany kurczak: Filet z kurczaka kroimy w paski. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Układamy w pojemniku. Przygotowujemy marynatę. Mieszamy oliwę, ostrą i słodką czerwona paprykę, zioła prowansalskie i sok z limonki. Wylewamy na kurczaka, zamykamy i odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Po tym czasie grillujemy na patelni
VioletoweKucharzenieszpinaku 2 ząbki czosnku 250 g sera fety Pieprz Karmelizowana cebula: 2 cebule 1 łyżeczka miodu Sól Pieprz Olej do smażenia Filet przyprawiamy przyprawą do kurczaka. W miseczce przygotowujemy marynatę- mieszamy keczup, miód, odrobinę soli i pieprzu. Wylewamy ją na filet z piersi kurczaka, posypujemy liściem lubczyku i odstawiamy na 20 minut. Cebulę kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy olej na patelni
VioletoweKucharzeniedużej misce połączyć wszystkie przyprawy, oliwę, zetrzeć na całość skórkę z cytryny (użyć tarki typu zester) i dokładnie wymieszać; dodać marchewkę i dokładnie wymieszać z marynatą; odstawić na 20 minut. Na dużej blasze do pieczenia (można wyłożyć folią aluminiową lub pergaminem) ułożyć na płasko marchewkę w równych odstępach; piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 minut (marchewki powinny się
Jem więc JestemSKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO MIĘSA: 600 g piersi z kurczaka (obmyć, oczyścić i pokroić w kostkę) 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 1 łyżka garam masala szczypta soli himalajskiej świeżo zmielone ziarenka pieprzu i kardamony (1 łyżeczka) 3 łyżki oleju rzepakowego Mięso wymieszać z w/w składnikami. odstawić na godzinę do lodówki POZOSTAŁE SKŁADNIKI: 1 szklanka wody 1/2 puszki czerwonej
ClauditteMissCookingWszyscy mamy takie skojarzenie ;). Tym bardziej, że właśnie ona była dziś u mnie na obiad. Oregano ma bardzo szerokie zastosowanie. W mojej kuchni jest to składnik ziół, sosów i marynat do mięsa. Świetnie współgra z sosem pomidorowym i czosnkowym . Olejkiem z oregano możemy posiłkować się gdy chcemy złagodzić zapalenie oskrzeli, gardła, nieżytu nosa, kaszlu. Pomoże nam również na problemy
cooklifeBataty obieramy, myjemy i kroimy w kostkę o wymiarach mniej więcej 2×2 cm. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny oraz szczyptą soli i pieprzu. Bataty obtaczamy w marynacie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do miękkości w 190 stopniach (ok. 30 min). Upieczone mieszamy z fetą pokrojoną w kostkę i z ziarenkami granatu. Całość skrapiamy
Mienta blog