połowy cytryny, sól, pieprz, 3 łyżki oleju, 1/2-3/4 litra wody Mięso umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy, na koniec dodać sok z cytryny i olej. Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso, a następnie przełożyć do naczynia żeliwnego lub żaroodpornego, dorzucić zmiażdżone ząbki czosnku i podlać połową wody. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec bez przykrycia
Plate of Joypłatków chili, sól, pieprz, olej Mięso umyć i osuszyć. Przyprawy umieścić w miseczce, czosnek przecisnąć przez praskę, następnie dodać kilka łyżek oleju i całość dokładnie wymieszać. Mięso natrzeć powstałą marynatą i schować do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc. Kiedy mięso się już zamarynuje, wykładamy je do naczynia żaroodpornego, podlewamy winem i wkładamy przepołowioną główkę czosnku. Piekarnik
Plate of Joyoliwy Gęś umyć i osuszyć. Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, razem z przyprawami oraz czosnkiem umieścić w miseczce, a następnie dodać oliwę i wszystko dokładnie wymieszać. Powstałą marynatą natrzeć gęś i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, gęś wyłożyć na kratkę umieszczoną w wysokiej blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Piec przez 30 minut
Plate of Joydoprawić solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na ok. 24 godziny, co jakiś czas przewracając mięso w misce i dokładnie pokrywając je marynatą. Następnego dnia mięso odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową, przy pomocy bawełnianego sznurka związać mięso w dwóch trzech miejscach, aby zachowało ładny kształt. Tak przygotowane mięso obsmażyć
Plate of JoyPiersi kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć, a następnie pokroić na dłuższe paski. W misce wymieszać ze sobą przyprawy, dodać sok z limonki i oliwę, a następnie do tak przygotowanej marynaty włożyć paski z kurczaka i dokładnie wymieszać. Mięso włożyć do lodówki na około 1-2 godziny, do zamarynowania. Po tym czasie mięso ponakłuwać na patyczki do szaszłyków i zgrillować
Plate of Joyciepłą kolację. Kurczaka dokładnie wymyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie natrzeć go solą i pieprzem. Pozostałe przyprawy dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, przeciśniętymi ząbkami czosnku i oliwą. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć nimi całego kurczaka. Przygotować blaszkę lub naczynie do zapiekania i ułożyć w nim mięso (piersiami do góry). Piec przez 30 minut w temp. 180ºC a następnie zmniejszyć temperaturę
Świat Domowej Kuchniłyżeczki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki cukru brązowego, 200 ml wody, 2 łyżeczki sosu sojowego, sól, pieprz Sposób przygotowania: Z masła orzechowego,oliwy,sosu sojowego,octu i przypraw robimy marynatę.Wrzucamy do niej kawałki piersi z kurczaka i marynujemy 20 minut.Następnie wylewamy całość na patelnię i dolewamy wody.Dusimy przez 10 minut. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie
Wielki apetytbazylią i kozim serem Mój kochany sos majonezowy Karkówka marynowana przez 24 godziny. Rybka z mięsem mielonym przyprawiona Kotanyi W tym roku miałam przyjemność wypróbować przypraw i marynat grillowych firmy Kotanyi.Przyznam jedzenie smakowało super,tylko trzeba korzystać z nich oszczędnie,gdyż są bardzo aromatyczne i niesamowicie wydajne. Czas na grill meksykański Zwykłe mielone nabrało zupełnie niezwykłego smaku
Wielki apetytczerwona 2 cukinie Papryka żółta Czosnek Pieprz młotkowany z kolendrą (Kamis) Sól morska (Kamis) Papryka łagodna mielona Cytryna Sposób przygotowania: Kurczaka natrzeć przyprawami z dodatkiem oliwy i zostawić w marynacie najlepiej całą noc. Do środka włożyć cytrynę w całości i zapiąć otwór szczelnie wykałaczkami. Do naczynia żaroodpornego włożyć pokrojone warzywa, wycisnąć czosnek i włożyć kurczaka. Zapiekamy go przez
Wielki apetytŚwietny jako dodatek do dań mięsnych lub warzywnych. doskonale sprawdza się również jako marynata do żeberek czy kurczaka. Spróbujcie sos jest naprawdę łatwy w przygotowaniu a efekt jest wprost rewelacyjny. Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina ( lub półwytrawnego wg uznania) 4 łyżki soku pomarańczowego 4 łyżki keczupu 2 łyżki miodu 3 łyżki sosu jasnego sojowego
Wielki apetytsmażenia Wykonanie: Każdą pierś rozcinam na połowę wzdłuż. W każdej robię kieszonkę.Oprószam delikatnie solą. Bulion mieszam z sosem sojowym i sokiem z cytryny. Wkładam mięso w marynatę, trzymam min dwie godziny. Po tym czasie wyjmuję, do każdej kieszonki wkładam po plastrze sera, spinam wykałaczkami. Każdy kotlet panieruję w rozkłóconym jajku a następnie w sezamie. Wkładam na mocno rozgrzany
Z Majeczką w kuchnicukru odrobina masła około 1/4 łyżeczki Dekoracja: liście świeżej melisy- użyłam tylko do dekoracji- delikatnie je przetrzymałam zasuszone na krzaczku by uzyskały różowawy kolor Przygotowanie: Karczek: 1. Przygotować marynatę: połączyć oliwę z oliwek, tymianek, majeranek, sól, pieprz, papryki, czosnek oraz cukier 2. Natrzeć dokładnie z obu stron karczek i marynować przez około 30 minut do godziny 3. Smażyć
KreatywnePinypiccolo, cherry gałązka, cherry sycylijskie, cherry śliwkowe, śliwkowe mini, cherry mix Taka odmiana pomidorów najlepiej nadaje się do: sosów, sałatek, makaronów, zapiekanek, krewetek, zakąsek, ryb, pizzy, kanapek, mięs i marynat Źródło: MAKRO Cash & Carry
WojnaNaSmaki.plPrzedstawiam Wam ciekawy przepis na kurczaka z grilla Produkty: 1 udko na osobę marynata
Ugotujmy Coścukrem, posłodziłam miodem akacjowym, który coraz odważniej wchodzi do mojej kuchni. Żeby było jasne, my nie lubimy miodu na surowo :) W mojej kuchni miód idzie w ogromnych ilościach do marynat, ciast itp., ale na surowo nikt się nie odważy jeść :) Ja nawet jak uciapię palca miodem to idę opłukać, nie oblizuję :) Mój syn miód wyczuje na odległość
Blondynka Gotuje