filety. Rozbijamy tłuczkiem (najlepiej przez woreczek foliowy), następnie formujemy owalne kotleciki. Oprószamy solą, pieprzem, skrapiamy olejem i sokiem z cytryny. Odstawiamy na ok. pół godziny do lodówki. Wyjmujemy z marynaty (w zasadzie prawie całą wchłonęło mięso), panierujemy w mące, nadmiar otrzepujemy. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron na rumiano. Usmażone przekładamy do miseczki lub na talerz i przykrywamy
mojewypiekiinietylkocytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę kuminu. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy.Sos tahini, chlebek pita i falafel, to idealna kompozycja. Można go też podać do ryb, mięsa, przekąsek, marynat… i nie tylko. Warto wspomnieć o samych ziarnach sezamu. „Zaklęcie „Sezamie, otwórz się” otwiera w arabskiej baśni ukryte wejście do niezmierzonego bogactwa – złota i klejnotów. Prawdziwe ziarno sezamu
mojewypiekiinietylkośledzi w sosie pomidorowym z cebulą. Bajecznie pyszne, proste w przygotowaniu, są bardzo lubiane i popularne nie tylko na Kaszubach, ale w całej Polsce. Ten przysmak w słodko-kwaśnej marynacie można przechowywać w lodówce do 3 tygodni. Polecam jako przekąskę na zbliżającego się Sylwestra!Składniki:500 g filetów śledziowych a'la matias2 cebule100 ml przecieru pomidorowego500 ml mleka50 ml oleju2
Smakowity Blog Kulinarnymiseczce wszystkie składniki. Mięso pokrój w dużą kostkę. Umieść sos charmoula i cebulę w blenderze i zmiksuj na pastę. Mięso włóż do dużej miski i zalej powstałą marynatą. Dobrze wymieszaj, aby mięso porządnie obtoczyło się w sosie. Przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Namocz patyczki w wodzie
Chilli Czosnek i Oliwanasz domowy jabłkowy tydzień już dobiegł końca nadal kochamy jabłka pod każda postacią! to przecież oczywiste! z tejże przyczyny wykonałam bajecznego łososia będącego kolejnym testem książki "O jabłkach" Liski. Marynata pachnie cudownie, łosoś jest delikatny i smakowity. Powiadam Wam przepis wart wypróbowania!Łosoś marynowany w cydrzekawałek łososia ze skórą
Dzieje kuchennej Wiewióryszklanka bułki tartej1 jajkosól, pieprzWykonanie:Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Do miseczki włożyć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dodać majeranek, 3 łyżeczki musztardy i olej. Wymieszać i taką marynatą obłożyć schab. Odstawić na min. 4 godz. w chłodne miejsce (u mnie ok. 12 godz. - zostawiłam go na noc).Następnie mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia (z pokrywką) i piec przez
Pasja SmakuKoniecznie wypatrujcie! :) Karp we włoszczyźnieSkładniki:· 1½ do 2 kg karpia· sucha marynata: sól, pieprz, kolendra· 2 marchewki· ½ selera
Bon Appetit Małgorzatywiele nazw, nazywa się płachetką zwyczajną lub kołpakowatą, pieczarką leśną, szampionem itd, ale my mówimy na niego turek lub kołpak. Jego kapelusze świetnie nadają się do marynowania, nóżki z marynaty są twarde, dlatego przeznaczam je do suszenia. Składniki:kapelusze turkówcebulaliść laurowyziele angielskiegorczyca (ewentualnie) Zalewa:1 szklanka octu 10%4 szklanki wody1 łyżka soli4 łyżki cukruSposób przygotowania:1. Grzyby oczyszczamy
Kuchnia domowa Anischabu bez kościMarynata:2 łyżki sosu sojowego2 liście laurowe2-3 łyżki oleju1 gałązka rozmarynuświeży tymianek1 łyżka ziaren gorczycyświeżo zmielony pieprz1/2 łyżeczki kminku3 zmiażdżone ząbki czosnkuSposób wykonania:1. Składniki marynaty dokładnie mieszamy i nacieramy mięso. Odstawiamy do lodówki na całą noc.2. Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego (z pokrywką) i pieczemy 1 godzinę w 200 st.C
Kuchnia domowa AnipaprykąBuraczki z chrzanem Sałatka z czerwonej kapustySałatka z cukinii i paprykiSałatka ogórkowa z papryką i kurkumąSałatka pieczarkowo-paprykowaSałatka szwedzka Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem Mizeria na zimęWarzywa w marynatach / zalewachBuraczki w zalewie octowej (całe)Botwinka pasteryzowanaFasolka szparagowa do słoikówKiszony kalafiorOgórki korniszone (konserwowe) IOgórki korniszone (konserwowe) IIOgórki korniszone z miodemOgórki kiszoneOgórki kiszone z chilli Ogórki małosolneOgórki kanapkowe słodko-kwaśne Papryka
Kuchnia domowa Aniżurawinę. Jeszcze chwilę smażyć, mieszając aż płyn odparuje. Pod koniec dodać do smaku cynamonu i przyprawy korzennej, wymieszać i ostudzić. Następnie schłodzić. Schłodzone śledzie odsączyć z nadmiaru oleju lub marynaty, pokroić na prostokąty, ułożyć na półmisku, a na nie wyłożyć karmelizowaną cebulę
Czerwień i błękitponieważ zamiast ją smażyć, będziemy ją piekli ;)Zapraszam! :)Składniki: 2 filety z ryby100g śmietany 18%sok z połowy cytryny tymianekłyżka mąkiłyżka masłapół szklanki mlekałyżka olejusól, pieprz, gałka muszkatołowakoperek Marynata do ryby: sok z połowy cytryny mieszamy z tymiankiem, solą i pieprzem. Polewamy filety i odstawiamy na godzinę lub dwie. Sos: Masło roztapiamy, dodajemy mąkę. Mieszamy i chwilę
Czerwona Porzeczkabiałego wina100 ml sosu sojowego ciemnego2 -3 ząbki czosnku - rozgniecione1-2 gałązki rozmarynuprzygotowanieMięso umyć, osuszyć, związać sznurkiem.W głębokim naczyniu połączyć składniki marynaty.Włożyć mięso i dokładnie natrzeć marynatą ze wszystkich stron. Przykryć i włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc. W tym czasie dobrze jest mięso odwrócić.Wyciągnąć szynkę z zalewy i dokładnie
Stare GaryPrzepis na bulion z książki "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" , autor Anneka Manning. Może wymaga trochę czasu, ale otrzymujemy bardzo esencjonalny wywar, świetną bazę do zup. Bardzo wygodnie mieć taki bulion w zamrażarce!składniki ( Na ok 2-5 - 3 l gotowego wywaru)2 kg kości wołowych, podzielonych na mniejsze kawałki2 łyżki oliwy1 marchew grubo pokrojona1 cebula grubo posiekanaprzycięty, umyty
Stare Garyjest na prawdę dobry, ostry i świetnie pasuje do wołowych burgerów zarówno podanych z bułką jak i z frytkami.Przepis pochodzi z książki "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" autorstwa Anneki Manningskładnikiburger600 g mielonego mięsa wołowego (u mnie łopatka)1/2 drobno posiekanej cebuli czerwonejszczypta imbiru3 łyżki soku z pomarańczy2 łyżeczki musztardy40 g tartej bułkijajkosól, pieprzsos pomidorowyłyżka oliwy1 czerwona cebula pokrojona
Stare Gary