marynata do kurczaka - 3781 przepisów (strona:59/253)

Sałatka z chrupiącym kurczakiem a’la KFC 142

imprezę. Potrzeba trochę czasu, by je wykonać, ponieważ najpierw należy przygotować kurczaka, pozostawić do ochłodzenia a dopiero potem można się zabierać za warzywną część sałatki. Porcja sałatki jest duża, więc z dodatkiem świeżego pieczywa może spokojnie być daniem obiadowym dla kilku osób. Sałatka chrupiący kurczak Sałatka z chrupiącym kurczakiem a’la KFC Składniki na sałatkę ze stripsami możemy podzielić(...)roszpunką, bądź dowolna inna mieszanka sałat 15 pomidorów koktajlowych 1/2 dużego świeżego ogórka 1/2 czerwonej papryki 20 czarnych oliwek Składniki na chrupiącego kurczaka podwójna pierś z kurczaka słodka mielona papryka czosnek granulowany sól pieprz Składniki na marynatę do kurczaka szklanka mąki pszennej 1 jajko pół szklanki mleka przyprawa gyros ostra czosnek granulowany sól pieprz Składniki na sos czosnkowy 3 łyżki

To Musisz Wiedzieć
Skrzydełka w sosie chili 208

Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka 1/2 szklanki sosu słodkie chili 2 łyżki vegety do mięs 2 łyżki płynnego miodu 1 cebula Przygotowanie: Skrzydełka posypać vegetą

czarrna od kuchni
Kurczak tikka masala 178

zmienia to faktu, że dziś kurczak tikka masala serwowany jest w restauracjach na całym świecie, najczęściej podawany z  Chlebkami Naan lub ryżem.  Składniki (4 porcje) marynata -800 g filetu kurczaka -200 g jogurtu naturalnego -1 czubata łyżeczka suszonego czosnku -1 łyżeczka imbiru -2 łyżeczki przyprawy garam masala -1 łyżeczka kurkumy -1 łyżeczka mielonego kminku -1/2 łyżeczki ostrej(...)śmietanki -1 łyżeczka brązowego cukru -1/4 szkl. wody (opcjonalnie) -świeża kolendra (opcjonalnie - do podania) Przygotowanie Kurczaka umyć i oczyścić z błon. Pokroić w kawałki. Składniki marynaty wymieszać w misce. Dodać kurczaka i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki. Marynować minimum godzinę, a najlepiej całą noc. Na dużej głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać olej. Smażyć kawałki zamarynowanego kurczaka przez kilka

Zielona Kuchnia
Aromatyczne ćwiartki z kurczaka w marynacie z miodem i ziołami 205

Pyszne i aromatyczne ćwiartki z kurczaka w marynacie z miodem, bazylią i kolendrą. Zamiast ćwiartek możecie wykorzystać inną część kurczaka. Ćwiartki wyszły bardzo smaczne z chrupiącą skórką, z jednej strony czuć było ostrość, ale z drugiej strony tonował ją miód. My kurczaka za często nie jemy, ze względu na faszerowanie ich antybiotykami, ale czasem kupujemy takiego z wolnego chowu, niby(...)świństwa w środku. Miłego dnia :-) Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 2 łyżki miodu u mnie wielokwiatowy Huzar 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki wędzonej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżki octu balsamicznego 3-4 łyżki ketchupu 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy lub oleju roślinnego świeża bazylia świeża kolendra sól pieprz 1. Ćwiartki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. W miseczce

kruche babeczki
Kurczak gyros z batatmi i dynią 154

bazylii suszonej sól, pieprz Od kurczaka odkrawam szyję, końcówki skrzydeł, kuper. Myję go, osuszam. Do miski wsypuję paprykę, sól, pieprz,przyprawę gyros, dolewam oliwę, ocet winny i mieszam. Kurczaka nacieram marynatą w środku, i na zewnątrz.  Zioła kroję obkładam nimi kurczaka. Cebulę, czosnek kroję w piórka. Do pojemnika przekładam kurczaka obkładam go cebula i wstawiam do lodówki

wesoła kuchnia
Kurczak w marynacie miodowo-cytrynowej 231

jeśli chcemy bardziej ostre danie, papryczki kroimy z pestkami, jeśli nie usuwamy je. Ćwiartki z kurczaka kroimy na pałki. Do jednej miski dodajemy  wszystkie składniki marynaty- dokładnie mieszamy, dodajemy kurczaka, dokładnie mieszając z marynatą.  Miskę zakrywamy folią spożywczą. Wszystko pozostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc. Następnego dnia wkładamy wszystko do rękawa. Pieczemy około 30 minut w około

Garnkowe fanaberie
Podsumowanie akcji Sztuka Mięsa 230

Dagmara U stóp Benbulbena | blog: U stóp Benbulbena Czeskie smaki: Pieczeń wieprzowa à la Hospoda “U Kalicha” autorka: Dagmara U stóp Benbulbena | blog: U stóp Benbulbena Pałki z kurczaka w marynacie pomidorowo-sojowej autorka: pinkyyy | blog: Kucharka w baletkach Kurczak z nadzieniem a'la węgierskim autorka: alunek | blog: Życie zamknięte w smaku Kaczka z nadzieniem z jabłuszek pieczona autorka: alunek

Kuchenna Kontrrewolucya
Kurczak słodko - wytrawny 184

godzinę. W tym czasie pokroić ananasy na drobne kosteczki, pokroić łodygi selera naciowego na cienkie plasterki. Obrać listki majeranku oraz tymianku - pamiętajmy, że łodygi są niejadalne. Wyjąć kurczaka z lodówki, następnie z marynaty. Marynaty nie wylewać. Na patelnię wylać troszkę oliwy z oliwek i podsmażyć kurczaka z każdej strony około jednej minuty. Przełożyć kurczaka do garnka. Następnie, na tej samej(...)oliwie, podsmażyć seler naciowy oraz ananasa (do odparowania wody). Podsmażonego ananasa wraz z selerem dołożyć do garnka z kurczakiem. Posypać listkami majeranku i tymianku. Zalać szklanką bulionu, szklanką wina oraz pozostałą po mięsie marynatą. Dusić wszystkie składniki na małym ogniu do miękkości. Bon appetit! W międzyczasie można ugotować ryż z kurkumą (smakowo pasuje idealnie, ale też pięknie wygląda pod względem

Garniec Magalie
TYMIANKOWY KURCZAK 251

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Sok cytrynowy mieszamy z pieprzem i solą, powoli wlewamy oliwę, aż powstanie emulsja. Dodajemy zmiażdżony czosnek, tymianek i skórkę cytrynową. Piersi z kurczaka oczyszczamy, porcjujemy , delikatnie! rozbijamy, wkładamy do foliowego woreczka ,zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. Zamarynowane mięso delikatnie osączamy, smażymy na wolnym ogniu do miękkości. Podajemy gorące np. z ugotowanym ryżem! Pycha

Ostra na Słodko
Dostałam nominację do Liebster Blog Award 131

razem tego nie spaliszd) ten problem Cię nie dotyczy - swojego jedzenia bronisz jak diamentów i nigdy z nikim się nie dzieliszRaz miałam taką sytuację jak użyłam jednej z marynat do kurczaka znanej firmy. Mężowi nie smakowało i mnie też nie. Marynata poszła do kosza i tyle.11. Czy w jakiś sposób promujesz swojego bloga w sieci? Jak?Co do promocji bloga

Ewa w kuchni
Kurczak w sosie pomidorowym z ryżem i jogurtem greckim 275

Aromatyczny kurczak w marynacie z oliwy, czosnku i tymianku, podany z gorącym sosem pomidorowym i brązowym ryżem oraz kleksem jogurtu greckiego. Błyskawiczne danie, które naprawdę robi wrażenie! Jest przy tym niezwykle proste i zdrowe, wręcz dietetyczne :) Marynata i mięso: 5 łyżek oliwy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub rozgniecione 1 łyżka tymianku 1 łyżka soku z cytryny(...)fileta z indyka lub kurczaka sól Mięso umyć, osuszyć. Przekroić na kawałki ok. 10 cm długości. Posypać delikatne solą. W misce wymieszać składniki na marynatę. Włożyć mięso i natrzeć dokładnie każdy kawałek. Przykryć folią i wstawić do lodówki na min 2 godziny (im dłużej tym bardziej aromatyczne będzie mięso). Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy. Ułożyć mięso i smażyć na średnim

Chocolate Muffin Blog
Szaszłyki z grilla 108

szaszłyków mięso z kurczaka a do części kiełbasę śląską. Dodatkowo dodałam kilka ulubionych warzyw, które jednak można dowolnie zmieniać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szaszłyku z grilla – Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 5 dobrej jakości kiełbas śląskich bądź innych ulubionych kiełbasek 2 cukinie 1 czerwona cebula 1 cebula średnia czerwona papryka średnia żółta papryka Składniki do marynaty do kurczaka(...)Wykonanie Szaszłyki zawsze robię od razu w dwóch wersjach. Ja najbardziej lubię te z kurczakiem a mój mąż woli wersję z kiełbasą. Pierś z kurczaka oczyść dokładnie. Następnie pokrój na kawałki wielkości około 3 cm każdy. Wrzuć je do miski, dodaj następnie składniki marynaty tj. ostra papryka, słodka papryka, zioła prowansalskie, sól, pieprz oraz olej. Wymieszaj wszystko dokładnie, by olej

To Musisz Wiedzieć
Butter Chicken 212

Butter Chicken...Aromatyczny, soczysty filet z kurczaka.Aksamitny, maślano-pomidorowy sos.Całość aromatycznie przyprawiona.Podany ze smażonym ryżem po indyjsku.Zapraszam!Składniki:Mięso i marynata:500 g filetu z kurczaka;2 ząbki czosnku;2 cm korzeń imbiru;1/2 łyżeczki soli;1/2 łyżeczki chili w proszku;1 1/2 łyżeczki soku z cytryny;75 ml jogurtu naturalnego;1/2 łyżeczki garam masala;1/2 łyżeczki kurkumy;Łyżeczka(...)Łyżeczka garam masala;Łyżeczka kurkumy;Łyżeczka chili w proszku;200 g koncentratu pomidorowego;Łyżka soku z cytryny;40 g masła;150 ml jogurtu naturalnego.Sposób wykonania:Mięso i marynata:Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w 3 - 4 cm kawałki.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Imbir obrać, drobno posiekać.Do miski włożyć pokrojonego kurczaka, dodać czosnek

Gospodyni Miejska
Chrupiący pieczony kurczak 148

balsamicznego – 40 ml octu jabłkowego lub z białych winogron – 70 ml oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE: Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Z wszystkich składników (oprócz kurczaka i ziemniaków) przygotuj marynatę. Czosnek musisz zmiażdżyć praską i dodać go do marynaty. Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój je w dość cienkie plastry około 4-5 mm grubości. Kurczaka umyj, wyjmij wnętrzności(...)piekarnika, piecz przez 15 minut po czym obróć kurczaka na drugą stronę, piecz kolejne 15 minut, a następnie obróć go jeszcze raz i nasmaruj resztką pozostawionej marynaty. Wstaw na 25-30 minut. Wyjmij kurczaka z piekarnika i odstaw na około 15 minut zanim go pokroisz i zjesz. Smacznego! Artykuł Chrupiący pieczony kurczak pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Udka w ananasowej glazurze 227

dżemu ananasowego1 łyżka ostrej musztardyMarynata:1 opakowanie przyprawy Złocisty Kurczak Knorr 1 szklanka soku ananasowego 3 łyżki mioduNajpierw należy przygotować marynatę. Wymieszać miód, połowę soku z ananasa oraz przyprawę Złocisty Kurczak. Udka z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Włożyć je do marynaty i wstawić do lodówki na minimum 15 minut.Przygotować glazurę z dżemu

Świat Domowej Kuchni
Filet z kurczaka zapiekany z marchewką i porem 150

Kolejna propozycja na smaczny niebanalny obiad z prostych składników które zazwyczaj mamy w lodówkach. 3 średnie filety z kurczaka                                                         Ok.150 g marchewki Ok 100 g pora  50 g żółtego sera(...)Marynata do kurczaka                                                             6 łyżek jogurtu naturalnego(można wymieszać pół na pół z majonezem) pikantna przyprawa do kurczaka (lub ulubione inne przyprawy) Mięso dzielimy na porcje tak o grubości

Andzia Pichci
Sałatka gyros z kapustą pekińską i brzoskwinią 175

u0119\u015bci.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/salatka-gyros-z-kapusta-pekinska-i-brzoskwinia\/#wpzoom-rcb-direction-step-5ef70b9744bab","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Zasypujemy przyprawami i zalewamy olejem rzepakowym. Mieszamy i pozostawiamy w marynacie najlepiej na kilka godzin, by kurczak przesi\u0105kn\u0105\u0142 aromatem przypraw.","text":"Zasypujemy przyprawami i zalewamy olejem rzepakowym. Mieszamy i pozostawiamy w marynacie najlepiej na kilka godzin, by kurczak przesi\u0105kn\u0105\u0142(...)Osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy na niewielkie kawałeczki, przy okazji oczyszczamy z żyłek i tłustych części. Zasypujemy przyprawami i zalewamy olejem rzepakowym. Mieszamy i pozostawiamy w marynacie najlepiej na kilka godzin, by kurczak przesiąknął aromatem przypraw. Smażymy na wcześniej rozgrzanej patelni do lekkiego przyrumienienia. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. SOS CZOSNKOWY Czosnek

ProstePesto.pl
Pierś z kurczaka , szybko , prosto i smacznie 172

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na 4 osoby : 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka ,średniej wielkości marynata : 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki miodu ( ja używam z mniszka ;)) płaska łyżeczka soli ( taka naprawdę płytka ) 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 1 płaska łyżeczka chilli ( można mniej(...)jest łagodniejsza niż chilli ) dodatkowo : olej do smażenia patelnia którą można wstawić do piekarnika ( bez plastikowych lub drewnianych elementów )   Składniki na marynatę , łączymy ze sobą . Powstałą marynatą, nacieramy obficie piersi z kurczaka i pozostawiamy w niej do następnego dnia , w lodówce . Teraz ,wystarczy rozgrzać olej na patelni – niewiele , i obsmażyć na nim piersi z obu stron , krótko , tyle

Ogrodnik w podróży
Kurczak Kung Pao 352

Składniki:  Marynata 1 białko jaja 3 ząbki czosnku 3-cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka pieprzu syczuańskiego 1 niepełna łyżka oleju sezamowego  Potrawa: 2 pojedyncze piersi kurczaka 5-6 łyżek mąki kukurydzianej 2 łyżki oleju kukurydzianego 6 suszonych papryczek chili (koniecznie w całości!) 50 g orzechów cashew 1 łyżka(...)papkę. Przełożyć do niedużej, porcelanowej lub szklanej miski, dodać pieprz sos rybny, sojowy, olej sezamowy i białko. Wszystko dokładnie połączyć, ubijając lekko za pomocą widelca. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kurczaka i wstawić do lodówki na min. 2h. 2. Po tym czasie każdy kawałek mięsa osobno wkładać do panierki i obtaczać ze wszystkich stron, odkładać na talerz. Na patelni rozgrzać

Kuchnia Prezydentowej
Kurczak pieczony tymiankowo-czosnkowy 173

Jeśli jeszcze nie wiecie czym uraczyć rodzinę w uroczysty, świąteczny obiad, polecam Wam tego pysznego kurczaka. Nadziewany jest delikatnymi filetami w aromatycznej czosnkowo-tymiankowej marynacie. Mniam, palce lizać! 1 kurczak ok 1,5kg 2 filety z kurczaka 3 ząbki czosnku 1,5 łyżki tymianku główka czosnku do pieczenia sól pieprz łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki oleju Kurczaka przygotować dzień wcześniej(...)pieprzem. Kurczaka nafaszerować mięsem, otwór zaszyć lub spiąć wykałaczkami, nogi związać sznurkiem. Odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać resztą marynaty, w której leżał kurczak. Główkę czosnku przekroić w poprzek, położyć obok mięsa, przykryć folią aluminiową wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. Piec 1,5 godziny, po niecałej godzinie zdjąć folię aby kurczak

Smakołyki Asi
Kurczak w brzoskwiniach 139

kurczaka, a będzie ich zapewne znacznie więcej na blogu. Dzisiaj przedstawiam kurczaka w brzoskwiniach. Połączenie kurczaka, słodyczy brzoskwini, soli i pikanterii pieprzu cayenne daje ucztę smaków dla podniebienia. Składniki: 6 skrzydełek 4 udka Olej Gałązki curry ( nie jest konieczne ) Szklanka bulionu/ ewentualnie wody Marynata(...)puszki brzoskwiń 2 łyżki oleju ½ - 2 łyżeczek soli ( zależnie od gustu ) ¼ łyżeczki pieprzu cayenne ¼ łyżeczki pieprzu czarnego ¼ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki Wykonanie: W przygotowanej marynacie moczymy kurczaka przez noc ( w lodówce ). Następnego dnia podsmażamy go na oleju na złoty kolor, następnie dodajemy pozostałą po moczeniu marynatę ( można w trakcie sprawdzić, czy nie jest dla nas zbyt słodka

Smaki Ewy
Kurczak po Koreańsku czyli Kkanpunggi Faceta w Kuchni 117

koreańską kuchnię chińską duży wpływ mają tradycje kulinarne północno-wschodnich Chin, w tym te z Pekinu i prowincji Shandong. Zapraszam na wyjątkowego kurczaka. 👥 – 4 ⏰ – 35-45 minut 🇰🇷 – Korea ✅ Składniki ✅ 4 piersi z kurczaka pokrojone na wielkość kęsa ✅ 1 łyżka octu ryżowego ✅ 1 łyżka sosu sojowego ✅ 1 łyżka curry ✅ 3 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej ✅ 1 jajko ✅ Sól(...)imbiru ✅ Sok z cytryny 🛠️ Przygotowanie Zacznij od kurczaka 🛠️ Wymieszaj ze sobą składniki na marynatę, czyli ocet ryżowy, sos sojowy, curry, mąkę, jajko, sól i pieprz. 🛠️ Teraz kawałki kurczaka dobrze obtocz w marynacie. 🛠️ Rozgrzej wysoki rondel z olejem do głębokiego smażenia. 🛠️ Smaż kurczaka na złoty-brązowy kolor, następnie przełóż go na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu. 🛠️ Teraz ponownie smaż

RafalCook
Pałki z kurczaka w marynacie z chilli i czosnku 276

Pałki z kurczaka to dla mnie bardzo fajna alternatywa na szybki obiad. Nie są drogie, a wydajne. No i pomysłów na ich podanie jest bez liku

Bernika - moj kulinarny pamietnik