marynata do kurczaka - 3781 przepisów (strona:63/253)

rozmarynowy kurczak marynowany w maślance 133

pieprzem, papryką wędzoną, posiekanym czosnkiem i rozmarynem. Wkładam do pojemnika i zalewam maślanką. Odstawiam minimum na noc. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, kurczaka przekładam do naczynia żaroodpornego (z pokrywką) lub worka do pieczenia. Zostawiam na nim marynatę, która go oblepiła. Piekę ok godzinę, następnie zdejmuję pokrywkę z naczynia lub rozcinam worek, włączam termoobieg i czekam aż skórka się zarumieni

Cook&Love
Grillowany kurczak sataye 192

łyżeczka kurkumy 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka mielonego imbiru 1. Kurczaka kroimy w cieniutkie plasterki. Resztę składników łączymy ze sobą i mieszamy. Tak przygotowaną marynatą zalewamy kurczaka i odstawiamy na min. 3 godziny. 2. Kurczaka nabijamy na bambusowe patyczki i grillujemy ok. 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy z sosem Sataye. Smacznego! :) SOS SATAYE: 200ml mleka

Tajskie smaki
Souvlaki – greckie szaszłyki z kurczaka 280

Mięso z kurczaka oczyszczamy z błonek i ścięgien, kroimy w centymetrową kostkę. Mieszamy sok z cytryny z oliwą, solą, pieprzem i oregano, przeciskamy przez praskę ząbki czosnku. Do marynaty wkładamy pokrojonego kurczaka, dokładnie mieszamy i lekko go w marynacie dociskamy. Odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, chociaż najlepiej smakuje grillowany po około 12 godzinach od zamarynowania. Marynata

Karo in the Kitchen
Pomidorowe pałeczki z kurczaka 105

mięso  dokładnie nacieramy naszą marynatą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju, na gorący tłuszcz kładziemy naszego kurczaka. Pozostałą marynatę wylewamy na mięso i całość smażymy na niewielkim ogniu przez około 30-40 minut , co jakiś czas obracając. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Kurczak pieczony po meksykańsku 74

smaku, bo pikantna skórka jest tu najlepsza! Polecam Wam także: – kurczak pieczony – chrupiący pieczony kurczakkurczak z czerwonym pesto – kurczak pieczony na butelce piwa – kurczak z mozzarellą – orientalne skrzydełka z kurczaka KURCZAK PIECZONY PO MEKSYKAŃSKU PRZYGOTOWANIE: 1 h 45 minut Ilość porcji: 3-4 SKŁADNIKI: – 1 kurczak o wadze 1,8 – 2 kg – sól i pieprz – 40 g rozpuszczonego(...)zanim dodasz pozostałe składniki. Dodaj do masła sok z połowy cytryny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, obie papryki, kmin rzymski, szczyptę cynamonu, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj. Przygotowaną marynatą natrzyj kurczaka z obu stron i najlepiej odstaw na minimum godzinę, nie jest to jednak konieczne i niezbędne. Ziemniaki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Paprykę pokrój w kawałki zbliżonej wielkości

nietylkopasta.pl
Pieczony , butelkowy kurczak po pekińsku 86

wszelakich nadprogramowych rzeczy , takich jak piórka, tłuszcz itp . Osuszamy papierowym ręcznikiem . W dużym garnku , takim ,żeby zmieścił się kurczak , doprowadzamy wodę do wrzenia . Wyłączamy gaz . Do wrzątku wkładamy tuszkę kurczaka , trzymając za szyję ,żeby uniknąć poparzenia . Topimy go około 2 minut . Wyciągamy z kąpieli i nabijamy na butelkę po piwie , wypełnioną wodą ,żeby stał stabilniej . Ma się osuszać co najmniej(...)właśnie ten zabieg sprawia ,że skórka jest mega chrupiąca , a mięso soczyste . Po tym czasie zdejmujemy go z butli . W miseczce łączymy ze sobą wszystkie przyprawy . Nacieramy marynatą tuszkę kurczaka z zewnątrz i od środka . Delikatnie palcami podnosimy skórę , łatwo da się unieść na udach i piersiach , po sparzeniu , także wciskamy pod nią marynatę . Trzeba tylko uważać ,żeby

Ogrodnik w podróży
Szaszłyki z kurczaka i kolorowych papryk 229

Składniki: 3 filety z kurczaka 3 papryki w różnych kolorach Marynata(...)przyprawa do grillowanych warzywsuszony czosnek słodka papryka w proszku sól, pieprz ziołowy do smaku olej Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Z podanych składników zrobić marynatę, włożyć do niej kurczaka i dobrze wymieszać. Wstawić na pół godziny do lodówki. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na grube kawałki. Patyczki do szaszłyków zwilżyć wodą, co zapobiegnie ich paleniu

Czerwień i błękit
Łatwy kurczak w sosie satay / Easy satay chicken 236

Jeżeli lubisz tego typu dania, polecam także mojego kurczaka zapiekanego w sosie satay i pyszne szaszłyki . Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Łatwy kurczak w sosie satay (4 porcje) Składniki na marynatę: 4 łyżki mleka kokosowego (z puszki przeznaczonej na sos) 1 1/2 łyżki masła orzechowego 1 1/4 łyżki brązowego cukru 1 1/4 łyżki czerwonej pasty curry(...)niej obtocz. Odstaw na co najmniej 10 minut do zamarynowania. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Na szerokiej, najlepiej żaroodpornej patelni rozgrzej olej, włóż kurczaka (zdejmij z niego pobieżnie marynatę) i obsmaż przez 3-4 minuty z każdej strony do zarumienienia, po czym włóż do nagrzanego piekarnika na kolejne 30 minut aż kurczak będzie gotowy. W międzyczasie

karmelowy
Curry z kurczakiem 152

mąki, rozmarynku, soli i wody. Uprażona na patelni.  Zaczynamy od pokrojenia piersi z kurczaka w dość spore kawałki, około 2-3 centymetrowe. Następnie robimy marynatę- mieszamy wszystkie produkty i wrzucamy do niej kurczaka. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na około 15-30 minut do lodówki żeby kurczak nabrał orientalnego aromatu i smaku.  W tym czasie kiedy pierś(...)cudownego aromatu przypraw. Kiedy przyprawy zaczną "strzelać" możemy wrzucić cebulkę oraz starty czosnek i imbir. Gdy tylko cebula będzie zeszklona możemy do niej i do przypraw wrzucić kurczaka wraz z całą marynatą i tak smażymy około 6-7 minut na dość sporym ogniu. Dodajemy curry. Teraz czas na pomidory, wrzucamy je na patelnię do kurczaka i gotujemy wszystko przez około

Mango Papaja
Kurczak pieczony w piekarniku 388

łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy sól pieprz 1. Kurczaka dobrze myjemy, osuszamy ręcznikiem. W miseczce łączymy zioła z oliwą. Mieszamy, smarujemy tak przygotowaną marynatą smarujemy kurczaka. Ja włożyłam go od razu do naczynia żaroodpornego i odstawiłam do lodówki na jakąś godzinę. 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy kurczaka i pieczemy 40 minut na funkcji

kruche babeczki
Kurczak w sosie winno-pomidorowym (Pollo al sugo di pomodoro e vino) 149

chiodi di garofano per circa 1-2 ore. W dużym garnku szklimy drobno pokrojony czosnek z szalotk ą  z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Dodajemy kurczaka z marynat ą , którą  redukujemy o  połowę . Doprawiamy sol ą  i pieprzem oraz gałązkami świeżego rozmarynu. Kurczaka zalewamy pulp ą  pomidorow ą  i dusimy

La grande e la piccola cuoca
Sałatka warstwowa z kurczakiem i serem feta 485

Pyszna sałatka warstwowa z kurczakiem. Składniki Kapusta pekińska 1 średnia Ser feta 270g Piersi z kurczaka 3 pojedyncze, średnie sztuki Przyprawa do kurczaka do marynaty Olej rzepakowy do marynaty Ogórek świeży 2 średnie Pomidor 3 duże sztuki Sos włoski do sałatek opcjonalnie Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę, skropić oliwą, doprawić przyprawą do kurczaka. Odstawić na […] The post Sałatka warstwowa

Kulinarne Przeboje
Kurczak po azjatycku 75

Dziś proponuję Wam podróż kulinarną w kierunku Dalekiego Wschodu i przedstawiam przepis na kurczaka po azjatycku. Danie zdecydowanie dla miłośników podróży i pikantnych smaków (jak mój Smakosz), bowiem kurczak skąpał się w marynacie z sosu sojowego i sake, a towarzyszą mu w tym ostra papryczka chili i aromatyczny imbir. Takiego kurczaka najlepiej podać z ryżem, ale można też wykorzystać jako(...)marynatę: w miseczce mieszamy sake i sos sojowy z łyżką mąki kukurydzianej. 2.      Sezam prażymy na suchej patelni. 3.       Pierś kurczaka kroimy w paski, wkładamy do marynaty i odstawiamy na pół godziny. 4.       Marchewkę kroimy w słupki, por i papryczkę chili w plasterki. Imbir ścieramy na tarce na drobnych oczkach

Na kulinarnym poligonie

Proponowane wyszukiwania