marynata do kurczaka - 3781 przepisów (strona:61/253)

Kurczak Kung Pao 324

Składniki:  Marynata 1 białko jaja 3 ząbki czosnku 3-cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka pieprzu syczuańskiego 1 niepełna łyżka oleju sezamowego  Potrawa: 2 pojedyncze piersi kurczaka 5-6 łyżek mąki kukurydzianej 2 łyżki oleju kukurydzianego 6 suszonych papryczek chili (koniecznie w całości!) 50 g orzechów cashew 1 łyżka(...)papkę. Przełożyć do niedużej, porcelanowej lub szklanej miski, dodać pieprz sos rybny, sojowy, olej sezamowy i białko. Wszystko dokładnie połączyć, ubijając lekko za pomocą widelca. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kurczaka i wstawić do lodówki na min. 2h. 2. Po tym czasie każdy kawałek mięsa osobno wkładać do panierki i obtaczać ze wszystkich stron, odkładać na talerz. Na patelni rozgrzać

Kuchnia Prezydentowej
Kurczak pieczony tymiankowo-czosnkowy 150

Jeśli jeszcze nie wiecie czym uraczyć rodzinę w uroczysty, świąteczny obiad, polecam Wam tego pysznego kurczaka. Nadziewany jest delikatnymi filetami w aromatycznej czosnkowo-tymiankowej marynacie. Mniam, palce lizać! 1 kurczak ok 1,5kg 2 filety z kurczaka 3 ząbki czosnku 1,5 łyżki tymianku główka czosnku do pieczenia sól pieprz łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki oleju Kurczaka przygotować dzień wcześniej(...)pieprzem. Kurczaka nafaszerować mięsem, otwór zaszyć lub spiąć wykałaczkami, nogi związać sznurkiem. Odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać resztą marynaty, w której leżał kurczak. Główkę czosnku przekroić w poprzek, położyć obok mięsa, przykryć folią aluminiową wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. Piec 1,5 godziny, po niecałej godzinie zdjąć folię aby kurczak

Smakołyki Asi
Kurczak w brzoskwiniach 113

kurczaka, a będzie ich zapewne znacznie więcej na blogu. Dzisiaj przedstawiam kurczaka w brzoskwiniach. Połączenie kurczaka, słodyczy brzoskwini, soli i pikanterii pieprzu cayenne daje ucztę smaków dla podniebienia. Składniki: 6 skrzydełek 4 udka Olej Gałązki curry ( nie jest konieczne ) Szklanka bulionu/ ewentualnie wody Marynata(...)puszki brzoskwiń 2 łyżki oleju ½ - 2 łyżeczek soli ( zależnie od gustu ) ¼ łyżeczki pieprzu cayenne ¼ łyżeczki pieprzu czarnego ¼ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki Wykonanie: W przygotowanej marynacie moczymy kurczaka przez noc ( w lodówce ). Następnego dnia podsmażamy go na oleju na złoty kolor, następnie dodajemy pozostałą po moczeniu marynatę ( można w trakcie sprawdzić, czy nie jest dla nas zbyt słodka

Smaki Ewy
Kurczak po Koreańsku czyli Kkanpunggi Faceta w Kuchni 77

koreańską kuchnię chińską duży wpływ mają tradycje kulinarne północno-wschodnich Chin, w tym te z Pekinu i prowincji Shandong. Zapraszam na wyjątkowego kurczaka. 👥 – 4 ⏰ – 35-45 minut 🇰🇷 – Korea ✅ Składniki ✅ 4 piersi z kurczaka pokrojone na wielkość kęsa ✅ 1 łyżka octu ryżowego ✅ 1 łyżka sosu sojowego ✅ 1 łyżka curry ✅ 3 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej ✅ 1 jajko ✅ Sól(...)imbiru ✅ Sok z cytryny 🛠️ Przygotowanie Zacznij od kurczaka 🛠️ Wymieszaj ze sobą składniki na marynatę, czyli ocet ryżowy, sos sojowy, curry, mąkę, jajko, sól i pieprz. 🛠️ Teraz kawałki kurczaka dobrze obtocz w marynacie. 🛠️ Rozgrzej wysoki rondel z olejem do głębokiego smażenia. 🛠️ Smaż kurczaka na złoty-brązowy kolor, następnie przełóż go na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu. 🛠️ Teraz ponownie smaż

RafalCook
Pałki z kurczaka w marynacie z chilli i czosnku 246

Pałki z kurczaka to dla mnie bardzo fajna alternatywa na szybki obiad. Nie są drogie, a wydajne. No i pomysłów na ich podanie jest bez liku

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kurczak tikka masala 402

Garam masala - indyjska mieszanka, stanowiąca nieodzowny element indyjskiej sztuki kulinarnej. W jej składzie znajdziemy kmin rzymski, kolendrę, pieprz czarny, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, gałkę muszkatołową.   Składniki: Marynata do kurczaka: 500 g filetu z kurczaka 150 g jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy po 1 łyżeczce sproszkowanych przypraw: cynamonu, kminu rzymskiego, ostrej papryki, garam masala 1 łyżeczka startego na drobnych(...)oczkach imbiru sól W misce mieszamy jogurt z przyprawami, dodajemy pokrojonego w 2 cm kostkę kurczaka i odstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso wraz z marynatą. Sos: 700 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki oliwy po 1 łyżeczce sproszkowanych przypraw: ostrej i słodkiej papryki, kminu rzymskiego, garam masala

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron z zielonym pesto i grillowanym kurczakiem... 188

ząbki czosnku - świeża bazylia  - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka rozmarynu - 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich  - pół łyżeczki pieprzu ziołowego - sól, pieprz - opakowanie świeżego makaronu włoskiego MARYNATA DO KURCZAKA: - 4 łyżki sosu słodko- ostrego - pół łyżeczki pieprzu cayenne (chilli)  PRZYGOTOWANIE: Kroimy naszą pierś w paski, w miseczce rozrabiamy marynatę i wkładamy w nią mięso. Odstawiamy(...)paski i zielone oliwki przekrojone na pół lub w plasterki. Następnie dodajemy śmietanę i zioła. Gdy mamy już gotowe pesto czas na grillowanie kurczaka i gotowanie makaronu. Najlepiej podawać z sałatką grecką (przepis w następnym poście). A jako dodatek do powyższego proponuje "Greckie Wakacje" czyli OUZO ze sprite

Zainspiruj się kuchnią
Marynata barbecue 120

Marynata barbecue  Marynata BBQ do kurczaka, żeberek i karkówki. Marynata barbecue nie musi być trudna ani pracochłonna. Sos BBQ w różnych wersjach robimy bardzo często, na blogu znajdziesz m.in. przepis na żeberka w sosie barbecue . Najlepszy przepis na marynatę barbecue, to taki, który jest szybki, łatwy i uniwersalny. Domową marynatę BBQ wykorzystasz do niemal każdego rodzaju mięsa przeznaczonego

Cztery Fajery
Kurczak z rożna 129

Składniki : • 1 cały kurczak • 1 kg ziemniaków • 1 cebula • olej • przyprawa do ziemniaków • sól Pikantna MARYNATA do kurczaka - przepis: • 1 łyżeczka kurkumy • 2 łyżki lubczyku • pieprz czarny grubo mielony (łyżeczka) • imbir suszony (pół łyżeczki) • papryka ostra (łyżeczka) • musztarda rosyjska (pół słoiczka) • majeranek (2 łyżki) • sól (łyżeczka) • sok z 1 cytryny • 2 ząbki czosnku Przygotowanie : Kurczaka namoczyć w zimnej wodzie

KUCHNIA POLSKA
PODUDZIA W MARYNACIE CYTRYNOWO-TYMIANKOWEJ 141

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki podstawowe: 4 podudzia z kurczaka. Składniki marynaty: łyżka oleju, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżeczki tymianku, łyżeczka soli, łyżeczka czosnku po staropolsku, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki. Przygotowanie: Mięso myję i osuszam. Składniki marynaty łączę i dokładnie nacieram mięso

JejKuchnia
Kurczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 394

kremówki szklanka bulionu 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół tak, żeby powstało 6 cienkich kotletów. Przygotowujemy marynatę do kurczaka. Zalewę z pomidorów (ok. 8 łyżek) dokładnie mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami prowansalskimi (1 łyżeczka). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Marynujemy kurczaka. Odkładamy w chłodne

Pobite gary Barbary
Szaszłyki hoisin 145

hoisin kawałek imbiru o długości około 2cm dymka Inne : szpadki do szaszłyków sos sojowy do podania (opcjonalnie) Jak przygotować szaszłyki hoisin: Udka z kurczaka umyć, oczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowanie marynaty hoisin: Czosnek wycisnąć przez praskę lub rozgnieść, a następnie drobniutko posiekać. Do miski przełożyć czosnek oraz(...)wszystkie pozostałe składniki marynaty: sos sriracha, sos sojowy, cukier, sos hoisin i imbir starty na tarce o drobnych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszać, aby cukier sie rozpuścił.  Do marynaty dodać kurczaka, dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na co najmniej 30 minut do 4 godzin.  Przygotowanie szaszłyków hoisin: Dymkę pokroić na około 2cm kawałki. Kurczaka nadziewać na szpadki

Codzienne Gotowanie
Kurczak tikka masala 170

marynata przyrządzoną z jogurtu, imbiru, czosnku (przeciśniętego przez praskę), garam masali, mięty, kolendry i kuminu. Odstawiamy na kilka godzin lub nawet całą noc. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka wraz z marynata i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pomidory i całość smażymy aż składniki się połączą w gładki sos. Następnie dodajemy tandoori masalę, (opcjonalnie mleczko kokosowe), kurkumę i migdały. Mieszamy

sierotka maRysia w kuchni
Kurczak w kwaskowej marynacie (piersi i pałki kurczaka) 164

robimy to nad dłonią, dzięki czemu tylko sok przeciekać będzie przez palce, a pestki zostaną w dłoni Wszystko razem mieszamy Mięso przekładamy na patelnię, na której będzie smażone Kurczaka smarujemy dokładnie marynatą, delikatnie wciskając ją w nacięcia. Z podanej ilości powinna wyjść 1 łyżeczka marynaty na każdy kawałek kurczaka, czyli 6 łyżeczek Dolewamy trochę oliwy z oliwek (nie szkodzi

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Soczyste i aromatyczne piersi z kurczaka 428

Soczyste i aromatyczne piersi z kurczaka w marynacie na bazie oleju kokosowego okazały się świetnym pomysłem na szybki, zdrowszy obiad. Przygotowanie nie przysparza żadnych problemów, a całe danie po prostu zachwyca smakiem i syci. Olej kokosowy nadał piersią specyficznej, delikatnej kokosowej nuty. Do tak przygotowanych piersi z kurczaka wystarczy podać ulubione dodatki (polecam zestaw surówek – przepisy znajdziecie tutaj(...)czarny, ziele angielskie, gałka muszkatałowa, sól. Przygotowanie: Olej kokosowy rozpuszczamy, a następnie mieszamy w miseczce z przyprawą. Większą pierś z kurczaka kroimy wzdłuż tworząc dwie chudsze porcje, małych nie kroimy. Mięso umieszczamy w większej misce, zalewamy lekko ciepłą marynatą, mieszamy i odkładamy na kilka minut w chłodne miejsce (około 15 minut). Piersi grillujemy na patelni grillowej z obu stron

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania