marynata do kurczaka - 3781 przepisów (strona:42/253)

Nogi kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie 184

obiad polecam Wam pyszne nogi kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Nogi kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie 184

obiad polecam Wam pyszne nogi kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Piersi z kurczaka z cytryną 142

łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki białego octu winnego 1 cytryna 2 ząbki czosnku łyżeczka musztardy delikatesowej łyżeczka miodu sól, pieprz Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy marynatę. Skórkę z cytryny ścieramy na małych oczkach. Cytrynę przekrawamy na pół. Wyciskamy sok. Oliwę mieszamy(...)octem i sokiem z cytryny. Dodajemy musztardę, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą smarujemy kurczaka. Odstawiamy na min. 2 godziny w chłodnie miejsce. Drugą cytrynę przekrawamy wzdłuż i kroimy w cienkie plasterki. Mozzarelle także kroimy w półplasterki. Zamarynowane piersi nacinamy w poprzek pod skosem tworząc

Pobite gary Barbary
BUTTER CHICKEN – kurczak maślany 212

naczyniu nie będzie już problemem. Czy jestem z niej zadowolona i czy wolę gotować na niej bardziej niż na gazie? Poczytajcie poniżej, ale wcześniej zapraszam na przepis! SKŁADNIKI : MARYNATA: * filet z kurczaka – ok. 500 g * jogurt naturalny – 3 łyżki * sok z limonki – 2 łyżki * kurkuma – 1 płaska łyżeczka * garam masala – 1 pełna łyżeczka * chili(...)mielimy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy posiekaną cebulę oraz listek laurowy, kardamon i cynamon, szklimy. Zalewamy koncentratem pomidorowym oraz bulionem, dodajemy słodką paprykę, rozdrobnione nerkowce oraz kurczaka wraz marynatą. Gotujemy na wolnym ogniu ( mieszając co jakiś czas ) ok. 20 minut. Zalewamy śmietaną i ponownie gotujemy ok. 10 minut. Przed podaniem posypujemy resztą orzechów i świeżą kolendrą. Ps. idealnym

Ostra na Słodko
Curry z kurczaka, czyli Indie na talerzu 377

łyżka startego korzenia imbiru 2 łyżeczki przyprawy curry 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne   Przygotowanie:  Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy wszystkie przyprawy do marynaty. Imbir ścieramy lub kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Kurczaka doprawiamy imbirem, sokiem z cytryny i mieszanką(...)przypraw. Pozostawiamy na 30 minut w lodówce. Cebulę, chilli i paprykę kroimy w kosteczkę.Podsmażamy na maśle cebulkę, posiekany czosnek oraz papryki. Dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni. Następnie dodaj pokrojonego w kostkę pomidora oraz przecier. Gotujemy około 10 minut. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy

Mania Gotowania
Miodowo-musztardowe udka z kurczaka 158

Niesamowicie aromatyczny kurczak ...  delikatne i rozpływające się w ustach mięsko z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Marynata miodowo-musztardowa nadaje mięsu soczystości i nietuzinkowego smaku. Składniki na 3 porcje: 3 szt. udka z kurczaka (bez skóry i kości - Lidl) 4 łyżki miodu 4 łyżki ostrej musztardy 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz szczypta ostrej papryki(...)Mięso myjemy i oczyszczamy z błonek. Składniki na marynatę mieszamy w misce - wkładamy kurczaka, dokładnie obtaczamy w niej mięso i odstawiamy przykryte na min. 1 godz. do lodówki. Kurczaka z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni - pieczemy 20 min, następnie przykrywamy naczynie i pieczemy jeszcze ok. 30 min. Mięso podajemy z zapiekanymi ziemniakami

Alutka-Gotuje
Kurczak tikka masala II- chicken tikka masala II 269

bardzo prosta. I w miare szybko się ją robi. Zawsze można zamarynować kurczaka dzień wcześniej- I na drugi dzień w 15 min jest obiad :) Zaczynamy 4 piersi z kurczaka Składniki do marynaty : 200 ml jogurtu greckiego 50 ml śmietany 1 łyżka suszonego czosnku 1 łyżka imbiru 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka suszonej kolendry 1/2  łyżeczki kurkumy 1/2  łyżeczki(...)kminku 1/2  łyżeczki garam masala 2 łyżki souk z cytryny  Wykonanie: Jogurt mieszamy ze śmietaną. Dodajemy wszystkie przyprawy I sok z cytryny. Mieszamy. Wkładamy piersi z kurczaka do marynaty. Przykrywamy szczelnie miskę I wkładamy do lodówki na min 3 h, a najlepiej na całą noc.  Składniki na sos tikka: 30 gr masła 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki

Smaki Edyty
Soczysty kurczak pieczony w woreczku 153

butelce , ale ma na tyle swojego uroku , że czasami go przyrządzam właśnie w taki sposób Polecam niezwykle prosta ale też niezwykle smaczna potrawa Składniki : 1 świeży kurczak , około 1,5 kg marynata : 3 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki ketchupu 2 łyżki słodkiej, mielonej papryki 1 łyżeczka mielonego chilli 1 łyżeczka czosnku(...)granulowanego 1 łyżka miodu 1,5 łyżeczki soli dodatkowo : woreczki do pieczenia, dość duże Kurczaka płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem . Składniki na marynatę łączymy ze sobą w miseczce . Tuszkę kurczaka obficie nacieramy marynatą ze wszystkich stron , jak również w środku . Odstawiamy na noc do lodówki . Drugiego dnia umieszczamy zamarynowanego kuraka w woreczku do pieczenia wlewamy do niego 3 łyżki wody

Ogrodnik w podróży
Sałatka z kurczakiem z marynaty 149

Przygotowując polędwiczki do smażenia, pomyślałam także o sałatce, tak więc trochę polędwiczek pokroiłam w kostkę i też zamarynowałam.Smaczna sałatka, z kurczakiem z marynaty Kujawski, makaronu i warzyw.. 1 pierś z kurczaka lub polędwiczki z kurczaka 10-15 dkg makaronu 1 ogórek zielony 1-2 papryki [czerwona, zielona] 1 puszka kukurydzy 1 duża cebula fioletowa 1 pomidor marynata Kujawski(...)ostra papryka-czosnek-zioła ] majonez sól, pieprz Pierś z kurczaka pokroić w kostkę lub paseczki, wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki na minimum  godziny. Następnie  usmażyć na gorącym oleju.Makaron ugotować, odcedzić.Paprykę , pomidora,cebulę i ogórka pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy.Wszystko razem wymieszać, dodać sól,pieprz , majonez i ponownie wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Złocisty kurczak 152

marynatę. Wszystkie składniki, oprócz cebuli, dokładnie miksujemy. Cebulę kroimy na ćwiartki, solimy, pieprzymy i napełniamy nią kurczaka, oczywiście otworem od strony kupra. Otwór spinamy wykałaczką lub zszywamy. Nacieramy kurczaka przyrządzoną marynatą. Na dno żaroodpornego garnka wylewamy trochę gorącej wody i wkładamy przyrządzonego kurczaka. Możemy po wierzchu posypać tartą bułką, marynata będzie lepiej trzymać się mięsa. Wstawiamy do nagrzanego

Kulinarne przemyslenia
Niedziela: Pieczone udka z kurczaka w zalewie pomarańczowej 122

marynatę. Umyj pomarańczę, wyciśnij sok do miski. Wrzuć wyciśniętą pomarańczę. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Odstaw na kilka minut, żeby smaki się przegryzły. Krok 2 Umyj i osusz kurczaka. Włóż do marynaty i przykryj folią spożywczą. Umieść miskę z zamarynowanym kurczakiem w lodówce najlepiej na całą noc lub co najmniej na godzinę. Krok 3 Nagrzej piekarnik na 180 stopni(...)wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Polej łyżką oleju, posyp łyżką oregano i solą. Wymieszaj tak aby przyprawy pokryły ziemniaki. Krok 4 Do naczynia żaroodpornego włóż kurczaka osączonego z marynaty i posyp go słodką papryką. Włóż udka i ziemniaki do rozgrzanego piekarnika. Wypłucz jarmuż, oddziel od łodyg i porwij na drobniejsze kawałki. Skrop olejem i posyp suszonym czosnkiem

Niedzielny kucharz
Pałki w marynacie z warzywami 182

firmy Kamis otrzymałam paczkę  z przyprawami. Pachnące i aromatyczne przyprawy wykorzystam w kuchni do przygotowania smacznych potraw. Dzisiaj zapraszam na pałki z kurczaka w marynacie jogurtowo majonezowej z warzywami. Oczywiście do przyprawienia wykorzystałam już kilka produktów Kamis.  Składniki: 6 pałek z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 1 jabłko 10 cm pora 6 ziemniaków 0,5 cukinii( u mnie(...)młynku Kamis 1 szczypta curry indyjskie Kamis Do smaku sól morska prowansalska w  młynku Kamis przyprawa do ziemniaków olej do posmarowania Przygotowanie: Pałki kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Marynata: w misce wymieszać jogurt z majonezem i przyprawami. Dodać obraną i pokrojoną w większe kawałki cebulę, czosnek i wymieszać. Do marynaty włożyć pałki, wymieszać żeby pokryły się

Ala piecze i gotuje
Curry z dynią i kurczakiem 241

rozgniecione ziarna kolendry 3 rozgniecione goździki 1/3 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki przyprawy curry 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne Przygotowanie: Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy wszystkie przyprawy do marynaty. Kurczaka doprawiamy przyprawami oraz sokiem z cytryny . Pozostawiamy na 30 minut w lodówce. Cukinię obieramy ze skóry. Cebulę, chilli, cukinię i papryki kroimy w kosteczkę. Cukinię obieramy ze skóry. Cebulę, chilli(...)cukinię i papryki kroimy w kosteczkę. Podsmażamy chwilę na maśle cebulkę, posiekany czosnek. Dodajemy papryki. Smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni. Następnie dodajemy cukinię, dynię i pomidory z puszki oraz trawę cytrynową. Dusimy przez około 10 minut. Jeśli używamy dyni w zalewie to najlepiej dodać ją dopiero w momencie

Mania Gotowania
chow mein z kiełkami i kurczakiem teryiaki 247

sosu teryiaki - łyżka octu ryżowego - łyżeczka brązowego cukru Przygotowania zaczynamy dzień wcześniej. Kurczaka płuczemy, wycinamy wszytskie błonki i kroimy na spore kawałki. Przekładamy do miski. Składniki marynaty dokładnie mieszamy i nacieramy nią kurczaka. Miskę szczelnie foliujemy i wstawiamy do lodówki minimum na całą noc. Tak przygotowany kurczak może stać spokojnie nawet 24h. Makaron zalewamy gorącą wodą, przykrywami i odstawiamy(...)dodajemy pokrojoną dymkę (odrobinę szczypiorku możemy zostawić do ozdoby). Cały czas nie możemy zapomnieć o energicznym mieszaniu. Gdy dymka się zeszkli dodajemy kiełki, mieszamy jeszcze minutę i wrzucamy kurczaka z całą marynatą.  Na chwilę przestajemy mieszać, pozwalamy kurczakowi zamknąć się z jednej strony. Po 2-3 minutach energicznym potrząśnięciem woka przewracamy kurczaka na drugą stronę. Odczekujemy kolejne 2 minuty

Cook&Love
Saszłyki drobiowe w marynacie jogurtowo-orzechowej 147

kurczaka. Piecze się ono najszybciej i najfajniej łączy z użytymi składnikami marynaty. Mięso przed pieczeniem koniecznie zamarynujmy. Jeśli możemy zróbmy to wieczorem tak aby mogło poleżeć w marynacie przez noc. Kurczak będzie wtedy kruchy a jednocześnie soczysty. Moja propozycja nie zawiera warzyw jednak można je dodać. Fajnie z mięsem kurczaka skomponuje się papryka, pieczarki i cebula. Jeśli zdecydujecie się(...)łyżki sosu BBQ 3 łyżki jogurtu naturalnego (bez laktozy) 1/2 łyżeczka soli 2 piersi z kurczaka 2 łyżki czarnego sezamu wykałaczki do saszłyków Saszłyki drobiowe w marynacie jogurtowo-orzechowej Przygotowanie. Piersi z kurczaka oczyścić, wymoczyć w wodzie, osuszyć na papierowym ręczniku po czym pokroić w kostkę o wielkości trzy na trzy centymetry. Do miseczki włożyć orzeszki ziemne, sos bbq, jourt

mecooks

Proponowane wyszukiwania