marynata do kurczaka - 3781 przepisów (strona:40/253)

Kurczak a’la KFC 82

Kurczak a’la KFC to panierowane filety z kurczaka, w ostrej marynacie, smażone na głębokim tłuszczu to domowa wersja tego popularnego dnia z sieciówki. Przygotowanie ich jest dość szybkie. Możemy podać je wraz z frytkami i sosem czosnkowym. Pychota. Dla dzieci możecie przygotować wersję „łagodną” z całą pewnością będą zachwycone takim daniem. Sprawdźcie. Składniki(...)filety z kurczaka garść płatków kukurydzianych mąka 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz szczypta oregano szczypta bazylii 5-6 łyżek oliwy Dodatkowo sos czosnkowy frytki olej do smażenia Kurczak a’la KFC – przepis Kurczaka kroimy w grubsze paseczki. Przyprawy dodajemy do oliwy i dokładnie mieszamy. Następnie w przygotowanej marynacie obtaczamy kurczaka i zostawiamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pałki na chińską nutę 191

Pałki na chińską nutę Delikatne i aromatyczne :) Składniki ok 1 kg pałek z kurczaka 20 dkg pieczarek   marynata: 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki sosu teryiaki 1 łyżka … Czytaj dalej Pałki na chińską nutę

czarrna od kuchni
ORIENTALNY KURCZAK 258

SKWORCU Piersi z kurczaka umyj, pokrój na kotlety. Przygotuj marynatę. Miód rozpuść w kąpieli wodnej, do chłodnego miodu, dodaj musztardy, pieprzu, soli, oliwy z oliwek. Wymieszaj marynatę i natrzyj nią kurczaka. Przykryj folią spożywczą, włóż do lodówki, co najmniej(...)godziny. Ziemniaki obierz. Pokrój na cząstki. Obtocz w oliwie, soli i pieprzu oraz Karahi ChickenMasala. Wysyp na dno posmarowanej tłuszczem brytfanny z pokrywą. Poukładaj na ziemniakach piersi z kurczaka, polej marynatą. Zamknij i piecz w piekarniku w 200 stopniach, około godzinki. Posyp ciętą nacią selera, dosmacz miodem z musztardą i szafranem. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
UDKA PIECZONE GARAM MASALA 144

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-6 Składniki podstawowe: 6 udek z kurczaka. Składniki marynaty: 2 łyżki oleju, łyżeczka przyprawy garam masala, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki. Przygotowanie: Kurczaka myję i osuszam na ręczniku papierowym. Składniki marynaty

JejKuchnia
Kurczak pieczony w sosie sojowym z chili i limonką 239

Nigdy nie przepadałam z smakiem cytrusów w mięsie. Kurczak z cytryną to zdecydowanie nie moje smaki. Natomiast kurczak z limonką to zdecydowanie co innego. Przepis powstał spontanicznie - szukałam w sieci dobrej marynaty z użyciem sosu sojowego ale nic mi nie podpasowało, więc sama dobrałam składniki. Efekt? Taki kurczak bardzo mi smakował :) Składniki: 4 kawałki kurczaka ( u mnie dwie ćwiartki przekrojone(...)sojowy, sok z limonki, chili, miód i czosnek dokładnie ze sobą wymieszać. Kurczaka włożyć do worka i zalać marynatą. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjąć kurczaka z marynaty i ułożyć w naczyniu żaroodpornym dolewając 2-3 łyżki marynaty. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny czas, od czasu do czasu obracając mięso, aby nabrało

My simple kitchen
Orientalne risotto z kurczakiem i chrupiącą czerwoną kapustą 147

jasnego, 1 płaska łyżeczka kurkumy, ½ łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego. Przygotowanie: Marynata: W misce mieszamy sos sojowy z pieprzem i kurkumą. Umytego i osuszonego papierowym ręcznikiem kurczaka kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do marynaty, mieszamy i pozostawiamy na czas przygotowania pozostałych produktów.  Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w kostkę z dodatkiem cukru i soli(...)idealne. Nie zapominamy o mieszaniu. Na samym końcu dodajemy kapustę czerwoną, masło, doprawiamy na ostro pieprzem, do smaku przyprawą orientalną i solą (z solą uważamy, bo bulion i kurczak z marynaty jest słony), mieszamy. Rada: bulion dodajemy po chochelce stopniowo , na końcu ma całkowicie zostać wchłonięty przez ryż i warzywa. Risotto podajemy z żółtym serem, startym lub płatkami (płatki uzyskamy

Moniki Smakołyki
Kurczak z grilla 98

właściwie ulubiony i najszybszy! Kurczak z grilla to 10 minut roboty zaraz przed jedzeniem! Wcześniej przygotowuję mięso. Odkrawam je od kości, marynuję i chwilę przed podaniem grilluję. Moja marynata do kurczaka : sos teriyaki - 3 łyżki słodka papryka w proszku - 1/2 łyżeczki ostra papryka w proszku - 1/3 łyżeczki majeranek - 1/2 łyżeczki sól, pieprz 1 ząbek czosnku Czosnek przeciskam przez praskę(...)następnie rozcieram z przyprawami i łączę z sosem teriyaki. W tak przygotowanej marynacie maczam mięso z 2 udek z kurczaka przez minimum 30 minut. Wcześniej mięso odkrawam od kości. Moja marynata, za sprawą sosu teriyaki jest lekko słodka, dlatego kurczak może wydawać się na pierwszy rzut oka spalony, ale zaręczam że tak nie jest.  Mięso z uda kurczaka jest

MamaOskarka
PAŁKI Z KURCZAKA PIECZONE (W MARYNACIE Z KETCHUPU I MAJONEZU) NA CEBULI I MARCHEWCE 54

kurczaka pieczone na cebuli i marchewce , które uprzednio zostały zamarynowane w ketchupie i majonezie. Mięso wyszło pyszne, kruche, delikatne i soczyste. Podane z porcją warzyw to obiad idealny w upalne dni. Ale równie dobrze mięso podać można z ziemniakami, ryżem czy innymi ulubionymi dodatkami. Spróbujcie i przekonajcie się jakie to szybkie i smaczne danie :) Pałki z kurczaka pieczone (w marynacie(...)ketchupu i majonezu) na cebuli i marchewce - składniki: * 5 pałek z kurczaka * 2 łyżki ketchupu łagodnego * 1 solidna łyżka majonezu * 1 cebula * 1 marchewka * pół płaskiej łyżeczki soli * pół łyżeczki przyprawy do kurczaka Wykonanie: Majonez wymieszać z ketchupem, majonezem, solą i przyprawą do kurczaka. Do marynaty włożyć mięso, aby marynata je w całości pokryła. Odstawić do lodówki na godzinę. Cebulę

Zrób to smacznie
Pieczone podudzia z kurczaka w marynacie ketchupowo-musztardowej z pieczonymi ziemniakami 124

Pieczone podudzia z kurczaka w marynacie ketchupowo-musztardowej z pieczonymi ziemniakami Składniki: mięso: - 5 sztuk podudzia z kurczaka (około 550g) marynata: - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 1 łyżeczka miodu naturalnego (u mnie wielokwiatowy) - 1 łyżeczka musztardy stołowej - 1 łyżeczka ketchupu łagodnego (u mnie Reypol) - odrobina mielonego czarnego pieprzu - 1 łyżka oleju rzepakowego - 1 łyżeczka soli Pieprz&Cytrusy Royal Brand (skład

Kuchnia co dnia
KURCZAK PO STAROPOLSKU 119

kurczaka z chrupiącą skórką to coś przepysznego. Idealnie skomponowana mieszanka przypraw sprawia, że kurczak jest złocisty i idealnie doprawiany.  Pyszny dodatek do pieczonych ziemniaczków.  Składniki: kurczak świeży 1.2 kg. Marynata: sól 1 łyżeczka tymianek 1 łyżeczka czosnek granulowany 1 łyżeczka kminek 1/2 łyżeczki majeranek 1 łyżeczka kolendra 1 łyżeczka rozmaryn 1/2 łyżeczki koperek suszony 1 łyżeczka pieprz(...)cytryny 2 łyżki olej 100 ml.  Sposób przygotowania: 1. Kurczaka umyć, osuszyć i poćwiartować.  2. Przygotować marynatę. Wszystkie składniki ze sobą zmieszać.  3. Kurczaka dokładnie wymieszać z marynatą, tak aby każdy kawałek był w marynacie. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.  4. Kurczaka wyłożyć na blaszce. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni

Kuchnia Paulettes
Cytrynowy kurczak 195

ząbki czosnku 50 ml oliwy 3 ziemniaki sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka opłukać i osuszyć. Sok z połowy cytryny wymieszać z winem, połową oliwy, oregano, solą i pieprzem. Marynatą zalać kurczaka i wstawić do lodówki na kilka godzin lub przynajmniej na 30 minut. Następnie kurczaka po wyjęciu z marynaty obsmażyć na oliwie (marynatę zachować). Ziemniaki wyszorować i pokroić na kawałki. Ułożyć(...)brzegach naczynia żaroodpornego. W środku położyć podudzia. Wszystko zalać pozostałą oliwą i marynatą, posypać rozmarynem i włożyć pomiędzy nieobrane ząbki czosnku. Na kurczaku ułożyć pokrojoną w plasterki drugą połówkę cytryny. Piec pod przykryciem w temp. 200 C. przez około godzinę. Następnie zdjąć pokrywę i zapiekać do zrumienienia ziemniaków i cytryny

Pasja Smaku
Kurczak w pomarańczowo - serowym sosie 201

czosnek. Marynatą zalać pokrojonego kurczaka i odstawić do lodówki na 2 godz.  Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę z listkami laurowymi.  Marynatę z kurczakiem przelać na patelnię i trzymać na ogniu, aż sos zgęstnieje. Po wyłączeniu ognia wmieszać posiekaną natkę i...... Smacznego

Gaździnka warzy
kurczak pieczony w marchewce 139

potrawce z marchewki i selera. Może ona zastąpić surówkę i być dodatkiem do ziemniaków.  Składniki: 1 kurczak  2 marchewki 1 pietruszka 1 seler 2 cebule marynata do kurczaka: 2 łyżki majonezu 2 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżeczki słodkiej papryki ostra papryka (według uznania) sól pieprz 3 ząbki czosnku Składniki marynaty wymieszać i natrzeć kurczaka. Odstawić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Piersi kurczaka w marynacie jogurtowo-pomarańczowej 150

delikatności i o taki efekt zawsze mi chodzi. Następnego dnia, mamy obiad praktycznie bez roboty, bo wystarczy tylko zamarynowane mięsko ugrillować. Proste? Pewnie, że tak. 3 pojedyncze piersi kurczaka sól, pieprz Marynata: 250 ml jogurtu greckiego 1/2 szkl. soku pomarańczowego 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 3 łyżki miodu 1/2 – 1 papryczka chili, drobno(...)pokrojona (ilość w zależności od upodobań) 1 łyżeczka tymianku Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, dzielimy na porcje (będziemy grillować, więc lepiej by kawałki nie były zbyt cienkie). Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Umieszczamy w przygotowanej wcześniej marynacie i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia wyjmujemy mięso

Smaki Na Talerzu
Kurczak w miodowo-imbirowej marynacie 160

miodowo-musztardowa marynata do karkówki z grilla), stwierdziłam, że to dodatek idealny. Kiedy więc trafiłam na tę marynatę w Kuchni na Obcasach , nie mogłam się powstrzymać przed jej wypróbowaniem. Kto choć trochę mnie zna, zna też moją słabość do imbiru... ;-) Po upieczeniu kurczak jest soczysty, z chrupiącą skórką pokrytą słodkawą glazurą z wyczuwalną nutą imbiru. Efekt wręcz idealny! Składniki Normal(...)natrzeć solą i pieprzem. Przygotować marynatę: do miski wlać oliwę, sok z cytryny, miód, dodać zmiażdżony czosnek, starty na tarce imbir oraz majeranek - dokładnie wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kurczaka, dokładnie go obtoczyć. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C, około 30-40 minut. Kurczaka podczas

Zielona Kuchnia

Proponowane wyszukiwania