marchewka - 20163 przepisów (strona:874/1345)

Pasztet z królika 212

zrobienia. Polecam! składniki  (2 foremki 10 x 23 cm) 500 g nogi królicze  - z kością 400 g boczku 220 g surowej wątróbki kurzej włoszczyzna ( 1 pietruszka, 1 marchewka, 1/2 selera, por, cebula) 2  jajka ok 45 g (4-5 łyżek) tartej bułki 2 łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu 1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego ziela

Stare Gary
Ciasteczka marchewkowo-pomarańczowe z marmoladą. 159

weekendzie osłodzę Wam trochę poniedziałek i poczęstuję przepysznymi ciasteczkami. Jak już sam tytuł głosi zawierają one marchewkę, którą starłam na tarce na małych oczkach i skórkę oraz sok pomarańczowy. Ciasteczka przyozdobione są marmoladą. Do tego rodzaju ciastek pasuje najlepiej twarda marmolada, która pod wpływem temperatury nie spłynie z nich. Samo ciasto zawiera małą ilość cukru pudru, którą można całkowicie pominąć

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Goloneczki z indyka w warzywach z sosem chrzanowo – żurawinowym 156

indyka. Pycha. Wyglądają prawie jak typowe goloneczki a są nieporównywalnie mniej kaloryczne. Dodatek sosu nadaje im ostrości ( jak w typowej golonce ). Koniecznie wypróbujcie. Składniki: 2 goloneczki z indyka 2 marchewki 1 cebula 1 pietruszka Kawałek korzenia selera Liść laurowy Ziele angielskie Sól Pieprz Papryka słodka mielona Bulion warzywny Olej do obsmażenia Sos: Chrzan tarty Żurawina do mięs ( ze słoika ) Majonez

Smaki Ewy
Zupa - krem porowo ziemniaczany. 150

zupa jest znana chyba każdemu jednak jako krem podawana jest nieco rzadziej niż tradycyjna zupa. Krem pasuje świetnie na świąteczny obiad mimo swojej prostoty... Składniki; 1 udko kurze 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 por ( biała część ) 5 ziemniaków sól, pieprz. kumin liść laurowy, ziele angielskie,majeranek masło grzanki lub ziarna dyni czy też słonecznika Przygotowanie; Mięso umyć

Radość kipiąca uśmiechem.
Pulpety wołowo-gryczane z puree marchewkowym i zielonymi warzywami 102

Delikatne pulpety z chudego mięsa wołowego, ugotowane razem z pyszną kaszą gryczaną. Użyłam niepalonej bo jest dużo zdrowsza. Pulpety podałam na gładkim puree z marchewki a całość uzupełniły zielone, krótko duszone warzywa. Do doprawienia użyłam orientalnych przypraw i mięty dzięki czemu obiad był aromatyczny i pyszny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Wegański placek pasterski by Becky 127

mój brokuł zaczął kwitnąć w lodówce i tak właśnie wpadłam na ten pomysł. Składniki na 4-6 porcji: wszystkie warzywa ugotowałam na parze 1 brokuł (około 400 g) 4 marchewki (około 400 g) puszka kukurydzy 400-500 g ziemniaków 200-250 g soczewicy moczonej przez minimum godzinę w gorące wodzie 1 cebula kilka ząbków czosnku sól łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka

greenscarf
Wytrawna tarta z jajkiem i kiełbasą 147

łyżka śmietany 18% 2 żółtka Szczypta soli Nadzienie: 6 jajek 400 ml śmietanki 22% 20 dag kiełbasy  swojskiej drobiowej 1 cebula 1 szklanka mieszanki warzywnej meksykańskiej ze słoika –marchewka, kukurydza, groszek, fasola czerwona 1 łyżka zupy cebulowej z torebki Szczypta gałki muszkatołowej do smaku Sól do smaku Pieprz biały do smaku Natka pietruszki lub szczypiorek do posypania Sposób przygotowania

Wanilia i Kardamon
Odrobina luksusu w niedzielne popołudnie - Richmont Peach Lemon Star 109

jedną saszetkę herbaty. Każda saszetka jest zapakowana w indywidualne foliowe opakowanie, dzięki czemu na długo zachowuje unikalny aromat. Skład: suszone jabłka, hibiskus (27,0%), trawa cytrynowa (21,0%), suszona marchewka, skórka pomarańczowa, suszone brzoskwinie (1,0%). Sposób zaparzania: z jednej saszetki przygotujemy 350 ml herbaty, zaparzamy przez 8 do 10 minut w temperaturze 100*C. Zapraszam do odwiedzenia: Strony internetowej

Gotowanie i blogowanie
Praska do ziemniaków - koniec z wyciąganiem maszynki do mięsa 237

bardzo zadowolona z tego produktu i jak wspominałam na wstępnie, żałuję że tak długo zwlekałam z zakupem.  Praska posłuży świetnie do przeciskania ziemniaków na kluski, ale również ugotowanej marchewki czy pietruszki, które będą wyglądały jak warzywne spaghetti. Zdecydowałam się jeszcze na drugi dodatek do moich ziemniaków :) Gdzie trzymacie ziemniaki? Standardem jest trzymanie ich pod zlewem, obok kosza na śmieci

Gotowanie i blogowanie
Sałatka jarzynowa 128

spotkania rodzinne - warzywna sałatka z majonezem. Znam różne wersje - z szynką i jabłkiem czy z dodatkiem żółtego sera - jednak na Święta zawsze robię wersję klasyczną.  Składniki: 4 marchewki 1 duży seler 4 pietruszki 6 jajek 6 dużych ziemniaków 8 ogórków kiszonych puszka groszku puszka kukurydzy musztarda sarepska majonez sól pieprz Sałatkę jarzynową powinno się mieszać dopiero na samym końcu

Gotowanie i blogowanie
Boeuf Bourguignon - Wołowina w czerwonym winie wg Julii Child 115

łopatką zeskrobujemy wszystkie przylepione kawałki. Wszystko wlewamy do garnka z mięsem. Patelnia ma być porządnie wysprzątana. Na patelni rozgrzewamy ponownie oliwę, na gorącą wrzucamy cebulę pokrojoną w pióra i marchewkę pociętą w plasterki. Smażymy na złoto, dodajemy do garnka – razem z tłuszczem. Do garnka wlewamy przygotowany bulion wołowy. Gdy już naprawdę nie chcecie gotować rosołu wołowego, to możecie dodać rosół

Gotowanie i blogowanie
Quinoa ze sosem vinaigrette 147

sosu. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: 2 czubate łyżki miodu oliwa z oliwek ocet balsamiczny 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 czerwoną cebulę, drobno posiekaną 1 łyżeczkę kurkumy 2 marchewki pokrojone w półplasterki 1 filiżankę quinoa (ilość przed ugotowaniem) 1 ogórka wężowego pokrojonego w kostkę ok 200 g pomidorów koktajlowych 1 puszkę kukurydzy sól, pieprz do smaku Z miodu, oliwy

Szybko Tanio Smacznie
Bezglutenowe brownie 126

czasu do czasu ktoś wspominał mi o cieście z fasoli, ale pomysł wydawał mi się co najmniej dziwny – z marchewki, nawet cukinii, to rozumiem, ale z fasoli? Po którymś z kolei zapewnieniu, że ciasto z fasoli nie smakuje jak fasola, stwierdziłam, że nie uwierzę dopóki sama nie spróbuję :) jeśli z Was też takie niedowiarki jak ze mnie albo jesteście

Ciastkozercy
Zacna zupa wiejska 234

przygotowaniu. Jest to danie kuchni podkarpackiej z regionu przeworskiego, a przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Składniki dla 6-8 osób: 400 g grochu łuskanego 2 marchewki 1 pietruszka kawałek mięsa wędzonego (żeberko, boczek, ogonówka) liść laurowy ziele angielskie kilka ziaren pieprzu 4 kapelusze suszonych grzybków majeranek, cząber, sól, mielony pieprz. Składniki na zasmażkę: średniej wielkości cebula

Trzeci talerz
SURÓWKA Z BIAŁEJ RZODKWI 90

Składniki: 1 sztuka białej rzodkwi ok. 500g 1 marchewka 1 jabłko 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka majonezu sok z cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Rzodkiew umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku. Marchew i jabłko również obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z rzodkwią. Śmietanę i majonez wymieszać ze sobą

Prosto i Smacznie z Anetą