łopatką zeskrobujemy wszystkie przylepione kawałki. Wszystko wlewamy do garnka z mięsem. Patelnia ma być porządnie wysprzątana. Na patelni rozgrzewamy ponownie oliwę, na gorącą wrzucamy cebulę pokrojoną w pióra i marchewkę pociętą w plasterki. Smażymy na złoto, dodajemy do garnka – razem z tłuszczem. Do garnka wlewamy przygotowany bulion wołowy. Gdy już naprawdę nie chcecie gotować rosołu wołowego, to możecie dodać rosół
Gotowanie i blogowaniesosu. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: 2 czubate łyżki miodu oliwa z oliwek ocet balsamiczny 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 czerwoną cebulę, drobno posiekaną 1 łyżeczkę kurkumy 2 marchewki pokrojone w półplasterki 1 filiżankę quinoa (ilość przed ugotowaniem) 1 ogórka wężowego pokrojonego w kostkę ok 200 g pomidorów koktajlowych 1 puszkę kukurydzy sól, pieprz do smaku Z miodu, oliwy
Szybko Tanio Smacznieczasu do czasu ktoś wspominał mi o cieście z fasoli, ale pomysł wydawał mi się co najmniej dziwny – z marchewki, nawet cukinii, to rozumiem, ale z fasoli? Po którymś z kolei zapewnieniu, że ciasto z fasoli nie smakuje jak fasola, stwierdziłam, że nie uwierzę dopóki sama nie spróbuję :) jeśli z Was też takie niedowiarki jak ze mnie albo jesteście
Ciastkozercyprzygotowaniu. Jest to danie kuchni podkarpackiej z regionu przeworskiego, a przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Składniki dla 6-8 osób: 400 g grochu łuskanego 2 marchewki 1 pietruszka kawałek mięsa wędzonego (żeberko, boczek, ogonówka) liść laurowy ziele angielskie kilka ziaren pieprzu 4 kapelusze suszonych grzybków majeranek, cząber, sól, mielony pieprz. Składniki na zasmażkę: średniej wielkości cebula
Trzeci talerzSkładniki: 1 sztuka białej rzodkwi ok. 500g 1 marchewka 1 jabłko 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka majonezu sok z cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Rzodkiew umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku. Marchew i jabłko również obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z rzodkwią. Śmietanę i majonez wymieszać ze sobą
Prosto i Smacznie z Anetąuniknąć jej spożycia. Kaszka kukurydziana dla dzieci. Kukurydza na śniadanie w formie płatków. Kukurydza na lunch w sałatce. Kukurydza z grila w kolbie, z masłem. Kukurydza na obiad z marchewką i fasolką. Kukurydza na kolację zapieczona w casserole. Popcorn kukurydza na wieczorny seans fimowy. Zupa z kukurydzy na zimne dni. Nawet psie jedzenie jest „zapychane” kukurydzą. Opcje użycia
Jem więc Jestemdomowej roboty ...tak też jest i rosołek..zrobiony tak na szybko..w multicookerze..przed wyjściem do pracy wrzuciłam "kuraka ", wlałam wodę, dodałam przyprawy...Leniłam się iść do piwnicy po marchewkę, więc wrzuciłam susz warzywny Skworcu ..Taki susz warzywny to idealne rozwiązanie dla osób leniwych np.takich jak ja..W sumie ja sama robię też taki susz, ale w tym roku
Moje domowe kucharzeniejarzynowa w innej odsłonie. Jej smak kojarzy mi się z przedszkolnymi obiadami, choć wtedy była pewnie jeszcze zabielana śmietaną. Składniki: 2-3 łyżki oleju lub masła klarowanego 1-2 marchewki 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 1 por 2 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego ½ szklanki kaszy manny 1 ząbek czosnku sól, pieprz posiekany szczypior i natka pietruszki Warzywa zetrzyj
Qlinarnie i Qlinarniesupermarkecie lub sklepie ze zdrową żywnością. Składniki: 200 – 300 g tofu 250 g vermicelli-nitki (makaronu bezjajecznego z pszenicy durum lub sojowego lub gryczanego) 2 łyżki oleju rzepakowego 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały kawałek selera – obrane i pokrojone w większe kawałki 4-5 liści kapusty włoskiej (lub chińskiej), drobno posiekanej sos sojowy, sól, cukier, pieprz posiekany szczypior
Qlinarnie i QlinarnieDietetyczne nie musi być nudne :) Składniki 1 pojedynczy filet z kurczaka 3 ząbki czosnku pieprz cytrynowy pieprz kajeński kminek mielony 1/2 marchewki 1/4 niedużego selera kawałek … Czytaj dalej Kurczak z surówką
czarrna od kuchnigroźna. Kotleciki podałam ze smażonym ryżem i brokułami, było smacznie :) SKŁADNIKI: 500 g mięsa z dorsza (bez ości) 1 drobno pokrojona szalotka 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 marchewka starta na tarce 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 czerstwa bułka 1 jajko sól pieprz bułka tarta do obtoczenia olej
Kuchnia w opałachmoim Mężu pewien bliżej nieokreślony niepokój...) Niestety Syn Starszy nie znosi buraków i burgerów nawet nie chciał spróbować. Będę więc jeszcze kombinować z jakimś innym warzywem. Może bataty, albo marchewka? Jeszcze nie wiem. Tymczasem namawiam Was do skuszenia się na te buraczyska. Składniki na 10-12 sztuk: 2 szklanki (450 g) upieczonych lub ugotowanych buraków 1 cebula 2 ząbki czosnku
Pełny talerzidealnie nadaje się do kubka herbatki, czy ciepłego/zimnego mleka. (Tortownica o średnicy 16-20 cm) (*) Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru/ksylitolu 2 szklanki startej marchewki (około 800g) 125g masła roślinnego 1 jajko (całe) 1 białko 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu (czubata) 1/2 łyżeczki imbiru mielonego (w oryginale 1 łyżeczka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Di gotujeCoś zdrowego do obiadu Składniki 1 sałata rzymska mini 1/2 korzenia kopru włoskiego 1/2 marchewki sok z cytryny 3 łyżki jogurtu sól, pieprz Sposób przygotowania Sałatę umyć i … Czytaj dalej Surówka z nutą anyżu
czarrna od kuchnibardzo sycące więc doskonale sprawdzają się na diecie.Najczęściej robię właśnie z brukselki lub brokułów bo są bardzo smaczne. Składniki: ok 500 g brukselki 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera pieprz,czosnek dowolne zioła szczypta soli Warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z wodą.Gotujemy razem z brukselką,którą uprzednio trzeba umyć i odrzucić
Niespełnione zdolności kulinarne