Jednak tam musiałam opanować umiejętność używania tego sprzętu, bo w kuchni miałam do dyspozycji nóż szefa kuchni o 30 cm ostrzu i obieraczkę. Jak się domyślacie obieranie ziemniaków, czy marchewki taką "maczetą" było dość trudne, żeby nie napisać niemożliwe. Siłą rzeczy musiałam opanować tą obieraczkę. Skończyło się na tym, że po dwóch miesiącach przed wyjazdem kupiłam sobie do Polski identyczną
Blondynka Gotujewlej do ugotowanej komosy i dobrze wymieszaj. Sushi: Na nori kładziemy pasek komosy, dobrze uklepujemy ponieważ komosa jest bardziej sypka od ryżu do sushi, smarujemy serkiem, układamy pasek marchewki, ogórka, oraz paseczki śliwki. Żeby dobrze zrolować nori warto nasmarować brzegi ogórkiem. Nori wtedy lepiej się sklei. Następnie zwijamy matę bambusową tak by sushi się ładnie skleiło. Sushi kroimy bardzo ostrym
Bon Appetit Małgorzatyskładnikiem dominującym a zaledwie subtelnie podkręcającym smak. Użyłam duzo różnorodnych dodatków, które fajnie się ze sobą komponują i tworzą harmonijna całość. Danie podałam z ryżem Basmati z dodatkiem startej marchewki. Żeberka w sosie czekoladowo śliwkowym na czerwonym winie Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych 4 kostki gorzkiej czekolady 250 g wędzonych śliwek ½ szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 kieliszek
W kuchennej krainiedoskonale rozgrzewa, ale pomaga też w zwalczaniu przeziębień i stanów grypowych, więc kiedy wszyscy wokół kichają i kaszlą taki dodatek jest nie do przecenienia. Jeśli jednak nie lubicie marchewki, to gwarantuję Wam, że w tej publikacji znajdzie wiele innych nietuzinkowych i zdrowych przepisów, a zdecydowaną większość z nich możecie przygotować w krótkim czasie, stosunkowo niewielkim kosztem i z powszechnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataznalazł się więc przepis na placuszki ziemniaczano-brokułowe z ostrym sosem pomidorowym z harrisą, omlet ryżowy z niczego, papryki faszerowane warzywami i kaszą pęczak, kotlety z cieciorki i pieczonej marchewki, hummus z zielonego groszku, a także receptury znane z bloga: dip czosnkowy z kiszoną cytryną , hummus z południowych Włoch , śródziemnomorskie grzanki serowe oraz pasta z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami
Chilli Czosnek i Oliwachleba jeszcze nie piekłam a ponieważ jest nie tylko łatwy, ale też bardzo smakowity to pewnie będę robiła go w różnych wersjach smakowych. Pamiętacie Chleb maślankowy na drożdżach z marchewką ? Jest cudowny! Chlebek z tego przepisu wychodzi niewielki, ale nie warto piec takiego większego z pomnożonej ilości składników. Jeśli jest Was w domu dużo i boicie się, że jeden bocheneczek
Smaczna Pyzaburgerów w kolejny poście :) Składniki: 3 małe buraki (ugotowane lub upieczone) 200 g ugotowanej kaszy jaglanej 100 g mieszanych ziaren (sezam, słonecznik, pestki dyni) 3 marchewki 1 biała cebula 10 g Kakao Ekstra Ciemne z Ghany E.Wedel 1 opakowanie pokruszonych sezamków E.Wedel 1 limonka 2 cm korzenia imbiru
SzczyptaSmaQwymieszać. Wody dolać tyle, by ciasto było lejące. Smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Farsz : mięso z całej kaczki ugotowanej w rosole 1 gotowana pietruszka 1 gotowana marchewka 1 jajko 2 cebule 500 g pieczarek 2 łyzki masła 2 łyżki oleju sól pieprz Przygotowanie: Mięso oddzielić od kości, zmielić w maszynce z warzywami. Cebulę i pieczarki obrać, pokroić
Malinowo w kuchnirecepturami, ale i bez tego smakuje rewelacyjnie - naprawdę trudno obejść się bez dokładki :) Użyłam warzyw z puszki, nazwanych "mieszanką warzyw i grzybów do woka", czy jakoś tak. Głównie bambus, marchew, grzyby mun, jeszcze jakieś inne ichniejsze grzyby i mój faworyt, czyli pochwiak wielkopochwowy :D Jeśli nie znajdziecie takiej puchy, posiłkować można się chińskimi warzywami mrożonymi, których pełno w naszych sklepach
Kulinarne zapędy Kokosaprzepyszny. Bardzo delikatny. Mogę tylko polecić. Jeżeli zobaczycie w sklepie ozór wołowy nie miejcie oporów aby go kupić, można z niego wyczarować pyszne danie. Składniki: 1 ozór wołowy 2 marchewki Kawałek korzenia selera Pietruszka Sól Pieprz ziarnisty Liść laurowy Ziele angielskie Woda Sos Wywar z gotowania Chrzan tarty ze słoika Śmietana słodka 18% Mąka Wykonanie: Ozór oczyszczamy ( niekiedy trzeba usunąć
Smaki Ewywegańskie. Przygotowanie jest bardzo proste i bardzo szybkie a dodatek wielu ziół sprawia, że jest też bardzo aromatyczne. Można podawać z ryżem lub kaszą. Składniki: kilka niedużych marchewek 4 gałązki selera naciowego (lub kawałek selera korzeniowego) 2 papryki (zielona i czerwona) bakłażan cukinia passata - około 400 ml przyprawy: łyżeczka pieprzu łyżeczka chilli łyżka kurkumy 2 łyżki tymianku łyżka oregano
pyszne zdrowościlubiących pieczarki .Szybka i odchudzona zupka( bez śmietany,gdyż nie przepadam za nią w zupach),którą od czasu do czasu warto sobie zrobić. Składniki: 500 g pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera por 1 cebula liście laurowe i ziele angielskie wg uznania 1 łyżka masła sól,pieprz makaron Zagotować w garnku ok 2,5 - 3 l wody
Niespełnione zdolności kulinarnebazie majonezu, ale często bywa też winegret. Poniższy przepis jest prosty, szybki i naprawdę smaczny. Surówka idealnie komponuje się z daniami mięsnymi. 1/2 główki białej kapusty 1-2 marchewki 1 cebula sól Sos: (*) 1/2 szklanki majonezu (polecam z firmy Roleski ) 5 łyżek mleka 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki octu jabłkowego/winnego cukier puder (do smaku
Di gotujeŁatwe danie ze składników, które znaleźć można w każdej kuchni :) Składniki 1 pojedynczy filet z kurczaka 3-4 marchewki 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1 szklanka ryżu sól, pieprz mielony … Czytaj dalej Pilaw z kurczakiem
czarrna od kuchnilubią ja bardzo wszystkie znajome mi dzieci, zwłaszcza z dodatkiem chrupiących grzanek :) Polecam :) Składniki - 3 skrzydełka z kurczaka ( lub np. jedno udko ) - 2 średnie cukinie - 1 duży ziemniak - marchewka - pietruszka korzeń - cebula - 2 ząbki czosnku - 100 gram serka topionego kremowego - sól, pieprz, ew. sos sojowy do smaku. Wykonanie Umyte i oczyszczone skrzydełka przekładam do garnka, zalewam wodą
Kuchnia z widokiem na ogród