lekko tężejącym bulionem odstawiamy tak aby tylko zakrył dno, dopiero jak lekko stężeje możemy ułożyć pozostałe brokuły, tuńczyka i zalewamy pozostałym bulionem. Opcjonalnie można dodać też kawałki ugotowanej marchewki. Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki do stężenia
Bon appetit mon amiezakwasów Uwaga! Sam sok z surowych buraków jest bardzo stężony, dlatego możemy odczuwać po nim ból głowy i nudności. Najlepiej zmieszać go z wodą, sokiem z jabłka, selera lub marchewki. Czekoladowe ciasto buraczane: - 2 łyżki siemienia lnianego - 6 łyżek letniej wody - 2 szklanki mleka roślinnego (najlepiej sprawdzi się jednak sojowe) - 2 łyżki octu - 1 1/2 szklanki cukru trzcinowego (można dać
Pland based filleSycąca kremowa zupa z buraków podawana z kleksem gęstej śmietany i szcypiorkiem, smaczna na ciepło i zimno. Składniki: 5 buraków ziemniak marchewka 1/2 selera cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz sok z cytryny oliwa lub olej szczypiorek gęsta śmietana Cebulę i czosnek drobno pokroić. Buraki i pozostałe warzywa obrać i pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej
wyzwania kuchenneobiadu . Pół szklanki ryżu gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodając do wody kurkumę i lubczyk. Możemy dodać pokrojonego w talarki pora i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Bakłażana dzielimy wzdłuż na połówki. Wydrążamy miąższ, który następnie siekamy drobno i dodajemy do gotującego się ryżu lub, jeśli mamy ugotowany ryż – mieszamy z nim. Bakłażana solimy, skrapiamy olejem
Kucharzycawspaniała nie tylko od święta. Polecam :) Składniki - 30-40 dkg wędzonki ( u mnie mala szynka wędzona, może być wędzony boczek) - 25 dkg swojskiej cienkiej kiełbasy - 6 białych kiełbas parzonych - marchewka, pietruszka, kawałek selera - cebula, czosnek ( 3-4 ząbki ) - 3-4 łyżki tartego chrzanu - 180 gram śmietany 18% do zup - 2 łyżki mąki - sól, pieprz w kulkach, ziele angielskie, listek
Kuchnia z widokiem na ogródkroimy w plastry. Pieczarki odparowujemy z nadmiaru wody. Razem z kiełbasą dodajemy do wywaru i gotujemy przez ok. 15 minut. Dolewamy zakwas. Dodajemy chrzan i pokrojoną w kostkę marchewkę (ugotowaną z wywaru). Zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i majerankiem. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo. źródło: przepis własny Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 1,15 h Koszt przygotowania
Pobite gary Barbaryporcji dodać ten dodatkowy składnik. Urozmaica i podbija smak, zapobiega nudzie i urozmaica pozornie nudny pasztet. ;-) 1 cały kurczak 4 udka 300g wątróbki drobiowej 4 duże marchewki 2 pietruszki 2 duże cebule 2 bułki kajzerki 2 jajka L olej 6 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 150g suszonej żurawiny sól
Szefowa kuchnisycącym. Składniki: 50 dag fasoli Jaś wędzona kość 25-30 dag wędzonego boczku 30-40 dag kiełbasy( u mnie swojska wędzona,ale zwyczajna również może być) 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera i pora 1 cebula opalona jak do rosołu przecier pomidorowy 2 łyżki keczupu 2 łyżeczki papryki ostrej wędzonej sól,pieprz 3 liście laurowe 6 ziaren ziela
Niespełnione zdolności kulinarneprzygotowanie obiadu zbyt wiele czasu. Ich przygotowanie zajmuje niespełna pół godziny. Kukurydza nadaje placuszkom bardzo ciekawy słodkawy smak. Placki można podawać z różnymi dodatkami. Ja serwuję je w towarzystwie marchewki z groszkiem lub z bukietem surówek. Składniki: 2 puszki kukurydzy 4 jajka 4 łyżki mąki 4 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Kukurydzę odcedzamy
Pobite gary Barbarynęci kolorami a maślane ciasto rozpływa się w ustach. Przepis gdzieś kiedyś z internetu, z moimi zmianami :) Warzywne samosy z pieca farsz: pół brokuła, posiekane różyczki 3 marchewki, pokrojone w kosteczkę szkl. mrożonego groszku 1 cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane oliwa do smażenia kawałek imbiru, starty na tarce po pół łyżeczki przeprawy garam masala i kurkumy szczypta
Dzieje kuchennej Wiewióryżurek z chrzanem i białą kiełbasą. Pyszne danie, zawsze robię na pierwszy dzień świąt . Dziś nawet nie miałam czasu by zrobić foteczki krok po kroku :( Składniki: włoszczyzna( marchewka , seler , pietruszka, por po 100 g każdego) boczek 300 g 0,5 litra zakwasu na żur liść laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt majeranek
Różowa kuchniaczasu. Ok. 0.5l zakwasu wystarcza do zrobienia 3l. żurku. Składniki na żurek: 20 dkg pieczarek 20 dkg boczku wędzonego 2-3 kawałki białej kiełbasy 1 marchewka 1 pietruszka (korzeń) 2-3 ugotowane na twardo jajka (w zależności od ilości osób) 2 litry wody 0,4l zakwasu na żurek 1 łyżka śmietany 1 łyżka mąki przyprawy: maggi
Kuchnia w czekoladzieProsto i szybko, składniki w sumie dowolne, co lubimy lub co mamy w lodówce. kalafior jajka kukurydza konserwowa groszek konserwowy ogórek zielony marchewka cebula papryka konserwowa lub świeża majonez jogurt naturalny sól, pieprz Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować .Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić.Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy.Marchewk
Moje domowe kucharzeniemąż nie jest fanem takich smaków, ale ja to uwielbiam. Podzieliłam sobie na mniejsze porcje i będę zabierała do pracy na lunch. Do garnka wlać oliwę wrzucić posiekaną cebulkę, marchewkę pokrojoną w plasterki i smażyć, aż cebulka zmięknie. Wlać mleko kokosowe, wymieszać. Dodać pozostałe składniki podane wyżej, gotować na małym ogniu 10-15 minut. Dodać tyle wody lub wywaru
Kuchnia Pokoleńwięc dziś część tego dania, tzn. nadzienie ziemniaczane i ostry sos orzechowy. Efekt - rewelacyjny. Do tego, dla równowagi smakowej: - surówka z kapusty kiszonej (ze świeżo startą marchewką, olejem lnianym i plasterkami czosnku), - surówka z awokado (starte na tarce awokado i jabłko+pokrojona sałata lodowa+sos winegret), - kotlety pieczarkowo-gryczane . Spróbujcie koniecznie (chociaż sosu
Qlinarnie i Qlinarnie