chociaż raz :-) Możecie go podawać z kaszą, ziemniakami albo pieczywem. Pyszny, aromatyczny, mmm... SKŁADNIKI ok. 500 g mięsa z szynki ok. 200 g pieczarek 1 - 2 cebule 1 marchewka 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka pasty pomidorowej 5 łyżek oleju 1 łyżka mąki 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1/2 łyżki suszonego
Czary - gary w kuchniobiadu zamiast ziemniaków. Składniki 0,5 szklanki zielonej soczewicy 0,5 opakowania mrożonej zielonej fasolki szparagowej ciętej 0,5 opakowania mrożonej żółtej fasolki szparagowej ciętej 0,5 opakowania mrożonej marchewki baby carrots 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 1 ząbek czosnku drobno posiekany 1 papryczka chilli drobno posiekana 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
Piekielna Kuchnia Patijuż wszystko przygotowaliście? Jeśli nie i lubicie działać na ostatnią chwilę, to mam dla Was przepis na czerwony barszcz, taki wigilijny... SKŁADNIKI 1 kg buraków 2 duże marchewki 2 duże pietruszki po kawałku selera i pora garść suszonych grzybów 1 l zakwasu z buraków 2,5 l wody 1 łyżka majeranku sól, pieprz, cukier Warzywa myjemy, obieramy i zalewamy zimną
Czary - gary w kuchniwykonaniu, jedynie wymaga trochę czasu, bo najpierw jest gotowanie potem krojenie, a jeszcze później zastyganie... ale efekt końcowy jest bardzo zadowalający :-) SKŁADNIKI 2 duże udka z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera kawałek pora 1/2 cebuli natka pietruszki zielony groszek (ewentualnie 1 - 2 jajka ugotowane na twardo) sól, pieprz 4 - 5 łyżeczek żelatyny woda Obrane warzywa (oprócz cebuli
Czary - gary w kuchnismak zupy jest zdecydowanie podkreślony, zdecydowanie buraczany... to do dzieła :-) SKŁADNIKI 5 - 6 dużych buraków ok. 1,5 litra wody Wywar: 5 - 6 skrzydełek z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 2 gałązki natki selera 2 liście pora duży ząbek czosnku 2 listki laurowe 2 ziela angielskie ok. 1,5 litra wody Dodatkowo: sól pieprz ocet cukier
Czary - gary w kuchnioknem bardziej jesiennie niż wiosennie jest idealna na rozgrzewkę :-) a robi się ją tak... SKŁADNIKI 1 szklanka fasoli wędzona wędlina (dowolnie boczek, szynka kiełbasa; im więcej, tym lepiej) 1 marchewka 2 - 3 ziemniaki kawałek selera (nieduży, tak "do smaku") listek pora woda 1 - 2 liście laurowe suszony majeranek sól, pieprz Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc - wciągnie wodę
Czary - gary w kuchnizrobić zarówno na gotowym rosole, jak i gotując je "od ręki". Myślę, że przepis Wam się przyda :-) SKŁADNIKI ok. 400 g mięsa wołowego 2 ćwiartki z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 cebula liście pora sproszkowany imbir suszony majeranek gałka muszkatołowa (polecam taką świeżo startą) sól, pieprz woda Wersja I: Mięso myjemy, zalewamy wodą i doprowadzamy
Czary - gary w kuchniszanownego mężusia. Igła ma zabezpieczać mieszkanie i dbać o Misię, by nie popełniła jakiegoś fałszywego kroku. Śledztwo w sprawie małżonka, Henryka Skoczylasa vel Hardego prowadzi drobny posturą komisarz Piotr Marchewka, nazywany przez Zuzę, przyjaciółkę Misi, Pietruszką. W ruch pójdą łopata, młotek, tasak. Ale będzie też o przyjaciołach kobiet - diamentach. Pojawi się też ta druga... Bardzo przyjemny kryminalik z zwrotami akcji
Weekendy w domu i ogrodziegłowy pomysł, by wykorzystać ciasto naleśnikowe. Oto efekt! Ryba w cieście naleśnikowym jest bardziej soczysta niż smażona w panierce. Spróbuj! Ja podałam ją z ziemniaczkami, które ugotowałam z marchewką i razem z nią potłukłam. Mniam :) Składniki na 3 porcje: 3-4 łyżki startego żółtego sera (najlepiej na drobnych oczkach) 3 filety z morszczuka świeże lub rozmrożone szklanka 200 ml ciasta
Anioszek w kuchniPrzepis na pyszne i błyskawiczne danie z kurczakiem i warzywami w aksamitnym żółtym sosie śmietanowym. Podajemy z ryżem. Składniki: podwójna pierś z kurczaka por 2 marchewki 200 ml śmietany 30% lub 36% (do sosów powinno się dawać 30%, ja akurat miałam 36% i też była dobra) łyżeczka curry pół łyżeczki kurkumy szczypta imbiru papryka ostra, sól, pieprz do smaku Przygotowanie
e-PrzepisyKulinarneszczelnie pokrywką tylko pozostawiam szparkę. Pod koniec gotowania rosół doprawiam solą i pierzem. Z ugotowanego rosołu wyjmuję warzywa i mięso i czysty rosół nalewam na talerze i do wazy. Marchewkę z rosołu kroję w talarki i dodaję do rosołu. Na talerzu rosół posypuję posiekaną zieleniną. Rosół drobiowy jest gotowy, możemy go podać z makaronem, ryżem, kluseczkami lub z ugotowanymi całymi
Uwaga Babcia Gotujedania rybnego. Do zapiekanki użyłam brokułów i kalafiora ale można wykorzystać również inne warzywa, np. fenku ł a, brukselkę, marchewkę czy fasolkę szparagow ą . SKŁADNIKI 500 gr warzyw (brokuł i kalafior) 300 ml jogurtu naturalnego 3 jajka 100 gr parmezanu 3 łyżki masła 3 łyżki sezamu
La grande e la piccola cuocacieście francuskim z warzywnymi rulonikami z marchwi i cukinii zapiekanymi w sosie mornay. Tarta jest bardzo delikatna w smaku a warzywa chrupkie. SKŁADNIKI Tarta 3 marchewki 3 cukinie ciasto francuskie sól, pieprz olej z oliwek Sos mornay 50 gr masła 50 gr mąki pszennej 500 ml mleka 100 ml śmietany
La grande e la piccola cuocaDzisiejszy koktajl to połączenie koloru pomarańczowego i zielonego w różnych jego odcieniach. Samo zdrowie, naturalne kolory i ten smak, pyszności! Napój bezalkoholowy z pianką na wierzchu! Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Składniki: 400 g jogurtu naturalnego 2 słodkie i soczyste pomarańcze 1 marchew 2 garście mieszanki sałat, u mnie rukola, radicchio i lodowa cukier lub miód do smaku Przygotowanie
Moja smaczna kuchniazimno, jako lunch w pracy- sprawdziłam! ps. Test na dziecku przeszło pozytywnie, bo słodkawe, no to wiadomo Składniki na 4 porcje: 1 dynia piżmowa 1 dojrzały ananas 2 marchewki łyżeczka soli łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka suszonego rozmarynu 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Warzywa pokrój w równej wielkości kawałki (około 1-2 cm) i wymieszaj w dużej misce z przyprawami, skrop oliwą
greenscarf