Jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu – miękka i słodka marchewka z groszkiem. Marchew umyć, zalać wodą i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Marchew powinna być miękka
Bullioszklanka kwiatów czerwonej (fioletowej) koniczyny 1 cebula 2 ząbki czosnku 240g ryżu do risotto (np. arborio) 120ml białego wytrawnego wina 1 litr wywaru warzywnego (u mnie woda + 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera korzeniowego, cebulka, liść lubczyku,1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu i sól do smaku) 30g masła 1 łyżka oliwy 2 łyżki tartego parmezanu
Dietologjajko 1/2 szklanki maślanki 4-5 łyżek mąki bezglutenowej (np. jaglanej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól Pieczona w maśle orzechowym marchew i pietruszka: 3-4 marchewki małe 3-4 korzenie pietruszki 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżka syropu klonowego szczypta soli, pieprzu i wędzonej papryki 2- 3 łyżki oliwy z oliwek
Mango Papajapomidorowej Zupa jest autorstwa mojej mamy :) która również chce mieć udział w kulinarnym blogowaniu. Składniki: 2 litry dowolnego bulionu 1 średniej wielkości plaster selera (grubość kromki chleba) 2 średnie marchewki 1 średnia cebula 200 - 300 g żółtej fasolki 3 średnie kartofle 1 liść laurowy, 3 angielskie ziela, pieprz, sól, 3 łyżki stołowe pasty firmy Jamar - passata Wykonanie: Warzywa myjemy
W Moim Magicznym DomuPolecam przepis, korzystajcie i ulepszajcie go! Pięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: na około 2,5 litra sałatki ok. 1kg różyczek kalafiora (tj. jeden duży kalafior) 3 papryki 3 pomidory 2 marchewki 2 cebule zalewa: 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 10% (można trochę mniej) 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 1 łyżeczka mielonej papryki (słodkiej lub ostrej
Moja Książka Kucharskasmakowało mi taquito czyli rulonik z pieczonej tortilli z musem z kurczaka w środku – będę musiała zrobić je w domu. W zestawie są też sosy i warzywo (słupki marchewki i selera do maczania w dipach). Nie mogłam odpuścić sobie czegoś z klasyki Tex Mex. Nie było łatwo wybrać, ale zdecydowałam się na fajitas, czyli smażone paski mięsa i papryki
Ugotowane pozamiataneSkrzydełka z grilla pachnące Bliskim Wschodem, lekko pikantne i aromatyczne. Solanka: Potrzebujemy duży gar, który pomieści 2 kg skrzydełek. Do takiego garnka wlewamy zimną wodę. Do tego dodajemy: 2 marchewki ½ selera 1 pietruszkę 1 gwiazdkę anyżu 8 goździków 1 laskę cynamonu 8 ziaren ziela angielskiego skórkę z jednej pomarańczy 1 cytrynę pokrojoną w plastry dużą gałązkę świeżego lubczyku 5 łyżek
ladykitchenobowiązkową, choć ich zdecydowaną większość zamroziłam by cieszyły nas jeszcze przez długie miesiące. Gulasz jest bardzo aromatyczny, czuć w nim kurki i koperek. 700g łopatki wieprzowej 300g kurek marchewki 2 cebule 1 pęczek koperku 2 ząbki czosnku 100 ml śmietany 18% sól, pieprz, papryka słodka olej 1. Mięso kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem, papryką. Marchew obieramy i kroimy
Szefowa kuchniszpinakową. Ciasto idealne, miękkie w środku a chrupiące po bokach. Moją uwagę przykuł ser feta, który dodał potrawie mocniejszego smaku i wyrazu. Do tarty przygotowałam również surówkę z sałaty, marchewki z sosem z musztardy, miodu, oliwy z oliwek, octu balsamicznego i soku z cytryny.Tarta może być dobrym pomysłem na obiad na ciepło lub na zimno na drugie śniadanie do szkoły
Słodka Strefaśledzia, śledź pod pierzynką, śledzie z buraczkami to tylko kilka z określeń na tą doskonałą sałatkę śledziową. Przepis stary jak świat, odświeżam. Są różne wersje tej sałatki np z marchewką zamiast buraczków ale mi osobiście najbardziej smakuje taka w wersji tradycyjnej. Śledzie z buraczkami tworzą wyjątkowo smaczną sałatkę. Kożuch ze śledzia Składniki filety ze śledzia marynowane 2 średnie cebule
Pieguskowa KuchniaSpróbujcie, a przepadniecie tak jak i ja:). OGÓRKI PO ŻYDOWSKU Zalewa 5 szklanek wody 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 1 łyżka soli Do słoika plaster cebuli kilka plasterków marchwi ząbek albo i dwa czosnku gałązka selera kawałek papryki (moja lekka modyfikacja) Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Na dno każdego słoika wkładam warzywa. Ogórki wg oryginalnej receptury powinnam obrać
Pieguskowa Kuchniapieprzem, wlać nieco oliwy i sok wyciśnięty z cytryny. Wymieszać wszystko dokładnie i odstawić na 2 godziny do lodówki. Paprykę i ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę w paski, marchew w plasterki. Do ziemniaków dodać resztę oregano i rozmarynu, skropić oliwą. Pomidora i fetę pokroić w plastry. Rozmrożone ciasto filo rozłożyć na blacie i dobrze posmarować roztopionym masłem. Na środku ułożyć
Pieguskowa Kuchniamnie leszcz marchew ziemniaki cebula albo por natka pietruszki koperek szczypiorek liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz śmietana 12% do zupy Sprawić ryby, włożyć do gotującej się wody z marchewką, zielem, liściem laurowym, ziemniakami, cebulą i przyprawami. Po 30 min wyjąć ryby, obrać z ości, mięso włożyć z powrotem do wywaru. zabielić śmietaną, dodać pokrojoną natkę, koperek i szczypiorek. Doprawić
Pieguskowa Kuchniaktóre przygotowane w zalewie po żydowsku uwielbiam. Przepis znalazłam w kolekcji Pani domu. Ogórki po żydowsku II 2 kg ogórków seler ( nać i korzeń ) pietruszka ( nać i korzeń ) 2 marchewki 1 duża cebula koper ziele angielskie gorczyca Na zalewę 1/2 szkl octu 3/4 szkl cukru 2,5 szkl wody łyżka soli Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Ogórki umyć, pokroić wzdłuż
Pieguskowa Kuchniakońcu moje zmysły powróciły do formy. Na obiad przygotowałam świetną karkówkę, pracy przy niej nie za wiele a efekt zadowolił moich wybrednych domowników :). Podałam ją w towarzystwie surówki z marchewki i jabłka oraz ziemniaków. Duszona karkówka 1 kg karkówki 2 średnie cebule 5 średnich pieczarek przyprawa do karkówki lub do mięsa wieprzowego żółty ser 4 łyżki keczupu majonez Karkówkę pokroić
Pieguskowa Kuchnia