marchewka - 20163 przepisów (strona:724/1345)

Marchewka z groszkiem 119

Jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu – miękka i słodka marchewka z groszkiem. Marchew umyć, zalać wodą i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Marchew powinna być miękka

Bullio
RISOTTO z KONICZYNY 156

szklanka kwiatów czerwonej (fioletowej) koniczyny 1 cebula 2 ząbki czosnku 240g ryżu do risotto (np. arborio) 120ml białego wytrawnego wina 1 litr wywaru warzywnego (u mnie woda + 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera korzeniowego, cebulka, liść lubczyku,1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu i sól do smaku) 30g masła 1 łyżka oliwy 2 łyżki tartego parmezanu

Dietolog
Bezglutenowe gofry z kurkami, chorizo, jajkiem i pieczonymi w maśle orzechowym korzeniami marchwi i pietruszki czyli... śniadani 110

jajko  1/2 szklanki maślanki  4-5 łyżek mąki bezglutenowej (np. jaglanej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  sól Pieczona w maśle orzechowym marchew i pietruszka: 3-4 marchewki małe  3-4 korzenie pietruszki  1 łyżka masła orzechowego  1 łyżka syropu klonowego  szczypta soli, pieprzu i wędzonej papryki  2- 3 łyżki oliwy z oliwek

Mango Papaja
Zupa z żółtej fasoli szparagowej i pomidorowej pasty 147

pomidorowej Zupa jest autorstwa mojej mamy :) która również chce mieć udział w kulinarnym blogowaniu. Składniki: 2 litry dowolnego bulionu 1 średniej wielkości plaster selera (grubość kromki chleba) 2 średnie marchewki 1 średnia cebula 200 - 300 g żółtej fasolki 3 średnie kartofle 1 liść laurowy, 3 angielskie ziela, pieprz, sól, 3 łyżki stołowe pasty firmy Jamar  - passata Wykonanie: Warzywa myjemy

W Moim Magicznym Domu
SAŁATKA Z KALAFIORA DELIKATESOWA - do słoików na zimę 369

Polecam przepis, korzystajcie i ulepszajcie go! Pięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: na około 2,5 litra sałatki ok. 1kg różyczek kalafiora (tj. jeden duży kalafior) 3 papryki 3 pomidory 2 marchewki 2 cebule zalewa: 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 10% (można trochę mniej) 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 1 łyżeczka mielonej papryki (słodkiej lub ostrej

Moja Książka Kucharska
Blue Cactus – recenzja restauracji 139

smakowało mi taquito czyli rulonik z pieczonej tortilli z musem z kurczaka w środku – będę musiała zrobić je w domu. W zestawie są też sosy i warzywo (słupki marchewki i selera do maczania w dipach). Nie mogłam odpuścić sobie czegoś z klasyki Tex Mex. Nie było łatwo wybrać, ale zdecydowałam się na fajitas, czyli smażone paski mięsa i papryki

Ugotowane pozamiatane
Pikantne skrzydełka z grilla 160

Skrzydełka z grilla pachnące Bliskim Wschodem, lekko pikantne i aromatyczne. Solanka: Potrzebujemy duży gar, który pomieści 2 kg skrzydełek. Do takiego garnka wlewamy zimną wodę. Do tego dodajemy: 2 marchewki ½ selera 1 pietruszkę 1 gwiazdkę anyżu 8 goździków 1 laskę cynamonu 8 ziaren ziela angielskiego skórkę z jednej pomarańczy 1 cytrynę pokrojoną w plastry dużą gałązkę świeżego lubczyku 5 łyżek

ladykitchen
Gulasz wieprzowy (z łopatki) z kurkami 168

obowiązkową, choć ich zdecydowaną większość zamroziłam by cieszyły nas jeszcze przez długie miesiące. Gulasz jest bardzo aromatyczny, czuć w nim kurki i koperek.  700g łopatki wieprzowej 300g kurek marchewki 2 cebule 1 pęczek koperku 2 ząbki czosnku 100 ml śmietany 18% sól, pieprz, papryka słodka olej 1. Mięso kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem, papryką. Marchew obieramy i kroimy

Szefowa kuchni
Tarta szpinakowa 134

szpinakową. Ciasto idealne, miękkie w środku a chrupiące po bokach. Moją uwagę przykuł ser feta, który dodał potrawie mocniejszego smaku i wyrazu. Do tarty przygotowałam również surówkę z sałaty, marchewki z sosem z musztardy, miodu, oliwy z oliwek, octu balsamicznego i soku z cytryny.Tarta może być dobrym pomysłem na obiad na ciepło lub na zimno na drugie śniadanie do szkoły

Słodka Strefa
Kożuch ze śledzia 125

śledzia, śledź pod pierzynką, śledzie z buraczkami to tylko kilka z określeń na tą doskonałą sałatkę śledziową. Przepis stary jak świat, odświeżam. Są różne wersje tej sałatki np z marchewką zamiast buraczków ale mi osobiście najbardziej smakuje taka w wersji tradycyjnej. Śledzie z buraczkami tworzą wyjątkowo smaczną sałatkę. Kożuch ze śledzia Składniki filety ze śledzia marynowane 2 średnie cebule

Pieguskowa Kuchnia
Ogórki po żydowsku 130

Spróbujcie, a przepadniecie tak jak i ja:). OGÓRKI PO ŻYDOWSKU Zalewa 5 szklanek wody 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 1 łyżka soli Do słoika plaster cebuli kilka plasterków marchwi ząbek albo i dwa czosnku gałązka selera kawałek papryki (moja lekka modyfikacja) Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Na dno każdego słoika wkładam warzywa. Ogórki wg oryginalnej receptury powinnam obrać

Pieguskowa Kuchnia
Polędwiczki z warzywami w sakiewce 85

pieprzem, wlać nieco oliwy i sok wyciśnięty z cytryny. Wymieszać wszystko dokładnie i odstawić na 2 godziny do lodówki. Paprykę i ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę w paski, marchew w plasterki. Do ziemniaków dodać resztę oregano i rozmarynu, skropić oliwą. Pomidora i fetę pokroić w plastry. Rozmrożone ciasto filo rozłożyć na blacie i dobrze posmarować roztopionym masłem. Na środku ułożyć

Pieguskowa Kuchnia
Zupa rybna 130

mnie leszcz marchew ziemniaki cebula albo por natka pietruszki koperek szczypiorek liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz śmietana 12% do zupy Sprawić ryby, włożyć do gotującej się wody z marchewką, zielem, liściem laurowym, ziemniakami, cebulą i przyprawami. Po 30 min wyjąć ryby, obrać z ości, mięso włożyć z powrotem do wywaru. zabielić śmietaną, dodać pokrojoną natkę, koperek i szczypiorek. Doprawić

Pieguskowa Kuchnia
Ogórki po żydowsku II 90

które przygotowane w zalewie po żydowsku uwielbiam. Przepis znalazłam w kolekcji Pani domu. Ogórki po żydowsku II 2 kg ogórków seler ( nać i korzeń ) pietruszka ( nać i korzeń ) 2 marchewki 1 duża cebula koper ziele angielskie gorczyca Na zalewę 1/2 szkl octu 3/4 szkl cukru 2,5 szkl wody łyżka soli Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Ogórki umyć, pokroić wzdłuż

Pieguskowa Kuchnia
Duszona karkówka 115

końcu moje zmysły powróciły do formy. Na obiad przygotowałam świetną karkówkę, pracy przy niej nie za wiele a efekt zadowolił moich wybrednych domowników :). Podałam ją w towarzystwie surówki z marchewki i jabłka oraz ziemniaków. Duszona karkówka 1 kg karkówki 2 średnie cebule 5 średnich pieczarek przyprawa do karkówki lub do mięsa wieprzowego żółty ser 4 łyżki keczupu majonez Karkówkę pokroić

Pieguskowa Kuchnia