śmietany dodałam ciut ketchupu, zamiast śmietany można dodać jogurt naturalny lub majonez. 3 duże marchewki 1 jabłko jogurt naturalny /śmietana lub majonez ketchup sól pieprz naturalny Cykoria Marchew i jabłko zetrzeć na tarce. Jogurt lub majonez wymieszać z ketchupem., doprawić solą , pieprzem i wymieszać. Dodać do marchewki z jabłkiem i ponownie wymieszać
Moje domowe kucharzeniekapuśniak ze skwarkami lub bez – ja zrobiłam ze skwarkami i było pysznie! 🙂 Składniki 2l bulionu drobiowo-warzywnego pół główki świeżej kapusty 4 średnie ziemniaki kawałek pora 1 średnia marchew 1 mały korzeń pietruszki kawałek selera skwarki natka pietruszki ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz do smaku […] Artykuł Kapuśniak ze skwarkami pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl
PysiaGotuje.plziemniaki, obraną z błony kaszankę, pęczek włoszczyzny i przekrojoną na pół cebulę. Zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 min. aż ziemniaki staną się miękkie. Wówczas wyciągamy pęczek włoszczyzny, zostawiając marchewkę, którą kroimy w plasterki i wkładamy z powrotem do garnka. Zupę doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i zabielamy kilkoma łyżkami śmietany. Chwilkę gotujemy i gotowe. Uwaga! Zupa będzie smaczniejsza
Krokusowy DomPotrzebujemy: 2 skrzydełka lub podudzia z kurczaka 2,5 l zimnej wody 2 marchewki 1 piertuszka 4 ziemniaki ćwiartkę selera ok. 3 cm białej części pora 250 g mrożonej mieszanki wiosennej 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego 2-3 ziela angielskie 1-2 liście laurowe 1 łyżka posiekanego kopru sól i pieprz Do garnka z wodą ustawionego na małym
Kolejny blog o gotowaniuwartości odżywczych takich jak: kwas foliowy czy potas . Zapraszam do wypróbowania ciecierzycy w tej postaci:) Składniki na 4 porcje: - 200 g ciecierzycy - połowa piersi z kurczaka - 2-3 marchewki - 2 pietruszki - pół papryki czerwonej - 1 por - kawałek selera - 3-4 łyżki passaty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego - ząbek czosnku - 1 cebula czerwona - sól, pieprz, czosnek suszony, papryka słodka wędzona, pieprz
Health-Fit-Lifeowsianymi i ziarnami chia Mus jabłkowy z orzechami włoskimi Naleśniki z jabłkami Owsianka z jabłkiem Prażone jabłka babci Małgosi Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Sałatka z pomarańczy z suszonymi figami i kokosem Kasza manna na mleku z musem brzoskwiniowym Koktajl bananowo-brzoskwiniowo Koktajl brzoskwiniowy z kokosem i chia Sałatka
Moja smaczna kuchniaczosnku Odrobina oliwy Mieszanka orzechowa 1,5 – 2 litry bulionu drobiowego* Puder orzechowy z kminkiem i kolendrą** Zaczęłam od nastawienia *bulionu drobiowego: 2 ćwiartki z kurczaka zagrodowego, 2-3 marchewki, 2 korzenie pietruszki, kawałeczek pora, kawałeczek selera oraz przyprawy: kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, łyżka soli zalałam ok. 3 litrami wody i gotowałam na wolnym ogniu przez
Kate's KitchenSkładniki: 2 tortille 30 cm 1 filet z kurczaka 1 łyżka domowej przyprawy do gyrosa, u mnie w przepisu Doroty z bloga Moje małe czarowanie kawałek cukinii 1 mała marchewka … Czytaj dalej Tortille z kurczakiem i cukinią
czarrna od kuchnilasu a ilość zebranych grzybów ucieszyła mnie ogromnie. Tak więc dziś zapraszam na zupę z maślaków, a niebawem kolejne moje propozycje. Składniki; ok 60 dag świeżych maślaków 2 marchewki 2 łyżki masła 1 średnia cebula liść laurowy kilka ziarenek pieprzu sól i pieprz do smaku 2 łyżki śmietany 18% zielona pietruszka makaron do podania Przygotowanie; Maślaki czyścimy, płuczemy
Radość kipiąca uśmiechem.farsz składały się : mięso mielone (0,5 kg) 1 mała cebula 4 ząbki czosnku pomidory w puszcze kilka łyżek przeccieru pomidorowego rozpuszczonego w odrobinie wody kukurydza mała starta marchewka papryka czerowna sól, pieprz, bazylia, papryka ostra czerwona Gdy podsmażymy mięso z cebulą i czosnkiem - dodajemy reszta składników i dusimy ok 15-20 minut aż sos będzie miał "zbitą" konsystencję
BezglutenowaIzabelatalerzu. Przepis dla jednaj osoby makaron ryżowy (moczymy wg przepisu na opakowaniu) garść krewetek duża garść warzyw (u mnie mieszanka do woka -papryka, kukurydza, cebulka, fasola, marchewka) czosnek, duuuużo czosnku sos do Pad Thai Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy rozgnieciony czosnek. Po chwili łączymy go z krewetkami. Smażymy chwilkę razem. Dodajemy warzywa oraz sos wg uznania. Dusimy chwilkę
BezglutenowaIzabelamiałam wielką ochotę na burgery, dlatego to właśnie one będą bohaterem tego postu. Burgery pojawiły się na moim blogu już w dwóch odsłonach. Pierwszą były te z marynowanej marchewki , a drugą te zrobione z ciecierzycy . Dziś przyszedł czas, aby do tego grona dołączyły bezglutenowe burgery zrobione z czarnej fasoli. BEZGLUTENOWE BURGERY Z CZARNEJ FASOLI Składniki: 1 puszka czarnej
wegujemyRyżowiec można jeść jako danie na ciepło lub na kanapki, wyśmienicie smakuje z grzankami. Jeśli przepis Wam się spodobał to zapraszam do wypróbowania :) SKŁADNIKI : 3 kg pomidorów 1 kg marchewki 1 kg cebuli 1 szklanka oleju 1 kopiasta szklanka ryżu 3 papryki czerwone lub zielone 2 papryczki chili 5 łyżek cukru 1 łyżka papryki słodkiej 2 listki laurowe, kilka ziarenek
Sama słodycz i szczypta chiliłyżkami mąki, zahartować trochę wywarem, wlać do wywaru i mieszać do zagęstnienia sosu, do smaku doprawić przyprawą w płynie 10 ziemniaków, 1/2 kg fasolki szparagowej, 10 małych marchewek obrać, wszystko włożyć do szybkowara wlać 2 szklanki, 1/2 łyżeczki soli, gotowac w szybkowarze 25 minut, ugotowane wylać na durszlak pyszne, delikatne pulpety z warzywami na smaczny obiad...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępieprzu czarnego , także mielonego 1 płaska łyżka soli 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka granulowanego czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego Dodatki : 2 główki czosnku ziemniaki podgotowane w łupinkach ( półtwarde ) marchewka ( także lekko podgotowana -twardawa ;)) pasternak ( jak pozostałe -podgotowany ) 2 cebule surowe , pokrojone w ćwiartki sól , majeranek i pieprz czarny do smaku Kuraka oczyszczamy z farfocli , piór, i co tam jeszcze
Ogrodnik w podróży