marchewka - 20163 przepisów (strona:714/1345)

Zupa ogórkowa z ryżem 117

innych że robią i z tym i  z tym :) Składniki : 4 skrzydełka z kurczaka ( może być również porcja rosołowa) :) Ok 2,5 litra wody 1 średnia cebulka włoszczyzna ( marchewka, piertruszka, kawałek selera, odrobinę pora ) 7-8 sporych ogórków kiszonych 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżka  mąki pszennej 1 torebka ryżu 3-4 łyżki smietany 18% ok. 6 kulek

Domowa Kuchnia u Mamy
Surówka z białej kapusty 159

grupy B: B1, B2, B3, B5, B6 i kwasu foliowego, a także składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, potasu i manganu. Składniki 1 mała główka kapusty 2 średnie marchewki Por ( Biała część) Odrobina octu Łyżeczka cukru Sól, pieprz Oliwa z oliwek ( moze być również olej :) ) Przygotowanie : Kapustę szatkuje. Marchew obieram, myje i trę na tarce o dużych oczkach.  Białą część

Domowa Kuchnia u Mamy
Grochówka z wkładką 136

wkładam do garnka i zalewam wodą.  Zostawiam na całą noc. Następnie odcedzam i zalewam co najmniej 2 l wody, wkładam obraną cebulę, mięso , obraną i pokrojoną w krążki marchew, pietruszkę i seler oraz posiekany czosnek, liście laurowe i majeranek. Przyprawiam solą i pieprzem. Gotuję na średnim ogniu aż groch i mięso będzie miękkie. Obieram ziemniaki, pluczę i kroję

Domowa Kuchnia u Mamy
Zupa kalafiorowa 154

zaraz po rosołku , drugie miejsce ma Zupka Kalafiorowa :) Składniki:  1 kalafior  4 ziemniaki  2 skrzydełka    listek laurowy   ziele angielskie   2 marchewki   1 pietruszka   kawałek selera   śmietana 18% ( ok 4 łyżeczek)   sól, pieprz   vegeta   świeży koperek do posypania  Przygotowanie : Do garnka wkładam  umyte skrzydełka i zalewam

Domowa Kuchnia u Mamy
Mięsne "psiastka" 156

pełnoziarnistej 3 jajka wiejskie lub od kur z wolnego wybiegu pół szklanki rozpuszczonego masła (lub oleju) ok. 30-50g zmielonych orzechów ziemnych ok. 50g pulpy warzywnej (u nas marchewka) 3 miarki mielonych muszli ostryg i skorupek jajka kurzego (ok. 15 g) szczypta soli himalajskiej (użyjcie jeśli pies jest przyzwyczajony do jej spożywania) Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy

Cooking Monster
Quinoa z gulaszem z kurczęcych żołądków i pikantną surówką z marchewki i pora 160

odrobiną mąki z tapioki i zdejmujemy z ognia. W międzyczasie przygotowujemy surówkę, marchew trzemy na tarce, por kroimy w kostkę przelewamy na chwilę wrzątkiem i odcedzamy, mieszamy z marchewką. Warzywa doprawiamy siekaną papryczką piri-piri, solą, miodem i czarnuszką, dodajemy oliwę i sok z cytryny, wszystko razem dokładnie mieszamy.  Nakładamy na talerz quinoę, polewamy gulaszem, dodajemy surówkę i wrzystko

Quinoa Raz!
WEGAŃSKI KREM Z CUKINII 209

Przepis na krem  z cukinii  jest bardzo prosty. Ta smaczna, aromatyczna  zupa  przypadnie do gustu nie tylko weganom. SKŁADNIKI: 2-3 cukinie 1 marchewka 1 pietruszka 5 cm kawałek pora (jasna część) 1 cebula 1 ząbek czosnku 600 ml bulionu warzywnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Cebulę i czosnek podsmażamy

Anioły w kuchni
Koktajl marchwiowo-bananowy z cynamonem i płatkami owsianymi 113

naturalnym lekarstwem na stres, sprawiają, że mamy lepszą pamięć i koncentrację. Koktajl marchwiowo-bananowy z cynamonem i płatkami owsianymi / 2 porcje Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego  1 marchewki  1 banan  3 łyżeczki mielonego cynamonu  cukier, ksylitol, syrop klonowy lub miód do smaku  2 łyżeczki płatków owsianych górskich  1 łyżeczka nasion chia  Przygotowanie: Jogurt

Moja smaczna kuchnia
Ryżanka dla malucha (od 6 miesiąca) 291

Jest delikatna w smaku i bardzo pożywna. Można ją przygotować z odrobiną mięsa lub w wersji warzywnej. Składniki na 3 porcje zupki: 50 gram ryżu (pół torebki) 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka mały kawałek selera garść natki pietruszki 1 łyżeczka oleju rzepakowego/ oliwy z oliwek/nierafinowanego oleju kokosowego Ryż gotujemy na pół twardo i odcedzamy. W drugim garnku gotujemy pokrojone

Dieta bez mleka
Obiad na środę – gnocchi, ryba, surówka 296

których dzisiaj wybrałam smażone gnocchi. Oczywiście obiad na środę, który składa się z drugiego dania wymaga surówki. U mnie jest to zestaw przynajmniej dwóch surówek. Obok tradycyjnej surówki z marchewki i pora przyrządziłam surówkę na ciepło z czarnej kapusty . Właśnie niedawno pojawiła się w sklepach. W Polsce uważa ją się za odmianę jarmużu i tak praktycznie smakuje. W Szwecji jednak

codojedzenia
Kasza ze szpinakiem 214

składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego garść świeżego szpinaku żółte i czerwone pomidorki 1 szklanka ugotowanej kaszy bulgur z 1 łyżeczką suszonych warzyw i ziół (marchewka, seler, natka, lubczyk), sól i pieprz do smaku Jak zrobić kaszę ze szpinakiem: Na dużej patelni na łyżce oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab nadziewany śliwką w sosie śmietanowo- grzybowym 136

czosnku  rozmaryn  sól i pieprz  szklanka śmietany 30%  1 lampka białego wina  2 łyżki masła  Do podania: buraczki zasmażane tłuczone ziemniaki  tarta marchewka  Schab oczyść z błon a następnie przebij wzdłuż na wylot cienkim nożem. Do powstałego otworu nadziej suszone śliwki. Wcześniej śliwki możesz namoczyć w amaretto, będą smaczniejsze i dadzą fantastyczny

Mango Papaja
Pasztet drobiowy z grzybami 151

naleśników.  Zerknijcie też na inne moje pasztety - klik . Polecam! (2 średnie keksówki) (*) 2 duże ćwiartki z kurczaka (całkowita waga 1,3-1,4 kg) 50g grzybów suszonych 1 marchewka 1 pietruszka 3 liście laurowe   5 ziaren ziela angielskiego 500g wątróbki drobiowej 2 cebule 100 ml śmietany 18-36% 3 jajka 1 ugotowany ziemniak 1 opakowanie przyprawy do pasztetu

Di gotuje
„Pasztecik” z ciecierzycy 105

cieciorki. Pyszny, lekki, puchaty no i wegetariański Polecam – jest bardzo smaczny i robi się prawie sam. Składniki: 2 puszki ciecierzycy Bonduelle (gotowana na parze) 3-4 średnie marchewki 2-3 średnie korzenie pietruszki Mały kawałeczek selera Kawałeczek pora Kawałeczek kapusty (został mi z tacki z „włoszczyzny”) 2 łyżki drobno posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki prażonego sezamu

Kate's Kitchen
Sałatka z ogórków i papryki w zalewie miodowej 159

zrobione. Tym razem w zalewie miodowej, dokładnie takiej samej, jakiej użyłam do marynowanej papryki. Zimą taka sałatka jest niezastąpiona do hamburgerów czy kanapek. Składniki; ogórki papryka żółta i czerwona marchewka cebula Zalewa: 1 szklanka octu 10% 4 szklanki wody 4 łyżki miodu 4 łyżki cukru 1 łyżka soli 4 listki laurowe 3-4 goździki 5-6 kulek ziela angielskiego

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania