marchewka - 20163 przepisów (strona:718/1345)

PĘCZOTTO Z GRZYBAMI 159

tłuszcz: 11g I nformacja dla diabetyków: w porcji znajduje się 5,4WW i 1,5WBT Do pęczotto, które samo w sobie może stanowić doskonałe danie główne, proponuję surówkę z marchewki, selera i jabłka. Bardzo prostą, jedynie z dodatkiem łyżki jogurtu. Seler ze swoim korzennym smakiem świetnie pasuje do prostej kaszy jęczmiennej. Jeśli macie cukrzycę i dodatkowo skusicie się surówkę, pamiętajcie

Dietolog
Kapuśniak na golonkach 108

language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} W zasadzie to golonki miały być tak zwyczajnie zjedzone, jednak przyszedł czas, kiedy naszła ochota na kapuśniak. Wyszedł niesamowicie aromatyczny. Składniki 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 3 średniej wielkości ziemniaki 2 golonki wieprzowe pakowane próżniowo natarte przyprawami 500 g kiszonej kapusty 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego mielony kminek

R'n'G Kitchen
Krem z kurek i pietruszki 120

ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej  1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta pieprzu sól do smaku ser cheddar i natka pietruszki do posypania 1. Pietruszkę, marchew, cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę. Wraz z czosnkiem i kurkami umieszczamy w garnku, zalewamy 1 litrem wody, gotujemy przez 1 godzinę.  2. Całość przestudzamy, miksujemy blenderem do powstania

Szefowa kuchni
Zupa grzybowa ze świeżych leśnych grzybów 151

zbiorów zrobiłam zupę. Żałuję, że tak późno ją poznałam. Rewelacja! Naprawdę pyszna zupka :-) Składniki: 300-400 g świeżych grzybów (u mnie podgrzybki, prawdziwki, maślaki, kurki, turki) 2 ziemniaki 1 marchewka kawałek selera garść suchego makaronu np. pełnoziarnistego świderki 1 cebula 1,5 litra dowolnego bulionu siekana natka selera sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy 1-2 łyżki śmietany 18% Sposób

Kuchnia domowa Ani
Zupa fasolowa. 154

Skworcu 2 łyżki masła klarowanego Skworcu ziele angielskie i liście laurowe Skworcu   1 łyżka śmietany koperek   Przygotowanie; Fasolę białą i czerwoną namaczamy kilka godzin przed gotowaniem zupy. Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce. Do garnka wkładamy masło i starte warzywa, smażymy chwilę a następnie wlewamy około 2 szkl. wody. Dorzucamy wypłukany groch, ziele angielskie , liść laurowy

Radość kipiąca uśmiechem.
Pasztet z selera 142

dodatek tani - z tego przepisu wychodzą 2 blaszki na pasztet. Świetnie smakuje do kanapek, jak i serwowany jako samodzielne danie. Składniki -3 duże selery -margaryna -2 cebule -2 małe marchewki -30 dag pieczarek -1 szkl. bułki tartej -1 szkl. wody -3 jajka -opcjonalnie: zielona pietruszka -liść laurowy, ziele angielskie -sól i pieprz -gałka muszkatołowa, imbir Przygotowanie Selery, cebulę, marchew

Zielona Kuchnia
Pasztet z zielonej soczewicy 183

oliwy -3 marchewki -1/2 niedużego selera -2 pietruszki korzeniowej -3/4 szkl. bułki tartej -1/2 łyżeczki imbiru -1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej -sól, czarny pieprz Przygotowanie Marchew, pietruszkę i selera obrać, przekroić na dwie lub cztery części. Soczewicę gotować według przepisu na opakowaniu. W połowie gotowania dołożyć warzywa. Odrobinę posolić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Ostudzoną

Zielona Kuchnia
Potrawka z kurczaka na ostro 156

rzadko gości w naszym domu. A jeśli już, to głównie w wersji ostrej. Tym razem postawiłam na potrawkę. Idealnie komponuje się z ryżem. Składniki -4 ćwiartki z kurczaka -mała marchewka -mała pietruszka -cebula -2 czerwone papryki -łyżeczka ostrej papryczki -pół łyżeczki słodkiej papryki -koncentrat pomidorowy -sól, pieprz -ziele angielskie -listek laurowy -olej -opcjonalnie: sos z piri piri Przygotowanie Ćwiartki

Zielona Kuchnia
Delikatne pulpeciki w sosie 195

komponują się zarówno z gotowanymi ziemniakami, jak i frytkami. Składniki -500 g mięsa mielonego (zazwyczaj używam wieprzowego) -1 cebula -3-4 łyżki bułki tartej -1 jajko -mała pietruszka -1 marchewka -sól i pieprz -listek laurowy, ziele angielskie -2 łyżki mąki pszennej Przygotowanie Pietruszkę i marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Włożyć do garna wraz z zielem angielskim i liściem

Zielona Kuchnia
Leczo 163

wolę jego lżejszą wersję i traktuję jako danie jednogarnkowe. Bardzo dobrze smakuje również na ostro - z dodatkiem np. sosu piri-piri. Składniki - 3 czerwone papryki - 2 średnie cukinie - 2 marchewki - cebula - 200g kiełbasy - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki oleju - czubata łyżeczka słodkiej papryki - czubata łyżeczka ostrej papryki - sól i pieprz - listek laurowy - 3-4 szt. ziela angielskiego - majeranek Przygotowanie

Zielona Kuchnia
Żeberka duszone w kapuście kiszonej 172

przygotowywanych żeberek. Poza długim czasem duszenia niewiele przy nich pracy. Kapusta kiszona nadaje im pyszny kwaskowy aromat. Idealnie smakują z gotowanymi ziemniakami. Dla urozmaicenia o kapusty można zetrzeć małą marchewkę. Składniki -800 g żeberek wieprzowych (najlepiej chudszych) -700 g kapusty kiszonej -2 cebule  łyżka mąki -łyżeczka kminku -listek laurowy -2-3 łyżki oleju do smażenia -sól, pieprz, cukier Przygotowanie

Zielona Kuchnia
Pasztety i pasty kanapkowe - przegląd produktów wegańskich dostępnych w sklepach sieciowych 168

Białko 6,3 g Sól: 1,4 g Sante Paprykarz warzywny Dostępność: Tesco, Auchan Składniki :  ryż gotowany 23%, woda, teksturat sojowy 15%, olej rzepakowy, warzywa 14% (cebula, marchewka, pietruszka, papryka), koncentrat pomidorowy 5%, kasza manna, mąka ryżowa, białko sojowe, sól morska, hydrolizat białka roślinnego, przyprawy, ekstrakty i olejki eteryczne przypraw, ekstrakt drożdżowy, cukier trzcinowy, aromaty. Cena: 3,89zł/120g Wartość

Zielona Kuchnia
Rosół wołowy Magdy Gessler 320

posiekaną natką. Smakiem dzieciństwa jest dla mnie taki rosół, na mięsie wołowym i drobiowym podawany z koprem i młodymi kawałkami ziemniaków. Składniki:  500 g wołowiny 1 kurczak 6 marchewek 6 pietruszek 1 seler 2 cebule 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek lubczyku łyżka pieprzu 5 goździków 5 ziarenek ziela angielskiego 5 liści laurowych sól Przygotowanie rosołu: Wszystkie warzywa

Zasmakuj Kuchni
Kasza jęczmienna wiejska z warzywami na mizerii 103

Składniki ok. 500ml bulionu warzywnego 200 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 1/3 selera 3 marchewki 1pietruszka 300gr boczku wędzonego 1papryka pietruszka natka zielona Wykonanie Marchew, seler,pietruszkę i paprykę,wymyta i obraną pokroić w kostkę . Boczek pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Kaszę wsypać do rondelka ,dodać bulion,(a jak nie masz to wodę osolona do smaku)zamieszać ,wstawić

w mojej kuchni
Relacja ze słodkich warsztatów z Małą Cukierenką 153

początku sierpnia we Wrocławiu :). Warsztaty prowadziłam pod hasłem „Desery na lato”. Z uczestnikami przygotowałam prosty sernik z truskawkami, sernik jogurtowy z malinami, żel owocowy i bakaliowe kuleczki z marchewką. Serniki ozdobiliśmy przy pomocy nowych tylek – kul sferycznych. W sumie w warsztatach wzięło udział 19 osób i sporo uczestników przyjechało z poza Wrocławia, ogromnie mnie to cieszy. Warsztaty odbyły się

Mała Cukierenka