świeżej kukurydzy 50 g groszku cukrowego pokrojonego w długie paski (opcjonalnie) nieco oleju do smażenia Na dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Na patelnię włóż cebulę, marchewkę, paprykę oraz kukurydzę i smaż na średnim ogniu, aż zaczną mięknąć. Powinno to zająć nie więcej niż 5 – 7 minut. Dodaj ananasa i smaż jeszcze przez minutę. Wymieszaj dokładnie sok ananasowy
Kuchnia Na Wypasiefantastycznie. Od lat przygotowuję zupę ogórkową, ale ta wersja jest tą, do której wracam najczęściej. Przepis jest naprawdę prosty i szybki. Jest ugotowana na rosole na skrzydełkach kurczaka, z marchewką oraz ziemniakami i doskonale dostosowuje się do każdej pory roku :) Może być także w wersji wegańskiej, jeżeli użyjemy bulionu z warzyw i oliwy zamiast masła. Zupa ogórkowa na skrzydełkach - kilka
Moja Książka KucharskaPolecam! Składniki: główka białej kapusty 200 g kaszy gryczanej białej 200 g czerwonej soczewicy 250 g boczniaków 250 g brązowych pieczarek 1 duża cebula 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 100 g suszonych pomidorów 2 łyżki oliwy Przyprawy: sól pieprz 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie) 1 łyżeczka wędzonej papryki Sos z pieczonej papryki 2 papryki
Smakowity Blog Kulinarnydodatek obiadowy, który świetnie smakuje z mięsem pieczonym zarówno szynką, karczkiem jak i łopatką. Składniki: ok pół główki średniej kapusty białej, duża cebula, 300 g kapusty kiszonej z marchewką, pieprz, majeranek, masło. Przygotowanie: Cebulę obieramy, kroimy w dużą kostkę, kapustę białką siekamy, wrzucamy do garnka z grubym dnem, dodajemy 2 duże łyżki masła oraz cebulę. Dusimy na średnim ogniu
Lena Gotujeteż zrobić salsiccię samemu - wbrew pozorom nie jest to wcale trudne ale ten przepis zostawmy sobie na inną okazję) 1 niewielka cebula 1 łodyga selera naciowego 1 średniej wielkości marchewka 50g startego parmezanu 1 jajko sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku oliwa opcjonalnie: pół szklanki białego, wytrawnego wina 3. Sos: 500ml passaty garść suszonych podgrzybków lub jeszcze lepiej - borowików
Pasta Po Polskujest bardzo prosty i możesz go dostosować do stanu swojej lodówki. Nasza zapiekanka warzywna z kiełbaskami powstała z ziemniaków, cieciorki, brukselki i szpinaku. I oczywiście kiełbasek. Ty możesz wykorzystać marchewkę, selera, bataty, kapustę i każde warzywo jakie tam masz – choćby rzodkiewkę. Dość ważnym składnikiem jest kiełbasa (frankfurterki, kabanosy, chorizo, toruńska itd.), która aromatyzuje danie. Jeśli nie jesz mięsa, możesz zastąpić
Niedzielny kucharzdodają aromatu. Z tego przepisu na domową kostkę rosołową zapełniłam 3 silikonowe formy i dodatkowo miałam jeszcze jeden mały słoiczek , który przechowałam w lodówce przez kilka dni. Składniki: 4 marchewki, 2 pietruszki, seler (ja osobiście nie dodaję, bo mam uczulenie), cebula, por (biała część), odrobina wody, odrobina tłuszczu do smażenia, ulubione przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz (możesz też
Rozdomowionamarynacie, ale na szybko również jest bardzo smaczna. Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na surówki obiadowe. Polecamy: pyszna surówka prowansalska z kapusty , surówka obiadowa z kapusty włoskiej , marchewka z chrzanem do obiadu oraz surówka obiadowa w 15 minut. Życzymy smacznego! Artykuł Surówka jak od Chińczyka pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na Wypasieteż tylko zsiadłe mleko lub maślankę zawsze smakuje. Do pieczonych ziemniaków poza gamą mięs podaje się takie surówki jak: colesław , surówka z pekinki, tarte buraczki, zasmażana marchewka itd. Każdy ma swój ulubiony zestaw i przepis na pieczone ziemniaki. A jakie pieczone ziemniaki Ty lubisz? Może ziemniaki pieczone w mące i Tobie posmakuję? Zapraszam na przepis! 🙂 Ziemniaki pieczone
Dieta moja pasjadodatkiem buraków jest bardziej mięsiste i elastyczne, jego smak jest głębszy. Przy tym zupełnie nie czuć w nim smaku buraków. Generalnie warzywne dodatki do ciast, takie jak: buraki, dynia, marchewka czy gotowany ziemniak wpływają pozytywnie na konsystencję i wartość odżywczą takich wypieków. Często stosuję takie dodatki i Wam również bardzo polecam przerzucić się na takie “warzywne” ciasta, zwłaszcza
Wiszniówkapotrzebuje wiele, sama w sobie jest smakiem. My tylko musimy jej dobrać odpowiednie towarzystwo. Jakie surówki i sałatki pasuję do duszonej karkówki w sosie? Na pewno klasycznie buraczki, marchewka zasmażana, surówka z kiszonej kapusty, surówka z białej kapusty czy pekinki. A także marynowane grzybki, ogórki kiszone czy korniszon. Lista jest długa, na pewno każdy znajdzie coś dla siebie
Dieta moja pasjatylko wody, ale również wielu witamin, minerałów, enzymów i przeciwutleniaczy. Do tej grupy należą: ogórek, rzodkiewka, pomidor, seler naciowy, truskawka, arbuz, papryka, kalafior, brokuły, pomarańcze, szpinak, ananas, maliny, marchew, jagody. Magnez, potas, wapń i sód - składniki wspomagające wchłanianie wody Potas odpowiada za wchłanianie się wody zaś sód za utrzymanie tej wody w komórkach ciała. Musi zachodzić odpowiednia równowaga między tymi
Zdrowie i pysznie na talerzupomidorach), które robimy w przeróżnych wariantach. Nie zawsze używamy długich nitek – wybór makaronu zawsze zostawiam dzieciom. Czasami do makaronu dodajemy warzywa, które kroimy w paski (np. cukinię czy marchewkę), wzbogacając potrawę o błonnik (zobaczcie zresztą tutaj ). Najczęściej wybieramy chude kawałki mięsa, które własnoręcznie mielimy (mamy wtedy pewność, co do jakości mięsa). Oczywiście mieli Milena, ale nie bez nadzoru. Dziś
DietologPAMPUCHÓW sprawdzi się idealnie i zaspokoi niejedno podniebienie. Składniki 500 g dobrej jakości wołowiny (zrazowe, pręga lub antrykot – w zależności od upodobań) łyżka mąki pszennej cebula pół marchewki korzeń selera (nieduży kawałek, ok. 50 g) pół korzenia pietruszki 500 ml wody lub bulionu łyżka masła klarowanego, smalcu lub nierafinowanego oleju kokosowego 80 ml wytrawnego czerwonego wina dobrej jakości (opcjonalnie
Analiza Smakumałych ugotowanych ziemniaków - 250 g serka ricotta lub serka tłustego śmietankowego ze Strzałkowa - gałka muszkatołowa - 1 malutka cukinia - dwa krążki pieczonej dyni Hokkaido, może też być surowa w zastępstwie marchewka - 250 ml śmietany 18% i wzywż - 150 ml mleka - 3 jajka - 80 g masła - świeża szałwia - trójkącik parmezanu Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą z oliwek, na spód naczynia dodaj
SMYKWKUCHNI