wykonaniu Marcina. Zakochałam się. Żeby nie było, że w Marcinie, bo mój Mąż by mi głowę urwał, ale właśnie w tym cieście. Modyfikacją są dodatki, którymi nie są maliny, a borówki, oraz to, że chciałam nadać czekoladzie pomarańczowego "charakteru". Spróbujcie, a nie pożałujecie ;) Składniki: 3 tabliczki gorzkiej czekolady (im więcej kakao tym lepiej) 100g masła 6 jajek ( w temperaturze
ChilliJemygofry to smak mojego dzieciństwa. Smażone na przywiezionej z ZSRR, niemal czterdziestoletniej gofrownicy. Nawet dżem z malin ten sam, od babci. Jak tu nie złapać notalagicznego nastroju... 5 jajek 450ml mleka 400g mąki pszennej 1 kostka margaryny lub masła (u mnie tym razem kasia maślany smak - jest świetna) 1 op. cukru waniliowego zwykłej wielkości 5 czubatych łyżek cukru kryształu skórka
Kuchenna Kontrrewolucyajuż nałożoną pianką. Ale, uwierzcie mi, warto poczekać :) Sernik możecie zrobić z dowolnymi owocami, świetnie sprawdzą się tu maliny czy jagody. Poza sezonom użyjcie mrożonych owoców. Sernik prezentuje się dostojnie i na pewno zrobi wrażenie na Waszych gościach :) Wypróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI NA SPÓD
Słodko-Słony Świat Ilonymoje rolady, czy też ciasta biszkoptowe z owocami, upiec, potem jeszcze gorące ciasto obsypać białą czekoladą i dokładnie zwinąć, zostawić do ostygnięcia. Polecam np. przygotować roladę z lodami i malinami lub roladę z gruszkami . Po posmarowaniu rolady polewą czekoladową, obsypałam ją jeszcze białą czekoladą, a gdy polewa zastygnie, wystarczy roladę pokroić w plastry i zajadać z apetytem do kawy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmango i wodą różaną, bo akurat znalazłem je w mojej kuchni. Jeśli jednak macie ochotę na inne połączenie, to kombinujcie śmiało i potraktujcie mój przepis wyłącznie jako inspirację. Truskawki, maliny, czy rabarbar będą o tej porze roku idealne. Składniki (na 4 porcje w 300 ml szklankach) : 1/2 szklanki dużych kuleczek tapioki 1 dojrzałe mango 2 łyżki lub 4 torebki dobrej
Food SquareMrówki biegające po stopach przy zbieraniu porzeczek w ogródku. A w oddali słychać grzmot. Fioletowe ręce od pysznych jagód. I usta. Lato. Tyle dobrodziejstw aż trudno się zdecydować. Tu maliny dojrzewające na krzakach, w ogródku pełno porzeczek. Gdzieś po drodze był jeszcze agrest a w kolejce czekają już wiśnie. A pomiędzy tym jeszcze jagody własnoręcznie zebrane. I to właśnie
My simple kitchenpełni. Moja radość jest tym większa, ze kilka dni temu dostałam 4kg tych owoców do przerobienia. Postały soki, dżemy i kompoty. Odświeżyłam również stary przepis na babeczki czekoladowe z malinami, zastępując je oczywiście truskawkami. Babeczki są mokre w środku (jak brownie) i mocno czekoladowe z wyczuwalnym smakiem truskawki. Robi się je dosłownie chwile, więc biegnijcie po produkty i do roboty
Kolizje SmakówOstatnio zachwyciłam się przepisem u Łucji na sernik, długo oczywiście nie czekało na zrobienie. W oryginalnej wersji jest z malinami moja oczywiście z truskawkami. Rozpływa się wręcz w ustach, koniecznie wypróbujcie. Spód ciasteczkowy tortownica 30cm: 200 g ciastek zbożowych 3 łyżki masła Ciastka rozdrobnić blenderem i wymieszać z roztopionym masłem. Wysypać na spód formy i dokładnie uklepać. Wstawić
Delicious Titbitspłatkami owsianymi. Bardzo długo utrzymuje wilgotność i bardzo fajnie wygląda. I ma jedną wielką zaletę. Jak każde ucierane ciasto zawsze się udaje. Można go upiec z wiśniami, rabarbarem, malinami..... Składniki: 300 g miękkiego masła 1 szklanka cukru 4 jajka skórka otarta z jednej cytryny 3/4 szklanki płatków owsianych drobnych + 2 łyżki grubych płatków owsianych 200 g mąki 2 łyżeczki
O kuchni z uczuciemzdecydowanie zachęcające do konsumpcji: Kinder Bueno (idealne dla małych smakoszy J ) Piernikowe z truskawką Mascarpone z czarną porzeczką (na zdjęciu) Snikers Banan z karmelem i herbatnikami w czekoladzie Malina z winem porto Sorbet mango Oraz klasyczne: Czekoladowe Śmietankowe Truskawkowo – śmietankowe Koszt porcji : 4zł (ale!!!! w tej cenie można wziąć smaki pół na pół, zdecydowany plus za taką możliwość) Płynna czekolada
Kolizje SmakówSezon na truskawki w pełni, teraz są najlepsze, najsłodsze i najczerwieńsze, pięknie pachną i cudnie wyglądają. Wprost uśmiechają się do nas aby po nie sięgnąć.
Krakowskie smaki Anikoksowych, ozdobiony soczystymi truskawkami. Ciasto cudownie smakuje i pachnie kokosem, jest delikatne, lekkie i nieskomplikowane, a truskawki nadają świeżości- polecam wykorzystać drobne truskawki, takie na jeden kęs (zarówno i maliny również się sprawdzą w tym zestawieniu smaków). Biszkopt dodatkowo nasączyłam likierem Malibu, dla jeszcze większego podkreślenia smaku kokosa :))) Zachęcam Was do wypróbowania tegoż idealnego w smaku połączenia! :) Kokosowy biszkopt: * wiórki
Kraina Miodem PłynącaDeser bardzo smaczny i prosty do zrobienia. Możemy go przygotować z różnymi owocami. Ja zrobiłam z owocem granatu, ale mogą być maliny, truskawki i każde inne owoce sezonowe. Składniki: 1 opakowanie biszkoptów podłużnych 1 łyżka rodzynek 1 łyżka żurawiny 2 szklanki mleka 1 łyżeczka masła 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru Polewa: 100 g masła 3 łyżki
O kuchni z uczuciemPuszyste i mega czekoladowe naleśniki wypełnione po brzegi soczystymi sezonowymi owocami w karmelu. Ja postawiłam na truskawki i banany – Wy śmiało możecie użyć swoich ulubionych , np. borówek lub malin. Takie naleśniki są świetnym pomysłem na słodki obiad , danie na imprezę albo podwieczorek. Gwarantuję , że wszyscy będą oblizywać się ze smakiem. Polecam! SKŁADNIKI: ( 5-6 szt ) * mąka pszenna – 1 szkl
Ostra na Słodkootrąb (ja preferuje pszenne) 40 g suszonych (śliwki, rodzynki, daktyle, figi, żurawina, jagody goi, morwa biała) i / lub ok 100 g świeżych owoców (latem owoce sezonowe - truskawki, maliny, jagody, zimą - jabłka i owoce egzotyczna jak kiwi, mango, banan) 30 g orzechów (włoskie, brazylijskie, laskowe, ziemne, nerkowca) szczypta nasion i ew. wiórki kokosowe płaska łyżka karobu cynamon imbir świeży lub przyprawa
Taste Of My Day